Autor Wątek: pomoc przy wyborze młynka  (Przeczytany 14985 razy)

Offline dolby Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Moka, alternatywa w pełni
  • Młynek: Concept KM5120, Porlex mini, Zassenhaus Mokka, Dienes , Armin Trosser Mokka, inne ręczne w renowacji
Odp: pomoc przy wyborze młynka
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Wrzesień 2017, 15:37:06 »
@lukasd dziękuję za szybką odpowiedź. Przy okazji mam pytanie do Ciebie jakiego młynka najczęściej używasz do Caravela? Też myślę o tym, żeby spróbować dźwigni i stąd młyn byłby pod tym kątem wybierany, ale tylko ręczny.

Młyn Niche zapowiada się ciekawie, 63 mm żarna stożkowe, krótka i prosta droga do wylotu i mała retencja z tego, co widać na filmie. Projekt dopiero wchodzi na rynek i nie ma wiele informacji o nim. Warto go jednak obserwować.

Offline andy Mężczyzna

• Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
« Odpowiedź #46 dnia: 03 Wrzesień 2017, 16:34:04 »
Ostatnio sporo przejrzałem materiałów na temat tych młyneczków m. in. ten YOU TUBE . com/watch?v=wOhd_TBmqpw i chyba jednak wybiorę Comandante.

Wiem, że to żaden profesjonalny test, jedna kawa na szybko ale... No właśnie  :o Skoro ludzie, którzy na co dzień potrafią wyczuć co jest w kawie czują różnicę, to chyba coś jest na rzeczy?
Takich opinii testów jest więcej i mimo wad Comandante (no 1k cebulionów :jezyk: to jednak sporo jak na młynek ręczny), gorszego wykonania niż Kinu, to jednak chyba to najlepszy wybór do moich potrzeb. Jak patrzę np. jak rozwiązali kwestie wsypywania ziaren w Kinu vs tego jak to jest w C, to wybaczcie ale wolę C. Kwestia rozkręcenia i przeczyszczenia. Gdzieś w wątku o Kinu wyczytałem, że ktoś wyciągnął łożyska i potem miał problem z wciśnięciem ich tak jak były wcześniej... Wszystko rozumiem ale produkując takie urządzenie powinno być jakoś to jasno zaznaczone bo potem przy pracy może się okazać, że młynek uszkodzimy i   :-[
Na + dla Kinu to jednak super wykonanie. Całość to metal.

Patrzyłem jeszcze Zassenhaus - "Panama" ale ktoś tutaj napisał aby sobie darować. Cena atrakcyjna, opinie też widziałem raczej pozytywne, budowa podobna jak w innych lepszych, żarna stalowe. Minus to mały zbiorniczek na kawę (do 15g?). Co z nim jest takiego, że wyklucza go jako takiego uniwersalnego młynka?

Co do Comandante, to dają w zestawie teraz pokrowiec? Ewentualnie czy można w markecie kupić coś dla niego? Pokrowiec usztywniany.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Wrzesień 2017, 18:08:27 »
Nie ma pokrowca w Nitro Blade. A wykonanie jest na najwyższym poziomie.

Offline trez Mężczyzna

• Ekspres: V60, Orea, Aeropress, Tygielek, Melitta, Chemex, Phiny
  • Młynek: C40, FeldGrind, VSSL
« Odpowiedź #48 dnia: 03 Wrzesień 2017, 20:41:34 »
Problem z Panamą i kolegami z tej stajni jest taki że obniżyli jakoś wykonania, młynek jest z dobrych materiałów, żarna też ma w porządku, jednak złożenie bywa różnie, bywa krzywo, są luzy, pękają niektóre części, młynek do supermarketu się z tego zrobił, ładnie i solidnie na wystawce. Oczywiście nie znaczy że jest to jakieś dziadostwo do niczego się nie nadające, tylko kosztuje 2-3 razy więcej niż podstawowce typu rihno a niewiem czy w przemiale daje znacznie więcej

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #49 dnia: 03 Wrzesień 2017, 21:47:22 »
Nie widzę problemu w sypaniu ziaren do młynka, porzeczek z łożyskami nie trzeba wyjmować do czyszczenia. Polecam Kinu M47.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Felix Mężczyzna

• Ekspres: Sage Express Impress, Melitta Excellent 3.0, AeroPress, V60, Largo, Gabi, Wilfa Pour Over
  • Młynek: 1Zpresso K-Plus
« Odpowiedź #50 dnia: 03 Wrzesień 2017, 23:05:08 »
Patrzyłem jeszcze Zassenhaus - "Panama" ale ktoś tutaj napisał aby sobie darować. Cena atrakcyjna, opinie też widziałem raczej pozytywne, budowa podobna jak w innych lepszych, żarna stalowe. Minus to mały zbiorniczek na kawę (do 15g?). Co z nim jest takiego, że wyklucza go jako takiego uniwersalnego młynka?

To byłby bardzo fajny młynek, gdyby nie irytujące niedoróbki. W moim egzemplarzu przy drobniejszym mieleniu (dolne zakresy mielenia do aeropressu) wyraźnie słychać tarcie żaren o siebie. To jeszcze byłbym w stanie znieść, ale wypadający pojemnik na zmielone ziarno jest strasznie irytujący. Młynek w trakcie mielenia trzeba stawiać na stole, albo trzymać mocno od dołu. W obu przypadkach jest niewygodnie, a kawa i tak kilka razy skończyła na podłodze.
Życie to ciągła walka. Do obiadu z głodem, po obiedzie ze snem.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #51 dnia: 04 Wrzesień 2017, 07:59:49 »
@lukasd dziękuję za szybką odpowiedź. Przy okazji mam pytanie do Ciebie jakiego młynka najczęściej używasz do Caravela? Też myślę o tym, żeby spróbować dźwigni i stąd młyn byłby pod tym kątem wybierany, ale tylko ręczny.

Młyn Niche zapowiada się ciekawie, 63 mm żarna stożkowe, krótka i prosta droga do wylotu i mała retencja z tego, co widać na filmie. Projekt dopiero wchodzi na rynek i nie ma wiele informacji o nim. Warto go jednak obserwować.
Mam drewniany feldgrind (feldwood), otrzymuję ostatnio wysoką ekstrakcję, ale to nie jest młynek idealny do espresso.
Jakbym teraz kupował to aerogrind (cena i wielkość) lub kinu średni.
P.S. Nie wyciągajcie żaren nigdy, chyba że są problemy z osiowością, składając samemu drobinka kawy może ją zasadniczo pogorszyć.

Offline andy Mężczyzna

• Ekspres: AP, Siurkacz V60, Bialetti Venus 2tz, Phin, Chemeks, Moccamaster Cup One
  • Młynek: Comandante MKIII Red Sonja, Rhinowares
« Odpowiedź #52 dnia: 06 Wrzesień 2017, 18:08:17 »
Kupiłem :pycha:  :taniec:  :taniec:

Wyrzuty sumienia pewnie będą się utrzymywały jeszcze przez pewien czas ale myślę, że będzie warto!

Zastanawiałem się nad kilkoma modelami ale zwyciężyła łatwość zakupu, jakość przemiału oraz design.

Czerwona Sonja 8) :pycha:

DSCF8339_1024x1024.jpg

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #53 dnia: 06 Wrzesień 2017, 18:11:32 »
 :brawa:
Udanych przemiałów :)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #54 dnia: 06 Wrzesień 2017, 21:14:48 »
Mam identyczną. Jest świetna!

EDIT
Od dzisiaj w promocji z Coffeedesku  ;)
« Ostatnia zmiana: 07 Wrzesień 2017, 08:53:21 wysłana przez Spinacz »

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #55 dnia: 07 Wrzesień 2017, 10:00:11 »
A ja mam taki dylemat dot. młynka pod przelew.
Mam Wilfę Swart pod przelewy i nie jestem do końca zadowolony. Daje wg mnie zbyt nierówny przemiał. Zastanawiam się czy by czegoś nie dokupić. Pijam głównie drip'a i aeropress'a - 2 osoby po ok 2 przelewy dzienie nie licząc espresso, pod które mielę tylko MSJ. W niedizele przelewam więcej kawy dla rodziny w Moccamasterze. Żona mieli Wilfą też czasem do kawiarki.
I taki dylemat: dokupić Comandante i zostawić Wilfę (głównie pod Moccamaster - bo to dużo kawy) czy kupić Baratza Sette i pozbyć się Wilfy.
Nie interesuje mnie mobilność ale raczej jakośc przemiału. Od Commandante (ew. Kinu) zniechęca mnie ręczne machanie korbą, wolę wciskać guzik. Z drugiej strony w Comandante jakośc przemiału  jest na najwyższym poziomie. No i jest trochę tańszy od Sette...
Co myślicie?

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #56 dnia: 07 Wrzesień 2017, 10:28:13 »
W podobnej sytuacji kupiłem Comandante. Wilfa poszła w świat.

Kręcenie Comandante to nie jest takie samo kręcenie. ~40s i już. Sama przyjemność.

Aha, będziesz się musiał od nowa dostosować do drobin, to co w Wilfie grube z Comandante puszcza wodę jak sito.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #57 dnia: 07 Wrzesień 2017, 10:40:36 »
Poszukałbym czegoś używanego, elektrycznego, gastronomicznego, ze sporymi żarnami, 64 mm +.
« Ostatnia zmiana: 07 Wrzesień 2017, 10:42:48 wysłana przez WS »

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #58 dnia: 07 Wrzesień 2017, 10:49:05 »
Poszukałbym czegoś używanego, elektrycznego, gastronomicznego, ze sporymi żarnami, 64 mm +

Ale Mazzera SJ juz mam pod espresso. Szukam młynka tylko do alternatyw. Czegoś co uzupełni/zastapi Wilfę

Offline Drinker

• coffeedrinkers.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • coffeedrinkers.pl
  • Ekspres: V60, Clever, Chemex, Aeropress, Brewista smart, moka, Gabi, Severin
  • Młynek: Severin 3873, c40
« Odpowiedź #59 dnia: 07 Wrzesień 2017, 10:56:39 »
Od momentu gdy dotarł do mnie comandante, młynek elektryczny przestał być używany. Kupiłbym drugi raz c40. I trzeci też  ;)
Właściciel sklepu www.coffeedrinkers.pl

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi