Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1950026 razy)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2505 dnia: 15 Wrzesień 2016, 19:20:01 »
Myślę, że takie torebki jakie ma Square Mile, to sensowna opcja.
Jeśli chodzi o szczelne pojemniki, w Berlinie pewnie dużo kawy sprzedaje się w sklepie detalicznym.
Przy dłuższym pobycie w takim pojemniku, kawa i tak uległaby oksydacji. Nasze single pakowane są natychmiast po paleniu.
Dbamy o to, aby nastąpiło to maksymalnie szybko.

Offline Shaggy_Paw Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Preziosa FP, Bialetti Moka Express 3tz, Hario V60, Aeropress, Phin, Chemex, Kalita 185
  • Młynek: Comandante MK3
« Odpowiedź #2506 dnia: 16 Wrzesień 2016, 00:40:11 »
Pudełko jako opcja "zapakuj na prezent" z dowolnie wybieraną zawartością? Znakomity pomysł  :ok:

Zastanawiam się tylko, jak rozwiązać pewien technologiczny problem. Kawy La Cabra czy też Drop pakowane są w specjalne torebki, "dedykowane" tym pudełkom. "
Za to Johan & Nyström swoje limitowane kawy pakuje w standardowe opakowania 250g które bez problemu wchodzą do kartonowego pudełka

Offline shaqks

• Ekspres: Kawiarka G.A.T Valentine/ Drip Hario 02 / Aeropress / Chemex(NS Aurelia 2)
  • Młynek: Mazzer Luigi Mini(F83e, Anfim Super Caimano, Mazzer SJ)
« Odpowiedź #2507 dnia: 16 Wrzesień 2016, 00:47:13 »
Tak czy inaczej zmiana opanowania na mozliwie najbardziej atrakcyjne nawet przy zauwazalnie duzym wzroscie ceny jest mysle jedyna sluszna decyzja :ok:

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #2508 dnia: 16 Wrzesień 2016, 06:50:07 »
Nie ma jak płacić za pudełko które i tak zaraz wyrzucisz.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
« Odpowiedź #2509 dnia: 16 Wrzesień 2016, 06:58:00 »
Kupa opakowana w ładny papierek. Przecież właśnie wasze torebki rozpoznaje z pośród innych po kiego diabła to zmieniać?

Offline Jaerk

• Ekspres: Kawiarka
« Odpowiedź #2510 dnia: 16 Wrzesień 2016, 07:58:24 »
Kupuję kawy MA. Dla ich smaku a nie dla wyglądu opakowania. Zresztą bardzo mi się podoba taka minimalistyczna forma torebek jak jest teraz. To nie są towary, które są na półkach sklepowych i mają przyciągać wzrok właśnie wyglądem opakowania. A jak słyszę coś o zmianie ceny to to to (zapowietrzyłem się) nie idźcie tą drogą.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #2511 dnia: 16 Wrzesień 2016, 08:16:17 »
Słuchajcie, to nie ma być nowe opakowanie dla wszystkich kaw i związane z tym dodatkowe koszty, tylko
co myślicie o zamykaniu niektórych naszych kaw w pudełkach: takiej ekskluzywnej, "upominkowej" linii?
Ja rozumiem, że to będzie opcja do wyboru lub będą tak pakowane jakieś wyjątkowe kawy jak Geisha czy Pacamara.
A może jakieś ładne kartonowe pudełka z logo Synestezji, do których można skomponować prezentowy zestaw 4x250g ?

Offline WasylGd Mężczyzna

• Ekspres: LaPavoni Professional, phin, Mukka Exspress, Bialetti Brikka, džezva z Sarajewa
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #2512 dnia: 16 Wrzesień 2016, 11:49:26 »
Jako stary designer i projektant opakowań widzę tu pewne niebezpieczeństwa. Jednak z góry zastrzegam, że to moje subiektywne poglądy, będące często w opozycji do wielu właścicieli brandu.

Może tak być, że wprowadzenie nowego atrakcyjnego opakowania dla starego produktu przestraszy część nabywców, co widać w poprzednich postach. Wzrost cen kupowanego zwykle produktu zawsze zastanawia kupującego, czy jest to uzasadnione i dlaczego tak się dzieje. Wyraźną przewagę ma alternatywa dodatkowego pakowania, którą można wybrać samemu.

Nowe opakowanie budzi obawę jakiejś zmiany w jakości, technologii, składzie lub wręcz zamiany produktu.
Z tego punktu widzenia lepiej wprowadzać nowy produkt w nowym opakowaniu, jednak bez gwarancji sukcesu, przy braku dodatkowej reklamy. A to się wiąże z kosztami.

Bardzo dobre efekty może dać dobrze zrobiona, widoczna nalepka, lub obwoluta okolicznościowa.
W dobie druku hybrydowego, hologramów i druku 3D, łatwo zaprojektować coś atrakcyjnego, łatwego do umieszczania na standardowym opakowaniu, a przede wszystkim coś uniwersalnego dla wielu produktów, czyli taniego w produkcji i mającego walor dużej uniwersalności.

Metod pakowania okolicznościowego jest wiele i można łatwo coś wygenerować, szacując koszty wykonania.
Tu będą decydowały nakłady.

Kawa to produkt sprzedawany w dużej mierze w oparciu o marketing szeptany, polecanie i chęć sprawdzenia opinii innych. Tu decyduje skala produkcji i planowany zasięg działania. W przypadu rozwijania produkcji
i chęci zdobycia szerszego rynku nowe opakowania mogą decydować. Trzeba to wszystko dobrze przemyśleć.

Znam osobiście przypadek, że dobrze prosperująca tradycyjna marka upadła przez chęć dorównania korporacyjnemu brandowi. Okazało się, że klienci nie zaakceptowali zmian i wspominali stary styl i tradycję.

No, ale to już inna rozmowa.

Offline desmo

« Odpowiedź #2513 dnia: 16 Wrzesień 2016, 14:23:27 »
co tam jest piątek, mało wiem to się wypowiem : P

po raz kolejny wraca temat zdziwienia wynikającego z wyraźnej różnicy cenowej dla porównywalnych jakościowo kaw.
mam pewne typy i choć nie jestem sprzedawcą to wszystki jakoś ze sprzedażą mi się kojarzą.

Brand. Ok na forum wszystkookawie jest szacun, muzyka gra można kupować w ciemno.
Ale dla osób troche mniej oblatanych dylemat oto na półce:
Kofi brand na której w uproszczeniu Agnieszka Rojewska zdobywa mistrzostwa polski btw opakowanie i świetne hasło palarni raczej nie sugeruje że to polski produkt, Gardelli trzykrotny mistrz Włoch w wypalaniu kawy, Audun też z tytułem ... te 'drogie' kawy jakoś łatwiej mi etykietować niż Mastro Antonio.

Marketing szeptany może w innych miastach sprawa ma się inaczej, ale w Poznaniu nie jest z tym najlepiej.
Wszystkie warte uwagi kawiarnie Was znają, ale w żadnej nie usłyszałem żebyście byli wśród najlepszych ... moim zdaniem nie słusznie.

Brak sprzedawców ?
Jakoś nie chce mi się wierzyć że kawiarnie na których półkach i w młynkach są zagraniczne kawy nie chciałyby spróbować którejś z Waszych kaw.
Czy po wypiciu zwietrzałej etiopi zasugerował Pan osobie odpowiedzialnej za zakupy waszą etipoię na której kawiarnia mogła by mieć większą przebitkę ?
Wydaje mi się że droga przez kawiarnie jest najlepsza. Widuję to wielokrotnie ludzie piją kaew pytają co to i płacą np. za kofi brand z narzutem kawiarni

Kiedyś usłyszałem że albo jest się producentem albo sprzedawcą. Te światy są odrębne, mają sprzeczne cele.

Offline WasylGd Mężczyzna

• Ekspres: LaPavoni Professional, phin, Mukka Exspress, Bialetti Brikka, džezva z Sarajewa
  • Młynek: Macap M2M
« Odpowiedź #2514 dnia: 16 Wrzesień 2016, 16:04:34 »
Myślę, że Elka zgłaszała przede wszystkim chęć pakowania Swoich ekskluzywnych kaw w ładne opakowania. To jest tylko Jej decyzja i ryzyko, jeśli taką podejmie.

Zmiana opakowań na nowe, to sprawa odrębna, wiążąca się z projektami, drukarniami etc. Jeśli jest taka potrzeba wynikająca z dużej produkcji, można przemyśleć.
Pytanie tylko, czy warto inwestować w sytuacji, kiedy cała produkcja sprzedaje się na pniu, a kupują stali znani odbiorcy.

A jeśli chodzi o kawiarnie, to pewnie są takie gdzie zawsze można się napić kaw Elki i Andrzeja. Czy Właściciele chcą latać po Polsce jak elektrony i oferować Swoją kawę kawiarniom, trzeba zapytać zainteresowanych.

Mamy forum, sklep internetowy, kurierów, PP, paczkomaty, paczki w kioskach i każdy zainteresowany wie jak dotrzeć do interesującej go kawki.

Ja się cieszę, że trafiłem na Forum nie tylko z dostępem do wiedzy, ale też do dobrej kawy. Jeśli jest dostępna, nie martwię się!

Offline Sala Mężczyzna

• Ekspres: ASCASO ARC; Chemex, Aeropress; Drip V01;02; Phin
  • Młynek: Mahlkonig Tanzania; MKIII
« Odpowiedź #2515 dnia: 17 Wrzesień 2016, 07:43:25 »
Odnośnie cen kaw Andrzeja czy też Synestezji, ale chyba bardziej Andrzeja że ich cena jest za niska w porównaniu do np. LA CABRA to wynika w większości chyba z tego że produkty LA CABRA są oferowane przez pośredników. A jak wiadomo najwięcej zarabia pośrednik. Porównując ceny bezpośrednio np. od Andrzeja i od LA CABRA to byłyby one zbliżone. Musimy pamiętać też że na zachodzie też inaczej się zarabia. Dla mnie kawa 250 gram za 40 zł to za dużo. Najczęściej kupuję w pakietach np 4 opakowania lub promocyjne. Jeżeli znam produkt to opakowanie nie ma dla mnie znaczenia. Pozdrawiam

Offline joonecky Mężczyzna

« Odpowiedź #2516 dnia: 17 Wrzesień 2016, 10:17:13 »
Dziękuję za szybką wysyłkę  ;)

BTW: Paczka wysłana wczoraj o 17:00, dzisiaj o 9:00 dostaje info, że do odbioru w paczkomacie  :poklon:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2517 dnia: 17 Wrzesień 2016, 15:15:16 »
@desmo, bardzo ciekawe, dziękuję. Kiedyś ktoś przyprawił nam etykietkę wśród kawiarnianego barismo ;). Wciąż ponoć kojarzymy się z tą ciemną włoską kawą, którą kiedyś sprowadziliśmy. Gdyby znali kulisy naszej z Włochami podróży, zmieniliby zdanie. Gdyby znali kulisy naszej palarni... Stąd też moja rosnąca chęć zmiany w kwestii brandu. Ale niestety daleko mi do tytułu utalentowanego sprzedawcy, więc nie wiem kiedy się ruszę.

@joonecky, cieszę się. Jakiś czas temu w końcu ułożyliśmy się z niełatwym we współpracy InPostem.
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2016, 15:21:42 wysłana przez Antonio »

Offline Dodo

• Ekspres: Ascaso Steel Duo Prof Termoblok
  • Młynek: i-mini i1
« Odpowiedź #2518 dnia: 17 Wrzesień 2016, 15:46:06 »
Czy możliwe jest podawanie orientacyjnych temperatur zaparzania przy kawach do espresso.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2519 dnia: 17 Wrzesień 2016, 15:55:39 »
Możliwe, ale sam się w tym już nie orientuję. Miałem bardzo różne ekspresy i bardzo różne temperatury zaparzania... Od 82 stopni (Nota) do 98 stopni (Excelsior). W sumie w każdym przypadku można było zrobić coś dobrego :).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi