Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1946742 razy)

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2865 dnia: 13 Grudzień 2016, 08:42:53 »
W sensie naczynie -- zalać w kubku, dużo filiżanek na raz, takie tam. Po prostu.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2866 dnia: 13 Grudzień 2016, 08:43:42 »
Ale po polsku mamy: stawianie baniek ;).

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #2867 dnia: 13 Grudzień 2016, 08:44:25 »
I zalewanie szklanek ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2868 dnia: 13 Grudzień 2016, 10:56:12 »
Dziś zalałem w forumowym dripperze a la Kalita Gwatemalę od Vides58, Los Pinos. Vides58 znany jest przede wszystkim z innej swojej plantacji: Finca La Bolsa. Polecam. Jest słodka i czerwono-owocowa. Bezpretensjonalna i bardzo dobra kawa. Sami tylko popatrzcie:

Magic in our coffee...

Niedawno stary znajomy zapytał mnie co z MA? Czy tylko Ela kawę już pali? MA proponuje ekscentryczny jak wszyscy diabli i powabny projekt mieszanki o nazwie Beauty and Beast. Właśnie moje espresso z tejże kawy kończy swój intensywny żywot w moich ustach  :mrgreen:. Robusta tutaj użyta jest świetna i niewidoczna choć jest jej 30%. Reszta czyli Honduras z suchej obróbki jest tu pierwszoplanowy, wzmocniony. Jeśli komuś zależy na dotykowych wrażeniach w espresso, to to jest mega mocne :).
« Ostatnia zmiana: 13 Grudzień 2016, 11:31:12 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2869 dnia: 13 Grudzień 2016, 13:07:20 »
Vides58 to niesamowity gość ;). Teraz jego Gwatemalę zaparzyłem jako espresso. W zasadzie jest tak jak w dripie: zapach piękny, w ustach słodko, czekolada i czerwone owoce, a ponieważ jest to palenie Synestezji: zero goryczy ;).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2870 dnia: 13 Grudzień 2016, 20:19:29 »
Na dobranoc, dobry wieczór: kolejna kawa z naszej palarni. Jedni kolejne europejskie palarnie promują, my kolejne farmy, plantacje, młyny, stacje, rodziny, dzieci, rodziców, dziadków, kooperatywy, ich uprawne pola, lasy... Ta kolejna kawa, podobnie jak poranna, pochodzi z równie słynnego miejsca. Kostaryka Finca Licho należy do rodziny Aguilera Gonzalez i położona jest w regionie Naranjo w Kostaryce. Kawy z tej plantacji, parę razy, razem z kawami z innych plantacji Aguilera były w finałach konkursów CoE. Co to oznacza w praktyce? Przede wszystkim to, że ziarna z takich firm są niebywale "czyste", jednorodne, bez defektów. Od lat kawy z Finca Licho są w ofercie najbardziej cenionych palarni, np. w Has Bean. Parę lat temu kawa z Finca Licho swoim obłędnym aromatem i siłą oddziaływania spowodowała pewien przełom w nas samych...

--> Finca Licho w konkursach CoE

Dzisiejsza, wieczorna kawa, Finca Licho została zaparzona też za pomocą forumowego drippera: 20g kawy, 330ml wody o temperaturze 96 stopni, 40 sekund preinfuzji, cały czas zaparzania 4 minuty. W szklance jest trochę bardziej owocowa, żywiołowa, nieco bardziej kwaskowata niż Gwatemala Los Pinos od Renardo, więc chyba bardziej stosowna na wieczór właśnie :).

Offline dopeman

« Odpowiedź #2871 dnia: 14 Grudzień 2016, 13:00:03 »
A co z tą Geishą? Bo musiałem zalać 95'C, mieszać jak oszalały i dopiero coś ciekawego zaczyna się dziać. Ale to i tak absolutnie nic nadzwyczajnego, nic czego nie miały by w sobie ostatnio pite etiopie i rwandy.

To trzeba mieć mahlkoniga i specjalną wodę żeby się nią nacieszyć? :)

Ktoś coś? :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2872 dnia: 14 Grudzień 2016, 13:29:17 »
A co ma być? Tak zaparzyłem:

Gdy pierwsze krople wody (z kranu) trafiły do zmielonej kawy, od razu pojawiły się aromaty kwiatowe, bardzo intensywne, nie mieszałem wcale. W smaku słodycz i inaczej niż dla Kenii czy Etiopii: raczej brak intensywnej kwaskowatości, raczej herbaciane wrażenia. W cuppingu odstaje od reszty naszych kaw bogactwem aromatu. O wrażeniach smakowych można podyskutować :). Wszystkie Geishe, jakich próbowałem, były mniej kwaskowate niż typowe kawy. Można to uznać za zaletę i wadę... ;)
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2016, 14:07:58 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #2873 dnia: 14 Grudzień 2016, 14:48:59 »
Cieszę się, że Etiopie czy Rwanda (mam nadzieję, że z mojej ręki?) smakują jak Geisha  :szampan:

Dla mnie Cerro Azul jest przede wszystkim "likierem pomarańczowym". Radzę ją zaparzyć tak, jak to sugeruje Antonio lub chociażby w cuppingu.
My standardowo używamy wody Żywiec. Ja najwięcej aromatów wyczuwam już po ostudzeniu naparu z Geishy. Do konsumpcji używam olbrzymich kielichów, jak do "wielkich win: typu Barolo. W miarę stania w kielichu i stygnięcia napar zyskuje na słodyczy: jego tekstura staje się gęstsza i bardziej jedwabista a przy każdym poruszeniu kielicha w powietrzu unoszą się zapachy kwiatów pomarańczy i jaśminów, mnie osobiście kojarzących się z gorącą Sycylią.  Do pełnego efektu aromatycznego można nawet poczekać godzinę od zaparzenia. Napar jest wtedy wyjątkowo słodki.

Tekstura Geishy rośnie w miarę stygnięcia. "Na gorąco" napar Antonia wydawał mi się lekko gorzki. Zwiększenie tekstury całkowicie zniwelowało to wrażenie. W chwili obecnej napar "pieści podniebienie"  :redface:

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2874 dnia: 14 Grudzień 2016, 18:06:41 »
Espresso z tej kawy po prostu zachwyca... Jako że espresso koncentruje aromaty, to w przypadku Geishy daje efekt niesamowity, przy dużej słodyczy te aromaty są bardzo wyraziste.

Offline dopeman

« Odpowiedź #2875 dnia: 14 Grudzień 2016, 20:52:10 »
U mnie kwaski, kwiatki i herbatki. No i jest tam 3 plan pełen ciekawostek i obietnic, ale czemu on tak daleko? Gdyby mi ktoś powiedział że to Etiopia uwierzył bym, bo jednak nawet ten 3 plan jakby znajomy ;) Poprzeczkę ustawiłem wysoko, oczekiwania też duże, szukam wrażeń to jednak topowa kawa.

@Antonio dobrze widzę 400 g / 3:30 i v60-2?
A jak gorąco? Ja przed chwilą zalałem prawie wrzątkiem.
Jutro wypróbuję w espresso! :)

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #2876 dnia: 14 Grudzień 2016, 20:56:52 »
To jest kalita wave czy najpewniej forumowy dripper ;)

Offline dopeman

« Odpowiedź #2877 dnia: 14 Grudzień 2016, 21:07:00 »
To jest kalita wave czy najpewniej forumowy dripper ;)
No żeby filtry kality z v60 pomylić... może ślepnę już od nadmiaru kawy ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2878 dnia: 14 Grudzień 2016, 21:14:23 »
ale czemu on tak daleko?

Dla kogo daleko, dla tego daleko... ;)
Forumowy dripper a la Kalita, 20g/330ml, 4 minuty z hakiem, 96 stopni. Tak czy owak, nie trzeba tu jakiejś szczególnej ścisłości, zawsze wychodzi dobrze...

Na jakiś najbliższy czas obniżamy próg darmowej wysyłki :).

Offline dopeman

« Odpowiedź #2879 dnia: 14 Grudzień 2016, 21:22:22 »
A dla kogo blisko dla tego blisko ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi