Autor Wątek: Zmiana z Delonghi na Lelit, Gaggia, Ascaso- czy jest sens  (Przeczytany 9971 razy)

Offline Henry Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth, Cafe phin
  • Młynek: Baratza Sette 270, Kazak Tura, MYM54
Odp: Zmiana z Delonghi na Lelit, Gaggia, Ascaso- czy jest sens
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Październik 2019, 16:30:22 »
@DarioMario przesadziłeś. Tu jest jak w psychiatryku - nie należy mówić wariatom że są wariatami, albo że mielonki są ok.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Październik 2019, 16:34:35 »
Każdy pije co mu się podoba.
Tak, ale to nie jest forum do rozważań o parzeniu kawy z marketowych mielonek. Po prostu nie i już. To nie jest to co chcemy promować na tym forum. Więc prośba skończymy już temat kupowania zmielonej kawy, bo szkoda bajtów w Internecie.

Co do pytania autora, jasne, jest sens zmiany np. na Lelit. Do tego dobre ziarenko i będzie fajna kawa. Następny w kolejce do wymiany będzie młynek.
Ewentualnie w pełni ręczna maszyna Cafelat Robot, będzie jeszcze lepiej.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Październik 2019, 16:56:37 »
...
Proponuje nie udzielac sie w tematach jesli tak mocno boli napisanie kilku wyjasniajacych zdan.
...

Może lepiej z większym dystansem udzielać się w tematach o których, jak wychodzi, ma się niewielkie pojęcie?

...
Pije sok tylko z sokowirowki jak mi pani Jadzia zrobi.
Wszystko inne to g*... o.
...

Ale zauważyłeś że to forum miłośników sokowirówek? Czy nie zauważyłeś? ;)

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
  • Ekspres: Bezzera Duo TOP MN i kawiarka elektryczna i Bialetti
  • Młynek: Nuova Simonelli MDX i Porlex Tall
« Odpowiedź #18 dnia: 29 Październik 2019, 17:04:10 »
Prawdziwe espresso wymaga duzej pro kolby i dobrego mlynka i sitka nie-cisnieniowego (ktorego nie ma w twoim delonghi) by dopasowac mozliwie najmniejszy przemial by wycisnac z olejkow maks.
Ty lepiej się na temat espresso nie wypowiadaj, bo w swoim poście gasiłeś moje uwagi o espresso, chociaż inni o tym pisali. Zatem twoje uwagi o espresso wkładam m^ędzy twoje kawki z mielonek i de longi.
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2019, 17:08:18 wysłana przez hlary »

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #19 dnia: 29 Październik 2019, 17:07:09 »
Wg mnie jest sens. Ale do tego trzeba podejść poważnie. Kolega z podobnego wątku sprowadził wszystko do sitek, chociaż tak naprawdę to chodziło o umiejętność i chęć robienia espresso. Pamiętaj, że generalnie każdy ekspres kolbowy przeznaczony jest do espresso. Powtórzę to co wielu kolegów i koleżanek w wielu wątkach już pisało. Jeżeli chcesz zabawić się w espresso to podstawa to dobry młynek. Dobry to znaczy zapewniający równy przemiał. Kawa świeża, świeżo mielona. Żadne mielonki ze sklepów. Potem ekspres. Im lepszy tym łatwiejszy i powtarzalne shoty.
W sumie najpierw zmień młynek na jakiś przeznaczony do espresso. Może być używka, ale zmień żarna.
Potem zastanowisz się nad ekspresem.
Dobrej zabawy.
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2019, 17:14:09 wysłana przez hlary »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #20 dnia: 29 Październik 2019, 17:16:45 »
mie najpierw zmień młynek na jakiś przeznaczony do espresso. Może być używka, ale zmień żarna.
Potem zastanowisz się nad ekspresem.
Rada ogólnie dobra ale nie w przypadku ekspresu z sitkiem Pressurized. Tu zmiana młynka, da naprawdę niewiele.
Więc jednak bym proponował odwrotnie, zmienić ekspres, a za chwilę jak okaże się, że i młynek nie domaga, wymienić młynek (więc budżet trzeba zaplanować odpowiednio i na ekspres i na młynek).

Offline hlary Mężczyzna

• Kancelaria Prawna
« Odpowiedź #21 dnia: 29 Październik 2019, 17:20:57 »
Przy czym wg mnie te sitka tzw. "jednodziurkowce" to nie jest poważna zabawa w espresso. Jak chcesz spróbować sił w espresso to musisz mieć normalne sitka, a wtedy pojawia się konieczność porządnego młynka. Ale z pewnością w budżecie musisz zaplanować wydatki i na ekspres i na młynek i dalsze wyposażenie. Lelit, Ascaso i młynek np. Macap M2D lub M2M da Ci już radość rozpoczęcia zabawy z espresso za niewielkie pieniądze.
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2019, 17:23:52 wysłana przez hlary »

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Październik 2019, 18:03:19 »
W większości tego typu kolb można zdemontować sprężynkę zaworu (operacja odwracalna) lub za kilka złotych kupić normalne sitko w zależności od tego jaki tam system siedzi.

Offline nossy

• Ekspres: Ascaso Uno Prof Black Pid, Ascaso Dream, Delonghi Magnifica S
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini
« Odpowiedź #23 dnia: 29 Październik 2019, 18:53:42 »
bardzo dziękuje za zaangażowanie w wątek z małym odbiciem na temat mielonek. I żeby tak zebrać temat do kupy. Interesuje mnie tylko espresso...rano mogę pić lurę z przelewu, ale espresso jest dla mnie nagrodą za cały dzień w pracy  :) Kawę kupuje w lokalnej palarni, nie mielę tylko kawy która była palona w ten sam dzień lub poprzedni. Mielę tylko tyle ile potrzebuje w danym momencie. Widzę też różnicę w przemiale między tą samą kawą paloną parę dni wcześniej, a miesiąc wcześniej. Nie kupuję kawy, która była palona np.: 3 miesiące temu i nie pojmuje też jak na marketowej kawie typu srelini i inne można zrobić espresso ( a w zasadzie, jak się dowiedziałem- pseudoespresso o co się nie obrażam ). Czuje mega różnicę w smaku między kawą którą kupuje w pobliskiej palarni a kawą marketową mieloną, czy nawet w ziarnach do zmielenia. I dlatego właśnie, że czuje takie różnice na swoim zestawie to chce iść dalej. Mam tylko pytanie, dlaczego ten mój młynek Graef CM702 jest taki zły. I to nie jest pytanie na zasadzie "bo mam a się czepiacie", tylko chciałbym to zrozumieć i po prostu wiedzieć. Czy pali i zakwasza przemiał czy może przemiał jest nierówny (choć jak go oglądam to wydaje się oki). Czyli tak...jest sens zakupu nowego ekspresu dajmy na to Lelit Anna, ale też jest sens zakupu młynka. Czyli co...cały zestaw do zmiany? Czy młynki Lelit są ok (np.Lelit Fred). Docelowo i tak pewnie chciałbym mieć cały nowy zestaw.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #24 dnia: 29 Październik 2019, 20:15:04 »
Nie jest taki zły tylko ma kiepską skale regulacji, trzeba podkładkami się wspierać aby mielił drobno więc nie masz zapasu. Regulacja mało precyzyjna, żarno to malutki stożek osadzony w tworzywie więc trzeba liczyć się ze średniej jakości przemiałem co prowadzi dość łatwo do kanałowania, kwaśnej kawy, przytkania ekspresu, konieczności mozolnej korekty przemiału. Jak się uprzesz, to można ale to młodzieżowy rowerek na malutkich kołach a chcesz nim wjechać pod dużą  górkę :-) Ja rok wytrzymałem, teraz wiem że nie kawa była kiepska w większości przypadków tylko młynek.

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Październik 2019, 20:49:29 »
To nie tylko kwestia zakresu. Plastikowe mocowania żaren są dość luźne (jak na potrzeby espresso). Powoduje to że z jednej strony są trochę na boki stabilizowane przez sam przemiał a z drugiej w osi góra dół też trochę pływają. Przemiał jest przez to mniej jednorodny a czasem dość przypadkowy w grubości. Lepszy patent mają stożki w iIbertial chelange czy Ascaso i2 i kilka podobnych gdzie całą tuleja ma gwint który całość utrzymuje w miejscu bardziej stabilnie. A z kolei płaskie żarna z konieczności też solidne metalowe mocowania mają.
« Ostatnia zmiana: 29 Październik 2019, 20:52:22 wysłana przez Bacek »

Offline Sshim278

• Ekspres: V60, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Comandante MK4
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Październik 2019, 21:52:29 »
Mam tylko pytanie, dlaczego ten mój młynek Graef CM702 jest taki zły. I to nie jest pytanie na zasadzie "bo mam a się czepiacie", tylko chciałbym to zrozumieć i po prostu wiedzieć. Czy pali i zakwasza przemiał czy może przemiał jest nierówny (choć jak go oglądam to wydaje się oki).
Graef702 jak na młynek za 350zł mieli na pierwszy rzut oka przyzwoicie. U mnie problem był z jego użytkowaniem w dłuższym okresie czasu. Przez mało stabilne plastikowe mocowanie górnego żarna młynek z czasem zaczyna mielić grubej. Wymaga wtedy regulacji w stronę drobniejszego przemiału i dokładania kolejnych podkładek pod dolne żarno. Ja zaczynałem z jedną podkładką, po 1,5 roku miałem ich już 5 i byłem na końcu skali. Myślę że mocowanie w końcu mogłoby pęknąć przy kolejnych próbach modyfikacji, plastik nie będzie uginał się w nieskończoność.

Offline nossy

« Odpowiedź #27 dnia: 29 Październik 2019, 22:30:30 »
Jak się uprzesz, to można ale to młodzieżowy rowerek na malutkich kołach a chcesz nim wjechać pod dużą  górkę :-)
Z racji, że trochę pościguję się na szosie to mnie tym przekonałeś...nie oczekuje czegoś czym wjadę na Stelvio niczym Majka, ale chciałbym to zrobić z przyjemnością...czy zatem młynek Lelit Fred będzie oki? Z opisu wynika , że niby tak.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #28 dnia: 30 Październik 2019, 00:31:11 »
mam wrażenie, że espresso jest jakby lekko "rozwodnione"
Może za dużo tej kawy robisz? Proponuję przeczytać cały wątek o problemach podczas przygotowywania espresso, zdobytą wiedzę zastosować w praktyce, a dopiero potem szukać nowego sprzętu. Jest spora szansa, że Twój obecny zestaw jeszcze Cię zaskoczy.

Offline nossy

« Odpowiedź #29 dnia: 30 Październik 2019, 07:42:29 »
przeczytałem i nie tylko ten i tu, ale też inne. Zarówno zanim kupiłem swój zestaw jak i w trakcie. Jeśli coś mnie zainteresuje to lubię gmerać w temacie. Jako "rozwodniona" rozumiem, że brak jej odpowiedniej gęstości, oleistości....no nie wiem jak to nazwać, ale wiem czego mi w niej brakuje.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi