Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1943467 razy)

Offline Sebosam

• Ekspres: Lelit Bianca, wszelkie alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Duo. Commandante MK3
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8220 dnia: 30 Grudzień 2024, 12:35:21 »
Cześć @Antonio,
macie dość frustrujący błąd na sklepie, dodaje już 5 raz rzeczy do koszyka. I za każdym razem albo mi zeruje rzeczy które zostały dodane albo dodaję tą jedną rzecz a resztę wywala.
(Dla ludzi którzy ew. będą to poprawiać przeglądarka Firefox + uBlock, dodawane z wielu zakładek).

Edit: W końcu się udało :)
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień 2024, 12:39:19 wysłana przez Sebosam »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #8221 dnia: 30 Grudzień 2024, 12:51:32 »
Zechciałbyś to jakoś opisać tak, abyśmy mogli przekazać tę sprawę do twórców oprogramowania? Via email...

Offline Sebosam

« Odpowiedź #8222 dnia: 30 Grudzień 2024, 13:21:47 »
Jasne,
Przeglądarka: Firefox + uBlock
Wywołanie:
- Otwarcie głównej strony.
- Z głównej strony otwarłem dodatkowo 2 karty - espresso i przelewy.
- Z 2 zakładek wybrałem interesujące mnie kawki (otwierając każda w nowej karcie). tj:
Kolumbia La Riviera Catiope NITRO WASHED, Kolumbia Monteblanco Caturra Bourbon Washed NECTAR CITRULLUS, Kolumbia Monteblanco Caturra Bourbon Washed BLUEBERRY, A+ (Ariadna).
Po dodaniu kawki dawałem Kontynuuj zakupy i przechodziłem do następnej karty(tej nie zamykałem) przy 3 kawce po dodawaniu zamiast w koszyku widnieć że są 3 rzeczy pokazywało 1. Po wyświetleniu koszyka pokazywało faktycznie ostatnią kawkę.
Przy odświeżaniu strony czasami usuwało cały koszyk, czasami nie dodawało niektórych kawek.

Dodatkowo wyszło przy finalizacji zamówienia że wyświetliło mi się na podsumowaniu +1000zł, okazało się że niektóre kawki pododawało np po 2 razy.

Wygląda na to że coś z cachem/ciastkami albo danymi w sesji. Może być winny np. adblock.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8223 dnia: 30 Grudzień 2024, 19:23:42 »
Też nie lubię tej "złośliwości rzeczy martwych". Te współczesne są już tak zawiłe i skomplikowane, że czasami nie da się tego ogarnąć ;). Dzięki wielkie za sygnał i zakupy.

Dzisiaj udało mi się nadać większość paczek, jutro już nie damy rady, bo staropolskim zwyczajem, idziemy na Śnieżnik. Ostatnio aura jest tutaj przepiękna ale na górze, bo w dolinach jest dość ciemno, nie ma śniegu, jest zimno. W górach jest słońce i jest pięknie. Tutaj dwie wieże: na pierwszym planie po prawej -- Śnieżnik; w tle po lewej wieża na Pradziadzie w Jesionikach:

PiŚ.jpg

Offline sunday

« Odpowiedź #8224 dnia: 30 Grudzień 2024, 19:38:18 »
staropolskim zwyczajem, idziemy na Śnieżnik

Śnieżnik!  A chatkę pod Śnieżnikiem znacie?  Jest po drugiej stronie szczytu niż schronisko.  Dawno bo dawno, ale sporo czasu w niej spędziłem --- piękne wspomnienia!  W tym chyba najpiękniejsza noc w górach, jaką pamiętam: zima, kopny śnieg, górny skraj wiatrołomu (wtedy) prowadzącego do chatki, widok z góry na morze chmur oświetlone księżycem w pełni, ciemne wyspy gór.  Wszystko czarno-szaro-srebrne.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8225 dnia: 30 Grudzień 2024, 20:15:07 »
Śnieżnik!  A chatkę pod Śnieżnikiem znacie?
Tak, znamy :). Zazdroszczę noclegów w takich okolicznościach :).

Offline sunday

« Odpowiedź #8226 dnia: 30 Grudzień 2024, 20:32:36 »
Tak, znamy :).

Super!  Mam nadzieję, że nie jest zbyt zdewastowana.
Dobrej drogi jutro!

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #8227 dnia: 31 Grudzień 2024, 00:38:47 »
Off-Topic:

do twórców oprogramowania

Firefox + uBlock

Wtrącę swoje trzy grosze, bo trochę moja branża ;)
Żaden twórca oprogramowania nie potraktuje poważnie zgłoszenia z 'ublock' w treści. uBlok i pokrewne wycinają kawałki frontendu, u każdego użytkownika mogą działać inaczej, nie da się tego rozsądnie wspierać.
Dodatkowo firefox niestety ma w dzisiejszych czasach marginalny udział w rynku, dlatego jego wsparcie zwykle spada na koniec kolejki...

Nie zrozum mnie źle, sam używam ff+ub. Nie miałem na stronie Andrzeja problemów jakie opisujesz. Spróbuj testowo wstrzymać ub (może przesadziłeś z filtrami) i wyczyścić cache przeglądarki.

Offline Sebosam

« Odpowiedź #8228 dnia: 31 Grudzień 2024, 10:33:16 »
No filtrów nie ustawiam, nie chce mi się :).
Stara strona mimo że była archaiczna działała. Pomijam inne sklepy bo działa każdy z którego korzystam bez zarzutów. Wyłączyłem adblocker i faktycznie działa.
Ciekawy jestem co tak agresywnie blokuje ublock na tej stronie że dane nie są poprawnie zapisywane.

Offline Huberro

• Ekspres: La Pavoni PLH
  • Młynek: Ascaso i1
« Odpowiedź #8229 dnia: 31 Grudzień 2024, 19:25:14 »
Hej @Antonio !
Bardzo dziękuję za błyskawiczną realizację!
Zrobiła nam się spora Sylwestrowa domówka, a w szafce pustki.
Wszystkim życzę Szampańskiej Zabawy!IMG_20241231_191356.jpg

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8230 dnia: 03 Styczeń 2025, 09:53:22 »
Bardzo dziękuję za błyskawiczną realizację!

Cała przyjemność po naszej stronie :)

Święta prawie minęły, Nowy Rok już się rozkręca, więc sięgam po stare ale jare kawy. Akurat pod ręką były: Nikaragua Aurora Slow Natural z sierpnia i mieszanka Eli -- Kenia Kagumo-ini z Kolumbią Villa de Don Juan Pacamara Yeast Fermentation -- palona w lipcu. Jedno i drugie bardzo smaczne i ciekawe nawet w porównaniu z ultra świeżymi kawami prosto z pieca ;).

Powoli będziemy uzupełniać sklepowe półki, ale wciąż jest tutaj dużo fajnych kaw z minionego roku :). Polecam do przelewek fermentacyjne Kolumbie: El Mirador i Monteblanco, a do espresso jest fajny zestaw dwóch singli z obróbki Honey: Gwatemala Finca Medina Yellow Honey i Indonezja Sumatra Kerinci Honey. Obie te miodowe kawy są dobre też w przelewach...

Z mojej parafii, ze starego roku polecam: A+, Secret, Górski Blend i mieszankę Roma :).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8231 dnia: 08 Styczeń 2025, 20:58:24 »
Dostępna jest kolejna, wybitnie smakowita kawa z Kolumbii, tym razem z innego niż kraina Moneblanco/El Mirador regionu, bo z Ciudad Bolivar czyli z okolic stolicy Kolumbii -- Bogoty. Kawa pochodzi z Finca Ricaurte i jest z obróbki określanej mianem "Lychee Honey". To hasło jest równie znaczące jak "Yellow Fruits Nectar" albo "Nectar Citrullus" pozostałych fermentacyjnych hitów i nie ma związku z obróbką Honey -- może przede wszystkim tyle, że efekt jest również bardzo słodki :). Jest to zjawiskowa, fajna kawa. Sam nie za bardzo kojarzę owoce liczi, ale jest tu dużo więcej aromatów.

Przedwczoraj zaparzyłem sobie parę dripów. Zacząłem od nowej Nikaragui Finca Mozonte Java z mokrej obróbki. Ela wypaliła tę kawę tak, że jest ona niesamowicie łagodna, lekka, skromna? Ten charakter ujął mnie bardzo. Jest to przyjemna kawa.

Potem wziąłem do V60 ziarenka specjalnego blendu noworocznego o roboczej nazwie La Candelaria -- na cześć stolicy Kolumbii. Blend ten może być ciekawostką i zagadką. Głowimy się nad nim jakiś już czas. Aromat jednej z takich fermentowanych Kolumbii -- 33% w składzie -- zdecydowanie wychodzi na prowadzenie i decyduje o odbiorze mieszanki. Ale jaki to aromat? Smak jest zaś bardzo wyraźny, kawa jest gęsta, bo to zasługa Salwadorów z obróbki naturalnej anaerobowej. W zestawieniu wspomniana Nikaragua z mokrej obróbki w zasadzie niknie i mając wybór, wybieramy tę drugą...

Dziś powtórzyłem wspomniane dwie kawy i zaparzyłem kolejną -- Lychee Honey, a ta swoim aromatem i jakością smaku przyćmiewa obie wspomniane kawy razem wzięte. Podobno kawa jest piękna, dopóki nie pojawi się jej koleżanka... ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8232 dnia: 16 Styczeń 2025, 17:28:31 »
Cytat: Antonio w 18 Maj  2017, 10:12:21
Cytuj (zaznaczone)
  Kolejną, trzecią w tym roku Etiopią z naturalnej obróbki jest Dambi Uddo :). Wkrótce do zdobycia w naszym sklepie. Pachnie tak pięknie jak Geisha z Panamy, jest kwaskowata, słodka, owocowa.

Dziwię się że jeszcze nikt o niej nie pisał.
To nie taka typowa etiopia. Ta kawa jest wyjątkowa i zdecydowanie wyróżnia się spośród znanych nam smaków Kenii, Etiopii, Burundi, etc. Wykwintna i gładka jak Uddo żony :)

Druga godna pochwały to Las Margaritas zdaje się że Gwatemala, dostałem próbkę, czy to palenie jest już w sklepie? Świetne!

Bardzo smaczna Brazylia do dripa i w końcu po nie wiem jak długiej przerwie pierwsza Kenia w menu - Ruthgati. Soczysta, kenijska, nie da się nie siorbać i nie mlaskać w trakcie delektacji ;)

No ale zaskok, wyróżnienie (za wyróżnianie się) i koszulka lidera trafia do Dambi Uddo! :)

Przypomniały mi się stare dobre czasy. @dopeman wspomniał o Geshy z Las Margharitas Granja La Esperanza :). Dzisiaj można by się pokusić znowu o te ziarna, ale cena urosła bardzo bardzo. Ale znowu mamy Dambi Uddo lub Denbi Uddo lub nawet Danbi Uddo ;). W Polsce nasza włoska konkurencja się tymi ziarnami przechwala, a jak widać mieliśmy je na warsztacie już dawno temu :).

-->> Etiopia Denbi Uddo Natural

Przez parę minionych tygodni zaparzałem sobie albo tylko otwierałem słoiczki tych wspaniałych, kolorowych Kolumbii z El Mirador i Monteblanco. Przypadek Blueberry zawsze mnie zatrzymywał na dłużej, bo... Otwieram słoiczek i uderza mnie zapach porzeczek tak bardzo, że zaczynają się intensyfikować śliniankowe mechanizmy. Taka reakcja z "psów Pawłowa" chyba tylko w przypadku tej jednej kawy mnie dotyka. Inna świetna Kolumbia Citrullus już tylko urzeka swoim zapachem melona, zapowiadając solidną dawkę słodyczy. Rewelacją zdaje się La Ricaurte Lychee -- konkurując skutecznie z El Mirador Yellow Fruits Nectar. Z tymi kawami jest sporo pakietów korzyści:

-->> Pakieciki korzyści

Do tej odlotowej, kolumbijskiej przygody trzeba też włączyć blend: -->>  La Candelaria. Jest to bardzo elegancka kawa. Wciąż nie rozpoznaję jej przewodniego aromatu.

Z drugiej strony jest też trochę kaw łagodnych i prostych, Np. nowy blend Nikaragui, urocza i pachnąc Magarissa. Sporo singli Ela przygotowała do espresso i bardzo polecam z nimi zestawy: Buku, Kerinci, Finca Medina, La Claudina -->> 4 x Espresso Single-Origin
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2025, 17:36:17 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8233 dnia: 20 Styczeń 2025, 20:35:04 »
Denbi Uddo to raptem pierwsza z nowych naturalnych Etiopii. Wkrótce pojawią się kolejne ciekawe rzeczy. W sumie mamy teraz dwie "mokre" świetne i bardzo "eleganckie" Etiopie -- Magarissa Halo oraz Kelo Siko. Do naturalnego i genialnego ziarna z Buku oraz Denbi Uddo dołączą jeszcze: jeden solidny natural oraz urokliwe ziarno z obróbki Honey. Czyli będzie to 6 kaw z Etiopii :).

Już jutro w sklepie pojawi się bardzo dobra Kolumbia El Obraje z mokrej obróbki -- cudo. Gdzieś tam na horyzoncie jest już ciekawe ziarno z Rwandy, obróbka naturalna i Peaberry, więc dla Eli ogromna gratka :).

Poświąteczne okazje są u nas wciąż do śledzenia: -->> jest szereg zestawów.

Z odlotowych kaw, najlepszą okazją jest: La Candelaria, Egzotyczne..., 3 Kolory...

Nigdy przedtem nie mieliśmy aż takiego zakręcenia wokół pięknych aromatów. Warto sięgać po te akurat kawy z paru powodów: są nieporównywalne z konwencjonalnymi, są znacznie bardziej żywotne i satysfakcjonujące :). Sam tu teraz popijam zaparzony rano napar z Monteblanco Citrullus. Nie da się ukryć, że te specjalne fermentacje są wobec "normalnych" kaw, bardzo nieuczciwą konkurencją.

Ale czy nieuczciwą?

Kto chce podyskutować i ma ciekawe na ten temat przemyślenia, zapraszam :). Do wygrania jest ostatni słoiczek Moneblanco Carbonic Maceration -- nie ma już w sklepie ale czeka na swojego szczęśliwego zdobywcę.

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #8234 dnia: 21 Styczeń 2025, 08:08:27 »
Jak dla mnie to ta konkurencja nie jest nieuczciwa, swój wystrzałowy bukiet aromatów przypłacają zwyczajnie ceną. Im bardziej złożone aromaty tym bardzie pokomplikowana fermentacja i tym bardziej cena idzie do góry. Zresztą znów jest to kawa dla osób które szukają w kawie tego co oferują te fermentacje czyli specyficzne i złożone aromaty i nie trafi ona raczej do osób które w kawie szukają klasycznych doznań espresso.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi