Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1944179 razy)

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8145 dnia: 20 Październik 2024, 12:09:36 »
Wysłałem swoją opinię na priv

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #8146 dnia: 20 Październik 2024, 19:23:21 »
Tylko porównanie :). Co lepsze i dlaczego?
Krótko, 9003 bo jest bardziej złożona.

Długo, HX, płaskie żarna 64mm.
9003: bardziej złożona. Czekolada + owocowe kwaskowe nuty, cięższa. Bardzo długo utrzymuje się czekoladowy posmak. Trudniej trafić z ratio, 1:2,5 - za ciężka, za dużo goryczki; 1:2 - mniej ciężka, goryczka w ryzach; 1:1,5 - idealnie zbalansowana.
9004: mniej złożona, praktycznie tylko czekolada (ale wciąż mniej czekoladowa niż 9003). Łatwiejsza w obsłudze, przy różnych ratio daje podobny efekt.

Offline Jacks Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Anita
  • Młynek: Lelit Fred, DF64 gen2
« Odpowiedź #8147 dnia: 21 Październik 2024, 16:45:10 »
9003:
Wizualnie zdecydowanie mniejsze ziarenka niż w drugiej paczuszce. Generalnie każdy shot wyszedł smaczny, bardzo czekoladowy. Z każdym kolejnym mieliłem drobniej, proporcje 1:2, więc trochę musiałem zjechać z dozą. Efektem zmian była inna czekolada - mleczna, a nie deserowa. Wg mnie bardzo klasyczna kawa i właśnie bezproblemowa. Miałem kiedyś podobną Rwandę i gdybym miał strzelać to właśnie w ten kraj pochodzenia.

9004:
Shoty również czekoladowe, ale tutaj jest też fajnie wyczuwalna marcepanowa nuta. Zostało mi jeszcze na dwa/trzy espresso, ale już mogę powiedzieć, że mi lepiej siedzi właśnie ta kawka. Gdybym miał strzelać to jakaś Brazylia lub mieszanka na jej bazie.

Offline kris1772 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Mara X
  • Młynek: Eureka Mignon, Timemore S3
« Odpowiedź #8148 dnia: 21 Październik 2024, 19:49:49 »
U mnie zdania są podzielone, połowa próbujących preferowała 9003, a druga połowa 9004. Nie wiem dlaczego, ale miałem wrażenie, że czuję jakiś zapach liści tytoniu w obu kawach, taki cygarowy. Dla mnie osobiście 9003 było przyjemniejsze, miało jakby więcej smaku (nie wiem jak lepiej to opisać) bardzo czekoladowe, niezależnie czy w 30s czy w 50s czy espresso czy ristretto zawsze było dobre, 9004 wydawała mi się bardzo różna w zależności jak trafiłem z przemiałem. Niezmiennie jestem zaskoczony że mimo nawet 60s do uzyskania ratio 1:2 żadna kawa nie była odrzucająca gorzka i niedobra. Dowiemy się na końcu co to były za mieszanki ? :)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #8149 dnia: 21 Październik 2024, 20:40:06 »
Dowiemy się na końcu co to były za mieszanki
Tak, jasne. Brakuje jeszcze dwóch głosów :). Bardzo ciekawe są dla mnie wasze refleksje, bardzo zaskakujące.

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #8150 dnia: 22 Październik 2024, 08:27:48 »
Miałem wczoraj napisać i zapomniałem  :doh:

9003 - wyszła mi bardzo płaska praktycznie sama czekoladka nic poza tym za to bardzo odpowiadał mi posmak utrzymujący się dość długo na języku, malutka crema, żonie za to w americano zdecydowanie bardziej ta smakowała bo jak to ujęła to taka: "kawowa kawa"
9004 - wyszła bardziej aromatyczna, zdecydowanie bardziej trafiająca w moje gusta, też czekoladowa ale nie tylko. Za to crema prawie uciekła mi z filiżanki  :hihihi:
Jakbym miał kupić sobie kilogram którejś z wyżej wymienionych po samym espresso to bym brał 9004 ze względu na więcej aromatów.
Miałem je przetestować jeszcze w pracy w AP ale zapomniałem kawki z domu zabrać  :redface:

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #8151 dnia: 22 Październik 2024, 09:38:51 »
Bardzo ciekawe są dla mnie wasze refleksje, bardzo zaskakujące.
Nie jestem przekonany, że byśmy pomogli rozwiązać Ci tę sensoryczną zagwostkę. Wychodzi takie fifty-fifty, ciekawe.

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #8152 dnia: 22 Październik 2024, 09:47:01 »
Ja mam wrażenie, że jednak zdecydowanie te opinie są podobne. Nie we wszystkim, ale ogólnie tak. Żeby dopełnić obraz, to dodam swoją opinię, wcześniej przesłaną na privie.

Obie przygotowałem w małej kawiarce na dwie porcje, żeby móc szybko zrobić kolejny napar z drugiej próbki. Obie testowane zarówno w formie a la espresso, jak i z dodatkiem wody oraz opcjonalnie cukru i mleka roślinnego.

Próbka nr 9003
Dla mnie kawa łagodna w smaku, "łatwa" do picia,  z wyraźną goryczką i dość niewielką kwasowością. Z łagodnym "okrągłym" finiszem. Nie jestem dobry w opisywaniu nut smakowych, ale jakby mi przyłożyć pistolet do głowy, to bym powiedział, że mleczna czekolada. Dobrze wypada także z mlekiem. Idealna jako pierwsza kawa do śniadania.

Próbka nr 9004
Już podczas mielenia zaskoczyła mnie ciekawszym, bogatszym aromatem. Wg mnie, a także mojej żony, jest bardziej kwaśna. Co nie jest dla mnie wadą, doceniam kwaskowe kawy, ale lubię takie kawy dosłodzić, uzyskując substytut deseru. Może w ogóle picie jej do deserów i dyskusji z znajomymi byłoby dla niej najlepszym czasem. Miałem też wrażenie, że jest nieco ostra, jakby miała coś pikantnego.

Decydując dzisiaj, do codziennego picia wybrałbym 9003.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8153 dnia: 24 Październik 2024, 20:41:02 »
Ja mam wrażenie, że jednak zdecydowanie te opinie są podobne.
Tak, to prawda. Przynajmniej dla mnie są to bardzo czytelne opinie. Aczkolwiek spodziewałem się druzgocącej krytyki. Mówią ludzie, że od przybytku głowa nie boli -- ale od nadmiaru kawy na pewno głowa boli ;).

@Jarek T.  -- a Tobie co wyszło?

Offline Jarek T. Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF83V, ZP6 Special, J-max S
« Odpowiedź #8154 dnia: 24 Październik 2024, 20:46:48 »
Szczerze mówiąc to zrobiłem po jednej kawie, ale coś obie mi nie smakowały.
Na pewno nie wstrzeliłem się z grubością mielenia, więc ciężko cokolwiek powiedzieć.
A kolejnego dnia złapało mnie przeziębienie i nie próbowałem więcej.
Planuje w weekend testować

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8155 dnia: 26 Październik 2024, 12:14:53 »
Rozwiązanie zagadki w sumie wszystkim się udało :). Obie kawy to mieszanki 80% Brazylii i 20% robusty. 9003 to nieco jaśniejsza a 90004 nieco ciemniejsza wersja. Pierwsza bardziej złożona: z różnych Brazylii i różnych robust z Brazylii, Indonezji, Indii. Druga to proste połączenie Brazylii Carmo Paranaiba i robusty Cherry z Indii. Słowem Ariadna :). Podsumowując, optymalna czyli taka zadowalająca dla większości byłaby mieszanka tych dwóch blendów? Zdecydowanie brakuje mi możliwości dyskusji, odniesienia, testowania, porównywania w szerszym gronie :). Bo sam, gdy zaczynam dzień od espresso i popijam jedno po drugim, dochodzę tylko do jednego wniosku, że to pierwsze było najlepsze ;).

Teraz akurat Ela wzięła się za palenie nowinek z Kolumbii, Etiopii i Salwadoru. Psy siedzą, każdy w swoim bagażniku, żeby nie rozpraszać uwagi ;). Właśnie w piecu jest coś wyjątkowego z El Mirador za górę złota. Zapach zielonej kawy wielce ciekawy.

Co to jest Catiope?

Już mam: -->> CATOIPE Nitro La Riviera
« Ostatnia zmiana: 26 Październik 2024, 12:44:11 wysłana przez Antonio »

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #8156 dnia: 26 Październik 2024, 12:49:29 »
Czyli pierwsza była bardziej "kawowa", jak to ktoś napisał, bo była mieszanką większej ilości różnych ziaren, a więc doszło do pewnego rodzaju uśrednienia? A w drugiej doszły do głosu indywidualne cechy danego ziarna, bo było go procentowo więcej. Tak to sobie tłumaczę. A przy okazji, zawsze zastanawiało mnie jak to jest z mieszankami. Zakładając nawet staranne wymieszanie, to jeśli danego gatunku kawy jest np 10%, to w pojedynczej porcji w młynku może być raz 3, a innym razem 5 ziarenek i to wpłynie na smak. Im mniej danego ziarna w całej mieszance, tym większe prawdopodobieństwo takiej niespodzianki.
A wracając do 9003 i 9004. Ja w kawiareczce wolę po prostu 9003. Czy byłaby lepsza zmieszana z 9004? Nie wiem, niech się bardziej doswiadczeni wypowiedzą.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8157 dnia: 26 Październik 2024, 13:00:59 »
Ja w kawiareczce wolę po prostu 9003
Myślę, że tutaj większą wagę ma kolor ziarna aczkolwiek więcej składników w mieszance też. Ta wersja jest dość jasna, może odrobinę za bardzo dla przeciętnego miłośnika gęstej, mocnej, kawowej, czekoladowej kawy :). Z tego jaśniejszego profilu wynika większa paleta smaków na podniebieniu, bo jest tu siłą rzeczy nieco więcej kwaskowatości i aromatów.

W mieszankach ważną rolę grają aromaty. Niektóre kawy mają ogromną intensywność swojego aromatu -- tak dużą, że wystarczy odrobina, by zmienić zupełnie charakter całości blendu. Myślę, że nawet takie "prostackie" połączenie Brazylii z robustą daje w efekcie coś ciekawszego niż sama Brazylia.

Przy okazji, wkrótce w sklepie pojawią się tabliczki od Marcela z Jesenika. Łączy nas z nim podobne rzemiosło i podobne górskie położenie. Jesioniki to piękne pasmo widoczne z naszego Śnieżnika, a Jesenik to piękne miasteczko u stóp Jesioników-Jeseników. Jeśli kiedyś będziecie w naszych stronach, to zachęcam do zwiedzania czeskich gór. Ostatnie powodzie też przelały się przez miejscowości w tamtym regionie, wkrótce pojedziemy zobaczyć jak to wygląda.
« Ostatnia zmiana: 26 Październik 2024, 13:20:21 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8158 dnia: 27 Październik 2024, 08:42:31 »
Te dwie widoczne wyżej Catiopki pojawią się w sklepie wkrótce. Obie są z mokrych obróbek raczej bardzo wyrafinowanych: Nitro i Yellow Fruits Nectar.

Teraz dostępne są już dwie inne, również nowe kawy. Nowe nienowe, bo Etiopii Aricha chyba nie muszę przedstawiać. Obróbka naturalna, świetna kawa, która kilka lat temu, palona przez Elę, wygrywała ślepe, publiczne cuppingi :) Warto porównać z Buku. Druga z kaw jest podobna do Salwadoru Las Llantas, jest to Salwador ACALEM: obróbka naturalna i anaerobowa 90-godzinna.

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #8159 dnia: 27 Październik 2024, 09:25:05 »
Brzmi interesująco  :)  niestety mam trochę jeszcze kawy, którą "muszę" wypić przed kolejnym zakupem

Jeszcze wracając do 9003, dzisiejsze spontanicznie wypowiedziana opinia mojej drugiej połówki: Bardzo dobra kawa, ten blend mi odpowiada :)
« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2024, 11:16:10 wysłana przez Dale Cooper »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi