Autor Wątek: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje  (Przeczytany 465884 razy)

Offline kawanas Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL41TEM, Kawiarka, La Pavoni Europiccola
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Timemore C3
Odp: Palarnia Blend - oferta, opinie, promocje
« Odpowiedź #1635 dnia: 31 Październik 2024, 12:36:40 »
@mr_blend
Bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie "Kawka zwyczajna" z 21.10.2024, Brazylia Cerrado, odmiana Mundo Novo.
Pięknie pachnie, ziarenka wyglądają na ciut jaśniejsze niż np w Kostaryce san Lorenzo washed, ale najważniejszy jest smak. Nie wiem jak go opisać, z jednej strony klasyczny, delikatny z drugiej strony smakuje świeżo.
Czy jest jakiś sposób abym ponownie nabył dokładnie tę kawę? Widzę że występuje ona w mieszankach, a pojedyńczo nie widzę. A "Kawka zwyczajna" jest niezdefiniowana i nigdy nie wiadomo na co się trafi.

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #1636 dnia: 31 Październik 2024, 14:47:45 »
Hej! @kawanas
Myślę, że jeśli smakuje to można zaryzykować z Sambą i wybór będzie trafiony :)

Pozdrowienia,
Paweł

Offline kawanas Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL41TEM, Kawiarka, La Pavoni Europiccola
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Timemore C3
« Odpowiedź #1637 dnia: 31 Październik 2024, 16:03:17 »
Dzięki! Sambę znam, mam i jutro otworzę - może efekt będzie podobny. :) Profil smakowy opisany na etykiecie jest zbliżony.

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1638 dnia: 03 Listopad 2024, 00:48:52 »
Nowości już na stronie!

Espresso:
Gwatemala La Nueva Era Natural - tabliczka ciemnej czekolady z owocami leśnymi
Gwatemala Monte Flor - klasyczna i zbalansowana kawa
Etiopia Bombe Washed - bardzo lekkie, owocowe i przyjemne espresso

Przelewy:
Gwatemala La Nueva Era Natural - tak jak espresso, sporo nut czekoladowych do których dołączają "fioletowe" nuty borówek, czarnej porzeczki, aronii, jeżyn i czego tam sobie jeszcze nie wymyślicie :)
Gwatemala Monte Flor - smaczna kawa codzienna
Etiopia Bombe Washed - wchodzi za kończącą się Chelbesę, bardzo smaczna i herbaciana, cytrusowo-nektarynkowa
Kenia Marumi - trochę taka "w starym stylu", z dużą ilością białego grejpfruta i cytryny oraz wyższą kwasowością

W skrócie ten miesiąc stoi Gwatemalą - washed vs natural. Gwatemala La Nueva Era wraca po 2 latach do oferty. Etiopia Bombe wraca po kilku miesiącach :)

Pozdrawiam,
Paweł

Offline mibas

• Ekspres: Ascaso Dream, kawiarka French Press Bialetti, AeroPress Go
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, 1zpresso JX-pro
« Odpowiedź #1639 dnia: 08 Listopad 2024, 17:01:24 »
A już miałem pytać, kiedy będzie można się spodziewać Gwatemali :-)
La Nueva Era z poprzednich dostaw była pyszna, więc zamówienie, i to większe niż zazwyczaj, już zrobione :-)

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1640 dnia: 19 Listopad 2024, 11:03:00 »
Poobniżaliśmy wybrane kawy na tydzień - do 25.11.
Zapraszamy!

Pozdrawiam,
Paweł

Offline roman66

« Odpowiedź #1641 dnia: 20 Listopad 2024, 19:26:09 »
Otrzymałem kod na maila, ale na stronie przy podsumowaniu zamówienia była tylko opcja dodania bonu podarunkowego. Próbowałem na dwóch zamówieniach i nic. Więc proszę Pawle o anulowanie.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopad 2024, 19:30:55 wysłana przez roman66 »

Offline J_J Mężczyzna

• Ekspres: Krups EA8948 do kaw "kawowych", kawiarka do aromatyzowanych
  • Młynek: Xeoleo
« Odpowiedź #1642 dnia: 21 Listopad 2024, 08:08:24 »
Dziwne, u mnie normalnie wczoraj zadziałało (paczka już w drodze ;) ) i teraz też pole do wpisania kodu się wyświetla, a kod działa i odlicza rabat od zamówienia. Nie masz starej wersji przeglądarki albo jakichś dziwnych wtyczek np. w postaci kilku adblocków naraz?

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1643 dnia: 21 Listopad 2024, 11:29:45 »
Najprawdopodobniej chodzi o bycie zalogowanym, wtedy z pewnością pojawi się okienko.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline roman66

« Odpowiedź #1644 dnia: 24 Listopad 2024, 22:42:27 »
Najprawdopodobniej chodzi o bycie zalogowanym, wtedy z pewnością pojawi się okienko.
Miła pani od Was powiedziała, że jak posiadam stały rabat to nie mogę skorzystać z kodu i dlatego okienko do wpisania kodu pomimo bycia zalogowanym się nie pojawiło. Zamówienie i tak złożyłem :). Niemniej jak pamiętam chyba jakoś na wiosnę była promka od Was i okienko na kod się pojawiło (stały rabat +kod). A Honduras i Etiopia tak mi podeszła, że zamówiłem w sumie trzeci raz...

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1645 dnia: 01 Grudzień 2024, 01:43:47 »
Nowości już na stronie!

Espresso:

- Indie Attikan Aerobic - klasyczna, uniwersalna kawa, sporo czekolady w espresso
https://www.palarniablend.pl/indie-attikan-aerobic-esp-15-627

- Zimowe Espresso - napiszę więcej poniżej, bo w tym roku jest jak dotąd najambitniej ze wszystkich mieszanek świątecznych jakie u nas były
https://www.palarniablend.pl/zimowe-espresso-15-628

Przelew:

-Malawi Pamwamba Washed - pierwszy raz Malawi i jest smacznie. Origin porównywalny do Tanzanii, Ugandy, DR Konga i właściwie leży w sąsiedztwie tych krajów. Myte kawy z powyższych państw są w większości cytrusowo-orzechowe i Malawi też uderza w podobne tony. Grejpfrutowa goryczka, cytrusy, herbata i orzechowy finisz. Pije się to bardzo fajnie, sporo jakości jak na taki kraj - 85 pkt.
https://www.palarniablend.pl/malawi-pamwamba-15-625

- Kolumbia CGLE Hawaii Mokka Natural - jest kolejny Rarytas ze znanej i lubianej farmy. Sama historia odmiany, tego jak się znalazła w Kolumbii jest niezwykle ciekawa - zachęcam do zerknięcia na stronę i przeczytania o tym jak z mokha z Jemenu przez Hawaje i ręce Japończyka trafiła do CGLE. Ziarenka mniejsze od peaberry, smaku bardzo dużo i pije się z bardzo dużą przyjemnością. Cieszymy się, że mamy je u nas. Jest jedynie ok. 20kg i nie wiem czy kiedykolwiek jeszcze wrócą.
https://www.palarniablend.pl/kolumbia-hawaii-mokka-natural-15-624

- Zimowy Przelew - te same Indie Atiikan Aerobic co do espresso. Przelew o niższej kwasowości, klasyczny. Sporo nut mlecznej czekolady, orzechów, słodkiej kremowości i moreli. Jak co roku jest to bezpieczna propozycji na prezent, słodka i smaczna kawa.
https://www.palarniablend.pl/zimowy-przelew-15-626

---------

W tym roku Zimowe Espresso od strony technicznej jest dosyć ambitne. Niekoniecznie chodzi o smak, gdyż ten jak zwykle ma przypaść do gustu większości osób. Chodzi o "magiczny" składnik w postaci Kostaryki Cordillera del Fuego fermentowanej beztlenowo z laskami cynamonu. 100% tej kawy z przelewu smakuje jak Cini Minis, espresso jest również bardzo smaczne a z mlekiem to chyba najlepszy flat white jaki ostatnio piliśmy. Zważywszy, że kilogram zielonej kawy kosztuje 100zł/kg to przemycenie do mieszanki świątecznej tego typu ziarenek to prawdziwe wyzwanie. Stanęło na domieszce 20% i delikatnie czuć to na finiszu w espresso. Pierwsze skrzypce gra myta Kolumbia Coocentral, a całość dopełnia Brazylia. Sądzę, że jest to dosyć ambitna mieszanka świąteczna, gdyż z reguły w Polsce kończy się na Indiach z Brazylią i kolorowym obrazku na froncie ;) Wpadliśmy na innowacyjny pomysł dorzucenia do mieszanki świątecznej kawy fermentowanej (na farmie) z cynamonem i mamy nadzieję, że również Wam zasmakuje!

Jak co roku są dostępne czekolady od Chocoffee.

Pozdrawiam serdecznie,
Paweł

« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2024, 01:48:35 wysłana przez mr_blend »

Offline J_J Mężczyzna

« Odpowiedź #1646 dnia: 14 Grudzień 2024, 10:31:23 »
@mr_blend zapytam publicznie, bo zapewne nie tylko mnie to interesuje - do kiedy należałoby zamówić kawę, żeby na pewno doszła do soboty 21.12 lub ostatecznie poniedziałku 23.12? No i czy można się spodziewać jakiegoś rabatu choinkowego?  :taniec:

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
« Odpowiedź #1647 dnia: 16 Grudzień 2024, 14:41:45 »
@J_J

Dla pewności, że dotrze najlepiej zamówić do północy w czwartek. Wtedy w piątek dopalimy co trzeba i powinno jeszcze bez problemu dotrzeć. Inpost w swoim newsletterze dał informację o tym, że zabiera wszystkie nadania z paczkomatów jakoś w niedzielę. Zamówienia wysyłkowe przychodzące jeszcze w piątek z rana powinny też wyjść, ale są już obarczone większym ryzykiem, że nie zdążymy a im później tym szansa na przezimowanie na sortowni coraz wyższa. Jakbym miał dać deadline to czwartek wieczór, żebyśmy mieli szansę to wypalić i wysłać.

Black Friday był raptem 2 tygodnie temu, my jak zwykle idziemy torem małej rodzinnej firmy i nie mamy nic na półkach co nam zalega, nie sprzedajemy również sprzętu a niezwykle ulotny smak i aromat. Powiem dyplomatycznie, że mieszanki są w promocji, bo jeszcze nie miałem czasu włączyć Excela a jak wiadomo giełda bije rekordy. Mamy jeszcze końcówki kaw zarezerwowanych na poziomie giełdy 2,0 lub niżej, teraz jest 3,25. Brazylia jest nie do zastąpienia żadnym innym krajem, ale pozostałe kawy, których używamy w mieszankach jak najbardziej. Szukam bardzo głęboko różnych możliwości i być może coś się jeszcze uda znaleźć. Przelew Sezonu też nam się kończy i szukamy możliwości, żeby nadal wszystko się zgadzało. Bardzo możliwe, że dzisiejsze "Panie co tak drogo" z perspektywy czasu okaże się "kiedyś to było" :) Trzeba dodać, że przez bardzo bardzo wiele lat kawa była zbyt tania przez co m.in. kolejni farmerzy w Kenii, Etiopii i pozostałych krajach przerzucali się na uprawy innych roślin. Nie jest to komfortowa sytuacja, w której nie chce się pracować osobie u której wszystko się zaczyna.

Temat ceny kawy jest niezwykle złożony i mogę spokojnie opisać kilka akapitów a i tak liznę zaledwie wierzchołka. Powiedziałbym, że cały system rynkowy jest do bani. Na chwilę obecną załóżmy, że importer kupił towar za 4$ przy giełdzie 1,8. Dodał sobie swoje koszty, swój zysk, transport i niech będzie że mu wyszło 7$. To i tak jest kropla w morzu informacji, bo można kupować kawę od kooperatywy, od farmera, na licytacji i wiem że importerzy handlują też między sobą. Ten towar jest już sprzedany, rolnik z tego zbioru wcale nie będzie mieć więcej. Nagle giełda stoi po 3,2 i ani importer z tego nic nie ma, ani palarnia, ani rolnik tylko Ci co handlują akcjami. Importer traktuje giełdę jako zabezpieczenie ceny zakupu, tak jakby zamraża ją. Można również sprzedawać ziarno poza giełdą, ale tak na moje oko to 90% importerów jest podpiętych do giełdy. Jeśli sytuacja utrzymuje się pełen rok to wraz z kolejnymi zbiorami rolnik ma lepszą pozycję negocjacyjną i pewnie dostanie więcej.

Staram się zawsze patrzyć na dłuższy trend, więc zobaczę co przyjdzie po Świętach i po Nowym Roku. Myślę, że jeśli ceny nie spadną do końca stycznia to trend utrzyma się dłużej do czasu kiedy rynek nie zostanie zalany tanim SHB, HB, HG, SHG, Excelso i Supremo, żeby zrównoważyć gorsze zbiory w Brazylii + Wietnamie (dwóch największych krajach producenckich arabiki i robusty). Zawsze arabika i robusta szły sobie oddzielnym torem a teraz jak obserwuję oba rynki równolegle to można powiedzieć, że oba "sprzęgły się". Od bardzo długiego czasu jak robu idzie to góry o 1,5% dziennie to arabika też podobnie, jak spada to arabika również. Tym największym obojętne co, byle cena się zgadzała więc kupują jak nie jedno to drugie. Cała ta sytuacja nie powinna w ogóle obchodzić topowych kaw, cena średniej półki może natomiast pójść lawinowo do góry - skoro ten co się nie stara, nie sortuje zarabia więcej to ja też chcę :)

Patrząc na zmiany klimatyczne to niestety trzeba się przyzwyczaić, że produkty rolnicze mają i będą mieć wahania ceny. A co będzie jak za 25 lat palarnie w ogóle nie będą potrzebne, bo nie będzie czego palić? Mamy ten OGROMNY przywilej, że żyjemy w kraju gdzie niczego nam nie brakuje i możemy cieszyć się z bardzo wielu rzeczy, w tym z kubka kawy zaparzonego na 15 różnych sposobów. Być może zostanę zjedzony za tę opinię, ale jeśli Santos podrożeje o 10zł/kg to nam tutaj nic się z tego powodu nie stanie, bo procentowo na całą paczkę jest to podwyżka 10-15%. Być może na dłuższą metę byłaby to duża zmiana dla osób, które dbają o swoje uprawy przez cały rok. 

Temat jest bardzo złożony, można go jeszcze spokojnie zgłębiać przez akcenty krajowe gdyż każdy kraj ma swoją specyfikę. Przez lata właściwie wszystkie inne koszty rosły a cena surowca niekoniecznie. Miało być krótko, ale jeszcze w sumie nie miałem okazji dorzucić swojego punktu widzenia do dyskusji o rosnących cenach kawy. :) Jak ktoś ma jeszcze jakiś przemyślenia to zapraszam do dyskusji gdyż temat zakupu ziaren i ceny ma tyle warstw dla mnie, że od kilku lat tylko łączą mi się kolejne kropki w mózgu a dalej jest jeszcze tyyyleee innych zmiennych.

Pozdrawiam,
Paweł

Offline J_J Mężczyzna

« Odpowiedź #1648 dnia: 16 Grudzień 2024, 15:39:31 »
@mr_blend dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)

Przy czym nie wymagam w żaden sposób wykładu o kawowej ekonomii - nadto wystarcza mi to, co się dzieje w innych tematach, np. o kawach za 50zł albo speciality. Po prostu spytałem dla zaspokojenia wewnętrznej cebuli :jezyk: a że zamawiam (o czym sami wiecie) także dla rodziny, to zawsze coś by się uzbierało. Co oczywiście nie oznacza, że nie kupię, bo "pół roku temu było dyszkę taniej". No bez przesady.

(Deklarację inpostu też czytałem, ale nijak w nią nie wierzę, dlatego wolałem zasięgnąć wiedzy u źródła, a inmym zapewne też się to przyda)

Offline margrabius

• Ekspres: Senseo, Chemex, kawiarka, V60, FP, Aero, Gabi
  • Młynek: Wilfa Svart, JX-PRO
« Odpowiedź #1649 dnia: 17 Grudzień 2024, 08:32:40 »
Czyli jest taka sytuacja jak była z podstawowymi artykułami spożywczymi? Artykuły które były trzymane na minimalnym poziomie cenowym poszły 100% do góry, a "markowe", które zwykle były droższe o kilka procent?
W końcu Wietnam produkuje najwięcej, ale najgorszej jakości kawy, Brazylia podobnie. Czy na tych wahaniach kawa z Kolumbii czy Kenii tez oberwie dużą podwyżką?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi