Za chwilę zjawia się żywa legenda – p. Janusz, zbawca wszystkich poszukiwaczy tanich ekspresów
Kurde, skoro tak łatwo, to czemu nie ma tu jednego (lub dwu) ludzi legend sprzedających Rancillo Silvia i Gaggia? Było by co porównać, a tak to forum jest skazane na jednego Janusza.
Mam już trochę mętlik w głowie, jeśli zdecydowałbym się na dołożenie do tych 2000. Wszelkie porównania Silvii i Steela na forum kończą się jedną wielką kłótnią pomiędzy zwolennikami i przeciwnikami Ascaso, co bardzo utrudnia podjęcie wyboru.
To teraz ja. Mam mocno podkręconego ARCa z termoblokiem (teraz to właściwie Steel Pro w obudowie ARCa). Nie miałem, ani nie używałem ani RS ani Gaggi Classic, wszystko co będę pisał, piszę na podstawie innych forów, blogów i Youtuba. Zebrałem dane czterech ekspresów:
- Ascaso Basic / ARC / Dream (bez elektroniki)
- Ascaso Steel Uno Prof Electronic
- Gaggia Classic
- Racilio Silvia
Odnoszę wrażenie, że porównanie należało by podzielić na dwie grupy: ekspresy tańsze, prostsze - Gaggia i tańsze Ascaso oraz Rancilio Silvia i Ascaso Steel Pro Electronic. Gdzieś pośrodku jest taka hybryda - Dream z elektroniczną stabilizacją temperatury, ale o tym za chwilę.
Cena (wzięta z Internetu, pewnie jak zaczniesz negocjacje, ulegnie obniżeniu)
- Ascaso Basic (1 400 zł) / ARC (1 590 zł)/ Dream (bez elektroniki) (2 300 zł)
- Dream (z elektroniką) (2 800 zł - o ile wiem)
- Ascaso Steel Uno Prof Electronic - 2 695 zł
- Gaggia Classic - 1 299,00 zł
- Racilio Silvia - 2 149,00 zł
Czy ma OPV (według moich doświadczeń OPV znacząco stabilizuje ekstrakcję)?
- Ascaso Basic / ARC / Dream (bez elektroniki) - NIE
- Ascaso Steel Uno Prof Electronic - TAK
- Gaggia Classic - NIE
- Racilio Silvia - TAK
Sposób nagrzewania wody (zupełnie nie wiem, który lepszy):
- Ascaso Basic / ARC / Dream (bez elektroniki) - termoblok
- Ascaso Steel Uno Prof Electronic - termoblok
- Gaggia Classic - bojler
- Racilio Silvia - bojler
Sposób stabilizacji temperatury. Stabilizacja bimetalem daje duży rozrzut temperatury wody wypływającej z prysznica, stabilizacja elektroniczna jest w tym wypadku lepsza:
- Ascaso Basic / ARC / Dream (bez elektroniki) - bimetal
- Ascaso Steel Uno Prof Electronic - elektronika
- Gaggia Classic - bimetal
- Racilio Silvia - bimetal
Czy psują "dorosłe" sitka pod tamper 58mm (np IMS, VST) - uważam, że to ma znaczenie:
- Ascaso Basic / ARC / Dream (bez elektroniki) - nie
- Ascaso Steel Uno Prof Electronic - tak
- Gaggia Classic - nie bardzo - średnica wewnętrzna taka sama, zewnętrzna mniejsza. The Single nie wejdzie
- Racilio Silvia - tak
Czy ma "rawdziwy" zawór trójdrożny, czyli czy po ekstrakcji zostawia, czy nie, błoto w portafiltrze (jak widać jest to wprost powiązanie z obecnością OPV):
- Ascaso Basic / ARC / Dream (bez elektroniki) - nie
- Ascaso Steel Uno Prof Electronic - tak
- Gaggia Classic - nie
- Racilio Silvia - tak
Z całego zestawienia wyrzuciłbym Dreama z elektroniką. Dlaczego? Cenowo porównywalny ze Steelem, technicznie - o klasę gorszy.
Mam nadzieję, że pomogłem tym zestawieniem. Wszelkie uwagi kolegów mile widziane - RS i Gaggi, jak pisałem, nie znam.
mam uszczerbione i tępe żarna
To poczytaj Socraticcoffee. Udowodnili, że to zmniejsza TDS dość znacznie.