Autor Wątek: Zmiana z Delonghi na Lelit, Gaggia, Ascaso- czy jest sens  (Przeczytany 9976 razy)

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
Zmiana z Delonghi na Lelit, Gaggia, Ascaso- czy jest sens
« dnia: 28 Październik 2019, 18:58:56 »
Witam i na wstępie pozdrowienia dla użytkowników. Chciałbym Was prosić o poradę. Chciałbym zmienić obecny ekspres Delonghi ECP3321BK na Lelit Anna PL41E, Gaggia Classic lub Graef PIVALLA. lelit póki co wygrywa zestawienie. Obecnie posiadany młynek to Greaf CM702. Kawa z pobliskiej palarni. Bawię się chwilę tematem (2 lata ), espresso troszkę wciągnęło i chciałbym zrobić przesiadkę na troszkę lepszy ekspres. Pomału kumam o co w tym wszystkim chodzi, ale wiem, że jestem gdzieś na początku drogi. A skąd w ogóle decyzja akurat o zmianie ekspresu. Pomijając fakt, że już raz się schrzanił to mam problem z przeciśnięciem na nieco drobniejszym przemiale. Młynek (na który niektórzy narzekają) ma spokojnie jeszcze rezerwę. Oczywiście rozmawiam z ludźmi i wiem, że wiele zależy od kawy ( jedną mieli się drobniej, inną nieco grubiej ). Crema wychodzi ładna, utrzymuje się do końca, ma ładną orzechową barwę ale mam wrażenie, że espresso jest jakby lekko "rozwodnione". Przy drobniejszym przemiale i mocniejszym ubiciu ekspres nie daje rady. Kaw próbowałem wiele i zawsze to samo. Na tym samym przemiale i podobnym "ubiciu" mój delonghi rozkłada ręce, a ascaso kolegi jedzie z tematem dalej. Zatem czy możliwe, że ten delonhgi jest po prostu słaby i przejście na jakiegoś lelita będzie krokiem w dobra stronę. Dziennie wchodzi 2 razy espresso lub 2 razy doppio.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Zmiana z Delonghi na Lelit, Gaggia, Ascaso- czy jest sens
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Październik 2019, 19:10:26 »
Nie ma uniwersalnych przemiałów. To co na jednym ekspresie i sitku przechodzi inne może zatkać. Ze swoich złych doświadczeń, aktualnie zaczął bym od wymiany młynka nawet na zabawy na delonghi. Na stożku z rozklekotanymi żarnami rzadko udawało mi się coś fajnego uzyskać nawet na lepszym ekspresie.

Offline Jellyeater

• Ekspres: Acaso Dream PID
  • Młynek: Niche Zero, Zassenhaus Santiago
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Październik 2019, 08:15:40 »
W tym tkwi sęk by tak dobrać dozę i przemiał, żeby nie zapchało ekspresu. A dla każdej kawy jest to inaczej. I na dodatek zmienia się w czasie.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Październik 2019, 09:35:31 »
Kolego, podejrzewam, że masz sitko lub portafiltr z zaworkiem super crema, pozbądź się tego, wtedy zacznie się zabawa i zobaczysz dla czego ludzie narzekają na ten młynek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

DarioMario

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Październik 2019, 10:16:58 »
Jak poczytasz sobie moj temat obok "Czy gaggia to sciema" to bedziesz wiedzial jak czuje sie koles co przeszedl z delonghi na Gaggie ;D

Moj Delonghi robil prawdopodobnie identyczna kawe jak u Ciebie i powiem szczerze ze zabawa ze swierzymi ziarnami i ich mieleniem (reczny zarnowy mlynek hario) byla stratą czasu przez te wszystkie lata poniewaz i tak najlepsza kawa wychodzila z mielonek pellini.
Te delonghi maja male kolby i sitka cisnieniowe z podwojnym dnem ktore ularwiaja robienie cremy.
Taki zestaw nie jest w stanie wycisnac nic wiecej z espresso niz to co oferuja dobre mielonki fabryczne.

Prawdziwe espresso wymaga duzej pro kolby i dobrego mlynka i sitka nie-cisnieniowego (ktorego nie ma w twoim delonghi) by dopasowac mozliwie najmniejszy przemial by wycisnac z olejkow maks.

Ja mam problem z Gaggia poniewaz reaguje on GORZEJ poki co na mielonki. Kawa leci za szybko z tych sitek cisnieniowych. Nie mozna sobie od tak dac jedną miarke, ubic i byc zadowolonym. Taki sprzet jest bardziej wrazliwy na ilosc kawy, rodzaj, sile ubicia, ulozenie w sitku i samo sitko. W delonghi przejmowales sie glownie przemialem i ubiciem by kawa sie nie zapchala. Jesli ja mam robic zonie kawe to fiola dostalbym by recznie to mielic codziennie. A moja zona tez by fiola dostala bo samemu by sobie juz kawy nie zrobila, wiec szukam sposobu na wykorzystanie mielonek. Jelsi to nie jest dla Ciebie problem, skoro Ty pijasz tylko espresso i doppio to jak najbardziej dla Ciebie warto bedzie  zainwestowac w taki sprzet, w sitko niecisnieniowe i mielic kawe.
Ale co do mlynka podobno Gaef nie za bardzo... mlynek za 1000 zl albo jedziesz recznym :D
Albo kupijesz delonghi dedica i robisz to samo co zwykle. ;) .

Ja sie nie spodziewalem tego ze Gaggia z mielonkami bedzie gorsza niz Delonghi. Nikt o tym nigdy nie pisze. Wszyscy tylko mowia o tym sprzecie w kontekscie robienia klasycznego,  zgodnie z ksiazka espresso.  Jesli takie espresso chcesz tylko robic to pewnie warto kupic Gaggie i mlynek za drugie tyle.

Poczekaj pare dni, bo czekam na sitko niecisnieniowe do Gaggi i dam znac jak mi idzie z espresso z recznym hario ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2019, 10:53:11 wysłana przez DarioMario »

Offline Bacek

« Odpowiedź #5 dnia: 29 Październik 2019, 10:53:33 »
Ze swoich złych doświadczeń, aktualnie zaczął bym od wymiany młynka nawet na zabawy na delonghi.
To nie znaczy że lepszy ekspres nic nie zmienia. Dobry młynek na początek pozwoli Ci panować nad czasami ekstrakcji, dobry ekspres zapewni odpowiednie temperatury ekstrakcji. To trochę uproszczenia bo jeszcze kilka niuansów tu jest ale to pewna podstawa.

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Październik 2019, 12:14:52 »
Te delonghi maja male kolby i sitka cisnieniowe z podwojnym dnem ktore ularwiaja robienie cremy.

*Piany.

Poczekaj pare dni, bo czekam na sitko niecisnieniowe do Gaggi i dam znac jak mi idzie z espresso z recznym hario ;)

:picardpalm:
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2019, 12:17:21 wysłana przez k3lt »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Październik 2019, 12:21:25 »
O bosz... Ręce opadają.

Ze swoich złych doświadczeń, aktualnie zaczął bym od wymiany młynka nawet na zabawy na delonghi.
To nie znaczy że lepszy ekspres nic nie zmienia. Dobry młynek na początek pozwoli Ci panować nad czasami ekstrakcji, dobry ekspres zapewni odpowiednie temperatury ekstrakcji. To trochę uproszczenia bo jeszcze kilka niuansów tu jest ale to pewna podstawa.
Mocne uproszczenia ale lekko można by to zmienić. Młynek pozwoli zapanować nie tylko nad czasem, ale i stabilnością ekstrakcji z powodu odpowiedniego przemiału, a ekspres doda do tego jakąś stabilność temperaturową - jednak mimo wszystko nawet podstawowe ekspresy mają solidne kolby, ciężkie grupy i to nagrzane wpływ na temperatury ma...

DarioMario

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Październik 2019, 12:23:22 »

*Piany.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=8292.60

Ale widziales ten moj filmik z robiena w delonghi? To byla piana?
Troche moze jest babelkow ale wiekszosc wyglada na creme.
 Bo piana to wyszla w Gaggi wlasnie.

Znalazlem na YT fillmik jak koles na gaggi i Graef wlasnie robi espresso i chyba jakos to wyglada :)
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2019, 12:28:36 wysłana przez DarioMario »

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 29 Październik 2019, 12:27:15 »
by dopasowac mozliwie najmniejszy przemial by wycisnac z olejkow maks.
Nie jest to prawda.

sitka cisnieniowe z podwojnym dnem ktore ularwiaja robienie cremy.
Jak wyżej, wychodzi z tego piana a nie crema.

espresso z recznym hario
Z takim młynkiem nie ma mowy o espresso.

Ja sie nie spodziewalem tego ze Gaggia z mielonkami bedzie gorsza niz Delonghi.
Bo tu nikt mielonek nie pije i nawet ich nie rozważa.

Słabo się robi jak się takie rzeczy czyta, a podsumować tego w sposób cenzuralny się nie da po prostu.

DarioMario

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Październik 2019, 13:27:46 »
Moze troche slabo sie robi, ale zapewniam, ze nie zemdlejesz bo ignorancja nie boli.
Dobrze ze sa tacy ludzie co sie z wiedza urodzili.
Proponuje nie udzielac sie w tematach jesli tak mocno boli napisanie kilku wyjasniajacych zdan.

Mielonka to nie kawa. Ok. Spoko. Nikt tu mielonek nie pije. Za to pelno ludzi na swiecie co mysli ze robi super kawe tylko dlatego ze uzyli ziaren.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #11 dnia: 29 Październik 2019, 13:58:02 »
To może inaczej. Muchy jedzą g..o, więc może ludzie też zaczną? Miliony much nie mogą się mylić.

DarioMario

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Październik 2019, 14:03:30 »
To może inaczej. Muchy jedzą g..o, więc może ludzie też zaczną? Miliony much nie mogą się mylić.

Klasyczny przypadek snobizmu.
Pije sok tylko z sokowirowki jak mi pani Jadzia zrobi.
Wszystko inne to g*... o. Jesli komus to smakuje to tez jest dnem do kwadratu.

Offline Bacek

« Odpowiedź #13 dnia: 29 Październik 2019, 15:43:37 »
Wszystko inne to g*... o. Jesli komus to smakuje to tez jest dnem do kwadratu.
Raczej przenosisz swoje kompleksy na innych i prowokujesz do ostrych wypowiedzi. Każdy pije co mu się podoba. Można jeść świeży chleb i 10 dniowy, w zależności od produkcji jest to do wykonania. Pomiędzy starymi spalonymi ziarnami a świeżymi z umiarkowanego palenia różnica w smaku jest bardzo wyczuwalna. To że ktoś może woleć jedne lub drugie to zupełnie inna kwestia. Trzecia jest taka że lubię to co znam w wszystko inne to szatany.
Jak ktoś pyta o radę bo chce uzyskać określony efekt to ją dostaje. Jak pyta ale i tak chodzi tylko o to żeby coś w kuchni stało i można było się pochwalić przed znajomymi to trudno.
W espresso jest tak że do pewnego pułapu sprzętu nie ważne co się kupi. Czy to będzie komplet za 300PLN czy za 1200 nie ma różnicy, efekty będą równie frustrujące więc po co przepłacać?

Jeżeli masz inne zdanie to oczywiście Twoja sprawa i masz do tego prawo ale po co pod płaszczykiem pytań narzucać swoją wersję innym.

W każdej dziedzinie jest poziom atrap, sprzętów faktycznie działających i fachowych procesów oraz magii i cudownych rozwiązań. Na którym się zatrzymasz to Twoja sprawa i do póki nie będziesz żgał nią innych, nic nikomu do tego.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Październik 2019, 16:27:08 »
Ech ciężko mi to zrozumieć, DarioMario, kupiłeś prostą ale klasyczną i dającą jakieś możliwości maszynę a cały czas gadasz o podwojnych sitkach i mielonce najlepszej na święcie. Może odwiedz jakiś polecany na forum lokal, zamów kawę i zobacz czego oczekujesz, jeśli espresso to masz już ekspres, jeśli delonghi expresso to masz dużo nauki przed sobą i kiepski sprzęt. Ale może warto otworzyć sie na kawę ziarnistą i mielić ją wedle własnych potrzeb, może warto spróbować kawy palarnianej itd? Crema to nie to samo co piana z podwójnego sitka, zobacz jakaś ekstrakcje z npf jakie to piękne i niesamowite :-)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi