Autor Wątek: Mythos One Clima Pro  (Przeczytany 7365 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Mythos One Clima Pro
« dnia: 02 Luty 2019, 16:03:28 »
Już cały rok Mythos towarzyszy mi w przygotowywaniu espresso. A jako, że o młynku u nas na forum nie da się zbyt wiele przeczytać i czyściłem go akurat dzisiaj, postanowiłem podzielić się z Wami garścią spostrzeżeń.

tl;dr
Genialny młynek OD. Jak ktoś trafi możliwość zakupu używanego w bardzo dobrej cenie, to warto kupić.
fronteNS_N.jpg

Czy jest sens posiadać taki młynek w domu? Oczywiście, że nie, ale kto by się tym przejmował? Jest kilka wersji tego młynka, to co ja posiadam i moim zdaniem najlepiej sprawdzi się w kuchni to wersja Mythos One Clima Pro. Sam system Clima Pro w domu sensu oczywiście nie ma, ale za to mniejsza ilość obrotów (950 RPM) niż w standardowym oraz wbudowany, osłonięty od światła hopper już zdecydowanie tak. Jest jeszcze kilka innych wersji, jest Mythos 2. Są sygnowane przez VA. A całość, robi dla NS Eureka (przynajmniej tak mi się wydaje).

Jak działa? Tylko jako on-demand, żadne single dosing. Wsypujemy małą torebkę kawy, mielimy. Tyle.
Czas mielenie około 7 sekund dla dozy 17 gram. Wsuwamy kolbę, która dociska przycisk i młynek mieli przez tyle sekund ile nastawiliśmy na timerze (możemy zaprogramować 3 czasy, dokładność 0,01 sekundy). Wysunięcie kolby powoduje przerwanie mielenia i zatrzymanie czasu, ponowne dosunięcie uruchamia mielenie kontynuując liczenie sekund. Kolbę można albo wpiąć i zostawić, albo cały czas trzymać w dłoni. Ja trzymam.
Regulacja przemiału za pomocą pokrętła, wygodnie i dokładnie.
Jakość przemiału? Do espresso super, od najjaśniejszych singli, do ciemno palonych mieszanek z Neapolu. Kawa ląduję w centrum PF, bez bryzgania na boki i śmiecenia wokół. Zapewnia to malutki kawałek plastiku, tzw. Clump Crusher.

Żarna o średnicy 75mm pochylone są pod kątem 45 stopni. Grawitacja staje się naszym sprzymierzeńcem po przemiale i pomaga zmniejszyć retencję. Ziarenka wprowadzone są do żaren za pomocą augera. Zmielona kawa ląduje w komorze mielenia (3-4 mm średnicy więcej niż żarno) i za pomocą czyścika i grawitacji wypychana jest do wylotu, napotykając po drodze clump crusher.
Silnik - 800W.
Wymiary:
Szerokość: 188 mm)
Głębokość: 400 mm)
Wysokość:510 mm
Ale, jakoś ładnie wpasowuje się do wnętrza, nie wygląda na taki wielki, fajna zwarta bryła, brak widoczengo hoppera.
Waga - 22,5 kg.

Retencja. Pochylone żarna, dobrze spasowana komora mielenia (jakieś 3-4 mm więcej niż samo żarno), clump crusher tuż przy komorze mielenia, krótki wylot, to wszystko powoduje, że nawet w warunkach domowych retencja jest akceptowalna. Rożne źródła różnie podają od 1 g do 12-13 gram. Z mojej praktyki, jeżeli chcę mieć pewność, że PF wyląduję tylko zmielone przed kilkoma sekundami ziarno, powinienem przemielić około 5-8 gram. W zasadzie tego nie robię, szkoda mi kawy. Przy dozie około 17 gram, pierwsze poranne espresso, faktycznie ma odrobinę szybszą ekstrakcję niż kolejne, ale ta kawa pita jest albo z cukrem, albo jako Americano, więc w zasadzie nie ma to znaczenia dla degustacji. Każde kolejne espresso w ciągu dnia zachowuje się już stabilnie. Ale dla purystów, tak, trzeba by kilka gram kawy wyrzucić co rano.

Kultura pracy. Wzorowa. Bardzo cicho i wystarczająco szybko.

Czy warto? Nowy do domu, ja bym nie kupił. Używany za mniej niż pół ceny tak! Oferty takie nie są częste i głównie na forum kawowym w UK (pewnie w Niemczech też, ale nie znam języka), ale jak się trafi, to polecam.

Pytania?
Ktoś jeszcze ma?

Uwaga, jestem fanboyem tego młynka, więc proszę nie krytykować ;).

Parę zdjęć:

Wlot i auger - widoczne też kilka ziaren kawy przed czyszczeniem.
WlotiAuger.jpg

Komora mielenia przed czyszczeniem, retencja.
Retencja.jpg

Górne żarno przed czyszczeniem:
Górneżarno.jpg

Dolne żarno i auger w całej okazałości.
20190202_115956175_iOS.jpg

Schemat:

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
Odp: Mythos One Clima Pro
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Luty 2019, 16:17:15 »
Jak oceniasz dystrybucję przemiału przy namielaniu? Używasz dodatkowych narzędzi/metod czy tylko lekkie klepnięcie i tamping?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Luty 2019, 16:26:55 »
Jak mi się spieszy, robię dużo kaw pod rząd, to tylko lekkie klepnięcie o sprężynujący widelec Mythosa.

Jak mam czas to korzystam z LDT. 15 dodatkowych sekund spokoju i skupieniu na tu i teraz, dobrze robi na głowę.

Używam w 95% naked PF i sitek VST (15/18), na oko ekstrakcją po LDT jest lepsza, kawa "poci się" idealnie równo na powierzchni sitka, i formuje bardzo szybko centralny strumień. Bez LDT, jest poprawnie, ale już nie tak ładnie, potrzeba trochę więcej czasu na zlanie się strużek.
Czy jest różnica w smaku, nie podejmę się oceny.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Październik 2019, 09:55:23 »
Podziwiałem ostatnio Mythosa, zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Od tego czasu "ten młynek chodzi za mną". Zastanawia mnie tylko jedna kwestia - czy są mniejsze hoppery? Czy zasypywanie po +/- 0.5kg nie będzie problematyczne?

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Październik 2019, 10:06:04 »
Nie jest problematyczne.
Wątpię czy są mniejsze hoppery, wiem, że są większe, na 4 kg kawy ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Październik 2019, 13:20:05 »
Kupuj :)
Ten młynek jest genialny. Serio.
Ja nigdy nie zasypuje 0,5, najczęściej trzymam około 125 gram - pół paczki.

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Styczeń 2020, 20:32:52 »
Z tą retencja w Mythos to jest jednak moim zdaniem inaczej. Ja bym ją podzielił na twardą i miękką (?).
Pj.w pisze o tej twardej, tzn wszystkie, niezmielone ziarna w komorze młynka. Kiedyś tam robili dokładne obliczenia i wyszło im te kilka gram pokruszonych ziaren. Sęk w tym, że te resztki ziaren nie wietrzeją tak szybko jak mielonka. Retencji „miękkiej”, zmielonej kawy jest w tym młynku niewiele, 1 gram? Wg mnie ta „miękka retencja” jest właściwą retencją, tym co trzeba wymielić przed zrobieniem kawy. W Mythosie wymielać  nie trzeba, ja przynajmniej tego nie robię. Poranne espresso ma odchyłkę od normy ze 2g na uzysku, pomijalną, spokojnie do wypicia. Większość młynków gastronomicznych ma tej miękkiej retencji do 10g, przeciętnej pewnie z 5g-7g i to już bardzo widać na porannym espresso, wymielać trzeba, tak robiłem w młynkach, które miałem.
Dystrybucja jest świetna w Mythos, chyba najlepsza ze wszystkich młynków. Wdt na jasnopopalonych trzeba robić jak espresso ma być prefekt, ale to z każdym młynkiem.
Na forach piszą, że to konstrukcja stworzona przez baristów dla baristów, coś w tym jest, tam nawet hopper jest tak skonstruowany, że eliminuje popcorning. Kochana kolumbryna z tego młynka, jest w nim coś rozczulającego :)
Z wad to dwie, gabaryty i hałas, 1400rpm, ale szybkie młynki są głośne. Stare Eureki Mythos wersja Barista miały wolniejsze obroty, ale chyba nie są już produkowane od dość dawna.
Eureka Mythos ma fabrycznie montowany inny clump crusher, inny niż w NS i Vicoria, ale wymiana na właściwy jest tania i prosta.
Mały hopper kosztuje około 400-500zł :), ale jak ktoś ma zdolności manualne to można obciąć duży i wyjdzie na to samo, powszechna praktyka.

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Styczeń 2020, 22:06:34 »
A jakby porównać Mythos do Atom Specialty 75?
W Atomie można zamontować takie same żarna tytanowe, jest tak samo szybki, ale bardzo cichy no i mniejsze gabaryty.

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Styczeń 2020, 23:15:16 »
Pracowałem na obu. Atom jest szybszy o około 1.5 sekundy i jest głośniejszy. Źle wyczyszczony Mythos czy źle skalibrowane* żarna wydają głośniejszy dźwięk. Mythosa się łatwiej ustawia na następny dzien, dwa szoty i gotowe. Atom to 5-7 shotów. Fajniejszy clump crusher w Mythosie, zostaje wręcz chmurka w sitku, atom jednak potrzebuje WDT zwłaszcza po >100 kawach

*powinno sie czyścić tez pod ta częścią co trzyma tylne żarno i kalibrować co do milimetra jak Ek43. Całość zajmuje do 20 minut.

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Styczeń 2020, 07:22:28 »
Szczympek, ja opisywałem Eureka Mythos. Eureka ma inny, szybszy motor niż NS i Victoria Arduino, stąd jest głośniejszy od modelu One, 1400rpm. Atom też ma 1400pm więc pewnie głośność jest podobna, ale nie używałem Atom.
Czytałem o kalibrowaniem Mythosa papierkami, złotkiem (?) i z zaznaczaniem flamastrem. Nie robiłem tego w sowim  młynku.

« Odpowiedź #10 dnia: 03 Styczeń 2020, 08:30:34 »
Mythosa się łatwiej ustawia na następny dzien, dwa szoty i gotowe. Atom to 5-7 shotów

Wiesz może z czego wynika ta różnica w szybkości ustawiania?
Spotkałem się z opiniami na forach że regulacja w Atom'ie jest jedną z lepszych w młynkach domowych. Aczkolwiek te 5-7 shotów na ustawienie przemiału to bardzo dużo.

Atom jednak potrzebuje WDT zwłaszcza po >100 kawach
Rozumiem, że tutaj chodzi o osadzone osady/olejki na żarnach które powodują zbrylanie?
W jaki sposób czyścicie żarna w kawiarni?

« Odpowiedź #11 dnia: 03 Styczeń 2020, 13:29:41 »
 W warunkach domowych może być znacznie lepiej, młynek się tyle nie nagrzewa itd. Poza tym pracuje z mythosem właściwie od 6 lat codziennie i to tez może mieć wpływ na szybkość ustawienia szota.

Myśle, ze może ustawianie żaren tez mieć znaczenie. Około 500 kaw w mythosie to różnica 0.2 grama na szocie. W atomie po 100 kawach zaczyna się skakanie dozy do grama.

Tak czy siak - całkiem inaczej może być w warunkach domowych. Ktoś tam mówi ze K30 jest super - w kawiarni nie wytrzymał tygodnia.

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Styczeń 2020, 13:34:36 »
Do Mythosa można założy czerwone żarna, red speed burrs. Mam takie, kawa się mniej nagrzewa w porównaniu do złotych żaren, robiłem porównania, no i te czerwone są ostrzejsze, nie trzeba przez nowe przepuszczać 5kg ryżu, same plusy :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Styczeń 2020, 13:50:39 »
red speed burrs
Mam takie w MSJ. Rzeczywiście, niezłe przyspieszenie ;).

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Styczeń 2020, 14:01:06 »
nie trzeba przez nowe przepuszczać 5kg ryżu
Nie ma to jak mączka ryżowa w młynku do kawy. :D

kawa się mniej nagrzewa w porównaniu do złotych żaren
A jak to mierzyłeś?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi