To może Don Kiszot miał z tym młynkiem Severin kontakt (zakładam, że tak skoro go poleca)
Dajcie człowiekowi się wyspać

Mam stały kontakt ze słynnym młynkiem Tchibo (niestety teraz niedostępnym), a to wydaje się, jest identyczna konstrukcja (pewnie składana w tych samych fabrykach, ale to tylko domysły), co owy Severin, o którym wspomniałem (uwaga na numerki, bo są dwa modele, a konstrukcja różni się zasadniczo).
Zatem, tak jak koledzy zauważyli i przypomnieli. Pisałem o tym młynku w kontekście
mojego zestawu pod prąd. Co do jego przydatności pod esresso, to słabo. Niby można się bawić w modyfikacje (nie są trudne, robiłem, ale w drugą stronę), ale przeskoki między ustawieniami i tak są spore, a skala to tylko 10 oczek, to bardzo wąska skala (mnie brakowało po grubej stronie, dlatego rozkręcałem).
Poza tym, ciężko tu mówić o poleceniach, w tej grupie cenowej jest tak mało produktów, że mówimy o tym co w ogóle jest, a nie o tym co z tego jest najlepsze.
W każdym razie, młynek z którym mam do czynienia (Tchibo) sprawdza się znakomicie, ale ekspres ciśnieniowy (mimo, że działa) poszedł w odstawkę i został zastąpiony przelewowym (o przelewowych
->tutaj, ma swoje wady i zalety). Żarna w tym młynku są stalowe i są to żarna stożkowe. Konstrukcja może nie jest na 100lat, ale budzi zaufanie (w swojej cenie). Z wad: pojemnik na zmieloną kawę mocno się elektryzuje i oblepia kawą, dlatego używam blaszanego kubeczka, ale można tym żyć i z dedykowanym pojemnikiem.
A co do całej dyskusji.
Trzeba dobrze określić swoje oczekiwania (a z tym na początku swej drogi trudno), bo co innego jest najtańszy zestaw do smacznej kawy, co innego jest dobry zestaw do smacznej kawy, a co innego jest najtańszy zestaw do espresso w domu (o hiper zestawach nie wspomnę).
Zatem napisz raz jeszcze na czym Ci zależy, a dobierzemy najlepiej jak potrafimy.Czy ważne jest aby stanął ekspres, czy ważniejszy jest smak kawy? Czy preferujesz dużą czarną, czy espresso/cappuccino? (latte pomijam, bo można zrobić tak i tak). Określ budżet sztywniej.
Nie zapomnij, że
kawa jest tu najważniejsza (bez dobrej kawy z palarni, nie ze sklepu, nie ma dobrej kawy, co dziwne, taka kawa bywa tańsza niż te sklepowe), potem potrzebny jest młynek adekwatny do metody, a potem metoda (czy to ekspres, czy inne ustrojstwa).