Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553003 razy)

Offline Blondas

• Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1800 dnia: 17 Kwiecień 2017, 08:07:42 »
Dzięki, to cenna informacja, tak zrobię i dam znać. Prawdopodobnie w ogóle lampka nie zgaśnie do końca ekstrakcji.
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline mathos Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
« Odpowiedź #1801 dnia: 17 Kwiecień 2017, 09:08:45 »
Kiedy kupiłeś ARCa? Jakie masz sitko prysznica? Podstawa, to sitko IMS CI 35 WM - bardzo stabilizuje nierówną ekstrakcję i likwiduje kanałowanie.
Arca kupiłem w marcu i dostałem do niego sitko IMS. Szczerze mówiąc jeszcze ani razu nie miałem kanałów, ale myślę, ze to wynika z moich problemów z młynkiem. Kawa za grubo zmielona i woda nie napotyka takich oporów, żeby szukać kanałów.
Nie oczekuję cudów. Chcę zrobić smaczne espresso, które mnie nie wykręci na drugą stronę... Po opiniach użytkowników widzę, że się da :)
Dzięki @Krakus za wskazówki - popróbuję. I wykres cenny - jestem inżynierem, takie argumenty do mnie przemawiają :P

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #1802 dnia: 17 Kwiecień 2017, 10:49:42 »
Prawdopodobnie w ogóle lampka nie zgaśnie do końca ekstrakcji.
Trochę dziwne. Powinna zgasnąć gdzieś w połowie ekstrakcji. Włącz ekstrakcję troszkę później.

jestem inżynierem
Ja też, dlatego robię i wklejam takie wykresy.

Szczerze mówiąc jeszcze ani razu nie miałem kanałów
I nie powinieneś mieć - sitko IMSa działa cuda.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2017, 12:03:14 wysłana przez Krakus »

Offline zubik66 Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica S PID; Kawiarki: GAP, Bialetti
  • Młynek: Baratza Vario, Hario Skerton.
« Odpowiedź #1803 dnia: 17 Kwiecień 2017, 12:35:52 »
Tak na marginesie - życzenia świąteczne od baristy Dritan'a Alsela, z jajeczkiem i króliczkiem.
YT nr filmu: ZwfW9X4CnPk

Offline Frozen Mężczyzna

• Ekspres: Rocket R58
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo
« Odpowiedź #1804 dnia: 17 Kwiecień 2017, 13:19:53 »
Witajcie
Jest to mój pierwszy post wiec chciałbym wszystkich serdecznie powitać. Przeczytałem wszystkie 121 stron postów i bardzo dużo się dowiedziałem. Chciałbym abyście spojrzeli na to co robie i doradzili mi co robie nie tak. Ekspres Rocket 58, młynek Fiorenzato F64 Evo, prysznic wymieniłem na IMS 200 do tego NPF i sitko IMS 18-20 g. Doza 18 g, ekstrakcja zaczyna się około 6 sek, wychodzi 36 g na 26 sek, nie ma kanałowania, ciastko wypada po pierwszym uderzeniu, ładna crema i centki. Temperatura na grupie ustawiona na 93 st. Kawa to firmowa z Coffee site Quattro Grani. A teraz mój problem kawa kwaśna jak cholera, próbowałem już prawie wszystkiego, mielenie grubsze, drobniejsze, większa doza, mniejsza doza, zmienianie temperatury i nic. Poradźcie bo może gdzieś jest moja wina że te 14 cytryn się pojawia.

Marek

« Odpowiedź #1805 dnia: 17 Kwiecień 2017, 13:30:31 »
Jak kupowałeś na miejscu w Nadarzynie to trzeba było Pana Łukasza poprosić to byś na swoim ekspresie i młynku wszystko sprawdził przed zabraniem do domu ekspresu. Chyba, że kupowałeś z wysyłką no to ciężko.
Dokładanie tak jak ty męczyłem się na początku z tą kawą, choć jest bardzo wybaczająca błędy. Moja rada.
Wygrzej godzinę maszynę (nie spuszczaj wody z pary ani dyszy wrzącej wody), minimalnie drobniej (o jednego ciuta) zmiel kawę, lekko ubij tamperem (lżej niż do tej pory), zmniejsz do 89-90 stopni temperaturę, flush 20 sekund przed zapięciem PFa, po delikatnym zapięciu kolby (nie wal w PFa tamperem ani nie obijaj o grupę - lekkie ubicie może spowodować kanałowanie) nie czekaj na następne święta tylko od razu ekstrakcja - filiżankę zdążysz podstawić  :taktak:
Jak nie pomoże zrób test monety (czy doza jest odpowiednia) i powtórka.
Troszkę się to kłóci z teoriami tu głoszonymi, ale spróbuj - najwyżej będziesz 36g kawy w plecy.
Kupiłeś kilogram, więc masz na czym eksperymentować - ja miałem 250g i dopiero ostatnie 3 kawy nadawały się do spożycia.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2017, 13:41:08 wysłana przez zubik66 »

Offline bedrim Mężczyzna

• Młynek: CEADO E6P
« Odpowiedź #1806 dnia: 17 Kwiecień 2017, 14:28:14 »
Co do Rocketa, to widać jaka temperatura jest na podłączonym PIDzie. Ja ustawiam 108 i po flushu czekam aż wróci do tej temperatury. Kawa Ariadna więc ta mocniej palona pewnie potrzebuje niżej. Trafiłem po jakimś czasie w ustawienia młynka i już nic nie zmieniam, ciągle idealna.

Wysłane z mojego Elephone P8000 przy użyciu Tapatalka

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #1807 dnia: 17 Kwiecień 2017, 14:41:38 »
To jak przetestujesz kawę po sugestiach Zubik66, idź też w drugą stronę. Generalnie niższa temperatura ekstrakcji powoduje bardziej kwaskową kawę, więc obniżenie temperatury grupy może w Twoim przypadku przynieść efekt odwrotny od oczekiwanego. Ale to tylko teoria.
Więc ja bym Ci poradził tak, zostaw sobie jakąś stałą więc niech będzie to doza 18 gr.
1. Drobniejsze mielenie - i obserwuj czy kawa zmienia smak w stronę Twoich preferencji, ten sam uzysk wagowy, będzie dłuższy czas ekstrakcji.
2. Iść bardziej w stronę ristretto - czyli mniejszy uzysk i zobacz czy smak się poprawia, albo nawet zmień filiżankę w połowie ekstrakcji porównaj sobie smak pierwszej i drugiej połowy. To ci sporo powie.
3. Zwiększ temperaturę grupy ;). Sorry zubik66 :)
3. Tej kawy nie piłem ale w opisie ma wyraźne cytrusowe nuty. Może to po prostu nie Twój smak?

« Odpowiedź #1808 dnia: 17 Kwiecień 2017, 15:00:51 »
... Zwiększ temperaturę grupy ;). Sorry zubik66 :)
Tej kawy nie piłem ale w opisie ma wyraźne cytrusowe nuty. Może to po prostu nie Twój smak?
Ależ przy jajku nie ma się co obrażać …  >:( 222 :'(
Dlatego napisałem, że moja teoria się troszkę kłóci.
Wypiłem właśnie espresso dopio  z Quatro Grani i dodatkowo Capucio  :kawa: i zrobiłem sobie taki test, temperaturę ze swoich 89 podniosłem do 93 (PID) i straszny kwas i gorycz … poszła do zlewu. Z powrotem wróciłem do 89 i jest OK.
Oczywiście ile w rzeczywistości jest te 89 na PIDzie to nie wiem ...
Bardzo drobno mielę, lekko ubijam i wychodzi. Co do cytrusów to gdzieś bardzo daleko … z tyłu, ale tylko jak jest świeżutka. Jak się kończy paka to raczej cytrusów tam nie czuję. Bardzo zrównoważona, raczej zaliczyłbym ją do słodkich „lekko płaskich” kaw, crema raczej mała. Ale mi smakuje i nie muszę się nad nią zajączkować  :szampan:
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2017, 15:10:33 wysłana przez zubik66 »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #1809 dnia: 17 Kwiecień 2017, 15:06:46 »
Może to po prostu nie Twój smak?
Coś mam wrażenie, że to jest powód. Coś, co dla jednego jest cytrusową nutą dla drugiego jest octem siedmiu złodziei.
Byłem raz w topowej krakowskiej kawiarni gdzie dostałem (imho) kwaśne espresso. Nie szło go wypić bez cukru. Kelnerka twierdziła że jest lekko kwaskowate - tak jak należy. Czyli, kwestia upodobań.

« Odpowiedź #1810 dnia: 17 Kwiecień 2017, 15:31:32 »

Byłem raz w topowej krakowskiej kawiarni gdzie dostałem (imho) kwaśne espresso. Nie szło go wypić bez cukru. Kelnerka twierdziła że jest lekko kwaskowate - tak jak należy. Czyli, kwestia upodobań
Z całym szacunkiem, a co miała powiedzieć (nie próbując nawet tego czegoś), … bardzo Pana przepraszam dziś barista jest na kacu i zrobił kwasiora … ale pieniędzy nie zwrócimy i 2 kawy nie zrobi bo i tak mu nie wyjdzie.
Oczywiście są kawy i kawki, smaki i smaczki, ale te QG to naprawdę zwykła kawa a nie jakiś potworny kwasior. Dodatkowo łatwa kawa co pisałem powyżej – oczywiście IMO.
PS
Myślałem, że jak ktoś ma swój sprzęt to do "kawiarni" nie chodzi - no chyba aby się upewnić, że jego własna jest lepsza.
PS2
Parę dni temu zrobiłem QG w pojedynczym sitku (7g) – niestety tamper nie pasował więc ubicie było bardzo kiepskie, żeby nie powiedzieć żadne. Kawa słodka do obrzydliwości (0 kwaskowatości czy goryczy) … ale w PF kałuża – zrobił się z tego przelew. Był ze mną kolega (też kawowy pijak) i zdanie miał identyczne.
« Ostatnia zmiana: 17 Kwiecień 2017, 15:41:19 wysłana przez zubik66 »

Offline Blondas

• Ekspres: Ascaso Dream, Aeropress, Moka Bialetti Dama na 3 i 6 filiżanek;
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #1811 dnia: 17 Kwiecień 2017, 15:41:47 »
Już mam różne info. Teraz ekstrakcja około 10 sekund od włączenia się lampki, gasi się dopiero że 3 sekundy po skończeniu. Kawa bardzo dobra, wszystko poprawne, crema, body, smak. Poza tym wracając do tych wcześniej opisywanych 25 sekund, to tak nie jest. Od momentu włączenia lampki i tak dobre kilka sekund zajmowało zanim wpiąłem PF, zatem pozostawał tam z 10-15 sekund. Póki co nie widzę, aby robiło to różnicę w smaku.
Pozdrawiam,
Piotrek

Offline Frozen Mężczyzna

« Odpowiedź #1812 dnia: 17 Kwiecień 2017, 17:07:46 »
Dzięki panowie za odpowiedzi, mialem rodzinkę na głowie wiec nie było czasu na testy. Ja lubię nuty kwasowości ale to co mam teraz w filiżance mimo iż wszystkie parametry na oko są ok to wychodzi taki kwas żę ho ho ho. Idę podłączyć PID i obniżę temperaturę do 89, tego jeszcze nie robiłem bo czytałem że obniżenie powoduje kwasowość ale skoro i tak mam kwas w tej temperaturze to już nic gorszego z tego nie wyjdzie. Napisze wam jak poszło. Co do grubości zmielenia myśle że jest ok bo parametry czasu ekstrakcji go ilości naparu są ok. Zobaczymy co na to temperaturka :)

Offline Frozen Mężczyzna

« Odpowiedź #1813 dnia: 17 Kwiecień 2017, 17:59:57 »
A więc próbowałem zmieniłem temperaturę na boilerze 95 st czyli najmniejszą jaką da się ustawić na PID rezultat kwas, temperatura 110 st też kwas, zmiana mielenia na drobniej i lekki tamping, kwas - już nie wiem co jest grane, może to ta kawa taka jest i co bym nie robił to będzie kwas ehhhh tracę nadzieję

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #1814 dnia: 17 Kwiecień 2017, 18:55:21 »
A więc próbowałem zmieniłem temperaturę na boilerze 95 st czyli najmniejszą jaką da się ustawić na PID rezultat kwas, temperatura 110 st też kwas, zmiana mielenia na drobniej i lekki tamping, kwas - już nie wiem co jest grane, może to ta kawa taka jest i co bym nie robił to będzie kwas ehhhh tracę nadzieję
Zawsze możesz posłodzić, cukier tańszy niż kawa ;).
A spróbuj jak Ci wyjdzie ristretto, jakieś 20g uzysku w około 30 sek?
I jak świeża jest ta kawa?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi