Autor Wątek: Czy warto? Prośba o ocenę zestawu  (Przeczytany 34352 razy)

Offline PawełM Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Fiorenzato F4E Nano V2
Odp: Czy warto? Prośba o ocenę zestawu
« Odpowiedź #105 dnia: 04 Wrzesień 2017, 13:15:11 »
Z tym ekspresem to jednak łatwo nie będzie. Do Bezzery BZ09 nie byłem przekonany. Generalnie Rancilio Silvia wydawała się rozsądniejszym rozwiązaniem, ale...
BZ09 kosztuje 3259, a za 4000 mamy już Unica PID. No i to jest konkretny ekpres. Wiem, że mleko będę spieniał łatwiej używając BZ10, ale podkreślam, piję tylko espresso.
Unica nie ma też elektrycznego podgrzewania grupy, ale nie ma problemu. Kupię sobie timer wifi na gniazdko i załatwione. Oba eksprey i tak potrzebują czasu...
Co począć? ;)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #106 dnia: 04 Wrzesień 2017, 13:27:06 »
Do picia tylko espresso bez robienia w ogóle kaw mlecznych? Wystarczy Ci Ascaso Basic, a jak chcesz poeksperymentować z temperaturą to Dream PID. Ja pijąc tylko espress kupiłem Basica(bo tani i nie brałem pod uwagę w ogóle kaw mlecznych) i wystarczał mi w 100%.

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #107 dnia: 04 Wrzesień 2017, 13:29:06 »
Ja bym szukał 1. Czegoś z OPV i 2. Jak fundusze pozwalają z grupą E61 3. PID (ale chyba już mniej jestem do tego przekonany)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #108 dnia: 04 Wrzesień 2017, 13:33:57 »
Jak masz odrobinę zdolności manualnych, to do większości nowszych tanich ekspresów Ascaso dołożysz OPV za 150 złotych.

E61? A po co Ci to? Oryginalne sitka Ascaso nie są złe, dołożenie sitek pojedynczych nawet VST czy IMS jak widzisz z dyskusji w sąsiednich wątkach też nie ma nadzwyczajnego sensu. Tyle, że NPF droższy.
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2017, 13:37:14 wysłana przez Krakus »

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #109 dnia: 04 Wrzesień 2017, 13:47:00 »
Krakusie, przyznam że czekam z niecierpliwością na jakąś informację z opisem jak i z czego :)
E61 jakiś tam standard profesjonalnych urządzeń, ale to tylko z teorii

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #110 dnia: 04 Wrzesień 2017, 14:27:24 »
jak i z czego
Niestety, nie mam zdjęć "przed", mam tylko "po". Założę nowy wątek ze zdjęciami i listą części. Jeden z kolegów przerabia swojego Arca, to będą zdjęcia, jak to wygląda w nowym modelu.

Co do E61 - twierdzę, że na grupie 57mm miałem spokojniejszą ekstrakcję i z zamiany na E61 nie jestem zadowolony.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #111 dnia: 04 Wrzesień 2017, 14:51:38 »
Jak masz odrobinę zdolności manualnych, to do większości nowszych tanich ekspresów Ascaso dołożysz OPV za 150 złotych.

Wiem, że masz OPV jako dodatek. Ekstrakcję mozna wykonać w sposób statyczny tylko z wykorzystaniem oporu z kawy w sitku. Po co ją zakłócać przez zastosowanie dodatkowego zaworu OPV.
Moim zdaniem, to co zrobiono fabrycznie jest wystarczające. 150 zł. przeznaczyłbym na zakup kawy.

E61 jakiś tam standard profesjonalnych urządzeń, ale to tylko z teorii

Walka o kasę. Ta druciana siateczka w IMS przypomina mi trochę elastyczne rajstopy.  ;)
Na dodatek im gęstszy  jest splot tym sprawniej działa jako chwytak resztek kawy po jej ekstrakcji. Zresztą podobnie jak rzep do rajstopy. :lol2:

Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline tom517

« Odpowiedź #112 dnia: 04 Wrzesień 2017, 15:02:17 »
Może i Tedi masz rację odnośnie OPV, też tak mi coś chłopski rozum podpowiada, ale jak patrzę na pracę Gaggi Classic i te idealne strużki, to też by się chciało tak w Basicu, chociaż w smaku za bardzo nie widziałem różnicy :)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #113 dnia: 04 Wrzesień 2017, 15:06:46 »
No to poleciałeś 

Podobnie jak Niemiecki  Mercedes klasy A na wyjściu z zakrętu witał się z rowem. :wow2:  :lol2:

Mój CLA nie kłania się nikomu, ewentualnie nie często :) Decyzja podjęta, sprzęt zamówiony. Kieruję się moim dużym nosem, rzadko  mnie zawodzi ;)

Jak dobrze pójdzie, sprzęt odbiorę we środę/czwartek wtedy się pochwalę co "to" i wrzucę fotki. Narazie możecie się domyślać  :taniec:
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #114 dnia: 04 Wrzesień 2017, 15:41:32 »
Mój CLA nie kłania się nikomu, ewentualnie nie często 
Ja tam wolę Japońskie. ;)
Decyzja podjęta, sprzęt zamówiony. Kieruję się moim dużym nosem, rzadko  mnie zawodzi
A wiesz, że EVO 64 też ma duży nos. ;)
Życzę zadowolenia z zakupu i smacznej  kawka
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #115 dnia: 04 Wrzesień 2017, 16:46:08 »

.....Życzę zadowolenia z zakupu i smacznej  kawka 

Dzięki Tedi, postaram się być ;)

coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline PawełM Mężczyzna

« Odpowiedź #116 dnia: 04 Wrzesień 2017, 21:36:37 »
Zauważyłem, że Unica PID nie pobiera sama wody ze zbiornika do boilera. Służy do tego mała dzwigienka. Trochę to niepraktyczne, bo trzeba o tym pamiętać. No i skąd wiadomo, że poziom wody w boilerze jest niski? Jest tam jakaś lampka?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #117 dnia: 04 Wrzesień 2017, 22:05:22 »
Mówisz o dolaniu wody po spienianiu? Chyba większość jednobojlerowców trzeba ręcznie napełnić.
LMWDP #469

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #118 dnia: 04 Wrzesień 2017, 22:32:49 »
Basic sam ssie, nic nie trzeba.

Offline PawełM Mężczyzna

« Odpowiedź #119 dnia: 05 Wrzesień 2017, 08:26:08 »
Tak, mam na myśli dolanie wody po spienianiu. Rozumiem, że przy robieniu espresso nie trzeba dolewać manualnie?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi