Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1951413 razy)

Offline MaciejF Mężczyzna

• Ekspres: Steel Uno Prof
  • Młynek: Ceado E6P, Comandante C40 IronHeart
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #2205 dnia: 16 Czerwiec 2016, 11:59:04 »
Marimira jest świetna, ale prawdopodobnie wersja z 11/05 zaliczyła wypadek przy pracy. Nietrudno o to w przypadku ekstremalnie jasnych paleń...

Właśnie spostrzegłem, że nie uaktywniliśmy w sklepie Kostaryki Naranjo z 9/06. Zatem teraz mamy mega pomocję:
Kostaryka NARANJO
Jest to fajnie, jasno wypalone ziarno. Teraz popijam na przemian espresso z tejże Kostaryki i z Chocolate Wave. Różnica oczywiście jest najbardziej wyraźna w relacji kwaskowatość-gorycz. W Naranjo nie ma wielkiej goryczy, a Chocolate Wave ma jej trochę ;).

Zamówiłem właśnie wspomnianą Kostarykę oraz Brazylię Bob-o-link.Po ciemno palonej Columbii z innej palarni mam już dosyć nudy ;)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #2206 dnia: 17 Czerwiec 2016, 08:37:31 »
Od pewnego czasu przestał działać* przycisk "do koszyka" na stronie sklepu. Zamiast wrzucić kawę do koszyka otwiera jej podstronę ze szczegółowym opisem (czyli robi dokładnie to samo co kliknięcie na nazwie, obrazku czy czymkolwiek innym – znaczy jest bytem niepotrzebnym) żebym mógł wybrać sposób zmielenia. Wcześniej (o ile pamiętam) domyślnie były ustawione całe ziarna, rozumiem że bywały z tego powodu problemy bo ktoś zamówił nie to co by chciał – nie dałoby się udostępnić np. w profilu możliwości wyboru preferowanego stanu skupienia produktu? Ewentualnie system mógłby pytać o zmielenie przy pierwszej paczce dodawanej podczas wizyty i kolejne traktować tak samo. Normalnie to nie problem ale jak sobie przypomnę o brakach w ostatniej chwili i próbuję zrobić zamówienie w telefonie stojąc na czerwonym świetle robi się nerwowo...

*jest aktywny ale nie robi tego co powinien

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #2207 dnia: 17 Czerwiec 2016, 18:57:27 »
Dzięki za refleksje. Konieczność wyboru stopnia zmielenia "usunąłem". Pozostała konieczność wyboru między wariantami wagi opakowania. Gdy mamy tylko jeden wariant, towar idzie od razu do koszyka. Spróbuję to jeszcze usprawnić.

Ostatnio wziąłem sobie trochę ziarenek kakao z Madagaskaru, zdjąłem łuskę, pokruszyłem, wrzuciłem do FP, zalałem wrzątkiem, odstawiłem na kwadrans. Co było potem? Pyszny napar, pachnący bardzo intensywnie jak rozbełtane w mleku kakao zakodowane kiedyś w dzieciństwie... Bez mleka, za to z powierzchnią pokrytą kakaowym tłuszczem. Kawa się do tego nie umywa :). Wkrótce nowa partia różności kakaowych pojawi się w sklepie.
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwiec 2016, 19:11:14 wysłana przez Antonio »

Offline piomic

« Odpowiedź #2208 dnia: 17 Czerwiec 2016, 20:30:47 »
Czekaj czekaj... chyba jeszcze mam trochę tych ziarenek w szufladzie.
Dziś sączę Salwador los Pireneos czy jak mu tam -- taka niepozorna kawa a potencjał w niej drzemie poważny.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2209 dnia: 17 Czerwiec 2016, 21:22:24 »
Los Pirineos to jedna z najbardziej znanych firm z Salwadoru :).

Offline piomic

« Odpowiedź #2210 dnia: 17 Czerwiec 2016, 22:27:56 »
Masz rację, chyba jedyna jaką znam ;)

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #2211 dnia: 20 Czerwiec 2016, 22:30:35 »
Będę paliła Brazylie, Etiopię Rocko, Pacamarę Las Margeritas. Na 18.06 przewidziane jest palenie Cerro Azul..wkrótce uruchomimy zapisy, bo kawa będzie raczej w ograniczonej ilości.
Czy Wasze plany odnośnie palenia tej geishy uległy jakiejś większej zmianie czy może na dniach planujecie ją wypalić, a przy okazji również inne, wspomniane nowości dripkowe, np.z obróbki black honey czy jakieś etiopskie brazylie?  ;) Pytam się, bo zapewne w przeciągu tygodnia będę chciał zamówić coś wyjątkowego do dripka, a samej Pacamary Las Margeritas nie chce mi się zamawiać ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #2212 dnia: 21 Czerwiec 2016, 11:26:13 »
To są pytania do Eli. Na razie zostały dwie paczki tejże Pacamary. Jest to wciąż okazja: cena nieduża za genialne ziarna. Geisha czeka jeszcze na swój kolejny dzień: nie jest łatwo wrzucić do pieca jakieś 2.5 tys zł. Efekty z większego pieca są na razie znacząco lepsze niż z mniejszego, więc tak to wygląda.

Dziś kolejny raz spróbowałem Rwandy Mahembe (trzecie palenie, odrobinę ciemniejsze niż poprzednie). Dopiero teraz, po 2 tygodniach zaczyna mi grać w espresso. Dopiero teraz crema układa się w piękne wzorzyste struktury, a espresso jest słodkie i przyjemne. Spróbowałem też espresso z Kostaryk: Naranjo i Finca Santos. Też jest to świetna okazja, bo cena wyjątkowo niewielka. To już ostatki tych kaw przed kolejnymi zakupami, które zbliżają się dużymi krokami, ale jeszcze nie w tym tygodniu...

Offline piomic

« Odpowiedź #2213 dnia: 21 Czerwiec 2016, 13:42:01 »
Pacamara dziś trafiła do phina. Genialna. Jutro jedzie do v60 i być może e61, zobaczymy.

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #2214 dnia: 23 Czerwiec 2016, 19:00:18 »
Andrzeju, Twoje nitro  - chapeau bas!
Cholera, można się uzależnić.

Jeszcze raz dziękujemy za gościnę  :szampan:

ps. jeżeli przeniesiecie palarnię do Wawy i założycie kawiarnię - macie stałych dwóch klientów  :taktak:

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #2215 dnia: 23 Czerwiec 2016, 19:53:09 »
Hej, hej Krzysiu :-)..nitro jest "wspólne".
Może Andrzej o tym nie powiedział, ale było w nim sporo Geishy z różnych plantacji w Panamie (the Best of Panama 2016 auction samples), Kenia Mutitu, Kolumbia Pacamara Las Margeritas, Kostaryka Hacienda Sonora, Panama Kotova Las Brujas, Etiopia Rocko Mountain a nawet Sulawesi Toraja pb  czyli "arcydzieło mojej miksologii"  :ok:

Na początku trochę przekstrahowałam cold brew "bazy", no ale próbki Panamy zrobiły z tego cudo  :pycha: :szampan:
Ja w spotkaniu nie uczestniczyłam: wczoraj lałam nitro na lód i łapczywie piłam, więc mi dzisiaj gardło wysiadło zupełnie..

Przy okazji odpowiedź na temat Geishy (przepraszam że spóźniona). Palę teraz same próbki Geishy. Antonio kupił ich kilkadziesiąt.
Jestem zafascynowana tematem, ale teraz nie pora na realizację. Wszystko zrobimy na spokojnie, po kolei :-)

« Ostatnia zmiana: 23 Czerwiec 2016, 19:57:00 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2216 dnia: 23 Czerwiec 2016, 20:09:34 »
Pacamara dziś trafiła do phina. Genialna. Jutro jedzie do v60 i być może e61, zobaczymy.

Która Pacamara, Piotrze? :-) Kolumbia? Miałam ją na stole razem z próbkami The Best of Panama i muszę powiedzieć, że zdecydowanie wytrzymała konkurencję. Ja zaś zakontraktowałam kolejną Pacamarę naturalną, tym razem z Salvadoru ale nie od Gilberto Baraohna..:-). Tym razem nasz wybór padł na legendarną plantację El Manzano. Będzie też niedługo pyszny naturalny Salvador Bourbon Rouge Villa Galicia, pyszne nowe Kenie, Ekwador.

Nie wszystko na raz jednak: nie sprowadzamy kawy do magazynu w trakcie największej fali upałów. Nowe kawy będą przychodzić stopniowo, kulminacja "nowości" nastąpi jesienią..Co latem? :-) To się okaże wkrótce  :szampan:

Offline KrzychK

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Vibiemme Junior BD
  • Młynek: Macap MC4
« Odpowiedź #2217 dnia: 23 Czerwiec 2016, 20:13:24 »
 :ups: Elu, przepraszam - faktycznie Andrzej mówił o Geishy - ale my tak zasmakowaliśmy w waszym nitro, że słuchanie poszło na plan dalszy :)
W takim razie Wam obojgu gratulujemy - powiem więcej, starałem się zachęcić Olę do cold brew, które miałem zrobić w domciu, ale żonka lubi tylko ciepłe/gorące napitki kawowe. A w tym przypadku Ola zakochała się z Waszej kawce  :hihihi:

Wspólne spotkanie nadrobimy następnym razem - może w Warszawie? Zapraszamy! I życzymy zdrowia!

Offline piomic

« Odpowiedź #2218 dnia: 23 Czerwiec 2016, 20:21:39 »
Kolumbia z doliny kaukowej. Paczuszka zamieszkała sobie w torbie z laptopem, jeździ ze mną z firmy do firmy i parzy się na sprzęcie zastanym na miejscu. Chyba zaraz cold brew zaleję, na rano będzie gotowy.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #2219 dnia: 23 Czerwiec 2016, 20:39:06 »
To bardzo dobry pomysł, Piotrze   :brawa:
Przy dzisiejszych wysokich temperaturach cold brew zaparzy się błyskawicznie!
Ja też przechodzę na "Zimną Stronę Mocy"  ;)  :szampan:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi