Autor Wątek: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?  (Przeczytany 317682 razy)

Offline dober Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream Zero, Jura Z10, V60,
  • Młynek: E55 Pro
Odp: Dobra kawa do 50 zł za 1 kg? Możliwe?
« Odpowiedź #750 dnia: 20 Luty 2026, 12:47:23 »
To ja jeszcze wrzucę tutaj swoje pytanie. Czy my jako konsumenci nie dajemy się zbyt łatwo oszukać? Jak to jest z punktacjami SCA, sprzedawcy kaw chętnie wpisują ile to kawa nie dostała punktów, a jak to jest na prawdę? Czy importer dołącza przy sprzedaży palaczowi taki certyfikat? Jak to jest? Czy ja jako konsument mam prawo do wglądu do takiej karty charakterystyki kawy? Przecież punktację SCA można sobie wpisać jaka się chcę i brać większe pieniądze dopisując kawa speciality? Jak to wygląda w praktyce ? Ktoś to sprawdza, weryfikuję?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #751 dnia: 20 Luty 2026, 13:54:45 »
Powiem tak - jak miałem wątpliwości co do kawy, którą dostałem w paczce, to zawsze rozmawiałem z palarnią i tylko jedna, w dodatku nowa, mało znana palarnia, mnie olała - w sensie dosłownym, po prostu nie odpisali, choć miałem potwierdzenie że przeczytali. Nie zależało mi, bo kupiłem pakiet próbek. Więc się nie dobijałem dalej, po prostu więcej tam nie kupiłem. Wszystkie inne palarnie czy polskie, czy zagraniczne zawsze proponowały jakieś rozsądne rozwiązanie nie narażające mnie na dodatkowe koszty, więc moje doświadczenia są pozytywne. A że zawsze się znajdzie jakaś czarna owca no to normalne, jednak nie rozciągałbym tego na inne osoby, poza tymi którzy rzeczywiście byli nie w porządku. Nie traktuję ludzi jak potencjalnych oszustów dopóki sami nie dadzą mi do tego powodów. Jednak jak widzę coś podejrzanego w ofercie, to po prostu nie wybieram. Nie mam konieczności picia codziennie pół litra kawy. Wolę mniej, rzadziej, ale tak, jak mi sprawia przyjemność.

Pamiętaj, że oceniają ludzie będący bardzo niedoskonałą maszyną pod względem obiektywnej oceny. Dlatego jeden Q grader oceni punkt niżej, a drugi punkt wyżej. Jednak jeśli ziarno ma poważny defekt np. jest stęchłe, to ani żaden q grader, ani żadna szanująca swoją markę palarnia, świadomie nie przepuści takiego ziarna, bo to tylko im zaszkodzić może. Oczywiście ziarno można zepsuć na każdym etapie, a ocena jest przeważnie od importera i gdy jest świeża. Później ziarno podróżuje, jest wielokrotnie magazynowane, a potem wypalane i znów magazynowane i transportowane.

Następnie skład wody i sposób zaparzenia też może wydobyć bardzo różne aspekty kawy. Niestety przygotowanie naparu, to jest wieloetapowy proces i otrzymujemy ją na ogół w postaci półproduktu (ziaren) do samodzielnego wykonania

Oczywiście jeśli masz kogoś kto jest w stanie obiektywnie ocenić kawę to możesz zwrócić sie do palarni z taką opinią. Jednak nie zdarzyło mi się żeby to było potrzebne.
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2026, 14:17:28 wysłana przez krystians »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #752 dnia: 20 Luty 2026, 15:15:30 »
A jaki sens miała by tak naprawdę taka weryfikacja? Kawa albo mi smakuje albo nie, albo jest zwietrzała lub zbyt sucha albo świeża i stawia właściwy opór wodzie, albo niedbale albo równo wypalona itd. Większość palarni które znam bardzo dba o swoją renomę, wchodząc na allegro i czytając opinie lub oglądając zdjęcia kupujących mógłbym faktycznie nabrać nieufności ;-) Ja osobiście jeśli chodzi o kawę to jestem zdania, że nie da się tanio, to nie drobiazgi z alliexpres, kupić dobrej i wartościowej kawy. Zdarza mi się próbować tzw trzeciej ligi ale zazwyczaj kończy się to bardzo nierównym poziomem ziaren, raz ok a raz do niczego. Nie zawsze też smakowała mi chociażby Geisha z dobrej i zaprzyjaźnionej palarni ;-) Jeśli palarnia zaliczy wpadkę albo chociażby dostarczy mi zbyt mocne palenie to nadal mogę ich lubić ale nie wracam z zamówieniem i tyle, punktacja czy certyfikaty mnie nie przekonają ;-)

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #753 dnia: 20 Luty 2026, 16:15:08 »
To ja jeszcze wrzucę tutaj swoje pytanie. Czy my jako konsumenci nie dajemy się zbyt łatwo oszukać? Jak to jest z punktacjami SCA, sprzedawcy kaw chętnie wpisują ile to kawa nie dostała punktów, a jak to jest na prawdę? Czy importer dołącza przy sprzedaży palaczowi taki certyfikat? Jak to jest? Czy ja jako konsument mam prawo do wglądu do takiej karty charakterystyki kawy? Przecież punktację SCA można sobie wpisać jaka się chcę i brać większe pieniądze dopisując kawa speciality? Jak to wygląda w praktyce ? Ktoś to sprawdza, weryfikuję?

Nie ma policji kawowej, nie ma też obowiązku pokazywania klientowi dokumentów, więc to może być wolna amerykanka.
Do wszystkich punktacji podchodź z przymróżeniem oka, a pij to, co trafia w Twój gust i sprawia przyjemnosć. Tak samo nie jest tak, że jak kawa jest klasy 4 czy 5, to nie będzie lub nie powinna smakować. Absolutnie tak nie jest. Zresztą Etiopia z Beskidzkiej jest przykładem, zobacz ilu osobom w niniejszym temacie posmakowała.

Nie mam konieczności picia codziennie pół litra kawy. Wolę mniej, rzadziej, ale tak, jak mi sprawia przyjemność.

Jeżeli komuś sprawia przyjemnośc popijanie non stop kawy w pracy, niech pije. Albo przy każdej nadarzającej się okazji. Ja jestem taką osobą dla przykładu.
I chcę łączyć 3 równie ważne rzeczy - cheć ciągłgo popijania, ma smakować i sprawiać przyjemność, odpowiadać mi cenowo.
Jeżeli ktos chce kierować sie zasadą "wydaję na kawę więcej, za to piję mniej" - super. Natomiast nie jest to zasada, którą mógłbym rekomendować.

PS. HAYB już czeka w paczkomacie, dziś wieczorem wrzucę na filtr i dam znać.
« Ostatnia zmiana: 20 Luty 2026, 16:24:50 wysłana przez Ramkan »

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #754 dnia: 21 Luty 2026, 15:13:19 »
Branża kawowa jest bardzo specyficzna, z jednej strony wysoki poziom obsługi przez dobre palarnie, dobre sklepy z akcesoriami, dobrych dystrybutorów ekspresów do kawy, dobre serwisy a z drugiej strony odbiorcy którzy są przyzwyczajeni przez tych pierwszych do natychmiastowych odpowiedzi na pytania, wysyłki zamówienia tego samego dnia, szybkich reakcji na reklamacje. Na peryferiach są też janusze biznesu którzy na mocy pojęcia kawy speciality próbują płynąć z byle czym, albo zwykli oszuści, takie życie.
Czasy są wymagające z racji sytuacji gospodarczej, politycznej, zmian klimatu, nawet zmieniających się wymagań prawnych dla całej branży jak i nas konsumentów. Trudne czasy to zawsze miejsce na spekulacje i nadużycia, ale jest też sporo rzetelnych firm które nie kombinują jak producenci czekolady zmniejszając gramaturę ;-) 

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #755 dnia: 21 Luty 2026, 15:33:03 »
Nakłada się na to, mówiąc delikatnie - niski poziom zbiorów i surowca, który jest droższy. Te dzisiejsze Kenie i Etiopie, porównując do tego co było 5, 7 lat temu i jak to palił Tim Wendelboe, czy Solberg&Hansen i inne elity to obecnie mamy do czynienia z kawami, które są zupełnie przeciętne, a robi się  z tego marketingowe nie wiadomo co. Martketingowe cuda na kiju, za które trzeba płacić więcej, a doznania smakowe są zupełnie przeciętne. Ale może to dlatego, że jestem starym dziadem i pamiętam dobrze jak te kawy smakowały 10 czy 15 lat temu. Italiańskie mieszanki przypominają mi wciąż stare czasy, i o dziwo, wciąż espresso w Rzymie jest po 1€. Jak to możliwe?
« Ostatnia zmiana: 21 Luty 2026, 15:41:01 wysłana przez kafcio »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #756 dnia: 21 Luty 2026, 16:01:50 »
Espresso w Italii nie zmienia się, ich tradycja wciąż trwa, ludzie spotykają się przy kawie. Nie ma co porównywać. Ale kawy i zbiory gorsze raczej nie są, pojawiły się nowe trendy, większy nacisk kładzie się na obróbkę, nowe obróbki zmieniają ten biznes na lepsze, może nie u nas ale np. w Indii albo Brazylii?

Offline piotrdab

• Ekspres: Ascaso Uno Black, aeropress, moca, Melitta Aroma Signature
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Ascaso i-1 mini, Timemore Nano, Severin
« Odpowiedź #757 dnia: 21 Luty 2026, 20:05:42 »
"wciąż espresso w Rzymie jest po 1€. Jak to możliwe?"
Oj, u nas też miało być u wszystkich więcej pieniędzy w kieszeni... Nie narzekajmy

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #758 dnia: 21 Luty 2026, 20:25:28 »
W Krakowie Vincenti ma espresso po 3.50 zł, to nawet mniej jak 1 EUR.  [emoji39]

Offline ikpara

« Odpowiedź #759 dnia: 21 Luty 2026, 20:38:14 »

Swoją drogą
Beskidzka sprzedaje teraz Etiopię w opakowaniach 500g za dokładnie połowę ceny. Czasem bardzie opłaca się kupować tak, żeby otwierać tylko pół kilo, a reszta cały czas leży w atmosferze azotowej.

https://allegro.pl/produkt/kawa-ziarnista-arabica-etiopia-djimmah-500-g-d49ceb22-979e-46f3-8aab-72cbae2cd109

Dzięki za polecenie, kawa bardzo dobra, a nawet świetna za taką cenę.

Tu podziękowania należą się głównie koledze @DoreK , chyba on tego hita sprowadził.

A mojego Hayba jeszcze nie wysłali.
Obawiam się, że to ja wprowadziłem BPK jako palarnię wartą uwagi w kwietniu 2024 do tego wątku.

Offline dober Mężczyzna

« Odpowiedź #760 dnia: 21 Luty 2026, 21:33:34 »
Obawiam się, że to ja wprowadziłem BPK jako palarnię wartą uwagi w kwietniu 2024 do tego wątku.

W takim razie dziękuję, bo kawa bardzo dobra, tym bardziej w takiej cenie.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #761 dnia: 22 Luty 2026, 00:40:20 »
A to wybacz pomyłkę. I również dzięki.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #762 dnia: 22 Luty 2026, 03:56:49 »
Pierwsze wrażenie z wymienionego wyżej Hayba.
Kawa niesamowicie delikatna. Powiedziałbym, że aż za bardzo. Przy ustawieniu młynka na 1200 mikronów, na ekapresie Melitta Epour i filtrach Melitta Intense - miałem wrażenie, że piję ciepłą wodę o delikatnym zabarwieniu smakowym.

No to postanowiłem skręcić młynek na 600 mikronów. W filtrze woda trochę stała, w smaku kawa trochę cięższa, ale trochę... Goryczy nie uświadczysz. Pierwszy łyk wydaje się aromatyczny, ale gdy się podniebienie przyzwyczai, to znowu pijemy kawową herbatkę, "kawatkę". Kubek naparu schodzi momentalnie.

O smaku rozpisywać się zbytnio nie będę, bo to cecha zależna od całej masy zmiennych, od wody, przez metodę parzenia, filtry, mielenie, po osobniczy układ nerwowy, miejmy nadzieję po covidach sprawny - skończywszy. :)
Jest orzechowo - czekoladowo, bez goryczy, "słodko". Bardzo delikatna owocowa kwaskowatość, może odrobina śliwki w tle.
Kawa smaczna (pierwsze łyki), jednak dla mnie zbyt delikatna.
« Ostatnia zmiana: 22 Luty 2026, 04:05:53 wysłana przez Ramkan »

Offline dober Mężczyzna

« Odpowiedź #763 dnia: 22 Luty 2026, 22:42:07 »
Odnośnie kawy HAYB Konesso Filter Blend to rzeczywiście bardzo delikatna, czuć orzechy i delikatną kwasowość w tle.

Testuję ją od piątku w V60, french pressie, oraz w kawiarce.

Najlepiej dla mnie wypadła właśnie w kawiarce, później french press , na końcu stawki V60  [emoji38]

Kawa nie jest jakoś bardzo jasno palona, więc myślę, że spokojnie nada się również jako espresso, na pewno wypróbuję - raczej będę celował w dłuższą ekstrakcję 35, 40 sekund.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #764 dnia: 22 Luty 2026, 23:10:06 »
Jutro wrzucę do french pressa. Tymczasem zmieniłem dawkę w przelewie z 6g-100ml na 7g-100ml. Jest troszkę lepiej.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi