Autor Wątek: umiejętności baristy - prawda czy fałsz?  (Przeczytany 21590 razy)

Offline GrizzzLee Mężczyzna

Odp: umiejętności baristy - prawda czy fałsz?
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Sierpień 2017, 20:04:54 »
Zastanawiam się do czego ten wątek zmierza. Ktoś tu chce się dowartościować? Bo tak można to odebrać.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Sierpień 2017, 20:11:46 »
Ale tak jak wspomniał Krakus, nigdzie nie pozwalają pracownikom tego dotykać...
Brzydko się na siebie samego powoływać, ale przypomniałem sobie, że moja córka, pracująca w kawiarni w Londynie mówiła mi o tym samym - że pracownicy nie mają zezwolenia na regulację młynka.

"Smak kawy ostatecznie zależy od baristy". Ale jakiego baristy?
Widzisz, pewnie w niewielu kawiarniach pracują bariści.

Ktoś tu chce się dowartościować?
Ale kto? Większość ludzi na tym forum to amatorzy, kompletnie nie związani zawodowo z kawą. A kogo właściciel kawiarni zatrudnił do obsługi ekspresu, to kompletnie inna sprawa.
Wielokrotnie pisałem, jak niechlujnie kawę robią Włosi. Ja to robię na pewno o wiele staranniej. Tylko, że te niechlujnie zrobione włoskie kawy mi smakują, a moje - nie zawsze.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2017, 20:18:20 wysłana przez Krakus »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Sierpień 2017, 20:16:45 »
Nie brzydko, bo to się pojawia w bardzo dużej ilości miejsc ;) nawet znajomi, jak ruszałem temat kawy, mówili mi, że bez sensu przestawiać, bo im szef nie pozwala, ale bez ruszania i tak wychodzi dobra kawa. No cóż...

I odpowiadając na pytanie z tematu - prawda. Raczej dobry barista wyczaruje ze słabszej kawy więcej, niż mierny barista z lepszej kawy... Tak jak wszędzie, samo się nie zrobi.

Zastanawiam się do czego ten wątek zmierza. Ktoś tu chce się dowartościować? Bo tak można to odebrać.
Wcześniej tak na to nie patrzyłem, ale w sumie może chodzi o to, że autor nie umie, "wychodzi" mu "dobra" kawa i winy szuka w ziarnach, a nie w umiejętnościach...

Offline lian Mężczyzna

• Ekspres: Faema E61 Legend, La Cimbali Junior D/1
  • Młynek: Mazzer, La Cimbali Cadet
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Sierpień 2017, 20:57:58 »
Siewcu, a dlaczego szukasz drugiego dna? W czym się dowartościować niby bym miał? W robieniu kawy? :) :) :) No proszę...
Ja z tą branżą nie mam nic wspólnego. Rajcuje mnie rozwój, jak w każdym temacie którego się dotknę. Jeśli osiągnę pewien poziom i stan wiedzy to już nie będzie to takie fajne. Lubię wiedzieć jak to działa, jak wszystko działa. I może wychodzisz z założenia, że wszyscy są tak infantylni, że wystarczy rzucić frazes, że dobry barista zrobi ze słabej kawy dobrą, i teraz jak dzieci wszyscy to muszą łyknąć... bo to takie romantyczne, a my byśmy chcieli żeby świat był taki romantyczny, jak w holywoodzkim filmie, prawda?
A ja myślę, że tu jak w każdym temacie: z gówna bata nie ukręcisz to po pierwsze. Po drugie proste pytania rozwalają i burzą świat romantyków, którzy nie umieją go uzasadnić.
Podsumowując, szkoda że nie nie wolno rozmawiać rzeczowo. Wiem, to bywa trudne, niektórym niewygodne to jest, bo dotyka to lęków... np. że (UWAGA!) ... BARISTA....        nie istnieje.

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Sierpień 2017, 21:22:00 »
Tak, barista nie istnieje, tak jak nie istnieje mechanik samochodowy - ma narzędzia, komputery, a nie wie co się zepsuło, a jeśli już, to nie wie jak naprawić. Padła sonda lambda, wymienimy katalizator - może pomoże. Tak można o każdym zawodzie czy powiedzieć. Czy to będzie prawda?

Nie czytaj zawsze dosłownie. Ze słabej kawy dobry barista może się starać wycisnąć jak najwięcej dobrego. Wiedza o tym, co gdzie zmienić, i jaki to ma wpływ na efekt w filiżance pozwala że słabej kawy uzyskać coś co będzie poprawne.

A co z tego że student-wakacyjny-barista ma w młynku super hiper kawę jak nie jest w stanie - z braku wiedzy i doświadczenia czy umiejętności - skorygować grubości przemiału, dozy, temperatury.

Pewnie że z gówna bata nie ukręcisz, ale dobre ziarno samo się nie zamieni w dobre espresso.

LMWDP #469

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Sierpień 2017, 21:34:13 »
Nie powinniśmy mylić pojęcia baristy z ekspedientem/kasjerem/kelnerem/operatorem sprzętu do parzenia kawy.

Barista to osoba odpowiedzialna za:
Przygotowanie odpowiedniej dozy kawy (ziarno/uzysk)
Ustawienie parametrów przemiału
Dystrybucję kawy w sitku
Tamping kawy
Zapewnienie odpowiedniej temperatury parzenia

I do tego:
Zapewnienie podstawowej higieny
I umiejętności miękkie: coś o ziarnach, charakterze podawanej kawy, etc.
Spienianie mleka/Latte art

To robi barista w dobrym barze kawowym.

Część z tych czynności może być automatyzowane, cześć może być zrobione przez baristę dla kogoś i potem nasz przysłowiowy ekspedient tylko powtarza proces. etc.

To co widzimy to wykonanie tego procesu. Na dobrej klasy sprzęcie, z dobrym ziarnem np. poranne ustawienie tych parametrów, może zapewnić dobre espresso przez cały dzień. (a może przy dużym ruchu będzie konieczna np regulacja przemiału bo mamy bardzo nagrzany młynek). Czy trzeba coś zmieniać czy nie będzie wiedział barista.

Przykład niechlujnego wykonania? To może tylko tak wyglądać, jak robisz co po raz 100 tys., to dla obserwatora może to wyglądać na banalne choć wcale takie nie jest. Sieciówka? Jeżeli ktoś z rana dobrze ustawi sprzęt, a ekspedienci przeszli jakieś przynajmniej podstawowe szkolenie typu, że nie wepną kolby jak im wyleciała połowa kawy, zrobią flush HX po 2h nieużywania, to espresso nadal ma duże szanse na poprawność. A jak jeszcze dadzą komuś, znać, że teraz ekstrakcja trwa 14 sekund żeby przeregulował młynek to w ogóle będzie nieźle.

Ale... Śmiem twierdzić, że w większości miejsc, gdzie kawa nie jest sama w sobie gwoździem programu, pomimo dobrego markowego sprzętu, przynajmniej przeciętnych ziaren, właśnie brak baristy, powoduje, że napój tam serwowany nie zbliża się nawet do tego jak powinno smakować i wyglądać espresso. I w takich miejsca, prędzej czy później ekspedientów zastąpią automaty.
Czy dobry barista ze słabej kawy zrobi ekstra espresso? Nie wiem, wątpię. Mi się nie udało, dostałem niedawno w prezencie jakiś austriacki węgiel. Jakieś tam w miarę pijalne lungo wyszło. Ale ja nie wylewam i nie wyrzucam kawy nigdy, więc, pewnie większość z osób tu piszących by tego nie tknęło ;) 
Czy osoba obsługująca dobrej jakości ekspres, młynek i posiadające dobre ziarno, może to wszystko zepsuć brakiem umiejętności: tak, o czym możesz się przekonać na każdym kroku.

Więc w erze AI, robotyki, automatyzacji, śmiem twierdzić że niewykwalifikowana kadra zniknie zastąpiona automatem, a bariści dalej będą parzyć kawy w dobrych niezależnych kawiarniach.

« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2017, 21:39:59 wysłana przez pj.walczak »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Sierpień 2017, 21:37:47 »
Nie ja zacząłem drugiego dna szukać, ale to, co zostało napisane faktycznie mogło być próbą dowartościowania się. I teraz sobie zacytuję(wybacz, że tylko skopiuję):

"Ostatnio byłem w pewnej sieciowej kawiarni, gdzie podano  mi espresso. Bacznie obserwowałem jak pani je przygotowuje.
Miałem wrażenie niedbałości. Zasypała kolbę kawą, dystrybucja nierówna. Ubijanie tamperem raczej lekkie jakimś automatycznym
ubijakiem tej krzywej górki kawy. Jak to smakowało? Bardzo dobrze.
W innej włoskiej kawiarni baristka ubijała  kawę w powietrzu, bez podparcia kolby. I też mi  smakowało."

I widząc to zadaj sobie pytanie, czy przy niskich wymaganiach co do jakości pitej kawy, taki temat ma sens. W sieciówce dobrego espresso nie wypijesz, jaka kawa była w tej włoskiej kawiarni nie mam pojęcia - ale jeśli też włoska, to wróć do tego co w sieciówce. Smakuje Ci kiepska(w obu aspektach) kawa, i wrzucasz w to aspekt umiejętności "baristy". Masz pewność, że tacy ludzie faktycznie wiedzą na co należy zwrócić uwagę przy parzeniu espresso? Czy może tylko mielą kawę, byle jak ubijają, zapinają kolbę, wciskają przycisk i na tym koniec?

A tak na koniec...

Podsumowując, szkoda że nie nie wolno rozmawiać rzeczowo. Wiem, to bywa trudne, niektórym niewygodne to jest, bo dotyka to lęków... np. że (UWAGA!) ... BARISTA....        nie istnieje.
Jeśli rzucasz przykładem, że nie ma czegoś takiego jak barista(polecam skorzystanie ze słowników), to jedyne co robisz, to się ośmieszasz :) I sam udowadniasz, że nie wiesz czym jest rzeczowa rozmowa.

« Odpowiedź #22 dnia: 01 Sierpień 2017, 21:39:18 »
Trzeba też wziąć pod uwagę fakt, że nie tylko espresso jest robione. Mamy jeszcze przelewy. Niedoświadczona osoba nie zrobi dobrego naparu. No dobra... automaty też są, ale co z ręki to z ręki.

Edit:
Siewcu, ja zacząłem, a Ty skończyłeś. Nie miałem odwagi pisać tego co miałem na języku. Za krótko stażem tu jestem. Zawsze medal ma dwie strony, ale tutaj upartość i przekonanie, że "Moja racja jest bardziej mojsza niż Twojsza" odpowiada od razu na pytanie z tematu.
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2017, 21:48:55 wysłana przez GrizzzLee »

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #23 dnia: 01 Sierpień 2017, 21:44:23 »
Myślę, że w tej dyskusji pominięty został jeden b.ważny szczegół. Jak chcemy zupełnie pominąć umiejętności teoretyczne baristy, to idziemy do sieci z syreną w logo. Taki świat istnieje i ma się dobrze, co więcej ma bardzo wielu klientów na całym świecie.

Co daje wyszkolenie baristy? Moim zdaniem przede wszystkim równą kawę przez 8h. Barista zmieni ustawienia młynka jak pada, widzi jaki szot espresso mu leci, będzie w stanie regulować wiele rzeczy. Pomijamy również jedna rzecz - obsługa klienta, jak kawa będzie najlepsza na świecie a koleś za barem będzie burakiem to nic to nie da.

I teraz jest pytanie - po co wykwalifikowany pasjonat do kawiarni gdzie głównie babcie przychodzą na ciastko i kawę? Są kawiarnie z baristą za barem i ze studentem chcącym opłacić mieszkanie (z jakiegoś powodu). Jeśli mamy na ten przykład kilka kaw do wyboru na swoje espresso w danym lokalu (albo nawet jedną, ale b.dobrą) i będzie małpka za barem, to jest szansa, że wyjdziemy niezadowoleni. Wykwalifikowana osoba będzie w stanie wyeksponować różnice między jednym singlem a drugim. Espresso nigdy nie wybacza żadnego błędu, 4 sekundy na długo/krótko i mamy problem.

Dlatego nie zgodzę się na pomijanie czynnika ludzkiego jeśli zależy nam na prowadzeniu kawiarni. Barista (lub dobrze wyszkolony świeżak) zapewni nam stałe i dobre espresso, zaserwowane w przyjemnej atmosferze. Pomijanie treningu dla osób stojących za barem, to druga sprawa ;) Tu mielisz, tu się pieni, trzeba ugnieść - o resztę zapytaj się Kaśki. 

Ale ja nie wylewam i nie wyrzucam kawy nigdy
Coś czuję, że szykuje się cold brew :D
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2017, 21:48:10 wysłana przez Mr.Blend »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Sierpień 2017, 21:51:47 »
Mam jeszcze specjalną puszeczkę z kawą dla teściowej ;)

Trzeba też wziąć pod uwagę fakt, że nie tylko espresso jest robione. Mamy jeszcze przelewy. Niedoświadczona osoba nie zrobi dobrego naparu. No dobra... automaty też są, ale co z ręki to z ręki.
Tu nie jestem pewien, w paru dobrych barach w Seattle spotkałem takie urządzenie.
Automatic-Pourover.jpg
Sporo upraszcza. Dobre ziarno jest już poporcjowane w pojemniczki, jest naklejką z cyfrą na jaką trzeba ustawić EK43. Gość wrzuca zawartość słoiczka do młynka, przesypuje zmieloną kawę do filtra, wciska guzik i się robi ''ręczny przelew". :)
« Ostatnia zmiana: 01 Sierpień 2017, 22:01:24 wysłana przez pj.walczak »

Offline mr_blend Mężczyzna

• Palarnia Blend
  • Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Blend
  • Ekspres: Conti Ace
  • Młynek: San Remo SR50 EVO
« Odpowiedź #25 dnia: 01 Sierpień 2017, 21:57:50 »
Zaskocz mnie, że trzymasz dla niej pyszna Etiopię z tegorocznego zbioru a nie mielone kasztany w postaci żółtej Tchibo xD

« Odpowiedź #26 dnia: 01 Sierpień 2017, 21:59:30 »
Zaskocz mnie, że trzymasz dla niej pyszna Etiopię z tegorocznego zbioru a nie mielone kasztany w postaci żółtej Tchibo xD
Pytanie jak często teściowa wpada na kawę... bo wcale nie powiedziane, że będą to zbiory tegoroczne ;D

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Sierpień 2017, 22:08:40 »
Dla mnie pierwszy post dyskredytuje całą rozmowę. Szczerze mówiąc jeszcze nie piłem dobrego espresso w kawiarni. Do polecanych na forum mam daleko. Jak jestem w jakiejś to się łudzę, że to może ta właśnie, ale jednak nie. W sumie mam jedną w okolicy,w której dają fajne przelewy, ale tak zachwyciłem się chemexem i nitro w kawiarni w moim mieście, że zapomniałem o espresso, muszę spróbować i popatrzeć na baristkę. Tak więc co tu język strzępić, błędne założenie, że w kawiarniach studenci robią dobre espresso w zasadzie kończy dyskusję.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Sierpień 2017, 22:15:40 »
mielone kasztany w postaci żółtej Tchibo
To jest oszczerstwo.

Powszechnie wiadomo, że smak tej kawy zależy od kierunku w jakim zamiatano danego dnia magazyn.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #29 dnia: 01 Sierpień 2017, 22:19:29 »
A może bardziej z sensem...

;)
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi