Autor Wątek: Pomóż mi, robię espresso  (Przeczytany 1553011 razy)

Offline mathos Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
Odp: Pomóż mi robię espresso
« Odpowiedź #1770 dnia: 14 Kwiecień 2017, 22:36:22 »
Nakręciłem film, mam nadzieje, że to pomoże.
youtu.be/N3QcDWeAnN0
Liczę na konstruktywną krytykę :)
Ariadna u mnie wyszła, więc nie podpowiem. Świta mi, że musiało być jej dużo w sitku, zdecydowanie mocno zmielonej i wymagała mocnego ubicia.
Zmiana kawy może spowodować diametralną różnicę? Ariadna mi się kończy i czekam już na Mujeres.

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #1771 dnia: 14 Kwiecień 2017, 22:54:33 »
Co do Compaka K3 to zobacz posty @Magelenka miała ten sam problem z Wegą co Ty. Wyszło chyba na to, że przestała sugerować się stykiem żaren. Zasypała młynek kawą i zmieliła tak, aby ekstrakcja była poprawna. To jest rozwiązanie Twoich problemów.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwiecień 2017, 23:14:11 wysłana przez Cinello »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #1772 dnia: 14 Kwiecień 2017, 23:00:38 »
Nie wiem o co chodzi, ale ja w ogóle nie widzę co tam jest w tym filtrze, strasznie ciemno. Wydaje mi się, że trochę mocno chowa Ci się ten tamper przy tampingu, na oko mam podobną wysokość stopy i gdy robię tamping tamper równa się z rantem, albo czasem nieco wystaje tak do 1mm. Na filmiku chowa się ze dwa trzy mm, albo mi się wydaje. Może tak jest w ascaso, ale coś kojarzę, że Janusz pisał gdzieś, że kawy ma być tyle, żeby tamper równał się z filtrem.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #1773 dnia: 15 Kwiecień 2017, 00:39:55 »
Janusz pisał gdzieś, że kawy ma być tyle, żeby tamper równał się z filtrem.
Może krawędź tampera  ma się równać z górną krawędzią sitka. Bo o jakim filtrze piszesz?

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #1774 dnia: 15 Kwiecień 2017, 07:16:50 »
Jedno co mi się rzuciło w oczy to kolba upadła Ci po tampingu -- to niedopuszczalne, nawet zapięcie do grupy musisz mieć tak wyćwiczone żeby nie było niepotrzebnych wstrząsów. No i najważniejsze: pierwsze kilka kropel ok a dalej blondzio. Crema jest prawie biała, to musi być potwornie kwaśne. Drobniej, więcej, mocniej, cieplej -- wybierz jeden z tych parametrów i próbuj.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #1775 dnia: 15 Kwiecień 2017, 07:52:58 »

Zmiana kawy może spowodować diametralną różnicę? Ariadna mi się kończy i czekam już na Mujeres.

Bardzo!
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #1776 dnia: 15 Kwiecień 2017, 07:54:17 »
@Cinello sprawdzę te posty, ale jak można nie sugerować się stykiem żaren? Przecież nie mogę mielić tak, żeby żarna o siebie ocierały...

@Miklas mam stopę 1cm i była schowana 1mm. Mam wrażenie, że jak kawy jest więcej, to dotyka już prysznica. Z resztą na ciastku też widać odcisnięty prysznic...

@piomic to przez to całe zamieszanie z filmem.  :redface: kręciłem telefonem, trzymając go w jednej ręce, potem gdzieś odkładałem, żeby pokazać tamping i się kolba przewróciła... To jest potwornie kwaśne! Drobniej - to właśnie chciałbym uzyskać.
Więcej - czy kawa może dotykać prysznica? Niektórzy piszą, że do tego sitka wchodzi 18g, ale wydaje mi się, że u mnie to niewykonalne.
Mocniej - nie wiem czy to widać, ale to był moim zdaniem dość mocny tamping.
Cieplej - nie wiem jak to osiągnąć (Arc z termoblokiem)... Ekspres jest wygrzany, kolba i grupa gorące, robie flush i potem czekam aż lampka zgaśnie - wtedy temperatura jest chyba najwyższa. Filiżanka ciepla. Czy coś jeszcze mogę zrobić? Poza tym nie wiem czy temperatura jest tu największym problemem, jeżeli mam takie problemy z czasami ekstrakcji...

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #1777 dnia: 15 Kwiecień 2017, 08:31:28 »
Janusz pisał gdzieś, że kawy ma być tyle, żeby tamper równał się z filtrem.
Może krawędź tampera  ma się równać z górną krawędzią sitka. Bo o jakim filtrze piszesz?
Dokładnie tak jak napisałeś :-)

@Miklas mam stopę 1cm i była schowana 1mm. Mam wrażenie, że jak kawy jest więcej, to dotyka już prysznica. Z resztą na ciastku też widać odcisnięty prysznic...
A jak to jest przed puszczeniem wody? U mnie po ekstrakcji też prysznic się odciska, kawa pęcznieje.

Cytuj (zaznaczone)
Więcej - czy kawa może dotykać prysznica? Niektórzy piszą, że do tego sitka wchodzi 18g, ale wydaje mi się, że u mnie to niewykonalne.

Spróbuj, co Ci szkodzi? O ile dobrze pamiętam Janusz pisał, żeby się tym nie przejmować.

Marek.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2017, 08:40:06 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #1778 dnia: 15 Kwiecień 2017, 08:42:05 »
U mnie taka blada crema wychodzi jeśli robię espresso na słabo wygrzanym ekspresie. 20-30 minut od włączenia bez flusha dogrzewającego albo w kolbie wziętej z półki, nie grzanej razem z grupą. W tych nowych ascaso kolba zapięta do ekspresu jest gorąca czy dopiero ekstrakcja ją grzeje? Bo to robi naprawdę dużą różnicę.
Jeśli przy poprzednim młynku było ok problem tkwi w młynku. Lepszym młynem zwykle trzeba mielić drobniej bo daje mniej pyłu (przy kiepskim mimo grubego przemiału pył wytwarza opór). Punkt zero ustawiłeś na pusto, nie znam konstrukcji tego sprzętu ale czy obecność ziarna nie ma wpływu na odległość żaren? Wiesz, kwestia złych młynków bez sprężynek. Ile (na pusto) musisz obrócić od ocierania do zablokowania? Oczywiście ręką, nie silnikiem.

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #1779 dnia: 15 Kwiecień 2017, 08:58:27 »
Kolba gorącą. Przy poprzednim młynku też nie było ok. Czas ekstrakcji w porządku, ale kawa była kwaśna i bez cremy.
Punkt zero ustawiłem na pustym młynku, bo inaczej chyba nie słychać ocierania ziaren. Od tego punktu do zablokowania trzeba obrócić jakąś 1/5 obrotu. K3 nie ma sprężynek. Czy w takim razie pkt 0 na pusto może nie być punktem 0 przy wypełnionym młynku?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #1780 dnia: 15 Kwiecień 2017, 09:48:07 »
Ja bym Ci poradził zrobić na spokojnie tak:
1. Rozebrał i złożył jeszcze raz młyn na spokojnie z instrukcją i schematem.
2. Gdzieś w sklepie kupił za 70-80 zł włoską mieszankę do espresso, jakaś Lavazza Grand Espresso, Pienorama, etc. Mimo, że przeczytasz, że to złe kawy często, to nie jest prawda. Jasna są lepsze, ale te są banalnie proste w obsłudze.
3. Skręcasz młynek blisko 0, parzysz i patrzysz co się dzieje.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #1781 dnia: 15 Kwiecień 2017, 11:08:49 »
Czy w takim razie pkt 0 na pusto może nie być punktem 0 przy wypełnionym młynku?
Jeśli rzeczywiście są to nowe żarna, to dziś pierwsze otarcie będzie w punkcie X, a jutro w puncie X-2, nie przejmuj się tym tak. Póki kawa się kręci, powinno być dobrze.

Zmiel drobniej i próbuj dalej.

Offline mathos Mężczyzna

« Odpowiedź #1782 dnia: 15 Kwiecień 2017, 11:35:06 »
W takim razie w tę stronę będę próbował. Przeczytałem też ponownie problem @Magelenki omawiany gdzieś w połowie tego wątku i wydaje sie być identyczny. Będę więc szukał drobniejszego przemiału nie sugerując się 0 na pustym młynku. Ale to po Świętach, bo nie będzie mnie w domu :)
Życzę wszystkim rodzinnych i spokojnych Świąt!

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #1783 dnia: 15 Kwiecień 2017, 12:41:38 »
@mathos
"Kwas, kwas i jeszcze raz kwas"

Dlatego, że za krótka( zbyt szybka ekstrakcja)

Proponuje
1 sprawdź złożenie młynka
2 skręć do max ( słychać pocieranie żaren )
3 minimalnie rozkręć ( żeby zarna nie tarły) zaznacz mazakiem bo to jest twój prawdziwy punkt zero.
Powinieneś otrzymać " kawową mąkę) czyli zbyt drobny przemiał ...ekstrakcja kropla po kropli czyli za wolna
4 stopniowo zwiększaj grubość mielonej kawy ... nie sugeruj się zbytnio ustawieniami na skali na młynku( zero na skali młynka może być w zupełnie innym miejscu )
Ta sama doza do sitka , podobna dystrybucja i ubicie w sitku
5 czas ekstrakcji powinien się skracać , to co wylatuje z portafiltra powinno się zmieniać od kapania po kropli do równej  struzki ...
6 próbuj, powodzenia
Pamiętaj ze po zmianie grubości mielenia , nie od razu masz inny przemiał na wylocie z młynka czyli pamiętaj o retencji.
Jeśli to nie pomoże szukaj forumowicza blisko siebie , i spróbuj swój młyn na jego ekspresie :) albo jego młyn na swoim.

Powyższe czynności czyli ustawianie młyna pod ekspres wykonuj na tańszej kawie , w lidlu są kawy za 18-20 zł za pół kilo( tej od Antonio szkoda , bo i tak większość wylewasz do zlewu). Jak już rozeznasz młynek i go ustawisz to użyjesz lepszej kawy.
Wszystkiego najlepszego z okazji Świąt Wielkanocnych.
« Ostatnia zmiana: 15 Kwiecień 2017, 13:00:44 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Edwin Jagger Mężczyzna

• Ekspres: Alternatywy
« Odpowiedź #1784 dnia: 15 Kwiecień 2017, 12:50:40 »
W takim razie w tę stronę będę próbował. Przeczytałem też ponownie problem @Magelenki omawiany gdzieś w połowie tego wątku i wydaje sie być identyczny. Będę więc szukał drobniejszego przemiału nie sugerując się 0 na pustym młynku. Ale to po Świętach, bo nie będzie mnie w domu :)
Życzę wszystkim rodzinnych i spokojnych Świąt!
I to jest prawidłowa droga. Wiem bo sam przerabiałem, dokładnie na takim samym zestawie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi