Autor Wątek: Czy ten Delonghi da radę?  (Przeczytany 19544 razy)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Odp: Czy ten Delonghi da radę?
« Odpowiedź #15 dnia: 21 Kwiecień 2014, 20:18:19 »
Na dzień dobry, aby zakosztować dobrej kawy, wystarczy tygielek i drobno zmielona kawa od rango lub Antonia (forumowi palacze kawy).
Metoda przygotowania jest dostępna na forum.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #16 dnia: 21 Kwiecień 2014, 20:26:36 »
Nie bój się używanych młynków - gastro (o ile zmieścisz je w kuchni); wielu z Nas tak zaczynało lub dokupuje kolejne egzemplarze.
Śledź ew. zakładkę: http://forum.wszystkookawie.pl/index.php?board=15.0
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #17 dnia: 21 Kwiecień 2014, 23:58:46 »
Daj sobie spokój z Delonghi, Saeco, czy innym badziewiem. Mnie alternatywa jakoś nie przekonała, aeopress leżał w kącie, a piłem zalewajkę. Tygielek to jest to. Nie musisz nawet mieć tygielka, wystarczy nieduże naczynie i kawa. Kawę dostarczy ci Rango świeżą i odpowiednio zmieloną. I poluj na okazję.
Na jednym z forów  ktoś sprzedaje co w rodzaju Isomac Zafirro za 999zł. Lepiej sobie powoli odkłądać na lepszą używkę, która przeżyje twego Delonghi robiąc o wiele lepsze espresso. Ja szukałem fajnej kolby, a kupiłem automat, o którym legendy krążyły za 400zł, wystarczyło tylko bezpiecznik zmienić. I na razie chyba z tym zostanę, bo jakiś leniwy ostatnio jestem ;)

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Kwiecień 2014, 17:51:41 »
Zgadzam się z przedmówcą, warto skosztować dobrego espresso i to co możesz uzyskać z deLon czy Saec. Jeżeli wyczujesz różnicę, która Ciebie zachwyci to warto odkładać czy wręcz kupić mały nowy zestaw na raty. Jeżeli używki to albo sprawdzony sprzedawca albo sprzęt profi bo młyn taki to prze żyć może wielu z nas  ;)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Kwiecień 2014, 19:06:55 »
Pawcio, nie napisałeś nic konkretnego o budżecie. Napisz, ile możesz przeznaczyć na zestaw, a będzie nam łatwiej coś doradzić. Ilość miejsca w kuchni, nastawienie do uzywek, maszyn do remontu to też cenne informacje.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Kwiecień 2014, 19:45:19 »
Ile o budżecie nie napiszesz to i tak będzie za mało...

pawcio9393

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Kwiecień 2014, 21:28:44 »
Tego budżetu to chyba zawsze jest za mało i u każdego :) ja jestem w stanie przeznaczyć do 800 zł max. Miejsce w kuchni? Z tym nie za ciekawie:D raczej jakieś duże ekspresy nie wchodzą w gre. Co do używek nie mam jakiejś urazy wręcz przeciwnie dlatego jeśli coś by się trafiło fajnego to czemu nie :) Na młynek zdecyduje się chyba na ten concept, który jest na coffedesk:) A co do alternatywy to dokupię aeropress i dripa, kto wie może mi podpasuje akurat to:)

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Kwiecień 2014, 21:49:56 »
Najpierw tygielek, kawa, woda, cukier.

pawcio9393

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Kwiecień 2014, 22:23:18 »
A ten bodum bistro o ktorym wyzej kolega wspominal dobry jest? Lepszy ?od tego concept

Offline Jaro Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Kwiecień 2014, 23:04:31 »
Jeśli Ci się spieszy, to poluj na okazje najlepiej z segmentu gastro - niestety kosztem gabarytów
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

pawcio9393

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Kwiecień 2014, 23:34:15 »
No za duzego gabarytu miec nie moze bo nie wejdzie mi do kuchni. To jak lepszy bedzie ten bodum bistro czy concept? A i jeszcze pytanko gdzie mozna kupic tygielek bo w sklepach typu coffedesk chyba nie widzialem. Wogole mozna po turecku parzyc bez cukru czy nie bardzo?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Kwiecień 2014, 01:09:07 »
Biorąc pod uwagę stosunek ceny do jakości naparu i prostoty obsługi, alternatywy ułożyłbym w takiej kolejności:

1. wietnamski phin;
2. tygielek;
3. aeropress;
4. kawiarka.

Oczywiście to w kategorii intensywnego naparu o niewielkich objętościach. Do tego z phinem można kombinować większe objętości, z aeropressem można kombinować jak tylko się chce. Do tygielka nie tak prosto zmielić kawę (poniższe młynki raczej sobie nie poradzą), ale wiedzy i doświadczeń w tym aspekcie mam najmniej, więc mogę się mylić.

W tani substytut ekspresu, tym bardziej bez odpowiedniego młynka (500zł minimum), bym nie inwestował w ogóle. Szkoda pieniędzy i nerwów. Takie moje zdanie.

A co do młynków, to czy lepszy Concept, czy Bodum, czy Severin, czy Graef, czy Nivona, to nikt Ci nie powie, bo nie ma tu nikogo kto miałby je wszystkie na dzień lub dwa. Ufać zaś naszym gdybaniom lub zasłyszanym i powtarzanym plotkom można równie dobrze jak własnemu rozsądkowi.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #27 dnia: 23 Kwiecień 2014, 07:02:37 »
Tygielek możesz kupić choćby na allegro a na początek możesz parzyć po prostu w jakimś małym garnku/rondelku. Jeśli chodzi o cukier - ja zawsze parzę bez cukru i jest OK :)
Jak pokazuje praktyka - do tygielka wystarczy młynek ręczny.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #28 dnia: 23 Kwiecień 2014, 07:14:23 »
Kawę możesz kupić na alle Mehmed Efendi lub i rango w Łodzi.
Pierwsza mielona w puszkach/paczkach, ta druga może także zostać dostarczona już w postaci zmielonej na mąkę. U Niego także dopytaj o tygielek.

http://www.eurocafe.com.pl

Przykład:
http://allegro.pl/zestaw-3-tygielek-do-kawy-po-turecku-miedz-i4154979717.html

http://allegro.pl/serwis-filizanki-do-kawy-z-tureckiej-porcelany-i4158943341.html

http://allegro.pl/mehmet-efendi-kawa-turecka-500gr-i4141981712.html

pawcio9393

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 23 Kwiecień 2014, 14:23:28 »
Okej rozumiem, co do kawy po turecku mam małą półlitrową kwartę i w niej spróbuje to zrobić po raz pierwszy zobaczymy co z tego wyjdzie, oczywiście jeśli udałoby mi się zmielić kawę do tego stopnia, albo przy zamawianiu z palarni poproszę o zmielenie do takiej postaci. A jeszcze pytanie co do tej kawy po turecku, czy podczas jej zaparzania powinno się kłaść jakiś dekielek na wierzch i ile razy stawiać ją na ogień do czasu pojawienia się piany?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi