Autor Wątek: Rady proszę! 1000 ojro do wydania  (Przeczytany 29733 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Rady proszę! 1000 ojro do wydania
« Odpowiedź #75 dnia: 06 Listopad 2013, 20:43:31 »
Jedź bo warto. Nauczysz sie podstaw. I Gorana odwiedzisz.

I tamper sama przymierzysz.
LMWDP #469

Offline Jaro Mężczyzna

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 862
  • Ekspres: tygielki, phin, Izzo Alex DuettoII
  • Młynek: Macap MX900
Odp: Rady proszę! 1000 ojro do wydania
« Odpowiedź #76 dnia: 06 Listopad 2013, 21:11:47 »
Ustal, że o takich detalach, jak średnica tampera, czy gumowa zaślepka zdecydujesz podczas odbioru osobistego i wtedy sama ocenisz, czy koledzy mają rację, czy P.Janusz  ;)
Odbiór osobisty jest bezcenny, szczególnie nie mając doświadczenia (zaoszczędzisz z kilo kawy na późniejsze próby w domu)
Najbardziej boję się whisky, bo po whisky nie boję się niczego...

Offline KrzychK

  • Ojciec Założyciel
  • Wiadomości: 1371
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
Odp: Rady proszę! 1000 ojro do wydania
« Odpowiedź #77 dnia: 06 Listopad 2013, 21:59:12 »
Czekajcie - bez przesady.

Co się ma Dziewczyna tułać z bobasem do Łodzi (słabo z miejscami do parkowania tuż pod), niech grzecznie poprosi o przywózkę zestawu przez Grzesia (syna Janusza) wraz ze szkoleniem (na miejscu). Panowie mają serce i zapewne jakoś ustawią wyjazdy...

ps. gratulacje i dobrej zabawy. Początkowe chwile zwątpienia (pierwsze namiastki espresso itp) po dłuższym czasie będziesz mile wspominać  :)

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4888
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rady proszę! 1000 ojro do wydania
« Odpowiedź #78 dnia: 12 Marzec 2014, 01:22:39 »
Dołączyłem do tego Forum niedawno i nie miałem czasu do tej pory prześledzić wątki. W tym na szybko wrzucę parę słów. Po pierwsze gorzkogorzka zniknęła z Forum... A szkoda. Dołączyła pewnie do dużego grona tych co po znalezieniu sprzętu przestali się uaktywniać. Jeśli więc jeszcze czytujesz posty to zapraszam do podzielenia się doświadczeniami po tych kilku miesiącach użytkowania STEEL'a.
Teraz kilka uwag odnoszących się do wcześniejszych postów.
1. Faktycznie do ekspresów jest dodawany fabrycznie tamper aluminiowy 57 mm. I rzeczywiście proponuję od razu jego wymianę na stalowy z drewnianym uchwytem za niewielką dopłatą. Po pierwsze dlatego, że aluminium jest materiałem miękkim i bardzo szybko pojawiają się na nim rysy i wgłębienia. Po drugie jest lekki. Po trzecie wysokość jego stopy jest za duża o ok. 3 mm. Tamper ze stalową stopą ma wysokość 10 mm i stanowi bardzo dobrą miarę ilości namielonej do pfa kawy. Górna krawędź tampera powinna w tym przypadku pokrywać się po ubiciu z krawędzią portafiltra.
2. Fabryczne sitka mają rowek na drut sprężynujący i rzeczywiście przez to tamper 58 mm się zapiera. Wchodzi właśnie 57 mm. Jedynie tamper BARISTA 58 mm z wypukłym spodem wejdzie bez zapierania się o rowek. Można wymienić sitka na takie bez rowka. Ale nie wszystkim mniejsza średnica tampera przeszkadza a rzeczywiście przy poprzednio stosowanych sitkach zdarzało się że sitko wylatywało wraz z fusami przy ich wyrzucaniu lub też niekiedy "przyklejało" się wraz z fusami do prysznica. Producent zdecydował się więc na takie, lepsze według niego rozwiązanie.
3. Proponowana gumowa zaślepka filtra jest najtańszym rozwiązaniem i spełnia swoją rolę. Przecieka jedynie przy pierwszym spuście wody - kiedy ciśnienie słupka wody nie dociśnie jej jeszcze dobrze do dna filtra. Następny spust już uszczelnia. Na pewno jednak lepszym rozwiązaniem jest metalowe "ślepe sitko". Też są dostępne od ręki. Po pierwsze są szczelne a po drugie płytsze i mniej wody trzeba spuścić aby za pierwszym razem je wypełnić.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4888
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rady proszę! 1000 ojro do wydania
« Odpowiedź #79 dnia: 21 Styczeń 2015, 21:27:35 »
Odgrzewam temat ponieważ muszę wnieść małą poprawkę. W nowych, dostarczanych od grudnia 2014 r modelach STEEL UNO PROF, STEEL UNO PROF PID oraz STEEL DUO PROF są zmienione sitka do portafiltrów. Mają one rowek na drut sprężynujący ale rowek ten jest płytszy. Dzięki temu wchodzi już tamper 58 mm a sitko i tak dobrze się trzyma przy wyrzucaniu fusów.
« Ostatnia zmiana: 21 Styczeń 2015, 22:03:56 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline DrUsagi Mężczyzna

  • Global Moderator
  • Wiadomości: 6342
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Odp: Rady proszę! 1000 ojro do wydania
« Odpowiedź #80 dnia: 21 Styczeń 2015, 21:48:01 »
;) Janusz - od grudnia 14 roku chyba?
LMWDP #469

Offline Janusz Mężczyzna

    • CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
  • Wiadomości: 4888
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Odp: Rady proszę! 1000 ojro do wydania
« Odpowiedź #81 dnia: 21 Styczeń 2015, 22:03:39 »
Zgadza się. Roczek mi przeskoczył. ;)
Już poprawiam.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

 


Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi