Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1949689 razy)

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2715 dnia: 28 Październik 2016, 08:43:06 »
Ale za surowiec palarnie raczej płacą podobnie. Czy to Polska czy Szwecja koszt jest podobny. Więc jeżeli do tej pory Andrzejowi się opłacało to wzrost cen nie jest jakoś szczególnie uzasadniony. Podwyżki prądu, gazu to dopiero od nowego roku, co kosztów pracy,  ZUS to chyba też nie było jakiś zmian.

Offline Dodo

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
« Odpowiedź #2716 dnia: 28 Październik 2016, 09:06:46 »
Ja również zgadzam się że ceny są wysokie. Powód jest prosty zamawiając tą samą kawę w caffegaleria.pl za kwotę powyżej 200zł zawszę dostaję jakąś próbkę nowej kawy. U Antonia nie dostałem nic ekstra a i przesyłka droższa.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2717 dnia: 28 Październik 2016, 09:09:18 »
Ziarno kawy specialty jest towarem luksusowym I nie mozna obnizac na to marzy tylko dlatego, ze kogos na to nie stac.
Nikt nie obniza ceny maybacha tylko dlatego, ze pana Mirka na to nie stac I tak samo powinno byc w tym przypadku.
Nie rozumiem takich głosów. Lubisz płacić więcej niż trzeba, to napisz w komentarzu do zamówienia "Drogi Andrzeju nalicz mi ekstra dychę za paczkę, niech Ci się kręci" ja tam więcej niż trzeba nie lubię płacić. W moim odczuciu każda podwyżka uderza mnie po kieszeni i tylko tyle, nie jestem takim altruistą jak niektórzy i nie pieję peanów z tego powodu. Mam swój budżet i dzieci do wychowania, jak nie mieszczę się w budżecie na zachcianki to nie kupuję. Andrzej musiał podnieść ceny to podniósł, pewnie było to zasadne, ale jakieś takie przyklaskiwanie podwyżkom, jest dla mnie nielogiczne i samodestrukcyjne, lepiej przemilczeć. Takie moje zdanie.

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Paweł86 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
« Odpowiedź #2718 dnia: 28 Październik 2016, 09:27:09 »
A propos Szwecji -  byłem ostatnio przez kilka dni w Malmo, Lund i okolicach. To, co mnie zaskoczyło, to cena kawy i akcesoriów w relacji do cen innych produktów. Jak porównałem ceny np. przeciętnych produktów w marketach spożywczych z polskimi cenami, to były dwu/trzykrotnie wyższe do analogicznych produktów w PL. Poza kawą. Ergo: w relacji do zarobków i średnich cen innych produktów kawa w Szwecji jest relatywnie tańsza, niż w PL (na niektóre produkty jest wręcz nie tylko relatywnie, ale też w wartościach bezwzględnych tańsza, np. młynki Wilfa w sieciowej kawiarni na dworcu w Malmo były sporo tańsze w przeliczeniu na pln, niż np. w naszych sklepach online). Ja to tłumaczę tak: kawa to nie tylko surowiec, ale też koszty sprzętu, transportu, pracy. Tutaj wchodzi ekonomia skali - Szwedzi konsumują więcej, więc łatwiej/szybciej zarobić można na opłaty stałe, amortyzację, etc. Dlatego dobra kawa jest dostępniejsza dla Szwedów.

A poza rachunkiem ekonomicznym mamy tutaj kwestie psychologiczne - kawa to towar jednak jeżeli nie luksusowy sensu stricte, to delikatesowy. Ja nie podejmuję się wyceny przyjemności jaką sprawia już samo otwarcie paczki od Antonia... Przecież wiemy dobrze, ile kosztuje wyprodukowanie jakiegoś smartfona, a ile płacą ludzie. Ile w tym realnych kosztów ekonomicznych, a ile tzw. wartości dodanej. Więc płacąc za kawę płacimy też (przede wszystkim?) za te drobne, niewycenialne przyjemności, których dzięki kawie doświadczamy.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #2719 dnia: 28 Październik 2016, 09:34:38 »
Ale za surowiec palarnie raczej płacą podobnie. Czy to Polska czy Szwecja koszt jest podobny. Więc jeżeli do tej pory Andrzejowi się opłacało to wzrost cen nie jest jakoś szczególnie uzasadniony. Podwyżki prądu, gazu to dopiero od nowego roku, co kosztów pracy,  ZUS to chyba też nie było jakiś zmian.

Drodzy Państwo,

pora chyba na parę wyjaśnień. To ja paliłam single sprzedawane w sklepie "Mastro Antonio". Single te wyceniane były przez mojego męża z bardzo małą marżą: tak, jakby włożona w proces wypracowywania profili palenia praca "nic w ogóle nie znaczyła". Kwestia ta była przeze mnie wielokrotnie podnoszona, ponieważ, moim zdaniem, taka polityka cenowa była absurdalna. Lata pracy poświęciłam na próby i testy, nieobojętne dla mojego zdrowia.

W końcu doszliśmy "do ściany", której istnienie prorokowałam. Aby odbudować zapasy linii singlii, trzeba uruchomić rezerwy finansowe pochodzące ze sprzedaży lokalu, jaki został sprzedany 4 lata temu po to, żeby palarnia "Mastro Antonio" wyszła z długów.  Ponieważ praca moja nie dostarczyła mi, jak dotąd, materialnej satysfakcji, stanęłam przed dylematem, czy ma sens odbudowywanie linii singlii. Może Antonio powinien palić tylko "Ariadny" a udział mojej linii w tej firmie jest zbędny?
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2016, 09:36:53 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2720 dnia: 28 Październik 2016, 09:42:10 »
Przy okazji mogę tylko zaznaczyć, że na półce znajdują się ostatnie paczki Rocko: zbioru 2015. Gdy pomyślę sobie, ile "zarobiłam" na tej kawie, chce mi się płakać.
W pracę swoją włożyłam mnóstwo serca, ale nie będę już "sponsorować" polskiego rynku "speciality".
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2016, 09:51:01 wysłana przez Elka »

Offline Paweł86 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia, Moka Bialetti 6tz, V60, Frenchpress
  • Młynek: Mazzer SJ, Rancilio Rocky
« Odpowiedź #2721 dnia: 28 Październik 2016, 09:49:28 »
Cytuj (zaznaczone)
W pracę swoją włożyłam mnóstwo serca, ale nie będę już "sponsorować" polskiego rynku "speciality".

Popieram taką postawę! Sam pracuję w branży, w której trudno wycenić obiektywnie wartość pracy, bo nie ma przelicznika godzinowego, czy akordu, ale tzw. "dzieło". I widzę, jak negatywnie na jakość całego rynku wpływa konkurowanie kosztami, a nie jakością. To ślepa uliczka.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2722 dnia: 28 Październik 2016, 09:57:46 »
Dokładnie! Po doliczeniu kosztów transportu, odliczeniu wagowego ubytku, doliczeniu kosztu gazu, torebki, wysyłkowego kartonika i podatku, efektywny zysk "producenta" na paczce Rocko, wynosił..5 zł.  Nie wszystkie koszty firmy można "udokumentować", więc płaciło się od nich podatek.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #2723 dnia: 28 Październik 2016, 09:58:30 »
Podwyżka zapewne uzasadniona i jak zawsze boli portfel ;)

Aczkolwiek dodam że to co napisał shaqks zrobiło mocno negatywną reklamę i na pewno
nie pomoże w sprzedaży, stawiam na równi całego wątku pomidorów (aka nie przyjmowania konstruktywnej krytyki).

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2724 dnia: 28 Październik 2016, 10:03:01 »
Czyli z "pomidorkami" w kawie z Kenii nie można się nie zgadzać?  :'(
« Ostatnia zmiana: 28 Październik 2016, 10:05:10 wysłana przez Antonio »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2725 dnia: 28 Październik 2016, 10:06:11 »
Ja myślę, że obniżanie poziomu cenowego kaw speciality przez Antonia było wręcz czynem nieetycznym względem innych polskich palarni.
Antonio miał "fantazję" obniżać ceny i nawet tym się chwalić, co w trakcie naszej wieloletniej współpracy doprowadzało mnie do białej gorączki.
Tymaczasem..klient-hipster był skłonny zapłacić dwukrotnie więcej za "markowy", "zagraniczny" produkt. A "zagraniczne" palarnie radzą sobie świetnie!
Wystarczy tylko mieć "odpowiednią" nazwę, pudełka czy torebki.

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #2726 dnia: 28 Październik 2016, 10:13:13 »
Trochę dziwnie się czyta Twoje wypowiedzi. Brzmi to jakbyś pracowała w niewoli gdzie zły i niedobry szef ma za nic swoich pracowników i ich wyzyskuje. To Wy ustalacie ceny i aż trudno mi uwierzyć że robiliście to cały czas charytatywnie.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #2727 dnia: 28 Październik 2016, 10:14:01 »
Ja Mam nadzieje, ze ponizej 50 zl za paczke zadnej kawy poza lavazza niedlugo nie bedziecie mogli dostac 

A ja mam nadzieję, że w końcu zaczniesz pisać po polsku. A co Ci bliźni złego zrobili, że im tak źle życzysz?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #2728 dnia: 28 Październik 2016, 10:17:36 »
Moi Drodzy! Osobiście nie rozumiem "o co komon". Firma podniosła cenę - osobiście nie wnikam czemu - widocznie tak trzeba było. Szybkie porównanie cen ziarenek Synestezji vs. inne porównywalne kawy dostępne w naszym kraju nie wywołują raczej specjalnych emocji.  Klient głosuje portfelem. Kupi tam gdzie mu smaczniej, wygodniej, prościej, taniej, itp, itd.

Proponuję zakończyć wątek dociekań i tłumaczeń cenowych i skupić się na pięknie kawy. :-X  :kwiat:

p.s. pomidorami niektórzy się chwalą
LMWDP #469

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2729 dnia: 28 Październik 2016, 10:21:14 »
Bardzo dziękuję administratorowi za rozsądny głos  :szampan: :kwiat:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi