Ja mam wrażenie, że jednak zdecydowanie te opinie są podobne. Nie we wszystkim, ale ogólnie tak. Żeby dopełnić obraz, to dodam swoją opinię, wcześniej przesłaną na privie.
Obie przygotowałem w małej kawiarce na dwie porcje, żeby móc szybko zrobić kolejny napar z drugiej próbki. Obie testowane zarówno w formie a la espresso, jak i z dodatkiem wody oraz opcjonalnie cukru i mleka roślinnego.
Próbka nr 9003
Dla mnie kawa łagodna w smaku, "łatwa" do picia, z wyraźną goryczką i dość niewielką kwasowością. Z łagodnym "okrągłym" finiszem. Nie jestem dobry w opisywaniu nut smakowych, ale jakby mi przyłożyć pistolet do głowy, to bym powiedział, że mleczna czekolada. Dobrze wypada także z mlekiem. Idealna jako pierwsza kawa do śniadania.
Próbka nr 9004
Już podczas mielenia zaskoczyła mnie ciekawszym, bogatszym aromatem. Wg mnie, a także mojej żony, jest bardziej kwaśna. Co nie jest dla mnie wadą, doceniam kwaskowe kawy, ale lubię takie kawy dosłodzić, uzyskując substytut deseru. Może w ogóle picie jej do deserów i dyskusji z znajomymi byłoby dla niej najlepszym czasem. Miałem też wrażenie, że jest nieco ostra, jakby miała coś pikantnego.
Decydując dzisiaj, do codziennego picia wybrałbym 9003.