Nie wiem czy czytałeś inne tematy o kawiarce, ale:
Pojemność dolnego zbiorniczka liczymy do
poniżej zaworku. Jeśli tam mieści się 200ml, to jest to kawiarka ~4 filiżanki.
Do sitka na kawę sypiesz kawy do pełna, luźno, bez ubijania. Wodę, jak się rzekło, nalewasz poniżej zaworka. Stawiasz na niezbyt silny gaz. Obserwujesz co się dzieje w górnej części. Jak kawa zacznie wypływać obserwujesz jeszcze czujniej i jak zacznie gwałtownie wypływać, tuż przed tym zanim zacznie bulgotać i bomblować, zdejmujesz kawiarkę z ognia. Można, dla szybszego ucięcia procesu, schłodzić dół.
Po wykonaniu powyższego i spróbowaniu, piszesz na forum jak wyszło
i czy smakowało
, czy raczej nie
To tak w teorii, bo mnie się z kawiarką dogadać nie udało
ale pewnie dlatego, że mam kuchenkę bez gazu.