Autor Wątek: Rady proszę! 1000 ojro do wydania  (Przeczytany 32418 razy)

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Rady proszę! 1000 ojro do wydania
« Odpowiedź #15 dnia: 17 Październik 2013, 19:23:54 »
Ale ja piszę poważnie. IMO brzydkie i tyle.
Myślałem, ze to fotka przekłamuje...

ps. aby wszystko było jasne, każdy niech kupuje co chce.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #16 dnia: 17 Październik 2013, 21:34:56 »
O gustach się nie dyskutuje, jest takie powiedzenie. Ale budżet na zakupy jest ograniczony. Jeżeli znasz ekspres podobnej klasy, oczywiście znacznie ładniejszy według ciebie, to go zaproponuj.

gorzkogorzka

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 17 Październik 2013, 22:17:20 »
o rany, mam o czym  myśleć.
no to dwa pytania pomocnicze.
czy ekspres-używka to bezpieczny biznes?
czy/jak bardzo warto mieć PID?

pozdrawiam i bardzo dziękuję!
p

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #18 dnia: 17 Październik 2013, 22:33:04 »
1. wszystko zależy w jakim jest stanie i jak poprzedni właściciel o niego dbał, czy lał filtrowaną/miękką wodę - używka tyko z pewnego źródła, okazji raczej nie ma. To jak z kupnem używanego samochodu ;) warto by było aby ktoś obeznany w temacie zrobił jazdę testową takim ekspresem.

2. PID - pewnie że warto mieć :) chociaż nie trzeba :P. Może on nam pomóc w szybkim znalezieniu dobrej temperatury do danej kawy. To samo można osiągnąć poznając swój ekspres bez PIDa. Ekspres firmowo jest ustawiony nazwijmy to optymalnie. W tym optymalnym ustawieniu warto go poznać i ujarzmić. A dopiero potem bawić się ewentualnie PIDem/ciśnienie,. Wtedy będzie możliwość porównania co bardzie tobie smakuje.

Wiem że nie pomogłem - ale staram się obiektywnie na to patrzeć, mimo że PIDa mam.

Pisałaś, że to ma być prezent rocznicowy - fajnie by było mieć nówkę, z gwarancją. Chociaż  Geraltowy Vibiemme kusi.
LMWDP #469

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Październik 2013, 07:09:59 »
Pisząc o swoich odczuciach - szybciej zdecyduję się na używkę młyna niż ekspresu.
Na początku chorowałem na PID, jak grypa - kiedyś przejdzie. Jeśli bym miał to O.K., ale obecnie nie mam potrzeby sPIDować maszyny.

ps. warto się jednak popytać u paru sprzedawców nówek bo może zaprezentują po ew. upustach taką cenę, że... ;-)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #20 dnia: 18 Październik 2013, 07:13:31 »
No dokładnie, cenę na metce należy traktować raczej jako sugestię ;)
Młyn używkę możesz brać niemal w ciemno (jeśli działa i "jakoś" wygląda) natomiast ekspres brałbym nowy lub z dobrze znanego źródła.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Październik 2013, 07:29:13 »
Używek nie należy się bać.
Tak kupowałem swój zestaw. Ekspres miał raz przegląd u Janusza przy okazji bytności w Łodzi. Jakaś uszczelka, delikatny serwis. Sprzęt na stacji uzdatniania wody, więc problem kamienia nie występuje.
2 lata bez uwag, a trochę kawy już przerobił.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Albinos Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Październik 2013, 12:33:11 »
. Chociaż  Geraltowy Vibiemme kusi.

a mnie niepokoi, że tak długo jest wystawiony, około pół roku temu widziałem to ogłoszenie.

gorzkogorzka

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 18 Październik 2013, 12:47:52 »
ojej, już mi się te ekspresy po nocach śnią.
chyba zdecyduję się na ekspres nówkę, ewentualnie używany młynek.
Musze powiedzieć, że najbardziej zawróciły mi w głowie następujące:

http://www.sklep.cafesilesia.pl/Ekspres_BEZZERA_UNICA_PID_NOWOSC-439.html (thx DrUsagi) - bo stal no i ma PIDa - kusi eksperymentami

http://lubiekawe.eu/products-page/ekspresy/49-2/ ( fajnie wydizajnowana   ;)  - dzięki WS)

http://elektros.it/shop/en/coffee-machine/104-coffee-machine-nuova-simonelli-oscar-silver-kit-opv-sirai-ver-water-tank.html (inna wersja kolorystyczna propozycji DrUsagi z wątku powitalnego - ciekawy głównie ze względu na cenę. nie jest z nierdzewki, ale w sumie ciekawy vintage-design, a zostałoby kasy na  akcesoria/zacne kawy/Chemex)

przy wszystkich tych wersjach starcza na młynek. a o młynek też będę jeszcze męczyć, a jakże  :kwiat:

co kolektyw sądzi? Muszę COŚ wybrać.

@spinka - poprawiłem  ;)

dzięki. ucze się. :)

« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2013, 13:47:34 wysłana przez gorzkogorzka »

• Administrator
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Październik 2013, 13:05:09 »
Wszystkie mają wady i zalety (lub jak kto woli zady i walety):
Bezzera:
+ PID, stal, E61
- dla mnie mały bojler, nie wiem jak wydajność pary
Cuadra
+ "inny design", stal na froncie (są wersje również z chromowanymi bokami), E61, duży bojler
- brak PID
Oscar
+ duży bojler
- brak PID, wszędzie plastik, najmniejszy zbiornik na wodę

Mam cuadrę i jestem bardzo zadowolony (choć dopiero po założeniu pomiaru temp.). Niech się ktoś wypowie o Bezzerze, bo wydaje mi się ciekawą propozycją jednak nie wiem jak wygląda sprawa pary w tym ekspresie i czy grzałka daje radę z zapewnieniem stabilnej temperatury podczas zaparzania.

PS
Unikaj pisania posta pod postem - po prawej masz "Modyfikuj"  :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Październik 2013, 13:22:11 »
Ale para jest zbędna. Ma być tylko do espresso. Jeśli chcemy spieniać to Bezzery nie polecam.

A że maszyny w sumie swoje kosztują to ja bym się na spokojnie zastanowił czy szybka para do mleka sie nie przyda w przyszłości.

Goście mogą jakby co poczekać a jak im sie spieszy to trzeba mieć saszetke rozpuszczalnej 3 w 1 :-)
LMWDP #469

gorzkogorzka

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Październik 2013, 13:36:43 »
mleka nie używam, jak jest dużo gości to robię french press, a mleko w dzbanku ubijam. Generalnie na co dzień piję kawę w domu tylko ja (mąż nie pija, ale ma wiele innych zalet, 2 starsze smarkacze - mleko owszem, ale bez kawy; najmłodsza smarkula pije wyłącznie mleko ludzkie, niespienione)

:)
czy "mały boiler" to problem jedynie w przypadku dużej ilości kaw, czy znowu źle myślę?
bezzera wysuwa sie na prowadzenie, ale wątpliwość spinki czy "grzałka daje radę" mnie niepokoi.
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2013, 13:50:45 wysłana przez gorzkogorzka »

• Administrator
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Październik 2013, 13:48:21 »
W teorii mały bojler i PID to dobre połączenie. W miarę ubytku gorącej wody z bojlera jest ona uzupełniana wodą zimną co sprawia, że jej średnia temperatura jest coraz niższa. Jednak właśnie wtedy PID załącza grzałkę i dogrzewa ją do zadanej temperatury "na bieżąco". I w efekcie uzyskujemy praktycznie stabilną temperaturowo ekstrakcję. Problem jest wtedy, gdy grzałka nie jest w stanie w krótkim czasie rozgrzać się i ponieść temp. wody w bojlerze - a ma na to zaledwie kilka sekund. Dlatego właśnie pisałem o moich wątpliwościach - co innego gdy 50 ml zimnej wody wleje się do 1800 ml gorącej a co innego gdy do 500 ml.
Z kolei przy kolejnych ekstrakcjach nie ma to już znaczenia bo nawet 1 min zwłoka powinna wystarczyć na dogrzanie bojlera o te kilka *C.

[EDIT]
Po zastanowieniu stwierdzam jednak, że to 0,5l to znowu nie tak mało o ile nie będziesz piła kaw mlecznych. Jednak z doświadczenia wiem, ze dzieci lubią czekoladę na gorąco albo kakao spienione dyszą. Goście natomiast (przynajmniej u mnie) to w 100% kawy mleczne.

Reasumując - jak bez mleka i pary - bierz coś z PIDem lub przynajmniej pomiarem temperatury.
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2013, 13:52:58 wysłana przez spinka2 »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Październik 2013, 14:19:36 »
Bezzera ze wzgl. na PID.
Subiektywnie.

Czasami robiłem na 84, 86 teraz 90. W zależności od fanaberii i kawy.

I nastawia się z zewnątrz, a nie grzebie w rezystorach.
« Ostatnia zmiana: 18 Październik 2013, 14:21:31 wysłana przez fux »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #29 dnia: 18 Październik 2013, 14:30:09 »
Czy jest możliwość zamówienia tej Bezzery z pompą rotacyjną?
Mały bojler jest w sam raz do domu, szybciej się nagrzewa i jeżeli espresso będzie przeważać, to jak najbardziej polecam. Wizualnie też bez zarzutów :)   

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi