Autor Wątek: Lelit Victoria PL91T  (Przeczytany 68067 razy)

Offline narvaga

• Ekspres: Aeropress + Prismo <3, Chemex, Bialetti Moka
Odp: Lelit Victoria PL91T
« Odpowiedź #225 dnia: 16 Wrzesień 2024, 11:45:45 »
Cześć,

Dołączyłam do forum, bo przymierzam się do zakupu Lelit Victoria, a tutaj widzę rozbudowany dialog na jej temat. :)

Nie znalazłam jednak wątku na temat zbiornika wody - tzn. ekspres planuję postawić na przygotowanej do tego półce, do góry będę miała odstęp 12 cm. (półka 50, ekspres 38cm) Czy tyle wg Was wystarczy na wyjęcie zbiornika (może ktoś ma możliwość zmierzyć?) lub czy da się go napełniać wylewką/inaczej?

Chętnie też poznam jakieś aktualne wskazówki, może pojawiły Wam się nowe opinie na temat tego ekspresu.

Z góry dzięki!

Offline uman Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Victoria, kawiarka, aeropress, V60
  • Młynek: Niche, Kingrinder K6, Porlex mini
« Odpowiedź #226 dnia: 17 Wrzesień 2024, 10:24:14 »
Wydaje mi się, że może nie wystarczyć. Ja sobie wysuwam ekspres spod szafki i nalewam lejkiem. Trzeba tylko uważać żeby nie przelać.

Offline uman Mężczyzna

« Odpowiedź #227 dnia: 17 Wrzesień 2024, 10:29:43 »
Czy u was też wyświetlacz się jakby "wypala"?  u mnie widać kropelkę na tle filiżanki.
wysw.jpg

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #228 dnia: 17 Wrzesień 2024, 10:35:30 »
ub czy da się go napełniać wylewką/inaczej?

Już nie pamiętam czy do niego czy do SAGE miałem takie coś i mi się to sprawdzało.

https://www.fruugo.pl/lejek-zbiornika-na-wode-ekspresu-do-kawy-d%C5%82ugi-lejek-na-wode-%C5%82atwe-nape%C5%82nianie-deflektora-wody-narzedzie-do-kawy-whbyv/p-282815227-629322094?language=pl&ac=KelkooCSS&asc=pmax&gad_source=1&gclid=CjwKCAjw0aS3BhA3EiwAKaD2ZbrEXaw8f_bcRuRhLWibYlBiWP_dRV5NtHJchVVuHzgBTBSnU0x3txoCyXgQAvD_BwE

A zbiornik i tak i tak trzeba od czasu do czasy wyjąc by go umyć czy wymienić filtr przy czym należy pamiętać by go prawidłowo włożyć najlepiej zrobić sobie jakiś znacznik.

O tak to wygląda z góry.

20220610_143104.jpg

Jka

Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline dade

• Ekspres: V60, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa Svart
« Odpowiedź #229 dnia: 17 Wrzesień 2024, 14:05:27 »
Pozwolę sobie przyłączyć się do tego tematu, ponieważ długo i spokojnie przymierzam się do pierwszego ekspresu kolbowego, czytam forum na bieżąco i wszystko wskazuje, że Victoria to ekspres na start dla mnie i powinienem być zadowolony. Niestety mierzyłem się z tym tematem (zbiornika) u siebie, ponieważ miejsce na ekspres miałbym na blacie, z szafkami nad ekspresem i to nie idzie ze sobą w parze. Boję się, że to "kombinowane wlewanie lejkiem" nie będzie pewnie skomplikowane i trudne, natomiast upierdliwe i denerwujące za każdym razem, kiedy trzeba to będzie zrobić.
Victoria wizualnie nie leży mi jakoś szczególnie, ale jak patrzę na ten zbiornik, to zadaję sobie pytanie czy w ekspresie w tej cenie nie można tego było zrobić ładniej i wygodniej. Może nie, jestem kiepski jeśli chodzi o "rzeczy techniczne i konstrukcyjne", ale jak patrzę na ten brzydki biały pojemniczek, wkładanie rurek itd, to mam poczucie, że "szkoda kasy".

Przechodząc do meritum - jaka alternatywa dla Victorii w tym samym budżecie, z takimi możliwościami i 58mm? Rozważałem Annę z PID, trochę sobie argumentując, że mniej będę narzekał na konstrukcję, która mi do końca nie leży, jeśli zapłacę mniej.

Offline narvaga

• Ekspres: Aeropress + Prismo <3, Chemex, Bialetti Moka
« Odpowiedź #230 dnia: 17 Wrzesień 2024, 16:42:09 »
Dziękuję za zdjęcie i odpowiedzi. Wygląda, że się da, ale nie najwygodniej. Czy sądzicie, że mając zwykły lejek, da się go włożyć po prostu od góry - jak w butelkę?

A zatem jak forumowicz powyżej
jaka alternatywa dla Victorii w tym samym budżecie, z takimi możliwościami i 58mm?

Pierwotnie w planie była Mara, niestety jest za długa o 2 cm. i nie zmieści się tam, gdzie ma stać.  :-\ W międzyczasie też doszliśmy do wniosku, że budżet na Victorię + Eureka Mignon prezentuje się lepiej niż Mara, więc rozglądam się teraz za czymś w okolicach Victorii - na 2-4 kawki mleczne dziennie. Profitec Go lub Quick Mill Pippa wpadły mi w oko, ale czy rzeczywiście są warte ten tysiąc więcej nadal będąc single boilerami?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #231 dnia: 17 Wrzesień 2024, 18:27:34 »
Quick Mill Pippa
Nie kupuj kolby bez pida.
》tertium non datur《

Offline dade

• Ekspres: V60, Aeropress, kawiarka
  • Młynek: Wilfa Svart
« Odpowiedź #232 dnia: 17 Wrzesień 2024, 20:42:20 »
Profitec Go lub Quick Mill Pippa wpadły mi w oko
Też wpadł mi w oko Profitec Go i to bardzo, wizualnie podoba mi się dużo bardziej, ale niestety cena już ponad budżet, Victoria też już trochę naciągana, ale Profitec to jednak +1k kolejne. Dla mnie w większości to kawy czarne do picia na codzień, chociaż wychodzę z założenia, że skoro miałbym już "sensowniejszy" sprzęt, to chciałbym coś dla frajdy raz na jakiś czas spienić. Mleczną teraz w domu też się zdarzy raz na tydzień wypić. No i z kolei w Profitecu zalecają to podwójne spuszczanie wody przed spienianiem i zastanawiam się jak szybko to zaczęłoby mnie irytować :D. Swoją drogą ciekawe dlaczego tam to jest tak rozwiązane, a w podobnych, konkurencyjnych ekspresach nie(?).

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #233 dnia: 18 Wrzesień 2024, 09:25:02 »
Dziękuję za zdjęcie i odpowiedzi. Wygląda, że się da, ale nie najwygodniej. Czy sądzicie, że mając zwykły lejek, da się go włożyć po prostu od góry - jak w butelkę?

Mam Lelit Grace (podobne wymiary) i przestrzeń, której podstawa ma 56 cm szerokości, a wysokość wynosi 70 cm. W mojej ocenie, żeby wygodnie uzupełniać wodę potrzeba minimum 60 cm na wysokość ;)

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #234 dnia: 18 Wrzesień 2024, 09:43:03 »
Tutaj jak widać było 30cm wolnego nad ekspresem i spokojnie nalewałem sobie za pomocą tego lejka co go tam widać, fakt nie było to za jednym razem ale problemu też nie było.

CZERWIEC 2023 R (2).jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline kawosz17

• Ekspres: mini Gaggia PID
  • Młynek: 1Zpresso J-Max S
« Odpowiedź #235 dnia: 18 Wrzesień 2024, 10:32:57 »
Quick Mill Pippa
Nie kupuj kolby bez pida.

Isomac Venus ma ten sam bojler co Pippa ale one też są bez PIDa. Chyba, że w grę wchodzi używka, to mam do niego założony PID

Offline Furgalad

• Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Nivona Cafe Grano 130
« Odpowiedź #236 dnia: 12 Październik 2024, 09:01:52 »
Para z prysznica Victoria Lelit

Po zrobieniu jednego espresso i spienieniu mleka, kiedy chcę zrobić ponownie kolejne, po zmianie guzika na espresso, z prysznica leci przez dobrych kilkanaście sekund wodą z parą, zauważyłam to przypadkiem, podczas czyszczenia.
Wydaje mi się że to niekoniecznie tak powinno być, ponieważ temperatura wody ma wpływ na smak kawy, kawa niestety wychodzi mi różna w smaku ,czy to wada ekspresu? Czy można coś zrobić żeby, tak nie było?  Czy tak musi być?

Offline uman Mężczyzna

« Odpowiedź #237 dnia: 12 Październik 2024, 21:51:54 »
Czy robiłeś to tak jak powinieneś? Tzn:
-wyłączenie trybu spieniania (tutaj ekspres sobie dopompowuje wodę zdaje się)
-odczekanie aż temperatura się ustali na nowo

Offline Furgalad

• Młynek: Eureka Mignon Specialita, Nivona Cafe Grano 130
« Odpowiedź #238 dnia: 15 Październik 2024, 10:14:56 »
Tak. Dokładnie tak.

Offline drwaski

• Młynek: Mignon Specialita
« Odpowiedź #239 dnia: 15 Październik 2024, 10:55:11 »
Uroki jednobojlerowca, dlatego jeżeli ma być kawa mleczna, najpierw robię espresso a później spieniam mleko.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi