Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1943000 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8265 dnia: 22 Kwiecień 2025, 08:37:07 »
Jest to Chocolate Wave :). Dziękujemy pięknie za zakupy. Ciekaw jestem jak wypadnie CW w porównaniu z tymi dwiema kawami z zestawu.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #8266 dnia: 22 Kwiecień 2025, 14:01:04 »
To idealnie się "trafiło" - bo właśnie tę kawkę też rozważałem. Jeszcze raz dzięki, z pewnością wrócę z informacją gdy przetestuję wszystkie [emoji38]

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8267 dnia: 07 Maj 2025, 19:33:51 »
Święta minęły, było pięknie, słonecznie, zielono. Wydaje się, że w takich wiosennych okolicznościach kawa smakuje najlepiej :). Co jakiś czas zaparzam espresso, a codziennie przelewki. Najbardziej zaskoczyło mnie ostatnio espresso z Rwandy Gicumbi Peaberry Natural. Do tej pory było tylko jedno, pierwsze palenie w stylu omniroast -- i moim zdaniem było doskonałe. Na pierwszy rzut oka, widzimy niepozorne "kuleczki" -- te ziarenka są maleńkie i sporo w nich "bianconi" czyli jaśniejszych i defektywnych trochę. Ale efekt mnie tym bardziej zdumiewa. Jest to kawa pełna delikatności ale i niesamowicie przyjemnych aromatów owocowych. Kolejne palenie pewnie pojawi się w ciągu tygodnia-dwóch.

W przelewkach zaskakująco dla mnie wypadła Kenia Kagumo. Ma ciekawe pochodzenie, nie kosztuje kokosowo, a efekt Eli bardzo jasnego palenia zachwyca.

Niedawno zrobiłem parę eksperymentów z mieszankami 50/50. W każdej z nich połowę stanowiły ziarenka najlepszej z naszych kaw El Mirador Yellow Fruits Nectar -- zniewala i przyćmiewa wszystko swoim słodkim aromatem. Chciałem sprawdzić co się dzieje w konfrontacji z innymi kawami. W jednej z mieszanek były ziarna Kenii Kagumo, w drugiej Kolumbii El Obraje, a w trzeciej Etiopii Aricha Natural. Która z mieszanek była najfajniejsza? Wszystkie były dobre, ale moim zdaniem najbardziej ujmujące było połączenie z Kenią Kagumo -- mieszanka wyraźnie łśniła lekkością Kenii zachowując odlotowy aromat Miradora. W połączeniu Z Kolumbią El Obraje, lekka słodycz El Mirador jakby została "wygaszona" a kawa nabrała ogromnej gęstości, była niczym jakiś syrop śliwkowy. Z połączenia z Arichą wyszła bardzo przyjemna "jagodzianka" z kokosami -- został wyraźny charakter obu kaw.

I teraz najciekawsze. Wiele razy wspominałem tu blend Salwadorów Las LLantas i ACALEM z Kolumbią La Riviera Nitro. Na Nowy Rok nazwałem tę mieszankę mianem La Candelaria. Wciąż sobie te ziarenka zaparzam i nie mogę wyjść z podziwu. Odlot.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8268 dnia: 11 Maj 2025, 13:42:03 »
Wspomniane wyżej kawy -- trochę taniej: -->> https://mastroantonio.pl/category/c/promotion. Na przykład taki pakiecik: -->> El Obraje i ACALEM

Dziś zacząłem dzień od espresso z Brazylii Arara. Bardzo fajne, delikatne espresso :). Potem ostatnie mieszanki Eli: Red i "Słoneczko" :). Też polecam. Moje blendy są ciemniejsze...

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #8269 dnia: 12 Maj 2025, 19:11:03 »
Moje blendy są ciemniejsze...
Zgadza się ;) Twoje są dla mnie "łatwiejsze" w przygotowaniu espresso a te z Synestezji ekstra mi wyszły w ekspresie przelewowym, z którym ciągle się nie mogę rozstać ;) Generalnie to im jaśniejsze ziarna tym większą sprawiają mi trudność ale jednak te cytrusowe delikatne smaki mi pasują.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8270 dnia: 18 Maj 2025, 14:26:04 »
Eli kawy w espresso jaśnieją specjalnymi ziarnami. Moje z definicji muszą być bardziej "włoskie" i mniej kwaskowate.

Od dłuższego czasu trochę ograniczaliśmy nasze prace, ale teraz sporo się świeżych kaw pojawiło, więc zapraszam: -->> https://mastroantonio.pl/
Przede wszystkim polecam Kolumbię La Ricaurte. Jest to wybitnie smakowita kawa -- podobnie jak El Mirador -- egzotyczna, słodka, pachnąca.
Mamy teraz 4 różne Etiopie: Buku Natural w dwóch wariantach, Raro Boda Natural, Kelo Siko i Koke Honey. Każda świetna.
Dalej 4 Kenie: Gatomboya, Kainamui, Kagumo i Ruka Chui. Każda fajna, niektóre dają niezłe espresso, np. Gatomboya.
Dla tych Kenii piękną konkurencję stanowi Kolumbia El Obraje.
Jak zwykle świetna, gęsta i słodka jest Nikaragua Aurora.

Dla mnie absolutnie fascynującą kawą jest Rwanda Gicumbi Peaberry Natural. Espresso z niej to czysta rozkosz: zapach kwiatowo-owocowy, bardzo intensywny, jasny, słoneczny :). W smaku słodka czyli kwaskowata i niegorzka. Zastanawiałem się nad złożonością aromatu tej kawy i dziś stwierdziłem, że może jest poziomkowa, truskawkowa odrobinę?
W podobnym stylu jak Rwanda, jest Kolumbia La Claudina. Dziś poczęstowałem Elę filiżanką Rwandy i pozwoliłem jej zgadywać. Dowiedziałem się, że to La Claudina ;). Intensywność aromatów owocowych mają te dwie kawy zbliżoną, czyli ogromną.
La Claudina jest teraz w paczce 4 singli do espresso: -->> 4 x espresso single-origin.

Do tego mamy świeże palenie Brazylii Fazenda Pantano Natural. Trzy mieszanki do espresso z linii Synestezji też polecam :-->> Synestezja -- 3 blendy.
Z mojej działki też sporo świeżych pozycji: Secret, Roma, Matas de Minas, Górska itp. itd.
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2025, 15:41:35 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8271 dnia: 19 Maj 2025, 14:31:18 »
Dzień Matki blisko, więc znajdziecie w sklepie mały rabacik na wszystko...

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #8272 dnia: 19 Maj 2025, 14:48:24 »
Byłbym zapomniał, proszę zostawić/przypalić takie coś z oznaczeniem MNTN.
Co to było?
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8273 dnia: 19 Maj 2025, 14:57:35 »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #8274 dnia: 19 Maj 2025, 21:10:47 »
Będziesz jeszcze miał w ciagu dobrego miesiąca? Na razie mamy co pić...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8275 dnia: 21 Maj 2025, 10:28:43 »
Cały czas chyba będzie ten blend na tapecie :).

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
« Odpowiedź #8276 dnia: 21 Maj 2025, 13:49:07 »
Ok. Dzięki.

Offline Airacobra

« Odpowiedź #8277 dnia: 27 Maj 2025, 14:22:02 »
Ja chcę podziękować za Roma di Notte. Tego smaku szukałem. Nawet syn i bratowa żony poczuli różnicę w smaku cappuccino - a wcześniej pili Słodką Kicię z Blenda.  :uklony:

Offline harry.keogh

• Ekspres: v60, Fiammetta 2tz, Ascaso Dream Zero
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #8278 dnia: 27 Maj 2025, 14:25:11 »
Hej Antonio,

Jako że dzisiaj przywoływałem swoje kawowe wspomnienia, muszę zapytać o Juicy - co się stało, że już się nie pojawia?

To był mój evergreen i fundament przelewowej przygody z kawą...  (pierwsze zamówienie - marzec 2016  :o )
Z tego co widzę, to jeszcze ~rok temu kupiłem 3 paczuszki, a od wiosny tego roku nie pojawia się?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8279 dnia: 27 Maj 2025, 21:55:18 »
Roma di Notte. Tego smaku szukałem
Ogromnie się cieszę, że Ci smakuje :). Takie sporo ciemniejsze palenie stanowiło dla mnie pewnego rodzaju wyzwanie psychiczne. Mam nadzieję, że dość dobrze to przepracowałem i że w efekcie wyszło coś jakby z południa Włoch ;)

muszę zapytać o Juicy
Pamiętam, pamiętam gdy Ela takie ciekawe połączenia pod tą nazwą kombinowała. Może zapomnieliśmy o niej? Bo takowego typu "soczystych" kaw mamy zawsze do wyboru do koloru. Teraz "nominowałbym" do tego tytułu oprócz Kenii -- Kolumbię El Obraje :). Gdybyś zaś chciał się zachwycić aromatem i słodyczą -->> La Ricaurte Lychee.
« Ostatnia zmiana: 27 Maj 2025, 22:05:32 wysłana przez Antonio »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi