Pozwolę sobie przyłączyć się do tego tematu, ponieważ długo i spokojnie przymierzam się do pierwszego ekspresu kolbowego, czytam forum na bieżąco i wszystko wskazuje, że Victoria to ekspres na start dla mnie i powinienem być zadowolony. Niestety mierzyłem się z tym tematem (zbiornika) u siebie, ponieważ miejsce na ekspres miałbym na blacie, z szafkami nad ekspresem i to nie idzie ze sobą w parze. Boję się, że to "kombinowane wlewanie lejkiem" nie będzie pewnie skomplikowane i trudne, natomiast upierdliwe i denerwujące za każdym razem, kiedy trzeba to będzie zrobić.
Victoria wizualnie nie leży mi jakoś szczególnie, ale jak patrzę na ten zbiornik, to zadaję sobie pytanie czy w ekspresie w tej cenie nie można tego było zrobić ładniej i wygodniej. Może nie, jestem kiepski jeśli chodzi o "rzeczy techniczne i konstrukcyjne", ale jak patrzę na ten brzydki biały pojemniczek, wkładanie rurek itd, to mam poczucie, że "szkoda kasy".
Przechodząc do meritum - jaka alternatywa dla Victorii w tym samym budżecie, z takimi możliwościami i 58mm? Rozważałem Annę z PID, trochę sobie argumentując, że mniej będę narzekał na konstrukcję, która mi do końca nie leży, jeśli zapłacę mniej.