Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1951409 razy)

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2190 dnia: 03 Czerwiec 2016, 11:56:11 »
Ale mi narobiłeś ochoty na wyjazd do Italii :ok:
W młynie: ziarna

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2191 dnia: 08 Czerwiec 2016, 11:51:28 »
nad ziarnami Kolumbii Las Margaritas czyli Pacamary z naturalnej obróbki Granja La Esperanza. Dla mnie jest to dylemat bez rozstrzygnięcia czyli bez sensu. Espresso ma to, czego nie mają kawy przelewowe i na odwrót. Zarówno espresso i Chemex z tych ziaren są świetne  :szampan:.

Moje testy nowego, największego do tej pory młynka, jaki miałem w pracy nad espresso, wciąż trwają. W odróżnieniu od mniejszych modeli (Ceado E6P/E5P), młynek E37S ma "śluzę", "zastawkę" na wyjściu komory żaren. Ta "śluza" jest jest jednak regulowana: można ją poluzować i otworzyć, można ją bardziej zacieśnić i zamknąć komorę. Można sobie dopasować jej położenie i działanie do danej kawy (regulując retencję, grudki, czy elektrostatykę pyłu). Młyn z dużymi  żarnami 80mm działa bardzo szybko i cicho. Jeśli zerkniecie na najnowszy model Mahlkoniga -- Peak, to znajdziecie w nim podobne wyjście zmielonej kawy: nie w kształcie zamkniętej rurki (jak w K30) ale w postaci otwartej od góry równi pochyłej. Jest to świetne rozwiązanie. Ceado kosztuje jednak 2-3 razy mniej niż Mahlkonig, a ma równie dobre parametry i gabaryty. Jeśli Peak jest porównywalny z K30, to mogę zaryzykować twierdzenie, że Ceado E37S jest znacznie bardziej solidny i łatwy np. w czyszczeniu. Żeby się dostać do żaren wystarczy odkręcić trzy śruby; nie narusza to w ogóle ustawień stopnia zmielenia, więc po złożeniu ustawienia są takie, jakie były przed czyszczeniem.
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwiec 2016, 12:06:33 wysłana przez Antonio »

Offline barat Mężczyzna

• Ekspres: Bialetti Moka 3tz | Chemex 6 | Aeropress | FP
  • Młynek: Nivona 130 | Porlex
« Odpowiedź #2192 dnia: 09 Czerwiec 2016, 00:14:46 »
Cześć,
Mam szybkie pytanie - czy do Kawiarki, Chemexu i FP sprawdzi się któraś z tych kaw?
mastroantonio.pl/Brazylia-Bob-o-link/p/199
mastroantonio.pl/Ariadna,p,12

Czy może lepiej kupić coś osobno do moki i osobno do Chemexu/FP? Chemex dopiero co przyszedł, więc to będą pierwsze kroki :)

Dziś zmieliłem ostatnie 18g Etiopia Yirga Cheffe Rocko by przetestować Nivonę i w kawiarce wyszło na prawdę super … jak mieliłem Porlexem to byłakwaskowa, a tym razem kwasowość była tylko jednym ze smaków … młynek na prawdę robi różnicę …

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2193 dnia: 09 Czerwiec 2016, 05:36:54 »
Ariadna do espresso. Do Twoich wymagań: wszystko oznaczone jako Synestezja. Brazylia Bob-o-link lub Lilith jak najbardziej. Kostaryki, Salwador, Kolumbia, Kenie... wszystko to będzie świetne w naparach z Chemexa.

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #2194 dnia: 09 Czerwiec 2016, 08:58:56 »
Ceado kosztuje jednak 2-3 razy mniej niż Mahlkonig
Czyli ile ?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2195 dnia: 09 Czerwiec 2016, 09:06:13 »
5kzł :).

Offline ziarenko

• Ekspres: Ascaso Dream Electronic, Kitty 6tz, Bialetti Mukka Express, drip Tiamo, Coffee Press Tiamo, Chemex
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose, i-2 mini, Comandante MK3
« Odpowiedź #2196 dnia: 09 Czerwiec 2016, 09:16:50 »
No to cena rzeczywiście atrakcyjna, bałem się że ponad 6  :)

Offline SzymonMA

• Palarnia Kawy Mastro Antonio
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #2197 dnia: 13 Czerwiec 2016, 11:22:42 »
Cześć!  :bry:
Nowy pakiet dostępny w naszym sklepie.
Wyjątkowa Kolumbia Valle del Cauca Pacamara oraz Etiopia Rocko Mountain, Salwador Los Pirineos Pacamara i dwie naturalne Kostaryki - Hacienda Sonora i Finca Santos. To wszystko w super promocyjnej cenie 150zł!  :wow2:
:kawa: Zapraszamy do zakupów.  :kawa:

Offline desmo

« Odpowiedź #2198 dnia: 13 Czerwiec 2016, 14:10:10 »
Właśnie spróbowałam Sulawesi AA z 27.05 jako espresso: ma wspaniałą, słodką kwaskowatość, jaką lubię, i bardzo "gęste" body.
wiem że Ci co wagę mają w dłoni, stopery w oczach nie lubią takich pytań, ale i tak zapytam.
Jakieś wskazówki jak przyrządzić takie smaczne espresso bo trochę błądzę brew ratio / preinfuzja / temp,  cokolwiek co może pomóc : P

Offline harry.keogh

• Ekspres: v60, Fiammetta 2tz, Ascaso Dream Zero
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #2199 dnia: 13 Czerwiec 2016, 15:54:26 »
Ja z innej beczki - niezmiennie jestem pod wrażeniem tempa realizacji przesyłek.
Kołobrzeg - Kraków w mniej niż 24h od zakupu (dostawa - PP).
Szacun!

Offline Marcinnnn

« Odpowiedź #2200 dnia: 13 Czerwiec 2016, 17:29:52 »
Ja również :) właśnie zamówiłem promocyjny zestaw i 15 minut później informacja, że wysłane :) dzięki wielkie :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2201 dnia: 14 Czerwiec 2016, 09:54:36 »
Jakieś wskazówki jak przyrządzić takie smaczne espresso bo trochę błądzę brew ratio / preinfuzja / temp,  cokolwiek co może pomóc : P
Młynek z żarnami 64mm lub 80mm; doza ok. 18g, zwykłe, podwójne sitko WEGA. Ekspres WEGA Concept 2B, temperatura bojlera kawowego np. 93 stopnie, temperatura grupy 92 stopnie. Czas zaparzania ok. 30 sekund. Brew ratio ok. 18g/38g. Single Synestezji trzeba ciąć dość drobno, a ziarna Sulawesi szczególnie bardzo drobno (ziarna są twarde i duże). Jeśli z espresso mamy kłopoty, bo np. młynek nie jest w stanie dostatecznie drobno takich ziaren przemielić, to lepiej już zmielić je grubo i zaparzyć alternatywnie :).

Offline desmo

« Odpowiedź #2202 dnia: 14 Czerwiec 2016, 21:37:46 »
standardowo zaczynam od 16g i dla takiej dozy faktycznie eureka mignon kapryśnie się zachowywała.
18g i od razu dużo lepszy rezultat. wielkie dzięki.
Choć wiele jest powodów by takich instrukcji dla kaw nie podawać to jednak dla takich świeżaków jak ja jest to już jakiś punkt odniesienia

Offline tored Mężczyzna

• Ekspres: V60-2, Melitta, Phin, Aeropress, G.A.T 2tc, G.A.T 6tc
  • Młynek: Kinu M47
« Odpowiedź #2203 dnia: 14 Czerwiec 2016, 23:08:03 »
Jako, że to mój pierwszy post od razu się przywitam  ;)

Nic niesamowitego nie napiszę, ale może akurat komuś się przydadzą moje wypociny

Kenya Nyeri Mutitu AB - w sumie zakochałem się w niej od pierwszego zaparzenia, pyszna, porzeczkowa, idealna pod dripy. W cold brew jest przyjemna, ale nie powala - troszkę traci na swoich walorach (jeżeli chodzi o mój gust). Gości u mnie drugi raz, na pewno nie ostatni.

Kenia Marimira AB - jeżeli chodzi o nią - jest fajna, przyjemna, ale tutaj bym chyba zakończył jej podsumowanie. Możliwe, że nie znalazłem jeszcze sposobu na idealne jej zaparzenie (ciągle się uczę :P), ale na ten moment słabsza niż w/w cudo.

Indonezja Sulawesi Toraja A - na początku nie trafiłem z zaparzeniem, rozczarowałem się. Potem przyszedł znajomy, drip - 4 minuty, 400g wody, 26g kawy i to był idealny strzał. Orzechy, czekolada, owoce - mniam. W cold brew jak już ktoś wcześniej wspomniał - orzeźwiająca, dająca "kopa". Zadziwiająco dobrze spisuje się również w połączeniu - kawiarka + tonic :)

A do tego wszystkiego ekspresowa przesyłka - zakupy to sama przyjemność.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2204 dnia: 16 Czerwiec 2016, 11:41:05 »
Marimira jest świetna, ale prawdopodobnie wersja z 11/05 zaliczyła wypadek przy pracy. Nietrudno o to w przypadku ekstremalnie jasnych paleń...

Właśnie spostrzegłem, że nie uaktywniliśmy w sklepie Kostaryki Naranjo z 9/06. Zatem teraz mamy mega pomocję:
Kostaryka NARANJO
Jest to fajnie, jasno wypalone ziarno. Teraz popijam na przemian espresso z tejże Kostaryki i z Chocolate Wave. Różnica oczywiście jest najbardziej wyraźna w relacji kwaskowatość-gorycz. W Naranjo nie ma wielkiej goryczy, a Chocolate Wave ma jej trochę ;).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi