Witam, widzę, że się poruszenie jakieś zrobiło wielkie, zwłaszcza właściciel ekspresu Lelit naskoczył. Aby było sprawiedliwie to też o te ekspresy zapytam - dlaczego Lelit są gorsze?
Sorry, taki żarcik

Zapytałem o ekspresy Ascaco ponieważ mi się podobają. Nie znam się na tym sprzęcie. Gdybym to ogarniał i miał doświadczenie to bym nie pytał. Nie wiem czy jak dopłacę do PID, to po pierwsze czy wyczuję różnicę w jakości kawy, po drugie czy w ogóle będę w stanie to wykorzystać, poprawie wszystko poustawiać.
Obecnie piję kawę z automatu Krupsa, w sumie doczepić się nie mogę, poza tym, że jest po raz 3 w serwisie, ale ma już 10lat. Myślę o kupieniu nowego, lepszego, stąd pytanie o Ascaco.
A jak z awaryjnością tych ekspresów, jak z dostępnością części? Części do wielu popularnych marek można kupić bez problemu w wielu miejscach, a jak jest z Ascaco?
Kwota jaką trzeba dopłacić jest taka, że można w tej cenie kupić sprawnie działający telefon, który jest skomplikowaną elektroniką...
Nie wiem czy to nie jest tak z ekspresami jak z np. sprzętem audio. Kumpel ma audio w domu za ponad 40tyś i to tylko stereo, uważa że jest super. Ja mam kino domowe 5.1 za 4500zł i różnicy nie słyszę. Nawet jeżeli słyszę różnicę to nie potrafię stwierdzić czy na plus czy na minus. On skończył szkołę muzyczną, jest uzdolniony i po prostu słyszy więcej.
Sorry jeżeli kogoś bolą moje banalne pytania.