każdą kawę można niedoparzyć szczególnie jaśniej paloną. Ja generalnie wielkim fanem Brazylii nie jestem, ale to właśnie z braku kwasków oraz specyficznego terroir, które większości odpowiada. Lubię gdy jedzone rzeczy są słodko kwaśne. Nie lubię tortów, miękkich słodkich jabłek ani słodkich drinków, nie słodzę herbaty od dzieciństwa, nie dlatego że to niezdrowe tylko dlatego że tak mi smakuje. Więc wychodzę z zupełnie innego poziomu słodkości. Podejrzewam że trudno byłoby nam odnieść się do smaków. Może być essewissa że jesteś bardziej wrażliwy na kwaski, albo masz większą potrzebę słodkiego. To są kwestie bardzo indywidualne, ja np jestem przewrażliwiony na punkcie goryczkowo-cierpkich doznań smakowych. Jeśli masz możliwość (termometr i młynek), to próbuj kaw w cuppingu i zobaczysz czy są rzeczywiście kwaśne dla Ciebie. Jeśli dalej będą dla Ciebie nieakceptowalne, to kupuj po prostu ciemniejsze palenia albo kawy z obróbki honey, tam kwasków nie powinno być. Nie wszystko musi każdemu smakować przecież.
Co do Brazylii z Coffeelab, to nie próbowałem, ale skoro piszą o kwasowości jabłka na pierwszym miejsc, to chyba nie jest kawa dla Ciebie.