Autor Wątek: Mythos One Clima Pro  (Przeczytany 7351 razy)

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
Odp: Mythos One Clima Pro
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Styczeń 2020, 14:15:10 »
Zwłaszcza z podgrzewanym cylindrem w mythosie.
WITAM I POZDRAWIAM :)

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Styczeń 2020, 18:11:45 »
Ja się zawsze zastanawiałem po co Nuova Simonelli zmniejsza obroty młynka żeby się kawa nie nagrzewały, a później ogrzewa ją w tunelu. Bardzo szanuje firmę NS i myśle, że nie robią tego ot tak sobie, tym bardziej, że powielili to rozwiązanie w nowym Mythos II. Pytanie tylko po co.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Styczeń 2020, 18:44:05 »
Może założenie, że temperatura wytwarzana przy mieleniu ma istotny wpływ na efekt w filiżance było błędne? Może większe różnice w charakterystyce przemiału dają określone obroty przy danej konstrukcji młynka. Cieplejszy przemiał inaczej ekstrahuje niż zimny, może wyższa ekstrakcja została uznana za korzystniejszą.

A co z tymi pomiarami temperatury i ostrości @3DSK, bo bardzo jestem ciekawe jak one przebiegały.
« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń 2020, 18:51:35 wysłana przez krystians »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Styczeń 2020, 19:11:21 »
Idea jest taka, żeby temperatura była zawsze stała, niezależnie od warunków pracy takiego młynka.

Offline Valerii Mężczyzna

• Kazak Poland Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Kazak Rota
  • Młynek: Kazak EL 68, Kazak Tura (Ręczny stożkowy 47 mm)
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Styczeń 2020, 19:33:31 »
@Antonio Temperatura jest regulowana przez automatykę lub baristę? Jeśli przez baristą, to na czym się orientuje?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Styczeń 2020, 20:02:10 »
Jest w tych młynkach grzałka i wentylator. Można ustawić jakąś wartość i dalej działa automat.

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Styczeń 2020, 20:17:27 »
Pytanie, czy clima pro ma sens w warunkach domowych? Z tego co czytałem na forach to wszyscy odłączają.

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Styczeń 2020, 21:34:16 »
@3DSK  co z tymi pomiarami temperatury i ostrości, bo bardzo jestem ciekawe jak one przebiegały. W kawiarniach obsługuje dziewięć  mythosów i te informacje naprawdę mi się przydadzą.
Mythos nie ma sensu w domu wiec pytania o warunki domowe są bez sensu. „A jak się sprawuje Scania jako samochód rodzinny?”

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Styczeń 2020, 09:21:07 »
Miałem kilka młynków i z nich wszystkich Mythos jest najbardziej domowy:) Jak komuś gabaryty nie przeszkadzają. Szkoda, że nie jest już produkowany Mythos w wersji Barista, tam było wszystko to samo co w One clima pro, ale bez clima pro, miał to co najważniejsze, wolniejszy, cichszy motor. Powszechnie panuje przekonanie, że szybkość obrotów nie jest istotna, nie wpływa na smak kawy. Tzn nie wpływa o ile młynek nie ma dużego obłożenia, w domu np, w kawiarni te ciągłe 1400rpm będą jednak nagrzewały kawę, stąd pewnie pomysł na wolniejszego Mythosa One, Barista, Mythos II, dla kawiarni, które nie muszą działać w pośpiechu i gdzie jakość jest najważniejsza.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Styczeń 2020, 12:33:48 »
Nie mam praktycznie żadnego doświadczenia z młynkami gastronomicznymi ale napiszę co wiem. Dla mnie dużym problemem jest wilgotność. Organizując stoisko z kawą na kiermaszu miałem bardzo ekstremalne doświadczenia w tej dziedzinie. Używam młynka Macap M4D. Za pierwszym razem kiermasz organizowany był w starej małej sali gimnastycznej bez wentylacji (b. słabą wentylacją) Młynek woziłem kilka godzin na mrozie w bagażniku. Po wystawieniu do sali gimnastycznej zaczął się rosić i to byłoby w zasadzie totalne fiasko bo zrobiłem raptem dwie kawy, gdybym nie sprzedał morza kakao. Kubek natychmiast się zapchał a kolejka rosła, nie było czasu na czyszczenie.

Drugi raz był w tej samej sali. Bardziej zadbałem o temperaturę młynka, stał w stróżówce od poprzedniego wieczora. Niestety wilgotność w sali nie pozwoliła mi na poprawny przemiał. Jeśli zszedłem zbyt miałko młynek się zapychał. Najlepsze co udało mi się osiągnąć to poszarpana ekstrakcja w 20 sekund. Dobrze, że kawa to Mujeres, która dużo wybacza, a 99% zamówień to kawy mleczne.

Trzeci raz, w tym roku, kiermasz był na dużej nowej sali gimnastycznej z wydajnym systemem wentylacyjnym. Kawę robiło się jak marzenie. Robiłem takie ekstrakcje jak chciałem. Ponownie był Mujeres, i ponownie wybaczał, bo nie było czasu na zabawę w dystrybucję i super precyzyjny tamping, a espresso mimo to wychodziło pyszne i gęste. Poszedł mi kilogram kawy, resztę sprzedałem w ziarnach, to bezprecedensowy rekord, dotychczas nie wychodziłem z pół kilowej torby.

Morze ten system w tytułowym młynku ma zapobiegać takim niespodziankom. Mi by się bardzo przydał gdybym miał mobilny punkt gdzie nie mogę przewidzieć warunków pracy.

Morze jednak mam taki sobie młynek
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Styczeń 2020, 12:38:42 »
Jeśli ten system stabilizuje wilgotność w młynku, to jest to dużo ważniejsze niż legendy o przegrzewaniu przemiału przy mieleniu. Bo w kawiarniach też często wilgotność w ciągu dnia się zmienia, chociażby wraz ze zmianą ilości osób w pomieszczeniu. Przy okazji gratuluję udanego uczestnictwa w kiermaszu i zebranych środków  :brawa:.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Styczeń 2020, 12:49:30 »
Morze jednak mam taki sobie młynek
Na pewno... ;)

« Odpowiedź #27 dnia: 04 Styczeń 2020, 14:56:05 »
@Miklas pewnie jest jak piszesz, bo nigdy nie doświadczyłem problemów z mythosem, a pół roku pracowałem na nim w przyczepie. Temperatury od -1 do 27 stopni i wtedy bez doświadczenia spokojnie i bezproblemowo ustawiałem poprawny przemiał.

@3DSK ciągle czekam. Przyznaj, że ściemniałeś, to przynajmniej będzie wiadomo, że nie warto brać tego co napisałeś o tym młynku pod uwagę.
Mythos został stworzony do kawiarni które działają w pospiechu. Colin Harmon czy James Hoffman którzy pomagali tworzyć ten młynek sprzedawali w tamtym czasie po prawie 1000 kaw dziennie.

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Styczeń 2020, 22:46:23 »
Mythos nie ma sensu w domu
A jaki automatyczny ma?

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Styczeń 2020, 23:35:46 »
Miklas, do klasy. Koniec z wagarami!

Morze (...) Morze

Jakie Ty w Radomiu morze widzisz? Bałtyckie czy Czarne? A może Morze Śródziemne?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi