Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1949928 razy)

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2805 dnia: 26 Listopad 2016, 16:48:47 »
Otworzyłem wczoraj paczkę Rocko z 23 października i mam jakiś "problem" z tą kawą. Mam nieodparte wrażenie, że tym razem została wypalona jaśniej niż zwykle przez co dość wyraźnie się zmieniła.

Wczoraj parzyłem w kalicie, dzisiaj w chemexie i nie mogę się odnaleźć. Gdzie moje ulubione jagody i inne owocki?  :chory2:

Wydaje mi się tylko czy też faktycznie ta partia wyszła z pieca nieco jaśniejsza?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2806 dnia: 26 Listopad 2016, 20:12:47 »
@korea83, niestety nie mogę tego dzisiaj sprawdzić, nie znalazłem żadnej próbki. Patrząc na krzywe palenia: tę wspomnianą przez Ciebie i poprzednie, mogę tylko stwierdzić, że wielkich różnic nie ma, w zasadzie są znikome, więc powinno OK. Ostatnie ziarna ostatniego palenia Rocko popijałem na urlopie tydzień temu i były OK, jak zwykle, w swojej normie. Spróbuj po prostu w cuppingu.

Nowości z ostatniego palenia Synestezji już są widoczne w sklepie. Pojawiły się całkiem ciekawe kawy. Ekwador jak to Ekwador, jest wyjątkowo piękny, czysty, aromatyczny, ten akurat pochodzi z plantacji nagradzanej w konkursach Taza Dorada. Kolejna Kolumbia z regionu Cauca, też jest to szczególny mikrolot, wprawdzie nie z konkretnej plantacji a od stowarzyszenia wspierającego dobrą kawę i kobiety w jej proces produkcji zaangażowane. Kawa ta zdobyła 12 miejsce w konkursie The Best of Cauca. Trzecia z nowych kaw to Rwanda Bushoki z regionu Rulindo. Bardzo ciekawe miejsce, najbardziej górzyste w Rwandzie, także finały konkursów CoE, obróbka jak w Kenii, efekty czyste, przejrzyste, bardzo aromatyczne.

Próbowaliśmy dziś szeregu kaw w formie espresso: Chocolate Wave ode mnie, Etiopia Nefas, Kolumbia od Mujeres, Red od Synestezji, Rwanda Bushoki, Etiopia Konga, Kostaryka Sonora, Ekwador. Wszystko to udało się zaparzyć bez większych problemów a w filiżankach było smacznie i bardzo pachnąco. Prawie wszystkie te kawy także muszą być fajne w metodach przelewowych.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #2807 dnia: 26 Listopad 2016, 20:14:42 »
Być może tak się zdarzyło, jak pisze Korea. Któregoś dnia temperatura na dworze spadła bardzo w porównaniu z poprzednimi dniami o ponad 10 C i pamiętam, że nie mogłam zupełnie się odnaleźć w krzywych wypalania dla "cieplejszego okresu". Nie pamiętam, kiedy to było i co wtedy paliłam, ale widziałam że nie bardzo mogę trafić w "poprzednie tory".
Jeśli jest tak, jak pisze Antonio, tzn. że z kolei "tor palenia", krzywa nie do końca odzwierciedlała to, co się działo w ziarnie.
Tak też się zdarza bardzo często: czasem trzeba przetrzymać ziarno w piecu krócej a czasem dłużej, niż wskazuje "teoretyczny tor lotu"
« Ostatnia zmiana: 26 Listopad 2016, 20:22:45 wysłana przez Elka »

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #2808 dnia: 27 Listopad 2016, 10:56:39 »
Piszecie tutaj o tym ostatnim wypale Rocko? Ja kupiłem 3 paczki i wszystkie były wspaniałe jak zawsze.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2809 dnia: 29 Listopad 2016, 18:25:42 »
Dzisiaj z pieca Synestezji wyszły trzy świetne single: Kostaryka Finca Licho, Kenia Rungeto i Honduras COMSA Red Honey. Z Kostaryką od braci Aguilera spotkaliśmy się wszyscy parę lat temu. Były to wtedy świetne, czyste ziarna z obróbki suchej, dość kontrowersyjne bo smakowały przeciętnym miłośnikom kawy, a odsuwali się od niej eksperci od Kenii i Etiopii. Tym razem Finca Licho jest z bezpiecznej, mokrej obróbki. Profil jest jedwabisty, gładki, słodki, trochę toffi a trochę cytrusów. Kenię i Honduras już znacie :). Dodam tylko, że gdy dziś otwierałem próżniowo zapakowany worek Kenii, to tak, tak poczułem po prostu MALINY.

Jak pewnie już wiecie, większość Eli singli świetnie a może przede wszystkim nadaje się do metod przelewowych. Wyjątkiem jest Honduras COMSA z suchej obróbki, który może bardziej nadaje się do espresso. Mieliśmy dziś gości i sprzedaliśmy im paczkę tegoż Hondurasu. Ma rywalizować z jakąś LaVazzA w ekspresie przelewowym. Sam zaparzyłem go sobie w Chemeksie. Jest super. Goryczka ale jaka przy tym słodyczka :).

Podobno jest dziś jakiś dzień darmowej wysyłki? To na ten dzień, do jutra obniżyliśmy wymaganą do uzyskania darmowej wysyłki kwotę zamówienia :kwiat:.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad 2016, 18:35:37 wysłana przez Antonio »

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #2810 dnia: 30 Listopad 2016, 12:40:45 »
Podobno jest dziś jakiś dzień darmowej wysyłki?

Skusiłeś mnie :-)

Offline ggalkow

• Ekspres: drip, AP, FP, mokka
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #2811 dnia: 30 Listopad 2016, 12:57:37 »
Witam,
Tak trochę dołączając się do dyskusji o kawie i cenach, to dopóki jakość kaw od Mastro Antonio nie spada, to zawsze jest tylko kwestia czy możemy i chcemy sobie na to pozwolić, czy nie. Generalnie i tak ceny rzadko przekraczają granicę 40 złotówek co przy mojej dawce ok 15-16g/kawę to cena jednej kawki nie przekracza 2,5zł, może nie jest to mało, ale przy dobrej kawie, jakoś aż tak mocno nie boli...
Jeżeli chodzi o inne palarnie/sklepy, to w tym przedziale cenowym rzadko mogę znaleźć kawki, które dają tyle satysfakcji co kawki od MA... i to jest mój główny problem... od innych 'dostawców'/palarni na ogół mam kłopot ze skompletowaniem przyzwoitych 2-3 rodzajów kawy w tych granicach cenowych, u MA "niestety" dbałość o zróżnicowanie regionów, z których kawy są dostępne, powoduje, że trudno jest mi wybierać kawy już 'znane', skoro tyle nowości (a jak na razie to i tak głównie single wchodzą w grę), zawsze koszyk na koniec musi iść do ostrej selekcji i niestety zawsze z jakichś ciekawych pozycji muszę rezygnować (za małe możliwości przerobowe :) ). Jak na razie jeszcze mi się te kawy nie opiły..., więc będę 'wspierał' zespół MA

Pozdrawiam

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #2812 dnia: 30 Listopad 2016, 18:58:03 »
Dziękujemy!  :kwiat: :szampan:

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #2813 dnia: 30 Listopad 2016, 19:23:23 »
To na ten dzień, do jutra obniżyliśmy wymaganą do uzyskania darmowej wysyłki kwotę zamówienia .
U mnie 300 zł cały czas. To było tylko wczoraj, czy dzisiaj też?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2814 dnia: 30 Listopad 2016, 19:25:31 »
Dzisiaj było tak ;).

Offline ggalkow

• Ekspres: drip, AP, FP, mokka
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130
« Odpowiedź #2815 dnia: 01 Grudzień 2016, 11:17:33 »
Dziękujemy!  :kwiat: :szampan:

I ja dziękuję za szybką przesyłkę i te wspaniałe, małe paczuszki ;)
Teraz tylko jeszcze decyzja, od czego by ty zacząć  :kawa: :mhh: :kawa:

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #2816 dnia: 01 Grudzień 2016, 13:58:09 »
A kiedy świąteczne mieszanki espresso u MA? Goście już mnie opili z zapasów, brakuje tylko nowych mieszanek, bo na wysyp singli nie można narzekać :)

Offline Marx

• Ekspres: Giaggia Classic, Aeropress
  • Młynek: Mazzer
« Odpowiedź #2817 dnia: 02 Grudzień 2016, 09:14:34 »
Też się szykuje na coś extra na święta. Choć Mikołaj tuż tuż...

essewissa

• Gość
« Odpowiedź #2818 dnia: 02 Grudzień 2016, 19:38:39 »
Dzisiaj dotarła Stormy WeatHer Antonia. Zamawiałem u Silesiusa bo zależało mi na szybkiej wysyłce, kawa mi się skończyła. :)  Dla mnie kwass, coś sie tam dzieje, ale generalnie wszystko zabija kwas. Na ostanie kilka kaw z 6 polskich polecanych palarni 4 to kwas  :sciana:, pewnie się nie znam, kawy robić nie umiem, ale męczące to jest.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2819 dnia: 02 Grudzień 2016, 19:58:34 »
Brazylia słodka, Panama i honduras też nie kwaśne. Jeśli w efekcie końcowym jest kwas to stawiałbym, na zbyt niską temperaturę zaparzania.  Gdy ziarno jest gęste i nie wypalone bardzo ciemno, to na ogół potrzebna jest wyższa temperatura.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi