Autor Wątek: Czy warto? Prośba o ocenę zestawu  (Przeczytany 34379 razy)

Offline S

• Ekspres: Chemex, v60, aeropress, NS Oscar II
  • Młynek: Bodum Bistro, F4e nano
Odp: Czy warto? Prośba o ocenę zestawu
« Odpowiedź #60 dnia: 28 Sierpień 2017, 08:08:29 »
Nie mogę wstawić linka, ale na olx jest chyba ten sam zestaw. Cena się "nieco" zmieniła :)

EDIT:
https://www.olx.pl/oferta/ekspres-kolbowy-bezzera-bz10-mlynek-rancilio-rocky-CID628-IDohLxo.html

@Spinacz - poprawiłem link
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2017, 09:37:48 wysłana przez Spinacz »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #61 dnia: 28 Sierpień 2017, 08:47:15 »
Wstaw ze spacją po pierwszej literze linka. Poprawię i wkleję.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline PawełM Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Fiorenzato F4E Nano V2
« Odpowiedź #62 dnia: 28 Sierpień 2017, 12:19:34 »
Zestaw jest również na Allegro. Jak widać, towar trafił w ręce przedsiebiorczej osoby :)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #63 dnia: 28 Sierpień 2017, 12:39:33 »
Nawet nie rozpakowany 😀

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #64 dnia: 28 Sierpień 2017, 12:39:48 »
Swojego czasu podałem adres do aukcji ekspresu Ascaso. Bodajże Arc lub Basic. Cena była około 300zł. Jeden z forumowiczów szybciutko go kupił i zaoferował drożej. To nic złego, każdy chce zarobić, ale nie powinno się tego na forum w taki sposób robić. Po pewnym "nalocie" na jego osobę, nieco obniżył cenę. To nie jest ani przestępstwo ani wykroczenie, ale po prostu mała bezczelność.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline S

• Ekspres: Chemex, v60, aeropress, NS Oscar II
  • Młynek: Bodum Bistro, F4e nano
« Odpowiedź #65 dnia: 28 Sierpień 2017, 14:04:44 »
Nawet kojarzę sytuację, dlatego "w swoim" temacie celowo nie podaję linków. Zwyczajnie nie ma to sensu.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #66 dnia: 28 Sierpień 2017, 15:01:10 »
Niby to nic złego i nagannego ale takie małe polskie cwaniactwo, drugi stopień to podwyższanie ceny w chwili kiedy pojawia się zainteresowany kupnem  :picardpalm:

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #67 dnia: 28 Sierpień 2017, 19:37:05 »
Szkoda tylko, że kolega kupując używany i zaniedbany sprzęt ASCASO winę za jego mankamenty zwala na producenta. Zamiast na poprzedniego użytkownika i ...na siebie. I jeszcze do tego sprzedał go następnej osobie. Pewnie nie informując o stanie nadającym się do naprawy.

Nowy użytkowniku sprzętu zakupionego od Adama_1234 - proszę o kontakt z nami. Pomożemy go usprawnić i nauczymy jak z niego korzystać tak do espresso jak i do co najmniej dwóch cappuccino na raz. :taktak:
« Ostatnia zmiana: 28 Sierpień 2017, 19:40:31 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #68 dnia: 29 Sierpień 2017, 09:55:37 »
Posprzątałem. fux
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #69 dnia: 29 Sierpień 2017, 10:21:09 »
Szkoda.

Offline PawełM Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Appartamento
  • Młynek: Fiorenzato F4E Nano V2
« Odpowiedź #70 dnia: 01 Wrzesień 2017, 17:25:02 »
Odświeżam temat. Poczytałem forum, przeglądałem oferty, określiłem potrzeby i wyeliminowałem kilka młynków i ekspresów.
Do ścisłej czołówki przeszły dwa ekspresy i dwa młynki, o których za chwilę. Teraz uprzejma prośba do Was, drodzy forumowicze :-) Co sądzicie o propozycjach, czy zbłądziłem na maksa? Czy nie wziąłem czegoś ważnego pod uwagę?
Aha, jeszcze główne założenie. Sprzęt ma być na dwa, trzy espresso dziennie. Dysza do spieniania mleka może nie istnieć :-) Tylko espresso. Tylko nówki ze sklepu.

Oto typy:

Młynki
1. MaCap M2D (C18) z programowalnym czasem mielenia. Młynek znany i lubiany. Dobre recenzje, dobra cena. Minus? Moim zdaniem żarna o średnicy 50mm. Trochę mało. Ale może dadzą radę zmielić równo i bez bryłek?
2. Fiorenzato F4 E NANO V2. Młynek ma lepsze recenzje. Postrzegany jest, jako bardziej pro. Co oznacza, że nie trzeba go będzie długo wymieniać. Żarna 58 mm. Tu raczej nie mam wątpliwości o jakoś mielenia. Minus? Dużo droższy od powyższego.

Ekspresy
1. Rancilio SILVIA E - 2017. Można powiedzieć klasyk. Stara, prosta konstrukcja. Opisywany na forum na wszystkie strony. Trwały podobno. Powtarzalne, przyzwoite szoty. No i cena jest plusem! Minusem jest automatyczne wyłączanie po 30 minutach. Wszyscy piszą, żeby ekspres był wygrzany około 30 minut... Nie martwi mnie design, bo podobnie jak w przypadku sprzętu audio, który ma brzmieć a nie wyglądać, ekspres może wyglądać, jak Silvia :-)
2. Bezzera BZ09 S PM. Mamy większy boiler i podgrzewaną elektrycznie grupę. To do mnie przemawia. Odnoszę wrażenie, że jest lepiej wykonany i być może części w środku są lepszej jakości. Minusem jest cena. To znaczy różnica ponad 1000 zł w porównaniu z Silvią. Czy kawa z Bezzery będzie proporcjonalnie lepsza od Silvii? Czy skok jakości jest warty wydawania ponad 1000 zł?

Biorę pod uwagę ekspresy z jednym boilerem. Termobloki, HXy, podwójne boilery odpuszczam.

No i co tu wybrać? Prawidłowo oceniłem propozycje młynków i ekspresów?

Jeżeli temat zasługuje na nowy wątek, proszę o przeniesienie.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Wrzesień 2017, 17:32:42 »
z programowalnym czasem mielenia.
Sprawdź (bo nigdzie tej informacji znaleźć nie mogę) czy potencjometr jest jedno- czy wieloobrotowy. Jeśli jest jednoobrotowy, to nastawianie czasu takim timerem jest wątpliwe.

bez bryłek?
Mój M2M raczej nie bryli, czasami rozsypuje kawę.

zmielić równo
Ja z tym mam kłopoty - mielę na wagę, a za każdym razem ekstrakcja ma trochę różny czas.

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #72 dnia: 01 Wrzesień 2017, 17:34:45 »
Hmm, trudna decyzja. Ja bym wziął Bezzerę i F4. Drożej ale ładniej, wygodniej i NIECO lepiej. Nie sądzę, żeby ktoś odczuł większa różnicę w  filiżance. F4 ma regulację bezstopniową a to duży plus. Natomiast Silvia i Macap zajmą nieco mniej miejsca. Na minus dla Silvii przemawia osłona grupy wykonana z tworzywa. Potrafi się złuszczyć. Macap, choć to "tylko" żarna 50mm to dają radę. Nawet żarna średnicy 70mm potrafią zbrylić kawę.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #73 dnia: 01 Wrzesień 2017, 18:31:37 »
Młynki
 Czy skok jakości jest warty wydawania ponad 1000 zł?

Mając na uwadze skok w jakości, ja bym tego tysiaka dołożył do EVO 64 i pozostał przy Sylvia.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #74 dnia: 01 Wrzesień 2017, 21:33:51 »
Przyszło mi coś do głowy. Kasa. Głównym "sponsorem" dobrego smaku jest jakość przemiału.
Jak tak jest, a jest to inwestując tego dodatkowego tysiaka w kupno lepszego młynka uzyskasz lepszą kawę w smaku niższym kosztem zakupu ziarna kawy. Dostaniesz z automatu w gratisie, mniej skrzywień ekstrakcyjnych i smakowych. Jednym słowem w młynek warto inwestować. :)
Do niczego Ciebie nie namawiam. Twoja kasa, Ty tu rządzisz.  :taktak:
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi