Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1950151 razy)

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2640 dnia: 13 Październik 2016, 21:27:00 »
Czy ktoś jeszcze tak odbiera "moją" Kenię Rungeto pb ?
Właśnie kończę paczuszkę. Jeżeli każda partia jest tak samo palona jak ta, którą kupiłem 8 sierpnia to nie wierzę w te pomidory. Tak, tak- dwa miesiące po paleniu i ciągle jest pyszna.

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #2641 dnia: 13 Październik 2016, 21:36:47 »
Hmmm, ciekawa taktyka.
Podczas jakiegokolwiek rozczarowania/ niezadowolenia / krytyki/ konstruktywnej krytyki/ niepotrzebne skreślić, ze strony klientów, można dostrzec ten sam schemat pod tytułem: oj, za tanio, oj jacy my biedni, oj jak to my tracimy na swojej pracy.
Nie narzekam na Wasza kawę, jest ok, po prostu z ogólnego podniecenia, które jest na tym forum w związku z Waszymi produktami, liczyłem na więcej.

Ps. Piękny post przed edycją Antonio! Pogratulować kultury i sarkazmu.
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #2642 dnia: 13 Październik 2016, 21:38:23 »
Co Wy macie z tymi pomidorami. Toż swojskie ze śmietaną  solą i pieprzem to hicior wiejskiego odpoczynku wakacyjnego.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2643 dnia: 13 Październik 2016, 21:39:28 »
Odrobina cukru robi robotę,i cebulka w kosteczkę. ;-)

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #2644 dnia: 13 Październik 2016, 21:40:11 »
Zapomniałem :-)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2645 dnia: 13 Październik 2016, 21:56:40 »
@szczympek, na temat tego sarkazmu, pokory i kultury odpowiem w wolnej chwili. Cieszę się, że zdążyłeś to przeczytać i jednocześnie dziękuję Ci za wszelką krytykę. Nie mam Ci przecież za złe, że tak a nie inaczej oceniłeś palone przez nas kawy. Gdy wyrażam własne zdanie, nie zgadzasz się z nim i vice versa. Możemy mieć różne poglądy, różne doświadczenia, różne wykształcenie, różne wszystko, różny wiek ;). Różny mamy stosunek to tematu, nieprawdaż? Byłoby fajnie, gdybyś nas odwiedził z własnymi kawami... Zapewne zmieniłoby to Twój tok rozumowania :).

Myślę, że różnice w percepcji słowa są równie duże jak w percepcji kawy i proporcjonalne do czegoś tam...

@Fux, wystarczy chyba standardowo objętość sitka wypełnić odpowiednio zmieloną kawą, w tym wypadku trochę drobniej niż Stormy... Jest pewna różnica w ustawieniu młynka między nimi mieszankami a Eli singlami. Te ostatnie drobniej trzeba ciąć, bo są jaśniejsze.
« Ostatnia zmiana: 13 Październik 2016, 23:09:33 wysłana przez Antonio »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2646 dnia: 13 Październik 2016, 23:09:18 »
Do niedawna w ogóle nie wiedziałem o co chodzi z tymi pomidorami w Kenii. Może miałem wyjątkowe szczęście, może mam kubki płytkie, niewrażliwe. Piłem tą Kenię Rungeto, ale troszkę ciemniejszy wypał, z którego jak pamiętam Ela nie była do końca zadowolona. Nie była to ani najlepsza ani najgorsza Kenia jaką piłem. W każdym razie pomidora nie było, ani w zapachu, ani w smaku. Dopiero miesiąc temu, w cuppingu 20 kaw na ślepo spotkałem się z pomidorem w niezmielonym ziarnie,  w naparze już dla mnie pomidor był niewyczuwalny. Wąchając ziarna domyślałem się, że może być to Kenia i tak było. Przy czym ta Kenia z cuppingu była na podobnym poziomie jak Rungeto któe piłem, natomiast droższa o 20 zł.

Ostatnio miałem też dziwną przygodę z Kenią, ale z innej palarni. Pod koniec paczki czyli jakoś koło 10 dni od otwarcia tak zmieniła nieprzyjemnie smak, że wyrzuciłem.  Pierwszy raz mi się zdarzyło żeby coś tak złego pojawiło się w kawie czego wcześniej się nie wyczuwało. Myślę że aktualna pogoda mogła mieć w tym duży udział. Kawa zmienną jest. Tak sobie myślę że chyba lepiej cupping porównawczy robić na świeżo otwartych kawach niż na końcówkach.   

Dla mnie docenianie kaw Andrzeja i Eli na forum jest zrozumiałe. Jednak jestem tylko domowym kawożłopem, który lubi gdy jedzenie i picie jest eksperymentem, doznaniem, podróżą. Podoba mi się w kawach Eli że ona gra ze smakami, skojarzeniami. Tak mi się wydaje, że nie próbuje tylko powielać udanego schematu, ale za każdym wypałem iść dalej jeśli to możliwe. Efekty są czasem lepsze, czasem gorsze jednak doceniam ten wysiłek, który często potrafi się przełożyć na zaskakująco pozytywne efekty przy rozsądnej cenie ziarenek. Niestety większość polskich palarni osiągnęła już ceny dla mnie powyżej poziomu rozsądku, przy moich realiach zarobkowych. Nie umniejszam tutaj wiedzy, umiejętności i wysiłku stojących za finalnym produktem, po prostu stwierdzam fakt.

Co do retoryki Andrzeja, wydaje mi się, że potrafię zrozumieć na ogół jaka myśl stoi za jego wypowiedziami, natomiast te słowa, w które ubiera myśli jak dla mnie robią złą robotę. Niektórzy zdaje się lubią mieć pod górkę, ja to rozumiem bo też często robię podobnie :D Jednak nie sprawia mi problemu przyznanie się do błędu. 

Szczympek zdradzisz mi gdzie dostajesz five elephant poniżej 40 zł w przeliczeniu na 250g? O ile transport nie zabija, to chętnie bym skorzystał, a może nawet więcej osób z forum. 

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #2647 dnia: 14 Październik 2016, 07:28:33 »
@Fux, wystarczy chyba standardowo objętość sitka wypełnić odpowiednio zmieloną kawą, w tym wypadku trochę drobniej niż Stormy... Jest pewna różnica w ustawieniu młynka między nimi mieszankami a Eli singlami. Te ostatnie drobniej trzeba ciąć, bo są jaśniejsze.

No jest drobniej i balansu nie mogę złapać.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2648 dnia: 14 Październik 2016, 07:43:57 »
Do tygielka z tym? ;)

Offline Szczympek Mężczyzna

• Ekspres: Rota + alternatywy
  • Młynek: Comandante, E65GBW, X54, Arco w drodze.
« Odpowiedź #2649 dnia: 14 Październik 2016, 08:58:10 »
Ja lubię pomidory i zdarza sie ze wyczuwam je w Keniach, ale tylko PeaBerry. Raz mocniej (rungeto) raz słabiej (kamviu).
To co napisałem to tylko moja opinia, nie trzeba sie z nią zgadzać. Niemniej zakończyłem ja pozytywnym akcentem i bede starał sie wspierać ten biznes, bo jak widać po innych opiniach, robi dobra robotę.
Z drugiej strony ja nie przyjmuje pozycji obronnej kiedy ktoś nie do końca pozytywnie oceni moja prace.
Tez chciałem tak robić podczas World of Coffee kiedy robiłem kawy mistrzom poszczególnych krajów a pózniej mistrzowi świata baristów. 95procent było zadowolonych, przedstawiciele Danii wręcz zachwyceni i dalej utrzymuje z nimi dobry kontakt emailowy, ale reprezentan Filipin (?), bardzo skrytykował moja kawę i zaczął ja porównywać do zaprzyjaźnionej konkurencji. Mogłem mu podać mnóstwo przekonujących argumentów ze sie pomylił, robić setki kaw by zmienił zdanie, ale po co? Gość sie juz nie pojawi u mnie do końca życia, a ja nic nie tracę. Wy tez nie, bo jak zaznaczyłem wcześniej, chetnie zamówię więcej kiedy bedzie okazja.
Wszyscy sie przyczepili tej Kenii, ale nikt nie skomentował duzo poważniejszego zarzutu odnośnie Kostaryki, ciekawe.
;)
Pozdrawiam serdecznie i zycze więcej luzu dla wszystkich ;)
WITAM I POZDRAWIAM :)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #2650 dnia: 14 Październik 2016, 09:13:47 »
Eee, ja się nie przyczepiłem, potwierdziłem tylko, że pomidory ze śmietaną to fajna sprawa :-)

Pozdrawiam, Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline dopeman

« Odpowiedź #2651 dnia: 14 Październik 2016, 09:13:54 »
@szczympek warzywne smaki w kawie Matt Perger określa jako efekt niedoparzenia. Próbowałem z zagranicznych kaw tylko Five Elephant Etiopia Idido i jest mocniej wypalona niż większość kaw MA. A w Krakowskim Blossom zaparzają ją w 88'C w dripie. No to jak sobie pomyślę że taką temperaturą zalewam Kenię to faktycznie mogą być pomidory i trawa ;)
Finca Santos orzechy? Wierzyć się nie chce :D parę dni temu resztę ziarenek, nie pierwszej świeżości zalałem w phinie. Gdybym był Gumisiem pomyślał bym ze to sok z gumijagód ;)

Jak widzisz to wszystko bardzo subiektywne. Trudno nie liczyć się z opinią Twoją i grona profesjonalistów po ślepym cuppingu. Ale też mam swój smak i lubię z niego korzystać ;)

Było pytanie o kawy zagraniczne.
Chętnie byśmy tu z forumowiczami zamówili u Ciebie dużą pakę waszych typów i poddali je surowej ocenie :D
« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2016, 09:16:02 wysłana przez dopeman »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #2652 dnia: 14 Październik 2016, 09:31:06 »
Do tygielka z tym? ;)
Chyba nie. Przemęczę się.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2653 dnia: 14 Październik 2016, 09:45:00 »
@Szczympek, napisałem do Ciebie via PW. Uwielbiam rzeczowe dyskusje, ale chyba za bardzo daję się ponieść emocjom, co pięknie @krystians ujął i za co serdecznie mu dziękuję. Chyba też nie powinienem wdawać się w polemikę na temat oceny naszych kaw, bo nigdy nie będę w tym obiektywny...

@Fux, moja wersja tego naturalnego Hondurasu byłaby nieco ciemniejsza. Próbowałem przed chwilą tego z 4/10. Jest OK, ale... dałbym go do tygielka :).
« Ostatnia zmiana: 14 Październik 2016, 09:50:33 wysłana przez Antonio »

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #2654 dnia: 14 Październik 2016, 09:50:16 »
Co do kenii z "defektem " pomidora nie spotkalem sie w zadnej kenii od zeszlego sezonu. Fakt, ze tych kenii wiecej niz 20-30 nie probowalem.
Co do kostaryki finca santos, probowalem jej od Antonia pare mies temu, w flavour byla kompletnie orzechowa, bez zadnych stonefruits czy czerwonych/ tropikalnych owocow.
Taka porzadna brazylia 3poziomy wyzej z ziarnem pewnie cos ok 87pkt( na oko bylo juz dawno I nie pamietam plus nie cuppowalem). Ale Jak zostalo napisane powyzej, nie kazda kawa musi byc super juicy a co do problemow z kenia ..masz Moze jakies zdjecie ziarenek? Z checia bym zobaczyl :)
Pozdrowienia wszystkim

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi