Autor Wątek: Młynek pod espresso i alternatywy  (Przeczytany 10684 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Młynek pod espresso i alternatywy
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Grudzień 2018, 15:16:29 »
Antonio, skoro tyle tego przerobiłeś to jedno proste pytanie, mogące pomóc w wyborze. Espresso z młynka ręcznego dorówna temu z młynka gastro? Pomińmy aspekty użytkowe itd, chodzi o same efekty w filiżance.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Grudzień 2018, 15:25:19 »
Ależ się zebrały wam wszystkie żale... ;)

Młynek do espresso, o którym wspomina @kafcio jest bardzo użytecznym, przyjemnym, niezawodnym narzędziem. Ma swoje plusy i minusy. Mnie te plusy dają więcej niż plusy młynków ręcznych. Choć mam świetny młynek Kinu M47, nie używam go do espresso, bo mam młynki większe ;). Kinu na stałe leży w samochodzie -- nawet nie chce mi się go wyciągać ;). Owszem, cenię go i lubię. Cenię i lubię jednak starych przyjaciół, na których nigdy się nie zawiodłem: np. MSJ i cała plejada temu podobnych.
Oczywiście piszesz to z punktu widzenia właściciela palarni, dla którego te 100 czy 200 gram zmarnowanej kawy miesięcznie nie robi różnicy. Mi jest po prostu szkoda. Tak jak szkoda mi jest wyrzucać chleb, dla tego ostatnio żadko go kupuję, piekarz pewnie nie zwrócił by uwagi.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Grudzień 2018, 15:28:30 »
Nie zapominajcie, że są metody na wyeliminowanie retencji w dużych młynkach gastronomicznych ;)

krzwysz

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Grudzień 2018, 15:30:42 »
Antonio, skoro tyle tego przerobiłeś to jedno proste pytanie, mogące pomóc w wyborze. Espresso z młynka ręcznego dorówna temu z młynka gastro? Pomińmy aspekty użytkowe itd, chodzi o same efekty w filiżance.

Jest masa innych zmiennych. Inny ekspres i inna technika mogą dać różne wyniki na tych samych młynkach. Braki w technice mogą ukryć różnice gastro-ręczny. Smak prawdopodobnie będzie inny ale czy lepszy to kwestia subiektywna. Włosi wymyślili zasadę 5M. Młynek to tylko jedno M.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Grudzień 2018, 15:42:12 »
Włosi wymyślili zasadę 5M. Młynek to tylko jedno M.

Zawsze było 4 M :).

krzwysz

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Grudzień 2018, 15:53:15 »
Włosi wymyślili zasadę 5M. Młynek to tylko jedno M.

Zawsze było 4 M :).

Masz rację. Zawsze tak było. Pomyliłem się (Tapatalk w biegu). Ale mimo wszystko nie możemy pominąć Maintenance. Nie ma nic gorszego niż brudny sprzęt ;)

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Grudzień 2018, 18:26:15 »
Ależ się zebrały wam wszystkie żale... ;)

Młynek do espresso, o którym wspomina @kafcio jest bardzo użytecznym, przyjemnym, niezawodnym narzędziem. Ma swoje plusy i minusy. Mnie te plusy dają więcej niż plusy młynków ręcznych. Choć mam świetny młynek Kinu M47, nie używam go do espresso, bo mam młynki większe ;). Kinu na stałe leży w samochodzie -- nawet nie chce mi się go wyciągać ;). Owszem, cenię go i lubię. Cenię i lubię jednak starych przyjaciół, na których nigdy się nie zawiodłem: np. MSJ i cała plejada temu podobnych.
Oczywiście piszesz to z punktu widzenia właściciela palarni, dla którego te 100 czy 200 gram zmarnowanej kawy miesięcznie nie robi różnicy. Mi jest po prostu szkoda. Tak jak szkoda mi jest wyrzucać chleb, dla tego ostatnio żadko go kupuję, piekarz pewnie nie zwrócił by uwagi.

Marek.

@Marek
Tak w ogóle, a propos tej 'bolesnej' retencji w użytkowaniu domowym elektrycznych młynów gastro, to choć opisz jaka jest twoja metodologia pomiaru, że tracisz np 100 czy 200g kawy miesięcznie? Nowy kolega na forum nauczy się czegoś przy okazji od Ojca Chrzestnego.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #37 dnia: 28 Grudzień 2018, 18:46:12 »

Jest masa innych zmiennych. Inny ekspres i inna technika mogą dać różne wyniki na tych samych młynkach. Braki w technice mogą ukryć różnice gastro-ręczny. Smak prawdopodobnie będzie inny ale czy lepszy to kwestia subiektywna. Włosi wymyślili zasadę 5M. Młynek to tylko jedno M.

Jakoś mam dziwne wrażenie, że jego opinia w tym temacie będzie bardzo zgodna z prawdą. Poza tym celowo zaznaczyłem, że chodzi tylko o smak, nie o obsługę, retencję, komfort czyszczenia i użytkowania etc.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Grudzień 2018, 08:09:59 »
Zabrałem K47 do konkurencji z E37S. Kawa wczoraj palona, raczej średnio do espresso, bardzo duże ziarna (Pacamara, AAA), wymaga bardzo drobnego zmielenia.

K47 ustawiłem na 1.4 i odmierzyłem 18g. Regulacja tego młynka jest genialna i precyzyjna. Wykręciłem 84 obroty w mniej niż minutę. Wyszło oczywiście 18g zmielonej kawy. Jakoś kawę ulokowałem w sitku, wyrównałem -- to tutaj zajmuje najwięcej czasu i uwagi. Kawę trzeba wysypać z pojemnika, co sprawia że nie jest równomiernie rozłożona. Oczywiście są do tego narzędzia, niektóre super. Zastosowałem starą metodę Stockfleths move. Espresso od razu wyszło poprawne, niczego już zmienić nie musiałem.

E37S działa bardzo szybko, więc ręczne dozowanie wymaga uwagi. Żeby na oko odmierzyć 18g trzeba doświadczenia iluś tam kaw zrobionych wcześniej. Można w jednym ciągu zmielić gros z tych 18g i dodawać małymi impulsami odrobinę, ważąc po drodze PF. Można też odrobinę odjąć, jeśli wysypało się więcej niż 18g. Zmiana ustawień śruby żaren wymaga usunięcia zmielonej już kawy leżącej na wyjściu komory żaren. Niewiele tego, ale na pewno jest. Regulacja dystansu między żarnami wymaga pewnej uwagi, ale jest precyzyjna. Kawa dozowana do sitka wygląda pięknie, rozkłada się równomiernie -- wystarczy delikatnie uderzyć w PF i można użyć tampera.

Ekstrakcja w obu przypadkach była podobna. Kawa wyszła podobna. Myślę, że widać dlaczego nie używam K47, choć go lubię ;). Wiem też, że warto stosować K47 do espresso ;). E37S daje mi jednak dużą wygodę i nie angażuje zbytnio czasu, zawsze jest "ready" ;).

« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2018, 08:20:04 wysłana przez Antonio »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Grudzień 2018, 10:08:40 »
. Można też odrobinę odjąć, jeśli wysypało się więcej niż 18g. Zmiana ustawień śruby żaren wymaga usunięcia zmielonej już kawy leżącej na wyjściu komory żaren. Niewiele tego, ale na pewno jest.
Ile to jest to niewiele? 10g, 5g? Ile zrzucasz jak namielisz za dużo? 2g? Jak zmieniasz kawę, to ile kawy zostaje nad żarnami po zdjęciu hoppera i wygrzebaniu resztki ręką i ile czasu zajmuje zmiana kawy w młynku?

Marek.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2018, 10:11:20 wysłana przez Miklas »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #40 dnia: 29 Grudzień 2018, 10:34:46 »
Na ile jest to znaczące wobec czasu i wysiłku kręcenia oraz specyficznego dozowania? Zmiana kawy w młynku, który się zna nie jest niczym strasznym.

Taki jeszcze argument za elektrycznością i metodą on demand. Można to obsłużyć komfortowo także wtedy, gdy jedną rękę mamy kontuzjowaną...
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2018, 10:44:38 wysłana przez Antonio »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #41 dnia: 29 Grudzień 2018, 10:52:22 »
To ja mam dla Panów kompromis, single dosing jedną ręką.
Jeden młynek do wszystkiego od espresso po przelewy.
https://www.kafatek.com/index.php/monolith-flat-max/

16332FCB-1A19-48E4-AEDB-E40987B18A23.png

A jeżeli @Antonio masz czas na porównania, mnie by najbardziej ciekawiło jak różni się młynek o podobnej geometrii żaren i cenie, ręczny vs elektryk np. Kinu/Kazak vs i2 Mini/ Sette 30 AP.
« Ostatnia zmiana: 29 Grudzień 2018, 10:56:35 wysłana przez pj.w »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #42 dnia: 29 Grudzień 2018, 11:00:02 »

Na ile jest to znaczące wobec czasu i wysiłku kręcenia oraz specyficznego dozowania? Zmiana kawy w młynku, który się zna nie jest niczym strasznym.

Taki jeszcze argument za elektrycznością i metodą on demand. Można to obsłużyć komfortowo także wtedy, gdy jedną rękę mamy kontuzjowaną...

Tak, masz rację, ale nie odpowiedziałeś na moje pytanie. Na ile to jest znaczące? Dowiemy się jeśli podliczysz te wartości o które pytałem. Każdy te wartości inaczej może interpretować i przykładać do nich inne znaczenie. Czy rozpatrując to w skali miesiąca może to być te 200 g? W sytuacji kiedy dwa razy dziennie zmieniamy kawę w młynku. Dodam, że w moim Macap M4D te wartości będą pewnie razy dwa.

Marek.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #43 dnia: 29 Grudzień 2018, 11:16:52 »
Na ile jest to znaczące
Myślę, że Twój powyższy opis pokazuje wady i zalety obu rozwiązań. Myślę, że po jego przeczytaniu można z czystym sumieniem wybrać jedno z obu rozwiązań.

ręczne dozowanie wymaga uwagi
trzeba doświadczenia
dodawać małymi impulsami odrobinę
Można też odrobinę odjąć
Zmiana ustawień śruby żaren wymaga usunięcia zmielonej już kawy
Regulacja dystansu między żarnami wymaga pewnej uwagi
To wszystko to może być pestka, a może też być kłodą pod nogami. Jeśli aż tyle mogę pominąć naprzeciw ręcznego kręcenia, odważania i przykładania się do dystrybucji? Czemu nie? Każdy robi to co lubi ;) Oczywiście przy rytualnym parzeniu pojedynczych kaw. Podczas imprezy, dla 5 już osób, to będzie porażka i french press pójdzie w ruch. ;)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #44 dnia: 29 Grudzień 2018, 11:44:15 »
Heh, dylemat rozwiązany. Antonio, dziękuję :) Wyszło na to, że dobry ręczny stożek wcale nie jest gorszy od młynka gastro patrząc pod kątem jakości efektu w filiżance. Kwestie użytkowe to już inny temat, ale to już osobny temat - choć widać, że wcale tak źle w Kinu jest.

Miklas - jak sam robię i podpatrzyłem to w MC, to jak się namieli za dużo to się zabiera po max 0,5 g chyba - łyżeczka, kolba na wadze i gotowe ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi