Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1943267 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8205 dnia: 10 Grudzień 2024, 11:26:57 »
Aromaty są wokół nas od zawsze i za sprawą ewolucji, pamięci gatunkowej, własnych doświadczeń dość precyzyjnie reagujemy na nie. Problem w tym, że są to dosłownie chwile i to bardzo ulotne. Warto trochę zapoznać się z biologią naszego najważniejszego zmysłu, by sobie uzmysłowić naszą ułomność ale i wrażliwość. Generalnie kawy są pełne aromatów -- my poznajemy je już w zielonej kawie. Te nowoczesne metody obróbki i fermentacje znacząco zmieniły kawowy świat, znacząco wzbogaciły zapachowe wrażenia. Nie da się ukryć, że bardzo zmieniają one jakość kawowych ziaren...

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8206 dnia: 10 Grudzień 2024, 12:06:00 »
Kawa smakuje inaczej nawet przy innej wodzie, a różnica w mineralizacji wpływa na smak w stopniu tak zasadniczym, że mając te same ziarna, podobną gradację mielenia (co nigdy w "recenzjach" nie jest takie pewne), ale z użytą inną wodą, mamy 2 inne kawy.
Oczywiście że są spore różnice, ale na ogół mając wodę która jest ok do kawy, to będą w miarę zbliżone doświadczenia.

sprawia, że opisy pożeczek, agrestów i innych orzeszków, mają znaczenie tak rozmyte i wątpliwe, że ciężko traktować je jak celny wyznacznik.
Charakter kawy jednak się nie zmienia, jeśli aromaty są żywe i intensywne, to raczej takie zostaną przy poprawnej ekstrakcji. Jeśli są lekkie i herbaciane, to też takie zostaną, jasne owoce pozostaną jasne, musująca kwasowość nie zmieni się w oleisto-słodką orzechowość.

Dla mnie jak najbardziej są sensowne opisy sensoryczne kaw, bo oczywiste jest to, że u mnie mogą inaczej smakować, to jednak daje jakiś obraz tego, co można potencjalnie znaleźć w ziarnie.

Offline kubus5150 Mężczyzna

• Ekspres: v60, Kalita
  • Młynek: Comandante C40 MK3
« Odpowiedź #8207 dnia: 10 Grudzień 2024, 18:00:58 »
@Antonio  - co się kryło pod 206, 207 i 208? :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8208 dnia: 10 Grudzień 2024, 19:05:35 »
@kubus5150, zdaje się, że wszystko odgadłeś i bardzo dobrze opisałeś, czyli:

208 Monteblanco Blueberry
207 La Riviera Nitro
206 Monteblanco Carbonic Maceration

W sklepie teraz mamy jeszcze dwie inne takie kawy: El Mirador Yellow Fruits Nectar, o którym wspominaliśmy z @Sephiroth oraz Monteblanco Citrullus Nectar. Jak pisałem wcześniej, El Mirador "wymiata" i "wywala z butów" ;). Ale z drugiej strony jest to nieco "nachalna" kompozycja w stylu "Malibu" (ananas i kokos?). Każda z trzech kaw z Monteblanco jest inna i bardzo się one między sobą różnią. Carbonic zjadam na surowo bo jest to pyszne, Blueberry jest dla mnie porzeczkowa ale też inne owoce gdzieś tu też są, Citrullus pachnie żółtym melonem i świeżością. La Riviera zaś mnie oszałamia w espresso, bo w przelewkach zdaje się być na końcu tej kolekcji. W espresso jest zaś szalenie bogata i okrągła -- nie wiem jak to i czym wytłumaczyć.

Tak na koniec roku poszliśmy w takie sensoryczne szaleństwo, żeby sobie osłodzić gorycz tego, co dzieje się na rynku kawy popularnej, do tej pory stosunkowo niedrogiej. Te kawy z Kolumbii są ciekawym wyzwaniem i zabawą sensoryczną.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2024, 19:11:09 wysłana przez Antonio »

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #8209 dnia: 10 Grudzień 2024, 20:49:27 »
Tak kuszą te Kolumbie, że mimo klęski urodzaju w szafce i tak się skusiłem na zestaw   :pycha:

Ostatnimi czasy lubię te wszystkie wynalazki 😉

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #8210 dnia: 14 Grudzień 2024, 10:58:44 »
Z przyjemnością informujemy o cuppingu kaw "Synestezji" w bardzo ciekawej wrocławskiej kawiarni "Chmiel kawę" w poniedzialek 16 grudnia o godzinie 17.30:

https://www.facebook.com/events/482797007682194

Zapraszamy wszystkich chętnych ! Cuppinging jest na zapisy - może w nim wżiąć udział 25 osób. Zapisy prowadzi kawiarania "Chmiel kawę".

Do zobaczenia!
« Ostatnia zmiana: 15 Grudzień 2024, 21:59:50 wysłana przez krystians »

Offline wacek_1984

• Ekspres: Aeropress, FP, V60
  • Młynek: Kingrinder K6
« Odpowiedź #8211 dnia: 14 Grudzień 2024, 20:52:23 »
@Elka popraw link, trzeba kopiować, nie działa kliknięcie ;)

Wszedłem na Waszą nową stronę, normalnie wyrywa z butów, duży plusik.

EDIT:
Opcji wyszukiwania, aż za dużo
« Ostatnia zmiana: 14 Grudzień 2024, 20:55:39 wysłana przez wacek_1984 »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8212 dnia: 16 Grudzień 2024, 10:49:21 »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #8213 dnia: 16 Grudzień 2024, 10:53:34 »
Ja już wczoraj poprawiłem, ale zapomniałem dopisać.

Offline Polon

• Ekspres: Melitta Aromaboy
  • Młynek: C3 ESP PRO
« Odpowiedź #8214 dnia: 17 Grudzień 2024, 00:28:08 »
@Elka @Antonio udany cupping, ciekawe tematy poruszane na nim, a kawki... Każda wywaliła mnie z butów i wprawiła w zachwyt. Miło było was poznać. :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8215 dnia: 17 Grudzień 2024, 13:12:45 »
Miło było was poznać. :)
Dziękujemy pięknie za obecność i refleksje :).

Przy okazji zareklamuję znowu Jordi's Chocolate -- znowu w naszym sklepie, może niewiele, ale moim zdaniem najlepsze tabliczki: gładkie, smaczne, wersje z nibsami na bogato: https://mastroantonio.pl/Czekolada-c10
« Ostatnia zmiana: 17 Grudzień 2024, 13:18:27 wysłana przez Antonio »

Offline elegido Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, V60, Timemore B75, Switch, Ceado Hoop, Picopresso, FP
  • Młynek: Timemore C3, 1zpresso ZP6 Special, Baratza Encore ESP
« Odpowiedź #8216 dnia: 18 Grudzień 2024, 12:56:14 »
Jak co roku zjechałem do ojczyzny na święta i właśnie popijam El Mirador Yellow Fruits Nectar i nie mam pytań  :poklon: Nie jestem ekspertem od opisywania smaku, ale dawno nie byłem tak pozytywnie zaskoczony egzotyką aromatu i smaku, mimo że była parzona bez termometru, na wadze kuchennej i zalewana we Frenchpressie z rondelka  [emoji38]

Z racji mieszkania w Hiszpanii, zazwyczaj pije kawę paloną tam (choć nie jestem zachwycony) lub z TheBarn (mają kawiarnię w mieście, w którym mieszkam), ale mając na uwadze ostatnią ekspansję InPostu na kraje europejskie, @Antonio  może mógłbyś rozważyć dodanie opcji przesyłki międzynarodowej InPost na stronie?
Tania opcja i można wysyłać do Hiszpanii.

W tamtym roku musiałem dokupywać bagaż, żeby zabrać się z kawą od Ciebie ;)

Pozdrawiam!

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8217 dnia: 18 Grudzień 2024, 16:10:21 »
mając na uwadze ostatnią ekspansję InPostu na kraje europejskie
Hmm... czy to już działa czy dopiero od nowego roku? Myślę, że to ciekawa możliwość, ale nie wiem jeszcze jakie wymogi prawne trzeba spełnić, by sprzedawać cokolwiek za granicę (kwestia opakowań itp.)

El Mirador Yellow Fruits Nectar -- Elkin Guzman jest fenomenalnym producentem kawy. W podobnym stylu są też trzy kawy z Monteblanco: Carbonic Maceration, Blueberry, Citrullus Nectar. Mam z tymi kawami przez Elę wypalonymi dość poważny problem egzystencjalny: bo zaparzam je sobie jako espresso -- i nie mogę potem wziąć do ust moich kaw :picardpalm:. Dysonans jest nie do zniesienia i ogrom gorzkiego smaku nie do przyjęcia.

Apropos espresso z Eli ziaren, polecam także Gwatemalę F. Medina Yellow Honey oraz Indonezję Kerinci Honey -- Ta pierwsza jest idealnie słodka, ta druga nieco jaśniejsza i też bardzo słodka. Obie są takie bardzo fajne, nowoczesne, pełne aromatu, w dużej mierze "omniroast".

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #8218 dnia: 18 Grudzień 2024, 16:17:50 »
Te kawy są tak słodkie, że aż ciężko w to uwierzyć. Normalnie jak kompocik owocowy, ewentualnie jogurt ;)

Co ciekawe to, w mojej ocenie, są one bardzo intensywne w aromacie, ale już nie w smaku. Ja języku są, nazwałbym to, subtelne :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8219 dnia: 24 Grudzień 2024, 12:47:27 »
Banner Święta 800.jpg

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi