Autor Wątek: Lelit Victoria PL91T  (Przeczytany 68212 razy)

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
Odp: Lelit Victoria PL91T
« Odpowiedź #210 dnia: 04 Maj 2024, 17:07:10 »
Dyszę czy końcówkę dyszy? Precyzyjnie tu trzeba :) Ewentualnie wyślij fotkę. W oryginale Victoria ma prostą dyszę pary z jednym otworem, w której nie można wymieniać końcówek. Słyszałem, że Lelit w czasach Covidu z powodu problemów z dostępnością części montował czasami dysze przeznaczone do bardziej zaawansowanych modeli. Niektórzy właściciele robią to też na własną rękę. Także jest opcja, że masz niestandardową dyszę.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #211 dnia: 04 Maj 2024, 17:23:53 »
w której nie można wymieniać końcówek.

Czy aby na pewno?
Pewnym jest że ja w swojej odkręcałem i coś tam podmieniałem z tym że nic mi to nie dało bo ja tym ekspresem i poprzednim "SAGE coś tam" nie umiałem spieniać mleka.
A sama końcówka u mnie wyglądała tak.

20220825_131851.jpg

Ekspres z rocznika jak widać.

20220610_143445.jpg

Swoją drogą był to fajny domowy ekspres.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline drwaski

• Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Mignon Specialita
« Odpowiedź #212 dnia: 04 Maj 2024, 18:04:19 »
U mnie jest wkręcana.

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #213 dnia: 04 Maj 2024, 18:23:48 »
 :Bicz: Mea culpa w takim razie. To wydaje mi się, że skoro technicznie jest taka możliwość, to najlepiej i najszybciej odezwać się do p. Michała z Konesso lub p. Janusza. Jeśli taka dwuotworowa końcówka istnieje, to na pewno mogą ją zdobyć :)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
« Ostatnia zmiana: 04 Maj 2024, 18:57:37 wysłana przez Jka57 »
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #216 dnia: 19 Czerwiec 2024, 14:45:15 »
Jak się skraca taki link?

Jka

Ucinasz wszystko po html

Offline Jka57 Mężczyzna

« Odpowiedź #217 dnia: 19 Czerwiec 2024, 17:27:59 »
Można i np. tutaj ja w tym miejscu kupowałem nie koniecznie w tym sklepie i to różne.
Wszystko było dobrze trzeba tylko sprawdzić rozmiar gwintu.

https://pl.aliexpress.com/item/1005004487041521.html
Jak się skraca taki link?

Jka

Test

No i znowu czegoś się naumiałem
Dzięki

Jka

Offline dpawwel

• Ekspres: Lelit Victoria, v60
  • Młynek: df64v gen2, Timemore C3
« Odpowiedź #218 dnia: 16 Sierpień 2024, 15:37:44 »
Pytanie - czy do Victorii pasują kolby od grupy e61?
Moja oryginalna kolba ma luz na rączce i zanim ją rozkręcę i poprawię (lub oddam na gwarancji, żeby samemu nie porysować ;) ) to pomyślałem, że mógłbym zafundować sobie kolbę NFP z drewnianą rączką. I zastanawiam się, czy muszę szukać lelit'owwj kolby, czy niekoniecznie :)

Offline Brodi

• Ekspres: Lelit Victoria PL91T, Chemex, Drip,Aeropress, Kawiarka Bialetti, Frenchpress, Nespresso Prodigio&Milk
  • Młynek: Comandante C40 MKIII
« Odpowiedź #219 dnia: 27 Sierpień 2024, 16:30:28 »
Cześć, to ja w nieco odwrotnej kwestii, niż Furgalad.

Na 10 prób zrobienia poprawnego shota, 2 były akceptowalne.
Extrakcja wg licznika ekspresu 21s, napar 31 i 33 ml. Oba pijalne choć nieco „płaskie”. Brakowało głębi.

Reszta prób poza skalą.

Zapewne kwestia przemiału.

Używam Comendante i jeden strzał pojedynczy był ok przy chyba 9-10 kliku. Podwójny chyba przy 11.

Ale aktualnie robię na 10, na 12 a nawet na 8 i prawie zawsze ciśnienie mam z 5 bar maks.
Do tego ciastko czasem się przylepi, czasem nie, choć szczególnie wilgotne nie jest ale widziałem na YT bardziej suche.

Jakieś sugestie? Zwiększyć przemiał (drobniej, czyli mniej clickow) czy zmniejszyć (12-14+).
Póki co to jest kluczowe. Wydaje mi się że muszę drobniej na komesiu zejść z przemiałem bo to ciśnienie przepycha wodę bez problemu (w 15-20s potrafi wycisnąć 55-100ml „lury” bo kawą tego nazwać nie mogę ;-)

Kolejna kwestia to mleko… ja wiem, że białko, że najlepiej 3,4 a nawet 3,8g białka, dedykowane itp ale zwykłe też powinno dać radę się spienić, nawet bez laktozy 1,5%. Tymczasem nic z tego nie wychodzi, choć kąt 45* trzymam, mleko wiruje ale nie spienia się a jedynie podgrzewa. Zszedłem nawet do 125*C ale i to nie pomaga.

Mam wrażenie jakby coś z nim było nie tak, bo nie ma żadnej powtarzalności.
Choć przy ślepym sitku i backflushu trzyma fabryczne 11 bar.

Odsyłać do regulacji na 8,5 bara czy jeszcze pomęczyć te 11? Czytałem, że czasem OPV jest walnięte, czasem jakiś klej coś zapycha i ciśnienie nie działa jak powinno.

Będę wdzięczny za porady w kwestii uzyskania naparu w okolicy 25-35ml w czasie 25s.
W kwestii spieniania również.
Opinie były dobre o tej maszynce a tymczasem stary ekspres kolbowy z marketu kupiony wieki temu za 350 PLN lepiej spienia mleko niż to cudo za 3k.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #220 dnia: 27 Sierpień 2024, 17:59:31 »
Ale aktualnie robię na 10, na 12 a nawet na 8 i prawie zawsze ciśnienie mam z 5 bar maks.
Trochę większe niż w kawiarce.
Jakieś sugestie? Zwiększyć przemiał (drobniej, czyli mniej clickow) czy zmniejszyć (12-14+).
Póki co to jest kluczowe. Wydaje mi się że muszę drobniej na komesiu zejść z przemiałem bo to ciśnienie przepycha wodę bez problemu (w 15-20s potrafi wycisnąć 55-100ml „lury” bo kawą tego nazwać nie mogę
Sam sobie odpowiedziałeś.

Co to za kawa i kiedy była palona?
》tertium non datur《

Offline Brodi

• Ekspres: Lelit Victoria PL91T, Chemex, Drip,Aeropress, Kawiarka Bialetti, Frenchpress, Nespresso Prodigio&Milk
« Odpowiedź #221 dnia: 27 Sierpień 2024, 23:24:02 »
Kimbo, Gold 100% arabica. Klasyk z Neapolu więc żadna fancy.

W odwodzie czeka Summer Trip z Trip Coffee. Palenie 30.07.2024.

Ale udało mi się zrobić powtarzalnego shota na 8 clicku, doza 14g, czas 25s, uzyskany napar 43ml.
Smakuje dobrze, crema przyjemna, a kawa ma fajne gęściutkie body.
13 prób i wreszcie sukces :)

Zostaje mleko…. Odrobina jogurtowej pianki ale zbyt napowietrzonej i nietrwałej pojawiła się dopiero po przeciągnięciu do ok 70*C co już zbyt mocno karmelizuje cukier i nie daje tej poszukiwanej słodyczy i konsystencji jogurtu.

Spróbuję jutro ze schłodzonym mlekiem.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #222 dnia: 28 Sierpień 2024, 11:08:52 »
Kimbo, Gold 100% arabica. Klasyk z Neapolu więc żadna fancy.
Nie napisałeś o dacie palenia. Prawdopodobnie starsza, a i bardziej stara kawa,  tym potrzebuje drobniejszego  mielenia i większej dozy/sitka.
W odwodzie czeka Summer Trip z Trip Coffee. Palenie 30.07.2024.
Będzie lepiej w ekstrakcji, a i smak w porównaniu z Kimbo Cię zaskoczy 🫠
》tertium non datur《

Offline Brodi

« Odpowiedź #223 dnia: 28 Sierpień 2024, 11:25:59 »
Kimbo, data palenia 20 luty 2024.

Summer otworzę jak zużyję z połowę Kimbo, czyli już niebawem.
Wolałem na niej eksperymentować, jeszcze mam jej wspomnienie sprzed 2 tygodni ;-)

Dziś zwiększyłem dozę, z 15,5g uzyskałem 38 ml w 30s. Teraz to smakowało jak dobre espresso z Włoch!

Mleko bez zmian. Tym razem „świeże” 3,2. Jutro kupię jednak dedykowane ale jak to nie pomoże to już nie wiem. Wrócę do frisko albo przyjdzie mi odpalić spieniacz od Nespresso :)

« Odpowiedź #224 dnia: 28 Sierpień 2024, 17:49:32 »
Kimbo, data palenia 20 luty 2024.
I wszystko jasne, dlaczego nie mogłeś uzyskać właściwego ciśnienia na grubszym przemiale.
Wolałem na niej eksperymentować, jeszcze mam jej wspomnienie sprzed 2 tygodni
Ale w kawiarniach we Włoszech mają ze sporą domieszką robusty. Na pewno tę, konkretną piłeś?
uzyskałem 38 ml
Espresso waż, bo wielkość cremy zaburza ogląd ilości naparu.
Tym razem „świeże” 3,2
To jest dobre. Spokojnie, powoli dojdziesz jak prawidłowo spieniać.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi