Autor Wątek: Młynek pod espresso i alternatywy  (Przeczytany 10706 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Młynek pod espresso i alternatywy
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Grudzień 2018, 14:40:18 »
Jeśli ma to być pod ekspres typu gastro z np grupą E61 to zapomnij o młynku ręcznym. Nawet jeśli początkowo będzię się wydawało, że wyrabia to po złapaniu jakiegokolwiek luzu będziesz miał kanałowanie i tylko nerw....
Nie prawda.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Grudzień 2018, 14:50:39 »
Ale prawdą jest to, że elektryczny, dobry młynek do espresso jest wygodny w zaparzaniu espresso. Gdybym miał kręcić korbką przy moich codziennych testach espresso, chyba straciłbym całą sympatię do mojego Kinu M47. Parę razy dziennie można sobie pokręcić, ale jeśli mamy zrobić 20 kaw i więcej, to zupełnie zmienia to postać rzeczy ;).

Offline Perzua Mężczyzna

• Ekspres: 800 pro
  • Młynek: Ceado E37SD
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Grudzień 2018, 15:03:27 »
Góra 4 kawy dziennie Panowie na dwie osoby.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Grudzień 2018, 15:09:57 »
To polecam Kinu M47 z ręcznych, a z elektrycznych wiesz już co... ;)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Grudzień 2018, 15:20:03 »
Mythosa?;)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Grudzień 2018, 15:25:18 »
Myślę że nie ma sensu od razu kupować wszystkiego. Na początek ręczny młynek Kazak/Kinu i dobra kawa.
Będziesz tęsknił do espresso, to ekspres i w ostatnim kroku młynek elektryczny, jak ręczny nie będzie wyrabiał.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Grudzień 2018, 18:46:22 »
Jeśli ma to być pod ekspres typu gastro z np grupą E61 to zapomnij o młynku ręcznym. Nawet jeśli początkowo będzię się wydawało, że wyrabia to po złapaniu jakiegokolwiek luzu będziesz miał kanałowanie i tylko nerw....
Nie prawda.

Marek.
Słabe to uzasadnienie.
Poza domowymi fanatykami młynków ręcznych nikt więcej nie korzysta z młynka ręcznego pod espresso. Chciałbym zobaczyć kiedyś jak ktoś robi te kilka kaw na WBC przy pomocy młynka ręcznego. A wydawało mi się, że ci co używają grup E61 wiedzą po prostu, że ciacho na niej jest relatywnie cienkie, bo o dużej średnicy. Brak precyzji przemiału jest i od razu widoczne i bolesne zarazem.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Grudzień 2018, 19:29:38 »
Poza domowymi fanatykami espresso, nikt więcej nie kupuje zestawu do espresso do domu. Chciałbym zobaczyć kiedyś w zwykłym sklepie z agd, czy nawet spożywczym większym, regał z tamperami do wyboru, do koloru. A wydawało mi się, że ci co używają grupy E61 wiedzą po prostu, że dobre młynki ręczne są bardzo precyzyjne. Niejeden elektryk może im pozazdrościć, bo księgowość wdziera się w projekty dużych firm. ;)

Offline Perzua Mężczyzna

« Odpowiedź #23 dnia: 27 Grudzień 2018, 19:46:56 »
Mogę mielić ręcznym jeśli zda egzamin pod espresso i dać więcej kasy na ekspres. Najczęściej są to dwie kawy dziennie. Rano razem z żoną pije i już.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Grudzień 2018, 00:23:04 »

. Nawet jeśli początkowo będzię się wydawało, że wyrabia to po złapaniu jakiegokolwiek luzu będziesz miał kanałowanie i tylko nerw....
Nie prawda.

Marek.
Słabe to uzasadnienie.

Ja nic nie uzasadniałem, po prostu napisałem, że poświadczasz nieprawdę. Ponieważ sprawdziłem temat empirycznie wiem to na pewno.

No dobra, nie mam grupy E 61 ale również grupę 58 mm i używam sitek do grupy E 61. Wydaje mi się, że to nie ma tu znaczenia.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Grudzień 2018, 11:38:15 »
Mogę mielić ręcznym jeśli zda egzamin pod espresso i dać więcej kasy na ekspres. Najczęściej są to dwie kawy dziennie. Rano razem z żoną pije i już.

@Perzua.
Jak widzisz ciężko się tu trochę przebić z wariantem, który dla pewnej grupy na forum na pewno jest bardziej racjonalny - czyli młynkiem elektrycznym, który będzie właśnie trwalszy i na lata jak pisałeś i efektywniejszy w przygotowywaniu twoich kaw.

Kieruj się po prostu zasadą typu Coffee, Grinder, Machine, Barista i w tej kolejności elementy systemu są najistotniejsze, gdzie kawa jest na miejscu pierwszym a na drugim zawsze młyn. To młyn zrobi twoje espresso i nie idź w rozumowanie typu ' zaoszczędzę na młynie, będę miał szerszy budżet na ekspres'  - to jest rozumowanie błędne.

Offline Perzua Mężczyzna

« Odpowiedź #26 dnia: 28 Grudzień 2018, 11:41:04 »

@Perzua.
Jak widzisz ciężko się tu trochę przebić z wariantem, który dla pewnej grupy na forum na pewno jest bardziej racjonalny - czyli młynkiem elektrycznym, który będzie właśnie trwalszy i na lata jak pisałeś i efektywniejszy w przygotowywaniu twoich kaw.

Kieruj się po prostu zasadą typu Coffee, Grinder, Machine, Barista i w tej kolejności elementy systemu są najistotniejsze, gdzie kawa jest na miejscu pierwszym a na drugim zawsze młyn. To młyn zrobi twoje espresso i nie idź w rozumowanie typu ' zaoszczędzę na młynie, będę miał szerszy budżet na ekspres'  - to jest rozumowanie błędne.
Dziękuję za rzeczową informację. Czy tu mogę zapytać o kolbe czy zakładać nowy temat w odpowiednim dziale?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Grudzień 2018, 12:28:10 »

@Perzua.

Wybór młynka ręcznego do espresso w moim przypadku w żaden sposób nie był podyktowany ceną a właśnie walorami użytkowymi. Młynek gastro stoi w biurze, bo tam się sprawdza, i tak leci worek kawy za workiem. W domu nie wyobrażam sobie powrotu do młynka gastro ze względu na retencję, nie wyobrażam sobie być skazanym na jedną kawę aż się skończy worek, ani nie wyobrażam sobie marnować pół worka kawy na przerzucenie retencji i dostrajanie młynka bo mam ochotę wypić espresso z trzech różnych kaw jednego dnia.

Marek.

krzwysz

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Grudzień 2018, 12:53:29 »
Jeśli chodzi o uniwersalny młynek domowy w ograniczonym budżecie i do małej ilości kaw, to moim zdaniem należy zapomnieć o jakichkolwiek młynkach elektrycznych on-demand. Co więcej, nie jest tak, że na młynku ręcznym nie da się zrobić espresso. Oczywiście, że się da. Tylko w przypadku regulacji stopniowej trzeba modyfikować ilość ziaren (+/- 0.5-1.0g) jeśli pożądany czas ekstrakcji wypada między klikami. Da się to spokojnie zrobić. Przez kilka miesięcy Comandante IH dawał radę. Później przyszedł Red Clix i już było bardzo fajnie. W 1000PLN z dostawą można się zmieścić i to jest w zasadzie najwyższa półka jeśli chodzi o kompaktowe młynki ręczne.

Kolejny poziom to młynki elektryczne. Niche Zero, budżet x2.5. Ceado E37S adaptowany na SD, budżet kolejne x2. Na końcu powyżej 10k PLN Monolithy, Ceado E37Z i EK43/EK43S. Niche i Ceado będą lepsze do espresso, ale mogą być gorsze do alternatyw w stosunku do młynka ręcznego. No i mobilność mocno ograniczona.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Grudzień 2018, 13:12:40 »
Ależ się zebrały wam wszystkie żale... ;)

Młynek do espresso, o którym wspomina @kafcio jest bardzo użytecznym, przyjemnym, niezawodnym narzędziem. Ma swoje plusy i minusy. Mnie te plusy dają więcej niż plusy młynków ręcznych. Choć mam świetny młynek Kinu M47, nie używam go do espresso, bo mam młynki większe ;). Kinu na stałe leży w samochodzie -- nawet nie chce mi się go wyciągać ;). Owszem, cenię go i lubię. Cenię i lubię jednak starych przyjaciół, na których nigdy się nie zawiodłem: np. MSJ i cała plejada temu podobnych.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudzień 2018, 13:15:18 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi