@korea83, niestety nie mogę tego dzisiaj sprawdzić, nie znalazłem żadnej próbki. Patrząc na krzywe palenia: tę wspomnianą przez Ciebie i poprzednie, mogę tylko stwierdzić, że wielkich różnic nie ma, w zasadzie są znikome, więc powinno OK. Ostatnie ziarna ostatniego palenia Rocko popijałem na urlopie tydzień temu i były OK, jak zwykle, w swojej normie. Spróbuj po prostu w cuppingu.
Nowości z ostatniego palenia Synestezji już są widoczne w sklepie. Pojawiły się całkiem ciekawe kawy. Ekwador jak to Ekwador, jest wyjątkowo piękny, czysty, aromatyczny, ten akurat pochodzi z plantacji nagradzanej w konkursach Taza Dorada. Kolejna Kolumbia z regionu Cauca, też jest to szczególny mikrolot, wprawdzie nie z konkretnej plantacji a od stowarzyszenia wspierającego dobrą kawę i kobiety w jej proces produkcji zaangażowane. Kawa ta zdobyła 12 miejsce w konkursie The Best of Cauca. Trzecia z nowych kaw to Rwanda Bushoki z regionu Rulindo. Bardzo ciekawe miejsce, najbardziej górzyste w Rwandzie, także finały konkursów CoE, obróbka jak w Kenii, efekty czyste, przejrzyste, bardzo aromatyczne.
Próbowaliśmy dziś szeregu kaw w formie espresso: Chocolate Wave ode mnie, Etiopia Nefas, Kolumbia od Mujeres, Red od Synestezji, Rwanda Bushoki, Etiopia Konga, Kostaryka Sonora, Ekwador. Wszystko to udało się zaparzyć bez większych problemów a w filiżankach było smacznie i bardzo pachnąco. Prawie wszystkie te kawy także muszą być fajne w metodach przelewowych.