Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1950213 razy)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2415 dnia: 30 Sierpień 2016, 17:09:40 »
no właśnie miałem zamawiać a tu... znikła ze strony :( A jeśli jednak by się coś uchowało to poproszę o info i odłożenie dla mnie z pół kilo.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #2416 dnia: 30 Sierpień 2016, 18:34:54 »
Mam nadzieję, że uda mi się ją wypalić jutro rano.
W ostatnim czasie jestem dość rzadkim gościem w palarni: jesteśmy w trakcie częściowej przeprowadzki do Gdańska. Palarnia pozostaje w Kołobrzegu i będziemy w niej dyżurować na zmianę z Antonio. Nad specycją będzie czuwał niezawodny Szymon  :kwiat:

Jeśli chodzi o to, co ostatnio wyszło z mojej ręki, być może niepotrzebnie uległam sugestii kolegi z Wrocławia twierdzącemu, że moja Etiopia Konga jest "niedopalona". W niedzielę zrobiłam nieco ciemniejszą interpretację tej kawy i muszę przyznać, że znacznie bardziej ujmuje mnie "kwaskowata" słodycz dwóch pierwotnych wersji: z ziarenkami nieco trudniejszymi do gryzienia  :mrgreen: Ostatnie palenie będzie ciekawe jako espresso, z dużą ilością kwiatów w aromacie.

Jak niektórzy z Państwa zauważyli, eksperymentowałam też z Keniami. Co do Ruthagati, zdecydowanie przemawia do mnie wersja późniejsza: z 5.08. Jest ona bardziej wyrazista od lipcowej. Odnośnie Rungeto pb, wykonałam do tej pory dwa profile, ale tu z kolei optuję za jaśniejszym, czyli pierwszym i taką wersję będę starała się powtarzać.

W niedzielę nastąpiło też pożegnanie z ziarnami Kolumbii La Cristalina. W postaci blendu "Pożegnanie Lata" rozstajemy się z Kostaryką Hacienda Sonora z obróbki naturalnej oraz Dominikaną Don Jimenez. Wypalone one zostały razem. W pażdzierniku pojawi się już nowy zbiór Don Jimeneza, w tym także być może eksperymentalne ziarenka z obróbki naturalnej.

Zastanawiam się, czy kupować nowe naturalne Kostaryki. Będę wdzięczna za wszelkie opinie i sugestie w tej kwestii.

W Trójmieście będę spędzać mniej więcej pół miesiąca. Może w perspektywie uda nam się otworzyć kawiarnię we Wrzeszczu. Nasza córka postanowiła sobie "zostać baletnicą", stąd nasza częściowa przeprowadzka oraz moja długa nieobecność na forum w ostatnich tygodniach.

Offline dopeman

« Odpowiedź #2417 dnia: 30 Sierpień 2016, 18:49:22 »
Jak niektórzy z Państwa zauważyli, eksperymentowałam też z Keniami. Co do Ruthagati, zdecydowanie przemawia do mnie wersja późniejsza: z 5.08. Jest ona bardziej wyrazista od lipcowej. Odnośnie Rungeto pb, wykonałam do tej pory dwa profile, ale tu z kolei optuję za jaśniejszym, czyli pierwszym i taką wersję będę starała się powtarzać.

I po wypiciu już sporej ilości obu zgadzam się w 100%. Wcześniej pisałem że wolałem oba ze starych paleń. Teraz Rungeto zdecydowanie stara wersja, ale ruthgati obecne chyba jednak lepsze.

Cytuj (zaznaczone)
Zastanawiam się, czy kupować nowe naturalne Kostaryki. Będę wdzięczna za wszelkie opinie i sugestie w tej kwestii.

Koniecznie. Naturalna Kostaryka ma coś takiego w sobie jak Rocko. A co za tym idzie nie powinno jej zabraknąć ;)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2418 dnia: 30 Sierpień 2016, 19:09:40 »
Dziękuję  :kwiat:
Mam nadzieję, że uda mi się zamówić którąś z naturalnych Kostaryk: Rio Jorco lub Las Lajas.
Generalnie są to bardzo maleńkie mikroloty. Nasi dostawcy otrzymują zazwyczaj 4-6 worków każdego.
Rzadko też udaje się w kwestii "obróbki naturalnej" powtórzyć zakup mikrolotu z tej samej plantacji, której używaliśmy w poprzednim roku.

W październiku przybędzie do nas bardzo ciekawy naturalny Salvador: Bourbon Rouge z Villa Galicia.
Naprawdę polecam (jako espresso) nowy zbiór naturalnego Hondurasu Comsa: jest owocowo-czekoladowy, gęsty i mega-słodki :-)

Offline grex

• Ekspres: Phin, Moka, Aeropress+FlaVin sRGB, Slowpresso, Frenchpress
  • Młynek: Eureka single dose
« Odpowiedź #2419 dnia: 30 Sierpień 2016, 19:51:44 »
Elu, a dałoby się przy okazji Rocko wypalić też trochę ziaren kakao? Tak z 200g wziąłbym na pniu, najchętniej po połowie z obu odmian.

co do kostaryki to po 3 m-cach jako jedyna zachowała przepuszczalność, kenia i salvador stawiają za mały opór i przy małych dozach trzeba je mieszać z innymi, żeby zachować czasy do espresso.
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2016, 19:55:02 wysłana przez grex »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2420 dnia: 30 Sierpień 2016, 20:16:18 »
Kakao pali Antonio: zdecydowanie nie przy okazji Rocko, bo dwie palarki mają wspólny komin.
Jeden wsad do kakao-piecyka został wypalony dzisiaj. Jutro tylko Rocko. Potem uciekamy. W czwartek mamy w Gdańsku rozpoczęcie roku..

Offline grabarz Mężczyzna

• Młynek: Severin KM3873
« Odpowiedź #2421 dnia: 30 Sierpień 2016, 20:23:51 »
Może w perspektywie uda nam się otworzyć kawiarnię we Wrzeszczu

Zdecydowanie popieram ten pomysł! Trzymajcie się go ;-)

Offline AyrturSenny Mężczyzna

« Odpowiedź #2422 dnia: 30 Sierpień 2016, 20:27:10 »
Już jej nie ma?
Przepraszam 😉

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2423 dnia: 30 Sierpień 2016, 21:31:49 »

Mam nadzieję, że uda mi się ją wypalić jutro rano.

A czy gdyby się udało jest szansa że paczuszka wyląduje w mojej przesyłce? Właśnie robię zamówienie i straszliwe pustki widzę... tylko jedna Kenia? Ktoś się tutaj obija... ;)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2424 dnia: 30 Sierpień 2016, 21:48:22 »
Piotrze, załatwione :-)
Jutro wypalę także Kenię Kajuro.
Pozdrawiam  :szampan:

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2425 dnia: 30 Sierpień 2016, 21:51:09 »
Kahuro. W Kenii nie mówią po hiszpańsku ;).

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #2426 dnia: 31 Sierpień 2016, 00:02:59 »
Może w perspektywie uda nam się otworzyć kawiarnię we Wrzeszczu.
Zachwycająca perspektywa :kwiat:

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #2427 dnia: 31 Sierpień 2016, 02:17:16 »
Ja wczoraj otworzyłem Rocko z 21.06, którą przypadkowo zapomniałem zabrać na letni pobyt na dolnym śląsku, ach jakaż ona piękna, nie czuję aby te 2 miesiące coś jej zabrały. 

Co do Kongi to palenie z 05.08 było jaśniejszą czy ciemniejszą opcją? Podobnie zastanawiam się w kwestii Rungeto PB z 1.08 jaka to jest wersja ?

Kostaryki są też wspaniałe, choć dla mnie one wydają się zupełnie różne od chociażby Rocko, dlatego tym bardziej warto żeby były w ofercie. 

Ciekaw jestem tego Salwadoru.

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
« Odpowiedź #2428 dnia: 31 Sierpień 2016, 06:34:54 »
Już kiedyś pisałem, że Rocko jest najlepsza właśnie po ok. 2 miesiącach.

Wysłane z mojego HTC One A9 przy użyciu Tapatalka

W młynie: ziarna

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2429 dnia: 31 Sierpień 2016, 08:01:24 »
Piotrze, załatwione :-)
Jutro wypalę także Kenię Kajuro.
Pozdrawiam  :szampan:
A to może po prostu podmienicie te dwa dublety w moim zamówieniu na Rocko i Kahuro?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi