Autor Wątek: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje  (Przeczytany 466106 razy)

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1665 dnia: 29 Styczeń 2025, 13:43:43 »
Dziękuję za ekspresową wysyłkę, na dniach będzie testowane :)
1000004097.jpg

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #1666 dnia: 01 Luty 2025, 21:40:10 »
No powiem szczerze, Rwanda Coko jest wprost powalająca... i zapach i smak ;)

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #1667 dnia: 03 Luty 2025, 00:28:06 »
Udało się wprowadzić nowości przez weekend :)

Espresso

Kamerun Oku - bardzo jakościowa Afryka o nutach czekoladowo-morelowych, bdb balans
Indonezja Java Robusta Anaerobic - zaskakująca robusta, która nie pachnie do końca tak jak sam gatunek nas do tego przyzwyczaił. Espresso jest zbalansowane i jest to dla mnie szokujące, że ma słodką kwasowość - jednak tylko na świeżo po zaparzeniu, później zanika. Polecam krótsze ekstrakcje w okolicach 20-24 sekund, jak przeciągałem to wychodziło dużo cięższe.
Salwador Mauricio Escalon - delikatna, trochę klasyczna i lekko owocowa. Można z niej wykrzesać więcej kwasowości, można mniej - jest wrażliwa na przepis. Bardzo przyjemna propozycja!

Przelew

Salwador Mauricio Escalon - kawa codzienna z ciut wyższą kwasowością i kompleksowością, tak jak espresso - wrażliwa na przepis i fajna do zabawy
Etiopia Guji Qaballee - słodko-owocowa z dużą ilością owoców tropikalnych oraz kontrą miodowej słodyczy, nuty ziołowe na finiszu. Bardzo przyjemna!
Kolumbia El Diviso Nestor Lasso - jestem pozytywnie zszokowany tym co się tutaj dzieje, kawa jest soczysta, owocowa i niezwykle ziołowa (oregano, tymianek). Zioła nie są niuansem, ciężkie do przeoczenia. Niesamowicie intrygujące doznanie - trochę pachnie pizzą a smakuje lemoniadą i ziołami :) Bardzo smaczna! Mamy nadzieję sami wypić cały worek ;)
Kolumbia Los Nogales Thermal Shock - skoro jesteśmy przy pizzy to tutaj ziarna i aromat mielony ma zdecydowanie coś parmezanu. Pan Hernandez zbudował swoją wersję thermal shocku i w kubku też jest szok. Chyba najbardziej szalona kawa jaką mieliśmy - jest przy tym mocno owocowa, trochę fermentacyjna - ale nie alkoholowa, trochę ziołowa. Dużo cytrusów, wyczuwamy kombuchę i gdzieś tam dalej jabłka z cynamonem. Mocno pokręcona propozycja, ale smaczna. Ziarna wyglądają jakby ktoś pomieszał 3 stopnie palenia - ten typ tak ma i ma na to wpływ sama obróbka. Najpierw moczenie się we własnych sokach, później thermal shock do 80-ciu stopni itd.

Pozdrowenia,
Paweł

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1668 dnia: 21 Luty 2025, 08:09:49 »
Kod rabatowy jest aktywny!

hasło: WOK
rabat: 8%
ważny do końca lutego 2025
Jak zwykle do wpisania po zalogowaniu się i przejściu w odpowiednie pole w koszyku.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline RADMAN Mężczyzna

• Ekspres: Gabi Master A, Hario V60-02, AP, kawiarka, FP, Clever Driper, Oxo Good Grips, phin, Kalita 155, Picopresso
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Nitro Blade, Jx Pro
« Odpowiedź #1669 dnia: 28 Luty 2025, 11:03:12 »
Kolumbia Los Nogales Thermal Shock
Świetna kawa. Praktycznie od pierwszego zaparzania bardzo dobra. Nie trzeba było kombinować z mieleniem w żadnej z próbowanych metod. Nawet jak przed chwilą się pomyliłem i zostawiłem nastawy młynka jak do Aeropressa robiąc w Gabi. Trochę goryczki się przy tym mieleniu wyczuwa, ale owocowość zdecydowanie dominuje.
Zresztą Kolumbia El Diviso Nestor Lasso ma podobnie. Wszystkie parzenia bez skuchy.

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1670 dnia: 28 Luty 2025, 12:09:49 »
Kolumbia Los Nogales Thermal Shock
Świetna kawa. Praktycznie od pierwszego zaparzania bardzo dobra. Nie trzeba było kombinować z mieleniem w żadnej z próbowanych metod. Nawet jak przed chwilą się pomyliłem i zostawiłem nastawy młynka jak do Aeropressa robiąc w Gabi. Trochę goryczki się przy tym mieleniu wyczuwa, ale owocowość zdecydowanie dominuje.
Zresztą Kolumbia El Diviso Nestor Lasso ma podobnie. Wszystkie parzenia bez skuchy.

Dzięki! Staramy się, żeby przelewy były możliwie bezobsługowe. Jeśli coś jest inaczej niż zwykle to piszemy w znakach szczególnych.
Nestor Lasso jest naszym faworytem, takiej kawy jeszcze nie piliśmy. Ma trochę z sosu do pizzy :D przez oregano w zapachu i smaku, ale jednocześnie jest na tyle soczysta i owocowa, że w ogóle nie męczy. Los Nogales dla nas ma ciężki zapach, kojarzący się z Cheetosami serowymi i parmezanem natomiast napar jest wieloowocowy i fajn ie się pije. Thermal Shock w tym wypadku to drożdże i niemal "gotowanie" wiśni. Skoki temperatury od 0 do 80-ciu stopni przez co pewnie jest pokręcony zapach i podkręconą owocowość.

Pozdrawiam,
Paweł

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1671 dnia: 01 Marzec 2025, 00:49:45 »
Mam info z pierwszej ręki, że nowości są już dostępne :) Pierwszy dzień miesiąca, kilka minut po północy - tak wcześnie to dawno nie było :)

Przelewy

Gwatemala Catisic Natural - wydaje mi się, że to niezwykle udana Gwatemala i pewien "błąd w Matrixie". Ten kraj niezwykle rzadko zaskakuje, a tutaj mamy niszową odmianę Catisic oraz profil a'la guma balonowa. Dużo tropików, porzeczek i grejpfruta jak tylko dacie jej przestygnąć.

Nikaragua Finca San Francisco - pyszna kawa codzienna, jak na mytą Nikaraguę to bardzo zaskakuje soczystą kwasowością. Sporo owoców na miodowym tle z zaledwie lekko orzechowym finiszem. Polecam :)

Kenia Sakami Ruby Red - może nie jest "w starym stylu", ale z pewnością nie można jej odmówić cytrusów. Na czele biały grejpfrut z karmelem

Esko

Etiopia Guji Hambela Natural - Etiopia Natural to chyba mój typ espresso, a ta jest wyjątkowo udana. Dużo malin, jagód i łaaadne kwiatki

Indie Riverdale Washed - wypaliliśmy je jako medium roast, ale po jaśniejszej stronie i okazało się, że wyszło bardzo smacznie. W skrócie "delikatna, niekwaśna"

Kolumbia PROCAAL Washed - sporo nut ciemnej czekolady, marcepanu i delikatna kwasowość. Klasyk, który dobrze poradzi sobie z "miseczką mleka" dla żony :)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline kawanas Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL41TEM, Kawiarka, La Pavoni Europiccola
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Timemore C3
« Odpowiedź #1672 dnia: 04 Marzec 2025, 23:16:24 »
Cześć @mr_blend,
właśnie skończyłem SALWADOR BLACK HONEY CHOCO (palona 13 lutego) - espresso (samo lub w mleku) bardzo mi zasmakowało. Zamówiłbym więcej ale mam inne ziarna. Czy Salwador będzie jeszcze za 3-4 tygodnie? Chcę wrócić do tej kawki. 

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1673 dnia: 05 Marzec 2025, 14:37:00 »
Cześć @mr_blend,
właśnie skończyłem SALWADOR BLACK HONEY CHOCO (palona 13 lutego) - espresso (samo lub w mleku) bardzo mi zasmakowało. Zamówiłbym więcej ale mam inne ziarna. Czy Salwador będzie jeszcze za 3-4 tygodnie? Chcę wrócić do tej kawki. 

Mamy jej jeszcze ok. 20kg, sądzę że dla tej kawy powinno to wystarczyć na ok. 1,5 miesiąca :)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #1674 dnia: 05 Marzec 2025, 16:01:34 »
Indonezja Java Robusta Anaerobic - zaskakująca robusta, która nie pachnie do końca tak jak sam gatunek nas do tego przyzwyczaił. Espresso jest zbalansowane i jest to dla mnie szokujące, że ma słodką kwasowość - jednak tylko na świeżo po zaparzeniu, później zanika. Polecam krótsze ekstrakcje w okolicach 20-24 sekund, jak przeciągałem to wychodziło dużo cięższe.
- nie potrafię dojść do ładu z tą kawą, młynek skręciłem już na tak drobny przemiał, jak nigdy a manometr dalej dobija do 8 barów i mam "turbo shot" a startowałem z ustawieniami dla innej robusty. Pomijając to, że ziarenka są karykaturalnie wielkie  :o to mam nadzieję, że uda mi się znaleźć optymalny przemiał przed punktem ocierania żaren.

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1675 dnia: 05 Marzec 2025, 16:21:49 »
Przy robuście tak generalnie zawsze jest, że trzeba ją mielić niezwykle drobno. 9/10 ziarenek dochodzi do granicy dyskomfortu przy kręceniu żarnami :) Na naszej Eurece zdaje się schodziliśmy poniżej 2 a tak drobno mielona to... żadna kawa nie jest :) Najbardziej smakowała nam przy ok. 22 sekundach ekstrakcji, żeby nie wyciągać z niej goryczy także "turbo szot" dla tego wypadku powinien działać bdb. Wtedy nawet ma takie 30 sekund, w których jest kwasowość a to nie lada wyczyn dla robusty.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #1676 dnia: 06 Marzec 2025, 08:44:02 »
Po skręceniu "na brutala" udało się uzyskać 1:2 w 30 sekund, więc mamy jakiś punkt wyjścia do dopieszczania ustawień   :taniec:

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1677 dnia: 25 Marzec 2025, 10:55:52 »
Temat końcówek, gdyż kończy się całe mnóstwo kaw :)

Przelewy:
Mokka Natural
Kostaryka La Estica
Etiopia Uraga
Kostaryka San Lorenzo Washed
Malawi Pamwamba
Gwatemala La Nueva Era
Bezkofeinowa

Espresso:
Bezka
Kostaryka San Lorenzo Natural
Kamerun Oku
Gwatemala La Nueva Era

Pozdrawiam,
Paweł

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1678 dnia: 01 Kwiecień 2025, 12:02:59 »
Nowości są już dostępne!

W kwietniu będzie z pewnością królować Beczkawka, gdyż wraca do oferty po roku przerwy. Przerwa była długa, gdyż udoskonalaliśmy cały proces technologiczny, by łatwiej można było manewrować beczką i przede wszystkim nie było wielkiego odpadu po 1 wsadzie kawy. Chcemy mieć Beczkawkę minimum 2 razy w roku, mamy nadzieję że wszystko co udało się przemyśleć zaprocentuje pyszną i powtarzalną kawą. System jest na tyle autorski i unikalny, że pozwolę sobie zostawić to dla siebie :)

Ziarenko jakie sezonujemy to Kostaryka Finca Tonita Anaerobic. Beczkawka do espresso do mieszanka 60% barrel i 40% nie-barrel z Nikaragui. Przelew to 100% barrel. Ponownie nie chcemy ciężarów w kubku, ma być przyjemnie.

Ponadto

PRZELEWY
Peru Sandia Gesha - czuć kwiatową odmianę i czuć origin. Na ślepo można pomylić z mytą Etiopią
Peru Satipo Honey - zdecydowanie miodowy słodziak z fajnym cytrusem po przestygnięciu
Kostaryka La Pastora Anaerobic - dużo punktów SCA i dużo smaku, jak dacie jej chwilę to znajdziecie bardzo dużo owoców: marakuja, wiśnie, cytrusy, jabłka. Napar ma taki moment na ciepło, że wyczuwamy turkish delight.

ESPRESSO
Peru Quillabamba - klasyk, super do kaw mlecznych
Peru Satipo Natural - wiśniowo-bakaliowe espresso, lepiej wypada na kolbie niż w automacie. Bardzo lubimy takie kawy :) W sitku polecam zwiększyć dozę o 1 gr więcej co podbije owocowość.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #1679 dnia: 01 Kwiecień 2025, 14:24:48 »
Nowości są już dostępne!
To nie prima aprilis :) ?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi