;

Autor Wątek: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...  (Przeczytany 30690 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

  • Administrator
  • Wiadomości: 4559
  • Pomógł: 53
Odp: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Październik 2013, 06:56:25 »
Witaj Hofi!
Z kawiarką trzeba się dogadać, nie każdemu się to udaje (mi nie). To proste urządzenie jest w stanie zrobić zarówno doskonałą jak i paskudną kawę. Ty jako "operator" :) masz wpływ na dozę (ilość wody i w niewielkim zakresie również zmielonej kawy), temperaturę początkową wody (skracasz czas nagrzewania zmielonych ziaren), przebieg ekstrakcji (poprzez "moc grzania") i świeżość oraz stopień zmielenia kawy. Nie masz natomiast wpływu na temperaturę samej ekstrakcji - która zwykle jest jednym z kluczowych elementów. Najistotniejszym czynnikiem jest sama kawa - być może Twój znajomy używał dokładnie tej samej kawy (więc o tym samym stopniu zmielenia) ale świeższej, albo przynajmniej nie otwieranej wcześniej. Spróbuj z inną kawą z lokalnej palarni lub zakupionej w necie z palarni a nie "gotowca". Rozważ też zakup młynka w przyszłości - to będzie prawdziwy skok jakościowy.
Proponuję postąpić tak, jak napisał Donkiszot, może też Olak coś dopisze (jest autorką TEGO wątku i wie co pisze :)
A na koniec najważniejsze: liczy się efekt w filiżance i to Tobie ma smakować - jeśli tak jest to osiągnąłeś sukces!

Offline Olak Kobieta

  • Matka Założycielka
  • Wiadomości: 635
  • Pomógł: 6
Odp: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Październik 2013, 09:45:57 »
Wywołana do tablicy odpowiadam...

ranGo napisał ważną rzecz. Kluczowe jest dobranie grubości przemiału. Ja długo dogadywałam się z moją GATką ale teraz nie zamienię jej na żadną inną.
Pokazana kawiarka jest duża. Sporo kawy w nią wchodzi.
Według mnie duże znaczenie ma też dystrybucja kawy w sitku. Trzeba to zrobić starannie - jak dla mnie jakiś czas temu upadł mit "lekkiej górki". To trochę jak z tamperowaniem w sitku kolby. Woda musi przeciskać się równo przez całą kawę.
Co do esencjonalności napoju, to może warto pójść w kierunku kaw mocniej palonych, bardziej czekoladowych - one dają uczucie esencjonalności przy nieco drobniejszym mieleniu i starannym rozłożeniu w sitku powinno wyjść coś ciekawego.
Proponuję jakieś mieszanki do espresso od Antonia. Przyznam, że nie jestem ostatnio w temacie Jego mieszanek. ranGo i Jego Mujeres też będzie super.
Gdyby autor wątku miał jakieś pytania - służę pomocą, jako jedyna, która woli kawiarkę od kolby.   :mrgreen::mrgreen: :mrgreen:

Imperfection is Beauty, madness is Genius and it's better to be absolutely ridiculous than absolutely boring - M. Monroe

Hofi

  • Gość
Odp: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Październik 2013, 13:16:48 »
Tyle pomocy!

Świetne forum!

Ok bo wcześniej nalałem wrzątku z czajnika elektrycznego to teraz użyję zimnej z kranu i naleję jej mniej.

Idę robić i pozdrawiam!

====================================================


No wypiłem, miała dalej taką konsystencję, ale było jej 150ml. Jednakże kolor piękny, kawowy nie taki rozwodniony i jeszcze lepsza od poprzedniej.

No i już czuję przypływ energii  :ogien:

Pozostaje mi dalej eksperymentować! Pozdrawiam!
« Ostatnia zmiana: 25 Październik 2013, 13:58:08 wysłana przez Hofi »

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 3976
  • Pomógł: 16
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...
« Odpowiedź #18 dnia: 02 Sierpień 2014, 07:53:43 »
Z braku ekspresu jest to mój ulubiony sposób parzenia kawy. Wybieram się się za dwa tygodnie do Włoch i już wiem że w podroży i w pobycie będzie mi towarzyszyć jako szybki sposób na kawę latte.

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5166
  • Pomógł: 37
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Sierpień 2014, 11:51:22 »
Manfredzie, kawa w Italii jest najtańszą przyjemnością. Stać na nią każdego. Korzystaj z tego, nie dźwigaj kawiarki...

Offline fux Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 1885
  • Pomógł: 15
  • Ekspres: Izzo Alex Duetto, tygielek
  • Młynek: Macap M4D
Odp: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Sierpień 2014, 11:57:37 »
Dwa croissanty, dwie kawy to mniej, niż 5€.
Sama kawa około 0,8-1€
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 3976
  • Pomógł: 16
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Sierpień 2014, 12:06:58 »
Manfredzie, kawa w Italii jest najtańszą przyjemnością. Stać na nią każdego. Korzystaj z tego, nie dźwigaj kawiarki...
W cywilizacji tak ale ja też będę operować wysoko w górach a jednak oprócz kawy ze schroniska zrobię sobie sam Brazylię Santos a nie lure Lavazze

Offline Antonio Mężczyzna

    • Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5166
  • Pomógł: 37
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P
Odp: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Sierpień 2014, 12:07:53 »
Wysoko w górach, czyli gdzie? ;)

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 3976
  • Pomógł: 16
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Sierpień 2014, 12:15:20 »
Breithorn Liskam Castor i Polux

Offline manfred Mężczyzna

  • Wiadomości: 3976
  • Pomógł: 16
    • Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
Odp: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Wrzesień 2014, 22:17:44 »
No i kawiarki nie zabrałem bo jak wiadomo miałem aeropress. Natomiast mam w domu dwie na 4 i 2 filiżanki. Lubię smak kawy z tych sprzętów. Ni jak mają się do dripa aero i fp.

Offline Ramzes

  • Wiadomości: 27
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Kawiarka/V60/AeroPress/FP
  • Młynek: Porlex Tall
Odp: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Lipiec 2016, 20:08:24 »
Jeśli ktoś chce zrobić coś "prawie jak espresso" polecam obejrzeć filmik Maćka o kawiarce:

Nie, mogę wklejac linków, na youtube -> misja kafetierka arabean <-

Maciek zasugerował ciekawy pomysł aby uzyskać espresso, według refraktometru wychodzą takie same wskazania TDS. Kremy nie będzie ale smak powinien być bardzo podobny.

Sam testowałem to w domu. Warunek jest taki że trzeba mieć małą kawiarkę, ja użyłem GAT Konica (pojemność 2 filiżanki). Efekt jest mocno uzależniony od młynka i wyczucia.
Tak czy tak, jeśli dojdzie się do wprawy to takie "a la espresso z kawiarki" będzie 112323 razy bardziej poprawne niż z ekspresu ciśnieniowego w 99% kawiarni.


Offline donkiszot Mężczyzna

  • Ojciec Chrzestny
  • Wiadomości: 5984
  • Pomógł: 87
  • Ekspres: v ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗'] …
  • Młynek: C40MK3; KM3873; Wilfa; Serbski Młynek Turecki; Santos Silent
Odp: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Lipiec 2016, 21:56:30 »
Ale mówisz o tym sposobie z filtrem do aero?

Offline Ramzes

  • Wiadomości: 27
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Kawiarka/V60/AeroPress/FP
  • Młynek: Porlex Tall
Odp: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Lipiec 2016, 22:10:55 »
Nie do końca, filtr stosuje zawsze jak robię kawę w kawiarce - efekt? zero pyłu i brudu w filiżance. Mam małą kawiarkę więc sobie wycinam te filtry.

Sposób na "a la espresso" z kawiarki polega na drobniejszym mieleniu i bardzo krótkim czasie ekstrakcji (ale filtr również stosuje). Ja to robiłem metodą prób i błędów. Kupiłem kawę wypalona jak pod espresso, zmieliłem drobniej niż pod kawiarkę. Oznaczyłem sobie wysokość w której kawa ma wagę 2x niż waga ziaren (U mnie wchodzi 12 g) czyli "a la espresso" powinno ważyć mniej więcej 24g.

Mieliłem coraz drobniej aż kawa zrobiła się gorzka i niedobra :P, cofnąłem się o 1-2 stopnie i tadam. Aby bardziej zbliżyć się do espresso potrzeba mieć kawiarkę do której wchodzi np 18 g ziaren - uzyskamy wtedy podwójne espresso.

Tak czy tak muszę dać mojej dziewczynie do sprawdzenia w labie na refraktometrze, bo kto posiada takie coś w domu...
« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2016, 22:14:03 wysłana przez Ramzes »

Offline pali112

  • Wiadomości: 165
  • Pomógł: 1
  • Ekspres: Oscar Simonelli, Drip v60, Aeropress, Moka
  • Młynek: Commandante MK3, Lido 2, Ascaso i-1
Odp: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Lipiec 2016, 22:42:00 »
Bardzo ciekawy post, sam jestem ciekawy tej kawiarki.. To czekam na dalszy rozwój tematu :)

Offline Ramzes

  • Wiadomości: 27
  • Pomógł: 0
  • Ekspres: Kawiarka/V60/AeroPress/FP
  • Młynek: Porlex Tall
Odp: Gęsta kawa z kawiarki-jak uzyskać...
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Lipiec 2016, 22:49:55 »
Ja wychodzę z założenia że nie wszystko musi być zrobione "jak sztuka nakazuje". Skoro smak i ilość jest podobna i kosztuje to niewiele  to warto spróbować.

Widziałem również, że niektórzy próbowali zrobić espresso za pomocą AeroPressu - nawet crema wyszła :D Warto samemu poeksperymentować.

Na co dzień pije dripy/aero ale czasem mam ochotę wypić coś z malutkiej filiżance, czy tez poczęstować gości czymś "a la espresso"  - tu za 100 zł przychodzi kawiarka :)

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi

anything