Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1945195 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2985 dnia: 05 Styczeń 2017, 07:07:38 »
Na stole stały dwie Geishe: moja z carbonic maceraration oraz Geisha naturalna
OK, dziś rano tę naturalną Geishę zaparzyłem jako drip. Dość szokujące było to doznanie. Słodkie, piękne, bardzo, jak to Geisha, ale pochodna tej "naturalności", tej fermentacji po prostu nie zostawia już pola na nic. W cuppingu brzmiało to tylko słodko i pachnąco, ale w dripie, gdy napar jest czysty i klarowny, to zupełnie co innego. A może tym razem tylko mnie ta "naturalność" przytłacza? Granja La Esperanza ma zupełnie inny charakter...
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2017, 07:15:13 wysłana przez Antonio »

Offline dopeman

« Odpowiedź #2986 dnia: 05 Styczeń 2017, 09:45:28 »
Obiecałem że już nie będę więcej bręczał i nudził o Geishy.. no ale ostatni raz..

Przeprosiłem się z tą kawową celebrytką ;) trochę za sprawą wypowiedzi @donkiszot a trochę za sprawą sugestii że można 3,5min parzyć i że to nawet wskazane.
(Dlatego pewno pierwsze próby najbardziej mi smakowały z Phina)

Co mogę napisać gdy kończy się druga paczka Geishy esmeraldy hacjenda ale granda? :D

Jeśli ktoś nie wie (a ja nie wiedziałem) co oznacza "czysta" w opisie kawy to powyższa jest chyba definicją tej czystości.
Jest słodka.
Jest złożona.

Paczka otwarta 3 tygodnie później jest dużo lepsza niż ta otwarta na świeżo.

I niestety nie ważne jak by się umysł buntował warto sobie porównać z innymi bardzo dobrymi kawami.

Moc ulubionych aromatów Kenii, Etiopii które tak cenimy może nam się wtedy wydać prosta i wulgarna.

A ta Geisha to jednak jakaś gra subtelności i gdyby była perfumą wyodrębniano by nuty głowy, serca, głębi ;)

Dzieje się tam dużo, zazdroszczę tym co chwytają to w lot, mi te aromaty uciekają. Ale z całą pewnością jest ich dużo. I tylko (lub aż) trzeba je połapać ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2987 dnia: 05 Styczeń 2017, 11:44:29 »
Ta nasza kawa to nie Hacienda Esmeralda z Panamy, ale Granja La Esperanza z Kolumbii. Obie firmy wiążą więzy wzajemnych stosunków, bo właściciele Granja La Esperanza czerpią swą wiedzę z doświadczeń panamskich znajomych i nawet jakieś plantacje także w Panamie posiadają. Gdyby to była Geisha z Hacienda Esmeralda, to kosztowałaby ze 4 x więcej... :chory2: W obróbce tej kolumbijskiej Geishy zastosowano ciekawą, niebanalną procedurę i to pewnie ją wyróżnia bardziej od typowych kaw. Żeby jeszcze te ceny uzmysłowić, powtórzę: 50kg surowej Geishy z Granja La Esperanza kosztowało niewiele mniej niż paleta całkiem dobrej kawy z Brazylii. Cena 1kg jest dokładnie 10 razy większa niż 1kg dobrej Brazylii.

Cytuj (zaznaczone)
Jeśli ktoś nie wie (a ja nie wiedziałem) co oznacza "czysta" w opisie kawy to powyższa jest chyba definicją tej czystości.
Tak jest i to jest niesamowite. Kawy z obróbki naturalnej muszą być jakoś kosmicznie i nadzwyczaj troskliwie traktowane, by dało się uzyskać coś porównywalnego. Wcześniej wspomniałem o moim "zderzeniu" z naturalną Geishą od Double Shota. Ona jest piękna, słodka, pachnąca, ale nijak nie można powiedzieć, że jest "czysta". Przed chwilą wziąłem "z głupia frant" jakiś palony przez Elę Honduras, z naturalnej obróbki, data palenia 12/12. Zaparzyłem przy użyciu filtra Chemex. Efekt znowu zaskakujący, bardzo o dziwo smaczny, i w zasadzie bardzo podobny do Geishy z DS. Podobny bo obróbka sucha: ten sam aromat i słodycz pochodzące z fermentacji owocowej... I to jest to, co niektórzy określają "nieczystym" i nie przepadają za tym.

« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2017, 11:49:42 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2988 dnia: 05 Styczeń 2017, 13:37:11 »
Mam dokładnie takie same odczucia co do naturalnej, słodkiej owocowości tej Gejszy z DS, której dostałem próbkę na cupping. Pisałem miesiąc temu o tym w wątku drinkersowym. Rzeczywiście wasz Honduras z naturalnej obróbki ma również bardzo wyraźną tą specyficzną nutę suchej obróbki, jednak cielistość czy ciężkość tych kaw inaczej się rozkłada. Zdaje się że jest to smak suszonego na słońcu owocu kawowca.  Dla mnie ten "nieczysty" smak jest bardzo przyjemny.  Myte Gejsze, z którymi się spotkałem jednak są dla mnie dużo bardziej zaskakujące. Są jak niebywała harmonia z, wydawałoby się, nie pasujących do siebie akordów.

Co do tej nieczystości z obróbki naturalnej, to dla mnie jest to wyczuwalne przy zaparzaniu w wyższych temperaturach, takie odczucie falującej goryczy na języku, przykrywającej inne smaki i aromaty.
« Ostatnia zmiana: 05 Styczeń 2017, 13:40:38 wysłana przez krystians »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2989 dnia: 05 Styczeń 2017, 22:36:09 »
Nie wiem jeszcze czym, ale dziś dostałem w końcu do paczkomatu przesyłkę i po otworzeniu Brazylia Nossa Senhora Aparecida, zapachniało obłędnie. Kupiłem ją z przeznaczeniem na espresso, ale po otworzeniu paczki mięśnie twarzy bez mojej świadomej reakcji podniosły mi kąciki ust do uśmiechu, a na myśl od razu przyszło mi "muszę ja spróbować w przelewie" :-D

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Kawusia Mężczyzna

• Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
« Odpowiedź #2990 dnia: 06 Styczeń 2017, 11:44:43 »
@ Miklas i jak smakuje w dripie probowales ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Punks not dead just sucks now !

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #2991 dnia: 06 Styczeń 2017, 11:49:28 »
Jeszcze nie, na razie opijam się espresso, dziś piję drugie podwójne :-D. Na weekend jadę do rodziców, to wezmę ze sobą dripper i spróbuję.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Kawusia Mężczyzna

• Ekspres: Kalita 185 / Aeropress / V60-02
  • Młynek: Zassenhaus -Caracas/Baratza-Virtuoso
« Odpowiedź #2992 dnia: 06 Styczeń 2017, 13:43:47 »
Ja juz po .... ta sama kawe od Antonio przyrządziłem na dwóch przemiałach jeden grubszy i dwie dzialki drobniej doza 22g 350 ml czas 2:40 Kalita temp 93C. Smak kawy to czekoladka slodka pyszna tak jak lubie kawa delikatna  równiutka i tu użyłem dwóch innych wód jedna z kranu po filtrze TDS 302 i druga woda ze stokrotki Aleksandria po filtrze TDS 150 . No i jest różnica woda ze stokrotki daje kawie dodatkowe kwaskowe smaki owoców a na finiszu zostaje czekolada na języku . Ta z kranu daje plaskosc teraz rozumie co znaczy kawa nijaka . Jest czekolada ale pije sie to jak slaby napoj czekoladopodobny ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Punks not dead just sucks now !

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2993 dnia: 06 Styczeń 2017, 15:20:23 »
Brazylia Nossa Senhora Aparecida jest jedną z najlepszych plantacji w Brazylii... Stąd sympatyczne wrażenia, bardzo słodka jest ta kawa :).
« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2017, 15:43:19 wysłana przez Antonio »

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #2994 dnia: 06 Styczeń 2017, 16:26:20 »
Bardzo dobra ta kawa w przelewie, jednocześnie słodka i czekoladowa, ale jednak dokończę ja w espresso, tam jest moim zdaniem jej miejsce :-). Za bardzo przyzwyczaiłem się do kwaskowo owocowych smaków i aromatów kaw z Kenii i Etiopii w dripie.

Edyta: po lekkim wystudzeniu weszły delikatne kwaski :-)

Marek.
« Ostatnia zmiana: 06 Styczeń 2017, 16:38:56 wysłana przez Miklas »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #2995 dnia: 06 Styczeń 2017, 16:42:29 »
Zapytam tylko, z jakiej daty ta Brazylia. Palę ją jasno, żeby nie tracić słodyczy i owocowości i jak, na razie, zrobiłam dwa palenia.

Bardzo mi smakowało espresso z niedawnego palenia Ekwadoru, który wypaliłam nieco ciemniej, niż ostatnio.W aromacie brzoskwinie i morele. Kawa będzie też ciekawa w dripie. Pyszne jest espresso z Rwandy Bushoki. Mam nadzieję, że równie fajny jest drip. Dużo ciemniej wypaliłam Kongę: ktoś zwrócił mi uwagę, że palenie z początków grudnia nie rozwijało w pełni potencjału tej kawy. Nefas, jak zawsze, "słodka i piękna"

Co do Geish, nie mam już surowca na pełne palenie Cerro Azul na GW15. Cieszę się, że wyzwanie podjęłam. W magazynie zostały mi 4 kg surowca..czyli około 3 kg kawy wypalonej do sprzedaży. Myślę, że zrobię palenia na GW1, bo tak kiedyś zrobiłam z mikrolotem Mario 3 z Hacienda La Esmeralda.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #2996 dnia: 06 Styczeń 2017, 16:44:13 »
Moja jest z 27 grudnia.

Marek.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #2997 dnia: 06 Styczeń 2017, 16:49:07 »
Super! Fajnie, że smakuje :-). Dziękuję, za informację, Marku.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #2998 dnia: 06 Styczeń 2017, 17:00:53 »
Staram się śledzić Wasz wątek, czasem Ty, czy Andrzej dajecie takie wskazówki jak ta powyżej. Bardzo mi pomaga to dobrać kawę do espresso, nie mam jeszcze obycia. Tę Brazylię wziąłem na spróbowanie w espresso właśnie po takiej wskazówce i się nie zawiodłem :-).

Marek.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2999 dnia: 08 Styczeń 2017, 17:55:54 »
Święta, święta i po świętach...

Mamy parę przecenionych pozycji z grudnia. Jak wiecie, kawa z czasem robi się lepsza, więc zachęcam do zakupów tychże kaw. Widać to i czuć na przykładzie wielu ziaren single-origin, a najbardziej jest to prawdziwe dla najlepszych kaw. Gdy dziś otworzyłem torebkę z Geishą, paloną przecież już miesiąc temu, poczułem intensywny piękny zapach. Zupełnie inaczej wyglądało to przed świętami. Dlatego z "przymrużeniem oka" spoglądam na pogoń za "świeżością" :). Zachęcam raczej do cierpliwości i pokory w odkrywaniu dobrych stron świeżo palonych kaw. Kawa musi do swojej świeżości-świetności jakoś "dojrzeć", bo w piecu miała do czynienia z prażeniem, z dużymi temperaturami, z reakcjami prowadzącymi do produkcji dwutlenku węgla w obrębie ziaren a także do powstania raczej niepożądanych aromatów palenia. Ciąg dalszy reakcji "budujących" profil sensoryczny kawy trwa również po wypaleniu.

W ramach zachęty polecamy mega okazję za 130zł, łącznie 5 pozycji: 4 x 250g pysznych kaw single-origin i 100g cascary z Hacienda Sonora:

Jak zwykle wybór jest bardzo duży. Oprócz tego zestawu mamy szereg pięknych kaw Synestezji: Etiopia Nefas i Konga, Kenia Rungeto, Rwanda Rulindo, Ekwador, Gwatemala, Kostaryka i Brazylie z najlepszych, medalowych plantacji. Zachęcam was do przestudiowania np. map google i obrazów satelitarnych tych plantacji :).

Z ciekawostek ostatnich dni: jest jedna jedyna kawa single-origin palona przeze mnie. Jest to Salwador Finca San Luis. Historia naszej znajomości jest opisana w sklepie. Palona przeze mnie jest jasna i bardzo słodka, przyjemna jako espresso, pełna aromatów czekolady i cukru trzcinowego :). Zaparzyłem ten Salwador także jako drip i też jest OK: wprawdzie jest tu pewna doza goryczki, ale słodycz to rekompensuje. Tak czy owak, warto spróbować, bo i cena jest niewygórowana.
« Ostatnia zmiana: 08 Styczeń 2017, 18:03:44 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi