Autor Wątek: Ekspresy Ascaco  (Przeczytany 9810 razy)

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Ekspresy Ascaco
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Październik 2019, 11:13:10 »
Więc może @Januszu warto skłonić użytkowników Ascaso do większej aktywności we wrzucaniu recenzji?
Jak była kiedyś większa aktywność to z kolei pojawiały się pytania/zarzuty czy nam Janusz płaci. Pisząc coś pozytywnego, spotykałem się z dziwnym sceptycyzmem osób które takiego ekspresu nie mieli co nie szkodziło im przedstawiać jakiś swoich teorii. Dlatego wolę skupić się na piciu kawy i nie interesuje mnie co kto wybierze.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Październik 2019, 12:54:56 »
Ja chętnie bym poczytał recenzję i obejrzał zdjęcia użytkowników Ascaso. Dam plusa każdemu kto napiszę sensowną recenzję:)
Termoblok nie jest z mojej bajki, ale widzę pewne zalety tej technologii. Perspektywa zawsze świeżej wody w układzie (dzięki małej pojemności) jest dla mnie kusząca. Do czasu aż będę zmieniał ekspres może pojawią się termobloki z rotapompą w ofercie Ascaso- wówczas będzie to poważny kandydat do upgradu.
« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2019, 12:57:02 wysłana przez skansen »

Offline mikei

• Ekspres: Krups :(
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Październik 2019, 13:41:48 »
Witam, widzę, że się poruszenie jakieś zrobiło wielkie, zwłaszcza właściciel ekspresu Lelit naskoczył. Aby było sprawiedliwie to też o te ekspresy zapytam - dlaczego Lelit są gorsze?
Sorry, taki żarcik :)
Zapytałem o ekspresy Ascaco ponieważ mi się podobają. Nie znam się na tym sprzęcie. Gdybym to ogarniał i miał doświadczenie to bym nie pytał. Nie wiem czy jak dopłacę do PID, to po pierwsze czy wyczuję różnicę w jakości kawy, po drugie czy w ogóle będę w stanie to wykorzystać, poprawie wszystko poustawiać.
Obecnie piję kawę z automatu Krupsa, w sumie doczepić się nie mogę, poza tym, że jest po raz 3 w serwisie, ale ma już 10lat. Myślę o kupieniu nowego, lepszego, stąd pytanie o Ascaco.
A jak z awaryjnością tych ekspresów, jak z dostępnością części? Części do wielu popularnych marek można kupić bez problemu w wielu miejscach, a jak jest z Ascaco?
Kwota jaką trzeba dopłacić jest taka, że można w tej cenie kupić sprawnie działający telefon, który jest skomplikowaną elektroniką...

Nie wiem czy to nie jest tak z ekspresami jak z np. sprzętem audio. Kumpel ma audio w domu za ponad 40tyś i to tylko stereo, uważa że jest super. Ja mam kino domowe 5.1 za 4500zł i różnicy nie słyszę. Nawet jeżeli słyszę różnicę to nie potrafię stwierdzić czy na plus czy na minus. On skończył szkołę muzyczną, jest uzdolniony i po prostu słyszy więcej.

Sorry jeżeli kogoś bolą moje banalne pytania.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Październik 2019, 14:02:25 »
Tutaj jest wątek o Dream Elelectronic Może niezbyt merytoryczny, ale ostatnim wpisie Janusz wrzucił linka gdzie jest diagram zmian temperatury w tym ekspresie.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Październik 2019, 14:26:13 »
Skoro wątek o Ascaso, to z tego co rozważasz ja bym Ci proponował:

1. Ekspres do kawy ASCASO UNO PROF Black - https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-steel-uno-prof-electronic-9929.html - jeżeli zależy Ci na tańszym sprzęcie

2. Ekspres do kawy ASCASO UNO PID PROF Black&Wood - https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-uno-pid-black-wood-9931.html - jeżeli stać Cię, ale nie kosztem tańszego młynka. Tak wyczujesz różnicę, już abstrahując od łatwości zmian temperatur i jej stabilności masz jeszcze ważną i niedocenianą funkcję preinfuzji.

3. Ekspres do kawy ASCASO DREAM PID - https://ekspresdokawy.pl/pl/o/ekspres-do-kawy-ascaso-dream-cream-pid-10088.html - tak jak 2., jeżeli za 400 złotych mniej jesteś w stanie znieść pretensjonalne retro ;)

I młynek, do tych ekspresów zaczynałbym od czegoś  klasy Młynek do kawy CEADO E6P -  https://ekspresdokawy.pl/pl/o/mlynek-do-kawy-ceado-e6p-10146.html.

Offline mikei

• Ekspres: Krups :(
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Październik 2019, 15:32:57 »
Fajnie, ale ten młynek to cena jakaś kosmiczna :(. Nie na moje możliwości.

Offline bigfan

• Ekspres: Bezzera Unica
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Październik 2019, 16:12:36 »
Niepotrzebnie się spinacie - w wątku jest pytanie o ekspresy Ascaco, a nie Ascaso.  [emoji38]

Offline Derper Mężczyzna

• Ekspres: Promac Club ME
  • Młynek: Fiorenzato F83
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Październik 2019, 16:15:41 »
Czy ASCASO UNO PID PROF różni się od ASCASO DREAM PID czymś w kwestii robienia kawy?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Październik 2019, 16:31:35 »
Według mojej wiedzy nie. Ale zawsze lepiej potwierdzić u źródeł: @Janusz.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Październik 2019, 16:44:14 »
Niczym. Jedyna konstrukcyjna różnica to rurka odprowadzająca wodę z zaworu trójdrożnego do tacki ociekowej. Ekspres DREAM PID ma ją wyprowadzoną na zewnątrz ekspresu, po lewej stronie a UNO PID PROF ma ją wewnątrz obudowy.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline ziarenko

« Odpowiedź #25 dnia: 04 Październik 2019, 19:32:39 »
A jak z awaryjnością tych ekspresów, jak z dostępnością części? Części do wielu popularnych marek można kupić bez problemu w wielu miejscach, a jak jest z Ascaco?
Firma Janusza nie pozostawia Cię na lodzie. Albo Ci wyślą części albo wysyłasz im ekspres. W przypadku gwarancji door-to-door po sprzęt przyjeżdża darmowy kurier i tak samo ekspres jest odsyłany. Ja korzystałem raz ale już nie pamiętam co się popsuło-coś tam ciekło za pompą . W każdym razie z obsługi byłem bardzo zadowolony.

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Październik 2019, 20:10:52 »
Mam podobne doświadczenia z obsługą serwisową/ pogwarancyjną ze strony firmy Janusza. Najwyższy poziom, mówiąc w skrócie. Generalnie ze swojego doświadczenia, posiadam Dreama od wielu lat- pewnie będzie już 8, mogę stwierdzić, że sprzęty firmy Ascaso nie są awaryjne, a jeśli coś się jednak popsuje to Janusz szybkensem zaradzi problemowi Zdecydowanie, zakup sprzęta ze stajni tego producenta i od tego dystrybutora (Janusz) to dobry kierunek
« Ostatnia zmiana: 04 Październik 2019, 21:17:45 wysłana przez picasso83 »

skansen

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 05 Październik 2019, 21:02:08 »
dlaczego Lelit są gorsze?

Jako właściciel ekspresu Lelit widzę poniższe przewagi Ascaso:
  • Aluminiowa obudowa Ascaso Dream jest wg mnie ładniejsza od blaszanych obudów Lelita.
  • Ascaso (Dream, Steel) są dostępne w wielu kolorach - Lelit w jednym.
  • Termoblok Ascaso rozgrzewa się szybciej niż bojler Lelita.
  • Nalewanie wody do bocznego zbiornika ekspresów Ascaso jest łatwiejsze niż do Lelitów z górnym dostęp do zbiornika.
  • Ilość wody w termobloku jest minimalna - krótki flush i już możemy cieszyć się świeżą wodą. Ta zaleta kusi mnie w Ascaso najbardziej :)
« Ostatnia zmiana: 05 Październik 2019, 21:04:50 wysłana przez skansen »

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #28 dnia: 05 Październik 2019, 22:00:41 »
Nalewanie wody do bocznego zbiornika ekspresów Ascaso jest łatwiejsze niż do Lelitów z górnym dostęp do zbiornika.

Nalewanie łatwiejsze, ale światło nie powinno mieć dostępu do zbiornika z wodą. W oświetlonej i podgrzanej wodzie chętnie rozwijają się glony.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #29 dnia: 07 Październik 2019, 09:57:48 »
Z kolei bakterie łatwiej się rozwijają w zbiorniku którego się nie wyjmuje, nie myje tylko do którego dolewa się wodę. Z dwojga złego wolę widzieć w jakim stanie jest zbiornik i przy okazji dolewania wody go umyć.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi