Autor Wątek: Zestaw dla początkującego  (Przeczytany 46974 razy)

Offline Cinello

• Ekspres: V60
  • Młynek: Kinu M47
Odp: Zestaw dla początkującego
« Odpowiedź #45 dnia: 19 Kwiecień 2017, 00:33:43 »
Eilchner, ile kaw będziesz robił dziennie i jakie?

Offline color1

• Ekspres: Rocket Type V
  • Młynek: Rocket Fausto, i-1 mini (jeszcze)
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Kwiecień 2017, 00:50:38 »
Niesamowite są wątki o zakupie nowego niedrogiego ekspresu. Scenariusz zawsze ten sam, przychodzi ktoś nowy, pyta. Za chwilę wyłaniają się fani Ascaso namówieni (lub zaprzyjaźnieni) z jedynym dystrybutorem w Polsce p. Januszem i twierdzą, że to najlepszy wybór… Za chwilę zjawia się żywa legenda – p. Janusz, zbawca wszystkich poszukiwaczy tanich ekspresów ze wspaniałą ofertą, która jest tajemnicą (ale zachęca nośnym hasłem „promocja” – prawie jak z gazetki Auchan z 1996 roku, tylko francuzi już wtedy wiedzieli, że jak nie umieszczą ceny, to nikt się nie zaintreseuje). I oczywiście jak zawsze twierdzi, że najlepszy jest zakup ekspresu nowego (w domyśle oczywiście od niego). No przepraszam za określenie, ale to nasz forumowy akwizytor

To tzw. marketing szeptany ;)

Offline bigmaciek

• Ekspres: Wystarczający do zrobienia tego co lubię
  • Młynek: Odpowiedni do kawy którą robię i pijam
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Kwiecień 2017, 01:19:23 »
Ze swojego doświadczenia na innym forum. Też są sponsorzy tzw. komercyjni użytkownicy. Ale nigdy nie uczestniczą poza swoim, zapewne opłaconym, firmowym wątkiem. Nie wtrącają się do innych forumowych dyskusji. Zapewne zabierają głos ale na PW. Oferty rabatowe są kierowane do wszystkich, nie tylko na forum ale również newsletterem na maila. Jeśli są promocje, to tylko indywidualne, nigdy o tym nie jet głośno na forum a już na pewno nie ma publicznego zaproszenia do tzw . indywidualnych negocjacji. No i nigdy żaden sponsor nie zarzucił forumowiczowi "niedouczenia" albo "nie rozumienia". To jest ostatnia rzecz jaką toleruję. Coś wyjaśnić? Owszem. Sprostowanie czegoś? Owszem. Ale zarzucić "niedouczenie" to już przesada i dziwię się, że moderacja to toleruje.

Chyba jednak nie rozumiesz albo się nie douczyłeś....

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #48 dnia: 19 Kwiecień 2017, 07:17:18 »
Osobom poszukującym nowego, używanego sprzętu polecam sprawdzenie przez zakupem - po prostu weryfikację czy to co kupują spełnia ich oczekiwania (dotyczy również Ascaso). Nie polecam kupowania kota w worku.
To chyba dotyczy wielu rzeczy, no może prócz lodówki.

Delonghi okazał się śmiertelny. Na szczęście był na gwarancji  :) I na prawdę kawa była pyszna. Nie ma do nikogo żalu, że wtopiłem, bo niczego nie wtopiłem. Ascaso sprzedałem w tydzień za te same pieniądze. A czy trzeba było kupić od razu Bezzerę? Pewnie tak. Założyłem wątek - "czy warto kupować ekspres do 2 tys" i uważam, że dla mnie nie było warto. Tylko mi nikt nie doradzał Bezzery tylko Ascaso :) Mądry Polak po szkodzie... Być może nowsze wersje z termoblokiem są lepsze i wydajniejsze, nie wiem, bo nie sprawdzałem. Dlatego polecam sprawdzenie sprzętu przed zakupem.

Dzisiaj na pewno nie kupiłbym Ascaso, ale Delonghi też nie (za tandetne wykonanie). Raczej RS lub szukałbym używki.

Tak aby trochę ostudzić atmosferę to uprzejmie Cię informuję, że w zamierzchłych czasach caffe prego, również zaczynałem swoją drogę poszukiwań studiowania forum, wielu PW, od rozmowy, nie jednej, z Januszem, Rogerem.
Budżet szacowany na 3 000, rozważany na zestaw nowy, zakończył się zakupem, za pośrednictwem Janusza, poleceniem i wskazaniem, za ponad 2 x tyle. O dodatkach, typu mebel do kuchni, itp., nie wspomnę.
Zakupiony sprzęt, roczny czy dwuletni, już nie pamiętał, kosztował pierwotnego nabywcę grubo ponad 10 000.

Tak więc nie sądź Janusza za wszechobecną, Twoim zdaniem, komercję. Robi rzeczy, z których nic nie ma.
I dzięki Mu, że poświęca swój czas na dywagacje z nami.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2017, 07:26:40 wysłana przez fux »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Eilchner

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress
  • Młynek: Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Kwiecień 2017, 07:31:22 »
Eilchner, ile kaw będziesz robił dziennie i jakie?
Ok. 3-4 dziennie- same espresso, chyba że luba zażyczy sobie raz na wielkie święto cappuccino czy latte.

Mam już trochę mętlik w głowie, jeśli zdecydowałbym się na dołożenie do tych 2000. Wszelkie porównania Silvii i Steela na forum kończą się jedną wielką kłótnią pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami Ascaso, co bardzo utrudnia podjęcie wyboru.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #50 dnia: 19 Kwiecień 2017, 08:14:41 »
Eilchner zastanów się najpierw czego oczekujesz i jaką drogą chcesz iść. Czy wolisz wydać 1000 pln na używany ekspres który pozwoli Tobie wdrożyć się w temat i określić własne preferencje (i wcale nie musi być tak że od razu dołożysz do niego nie wiadomo ile kasy na naprawy, chociaż może tak być) czy też wolisz kupić coś nowego z gwarancją i założeniem że będzie użytkowane kilka lat ale być może okaże się też pod jakimś względem niewystarczające. W pierwszym przypadku po roku czasu możesz odsprzedać tą używkę i dołożyć kolejny 1000 pln gotówka lub na raty do wybranego już na bazie własnych doświadczeń modelu, w drugim wiążesz się na jakiś czas ratami i w przypadku odsprzedaży stracisz część wartości ale również zawsze masz możliwość zmiany na inna maszynę. My te ekspresy traktujemy trochę jak samochody, sa przypadkowi nabywcy, użytkownicy, fani i sprzedawcy oraz mechanicy. Każdy ma swoje zdanie i doświadczenia chociażby Janusz który robi wiele dobrego (np festival kawy) najprawdopodobniej i dla forum a do tego jest aktywny. Ja wole taką postawę niż sprzedawców którzy mnie ostentacyjnie traktują jak zło konieczne i nawet nie zadadzą sobie trudu aby odpowiedzieć na pytanie. Z drugiej strony razi mnie zbyt nachalna moim zdaniem na forum promocja ASCASO tym bardziej że nie wiem z własnego doświadczenia czy zasłużona. Osobiście więc ponieważ nie koniecznie lubię i muszę iść tą drogą co wszyscy raczej skłaniam się w stronę RS. To moje zdanie, każdy może się mylić, każdy ma wybór czy jest aktywny czy też olewa potencjalnych klientów. Określ więc może rozmawiając sam ze sobą jaką drogę chcesz wybrać, znasz sam siebie i pewnie wiesz czy będziesz chciał się zatrzymać na osiągniętym poziomie czy też eksperymentować i uczyć się dalej, czy na poczatek wolisz używkę z jej wadami czy tez aby się nie zniechęcić wybierzesz nowa maszynę i być może wyższej klasy. Uff kawka   
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2017, 08:16:53 wysłana przez mlopus »

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #51 dnia: 19 Kwiecień 2017, 08:20:00 »

Mam już trochę mętlik w głowie, jeśli zdecydowałbym się na dołożenie do tych 2000. Wszelkie porównania Silvii i Steela na forum kończą się jedną wielką kłótnią pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami Ascaso, co bardzo utrudnia podjęcie wyboru.

Powinno ułatwiać, z obu będziesz bardzo zadowolony. Oba są świetne.

Offline Fugazus

• Ekspres: Ascaso Dream
  • Młynek: Nuova Simonelli Grinta
« Odpowiedź #52 dnia: 19 Kwiecień 2017, 08:38:07 »
Zawsze możesz jeszcze zaglądnąć na youtube tam znajdziesz mnóstwo porównań i ciekawych informacji. Z mojego punktu mam podobny mętlik jak Ty. Termoblok, mały bojler, większy bojler i potem jakieś grupy o których nie mam zielonego jeszcze pojęcia :).
Ktoś fajnie porównał ekspres do samochodu. Jak kupisz nowe auto to będziesz jeździł nim bardzo długo. Jak używane to Ci łatwiej będzie zmienić, a przy okazji sprawdzisz czy silnik/wyposażenie odpowiada. Może z ekspresami jest tak samo. Dla Ciebie wygodniejszy może się okazać termoblok ktoś inny będzie zadowolony z bojlera. Jak kupisz używkę to za rok czy pół roku niewiele stracisz. Jak kupisz nowy to jeśli nie trafisz w swoje upodobania to stracisz mnóstwo kasy po roku.
Wybór jak zawsze będzie należał do Ciebie.

Offline Eilchner

• Ekspres: Rancilio Silvia, Aeropress
  • Młynek: Comandante Iron Heart
« Odpowiedź #53 dnia: 19 Kwiecień 2017, 08:55:12 »
Jak rozumiem, to młynka lepszego od I-1 w cenie ok. 400zł nie dostanę, tak?
Pozostaje kwestia ekspresu- myślałem o kupnie nowej Silvii, ale przeczytałem o automatycznym wyłączaniu ekspresu po 30min nieaktywności, co trochę mnie zniechęciło. Odpada wtedy zakup włącznika czasowego.

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #54 dnia: 19 Kwiecień 2017, 08:57:14 »
Włącznik ma nowa RS E, te poprzednie wersje są go pozbawione tak jak dodatkowej izolacji bojlera.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #55 dnia: 19 Kwiecień 2017, 09:23:22 »
Pozostaje kwestia ekspresu- myślałem o kupnie nowej Silvii, ale przeczytałem o automatycznym wyłączaniu ekspresu po 30min nieaktywności, co trochę mnie zniechęciło. Odpada wtedy zakup włącznika czasowego.
Możesz dostać lepszy młynek, jeśli poszukaj jakiegoś używanego młynka gastronomicznego - idzie kupić za te pieniądze, choć w stanie idealnym nie będzie, i raczej trzeba będzie wymienić żarna(choć nie musisz tego robić od razu, ja w swoim Mazzerze mam uszczerbione i tępe żarna, i pomimo tego jestem w stanie zrobić dobre, powtarzalne espresso). Jeśli chodzi o ekspres... No cóż, wbrew temu co pisze największy hejter Ascaso na forum, używam Basica od kilku miesięcy, i choć jest to stara wersja z bojlerem, jestem bardzo zadowolony. Ale musisz wziąć pod uwagę, że poza tym, że każdy ekspres ma wykonanie adekwatne co do budżetu(kupując Basica za te bodaj 1200 zł nie ma co się spodziewać idealnej obudowy z nierdzewki i ekspresu z konstrukcją na sztywnej, stabilnej ramie z grubych płaskowników) oraz związane z tym ograniczenia techniczne - nikt nie pracuje charytatywnie, więc za te 2 tysiące nie kupisz nowego HXa czy 2B.

I mam jedną propozycję - wrzuć w profil informację skąd jesteś, może znajdzie się na forum ktoś, kto pokaże Ci sprzęt na żywo i będziesz mógł namacalnie sprawdzić co i jak.

Offline mathos Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro PID
  • Młynek: Compak K3
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Kwiecień 2017, 09:41:04 »
Polecam regularne zaglądanie na pchli targ i wątek Ciekawe oferty sprzętu używanego. Jakiś czas temu @dr Usagi wyhaczył Compaka K3 za 550zł, ale już sprzedany. Jak jesteś cierpliwy i lubisz negocjować, to za 500 możesz coś trafić ;)

Offline Tedi Mężczyzna

• Ekspres: Gastro 1-2 GR, +/- 0,5 °C
  • Młynek: Gastro 65-75-85 mm.
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Kwiecień 2017, 10:19:30 »

Jest jeszcze Graef.
Wolność słowa to podstawa tak samo jak picie kawy z samego rana.

Offline dehado Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia
  • Młynek: Compak K6 PB
« Odpowiedź #58 dnia: 19 Kwiecień 2017, 10:48:30 »

Ja również miałem ten problem. Wszystko ma swoje plusy i minusy nie ma ekspresu idealnego, zwłaszcza w tym przedziale cenowym, a i pewnie za większe pieniądze są tylko mniej odbiegające od ideału.
Ostatecznie po poświęceniu czasu na olx i tym podobnych serwisach udało mi się kupić RS dwuletnią za 1300 zł z tamperem z drewnianą rączką, dwoma dzbankami do spienienia mleka, dodatkowym sitkiem, akcesoriami do czyszczenia i resztką detergentów. Przed zakupem pojechałem zobaczyć sprzęt, okazało się że stan jest bardzo dobry, sprzęt był nie był mocno eksploatowany, więc wracałem już z ekspresem. Moja druga połówka była sceptyczna co do kupna używanego sprzętu ale mnie nie było stać na nowy, zresztą chyba mało kto na początku drogi kupuje ekspres za 5 tys. zł (co prawda taniego plastikowego ekspresu z marketu za 300 zł, też nie warto kupować). Przedział między 1500-2000 zł to chyba taki najczęstszy/najlepszy przedział na początek (trzeba pamiętać że nie każdy złapie bakcyla). Ja na początku zanim nauczyłem się robić w miarę powtarzalne espresso trochę to trwało i były momenty że chciałem sprzedać sprzęt ale w końcu go opanowałem.
Teraz znów kupiłbym sprzęt używany po wcześniejszej wizycie i sprawdzeniu stanu maszyny. Czy byłby to ASCASO czy RS to pewnie rozstrzygnęłoby się przez to co byłoby akurat w odpowiedniej cenie w odpowiednim czasie, bez porównania bardzo trudno stwierdzić co jest lepsze. Myślę że jak nauczysz się obsługi danego ekspresu, będziesz zadowolony, w końcu ludzie używają różnych ekspresów i żyją, robią powtarzalne espresso, trzeba tylko chcieć (jak to mawiają prawdziwi coachowie :hihihi:).
Jedno co jest pewne to że apetyt rośnie w miarę jedzenia, sam czasem czuję że fajnie było by mieć barometr, termometr, PID i inne takie ale portfel nie jest z gumy, więc póki co skupiam się na odpowiedniej dystrybucji i innych aspektach, o których niegdyś myślałem że nigdy nie będę ich robił (waga, rozbijanie bryłek i mieszanie kawy w portafiltrze, manualna preinfuzja, surfowanie temperaturą).
Tyle co do ekspresu, jeśli chodzi o młynek to również używany gastrnomiczna kolubryna Compack k6 (z dozownikiem), który po zakupie npf-a jest do przeróbki.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #59 dnia: 19 Kwiecień 2017, 10:54:53 »
Za chwilę zjawia się żywa legenda – p. Janusz, zbawca wszystkich poszukiwaczy tanich ekspresów
Kurde, skoro tak łatwo, to czemu nie ma tu jednego (lub dwu) ludzi legend sprzedających Rancillo Silvia i Gaggia? Było by co porównać, a tak to forum jest skazane na jednego Janusza.

To teraz ja. Mam mocno podkręconego ARCa z termoblokiem (teraz to właściwie Steel Pro w obudowie ARCa). Nie miałem, ani nie używałem ani RS ani Gaggi Classic, wszystko co będę pisał, piszę na podstawie innych forów, blogów i Youtuba. Zebrałem dane czterech ekspresów:
  • Ascaso Basic / ARC / Dream (bez elektroniki)
  • Ascaso Steel Uno Prof Electronic
  • Gaggia Classic
  • Racilio Silvia

Odnoszę wrażenie, że porównanie należało by podzielić na dwie grupy: ekspresy tańsze, prostsze - Gaggia i tańsze Ascaso oraz Rancilio Silvia i Ascaso Steel Pro Electronic. Gdzieś pośrodku jest taka hybryda - Dream z elektroniczną stabilizacją temperatury, ale o tym za chwilę.
Cena (wzięta z Internetu, pewnie jak zaczniesz negocjacje, ulegnie obniżeniu)
  • Ascaso Basic (1 400 zł) / ARC (1 590 zł)/ Dream (bez elektroniki) (2 300 zł)
  • Dream (z elektroniką) (2 800 zł - o ile wiem)
  • Ascaso Steel Uno Prof Electronic - 2 695 zł
  • Gaggia Classic - 1 299,00 zł
  • Racilio Silvia - 2 149,00 zł

Czy ma OPV (według moich doświadczeń OPV znacząco stabilizuje ekstrakcję)?
  • Ascaso Basic / ARC / Dream (bez elektroniki) - NIE
  • Ascaso Steel Uno Prof Electronic - TAK
  • Gaggia Classic - NIE
  • Racilio Silvia - TAK

Sposób nagrzewania wody (zupełnie nie wiem, który lepszy):
  • Ascaso Basic / ARC / Dream (bez elektroniki) - termoblok
  • Ascaso Steel Uno Prof Electronic - termoblok
  • Gaggia Classic - bojler
  • Racilio Silvia - bojler

Sposób stabilizacji temperatury. Stabilizacja bimetalem daje duży rozrzut temperatury wody wypływającej z prysznica, stabilizacja elektroniczna jest w tym wypadku lepsza:
  • Ascaso Basic / ARC / Dream (bez elektroniki) - bimetal
  • Ascaso Steel Uno Prof Electronic - elektronika
  • Gaggia Classic - bimetal
  • Racilio Silvia - bimetal

Czy psują "dorosłe" sitka pod tamper 58mm (np IMS, VST) - uważam, że to ma znaczenie:
  • Ascaso Basic / ARC / Dream (bez elektroniki) - nie
  • Ascaso Steel Uno Prof Electronic - tak
  • Gaggia Classic - nie bardzo - średnica wewnętrzna taka sama, zewnętrzna mniejsza. The Single nie wejdzie
  • Racilio Silvia - tak

Czy ma "rawdziwy" zawór trójdrożny, czyli czy po ekstrakcji zostawia, czy nie, błoto w portafiltrze (jak widać jest to wprost powiązanie z obecnością OPV):
  • Ascaso Basic / ARC / Dream (bez elektroniki) - nie
  • Ascaso Steel Uno Prof Electronic - tak
  • Gaggia Classic - nie
  • Racilio Silvia - tak

Z całego zestawienia wyrzuciłbym Dreama z elektroniką. Dlaczego? Cenowo porównywalny ze Steelem, technicznie - o klasę gorszy.

Mam nadzieję, że pomogłem tym zestawieniem. Wszelkie uwagi kolegów mile widziane - RS i Gaggi, jak pisałem, nie znam.

mam uszczerbione i tępe żarna
To poczytaj Socraticcoffee. Udowodnili, że to zmniejsza TDS dość znacznie.
« Ostatnia zmiana: 19 Kwiecień 2017, 11:15:49 wysłana przez Krakus »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi