Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1944718 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #8085 dnia: 09 Wrzesień 2024, 08:16:25 »
Przepraszam, nie zdążyłem się wpiąć w powyższy tekst, a w tapatalku tylko tyle mogłem wczoraj napisać.

@pj.w, @Jarek T., @mr_j, @Karsin, @dav  -- dziękuję pięknie za testy i refleksje. Próbkami były dwie mieszanki. 55 miała dwa składniki i nieco ciemniejszy profil: Brazylia Carmo Paranaiba i Honduras COMSA Natural. 57 składała się z kilku ziaren i miała jaśniejszy profil: trzy różne Brazylie, Honduras COMSA Natural, Kolumbia La Claudina Natural, Etiopia Idido Natural i trochę ziaren z mokrej obróbki: Salwador San Luis i Honduras COMSA. 55 była też nieco starsza -- o tydzień-dwa wcześniejsza data palenia. @Jarek T. dość trafnie wychwyciłeś tę różnicę w składzie i aromacie :).

Prawie wszystkim bardziej smakowała 57, jako bardziej złożona, bogata -- słusznie :). Coś takiego jest i teraz w sklepie jako Chocolate Wave. Natomiast 55 to taka mieszanka jaką starałem się odtworzyć z książkowego tekstu przytoczonego gdzieś wyżej przez @GostRado czyli Chocolate Wave z  początków naszej pracy z kawą. I teraz pytanie. W którą uliczkę poszłaby większość zjadaczy espresso?

Zawsze jest z paleniem kawy sensoryczno-ekonomiczny dylemat. Wydaje mi się, że generalnie dobra kawa ludziom na ogół smakuje. Natomiast bywa, że zderza się z taką czy inną dobrą kawą miłośnik stricte "kawowej, ciemnej i niekwaśnej kawy". I mamy problem, i czasem negatywne opinie ;).

W sklepie mamy trochę ciekawostek do espresso. Palone przez Elę: Gwatemala Rio Azul oraz Brazylia Babilonia Arara. Jedno i drugie daje świetne espresso -- dość różne jednak są to kawy. Gwatemala bardzo przyjemna i dość okrągła. Brazylia paradoksalnie, bardziej wysublimowana i smakowo "szczupła", dość owocowa, choć wcale nie jasno palona...

Gwatemala Huehutenango Espresso
Brazylia Babilonia HAROLDO DE ALMEIDA

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #8086 dnia: 09 Wrzesień 2024, 10:11:12 »
dziękuję pięknie za testy i refleksje
Dzięki za próbki.
A musisz wybierać tylko jedną opcję? Czemu nie może być i kawa w typie 55 i 57 dostępna?

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
« Odpowiedź #8087 dnia: 09 Wrzesień 2024, 11:35:01 »
Myślę, że tradycyjnie to 57. Dlaczego ? Bo na pierwszy ogień idzie słodki w stronę pieczywa i czekolady.
Łatwiej trafić w sweet spot, co jest kluczowe...
To jest powiedzmy klasyczny smak espresso, przynajmniej z tego co słyszę jak ludzie wybierają, smakują.
55 skręca w winne smaki, że tak powiem :)  Coś czuję, że aby z niej wydobyć słodycz i winny balans.
Trzeba mieć, albo bardzo dobre wyczucie - doświadczenie, albo po prostu rozpoznać jak lubi być zaparzana.
"Starzy wyjadacze" nie zrażą się pierwszym nie powodzeniem ;)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #8088 dnia: 09 Wrzesień 2024, 17:30:51 »
Zawsze jest z paleniem kawy sensoryczno-ekonomiczny dylemat. Wydaje mi się, że generalnie dobra kawa ludziom na ogół smakuje. Natomiast bywa, że zderza się z taką czy inną dobrą kawą miłośnik stricte "kawowej, ciemnej i niekwaśnej kawy". I mamy problem, i czasem negatywne opinie .
Niedawno pisałem, że aby ktoś docenił Twoje jaśniejsze palenie, a do tej pory pił sklepową spaleniznę, to musi przejść niejako ewolucję. W sensie, że powolną. Musi mieć wybór poznawczy, bo jeśli kupi u Ciebie jakiś wypał idący w owocowość, to jego kubki smakowe doznają szoku, ale jeśli najpierw otrzymają wypał dark nieświecący, a następnie coś jaśniejszego i z powrotem wrócą do ciemniejszego, to zrozumieją, że kawa smakuje nie tylko gumą, smołą i popiołem. Dopiero wtedy zaczną doceniać jaśniejszą stronę mocy i już nie będą pisać u Ciebie negatywnych komentarzy, że kwaśną kawę sprzedajesz.

Jak chcesz, to zadzwoń do mnie, to drobiazgowo Ci wytłumaczę ten mechanizm, który się w 100% sprawdza, bo ludzie chcą pić lepszą kawę,  tylko niektórym jeszcze nikt nie otworzył oczu, tj kubków smakowych :taktak:
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2024, 18:23:10 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #8089 dnia: 09 Wrzesień 2024, 20:25:07 »
Sugerujesz, że Antonio pali kawę w profilu smakowym spalonej gumy i popiołu?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8090 dnia: 10 Wrzesień 2024, 12:41:24 »
Chyba odwrotnie... Grzegorz uważa, że prawie wszystko, co robię jest kwaśne ;).

@GostRado spoko, przecież wiem o co Ci chodzi :).

@mr_j albo jakimś trafem zamieniłem Ci numery próbek, albo jesteś wyjątkiem od reguły? 55 była ciemniejsza, więc raczej bardziej czekoladowa. Z drugiej strony, może akurat specyficzna kwaskowatość Hondurasu jakoś wydała Ci się bardziej owocowa? Ciekawe te sensoryczne zjawiska i nasze reakcje...
« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2024, 13:02:17 wysłana przez Antonio »

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #8091 dnia: 10 Wrzesień 2024, 16:55:43 »
@GostRado spoko, przecież wiem o co Ci chodzi
Oki, ale jakbyś chciał poszerzyć zakres wiedzy w tej kwestii, to służę pomocą.
Z drugiej strony, może akurat specyficzna kwaskowatość Hondurasu jakoś wydała Ci się bardziej owocowa? Ciekawe te sensoryczne zjawiska i nasze reakcje...
Wg mnie lepsze efekty przynosi związek Brazylii z jakąś fajną owocową Afryką.
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8092 dnia: 10 Wrzesień 2024, 17:01:51 »
Robiłeś szersze próby? Przecież nie znasz tego Hondurasu...

« Odpowiedź #8093 dnia: 10 Wrzesień 2024, 17:15:18 »
Nie, ale jak piłem kawki "kwaśne" z Ameryki Środkowej, to owocowość była ciężka, przytłaczająca, a z Afryki lekka, ale też napisałem, że wg mnie.
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8094 dnia: 10 Wrzesień 2024, 17:31:25 »
Nie ma raczej takich reguł :). Istotna jest obróbka ziaren. Ale prawda, Etiopia jest zawsze słodka. Kenia kwaśna ;).
« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2024, 17:47:01 wysłana przez Antonio »

« Odpowiedź #8095 dnia: 10 Wrzesień 2024, 17:58:06 »
Nie zbadałem, Andrzeju, może jakaś autosugestia  :mhh: Podejrzewałem, że moje kubki tak odczuwają i w jakim sensie się utwierdziłem w tej hipotezie, gdy piłem w tym samym czasie dwie kawki o profilu czekoladowo-truskawkowym "zrobionym" z połączenia Brazylii z Hondurasem i Brazylii z Etiopią.

Racja, że obróbka ma wpływ.
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8096 dnia: 10 Wrzesień 2024, 20:24:06 »
Ma większy do wpływ niż pochodzenie danego ziarna. Zupełnie różne są kawy z obróbki mokrej i naturalnej.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #8097 dnia: 14 Wrzesień 2024, 17:12:39 »
Hej, przepraszam że tak pytam.
Antonio jesteście zagrożeni tymi ulewami (tfu tfu)?

Witam, witam i o zdrowie pytam!

« Odpowiedź #8098 dnia: 14 Wrzesień 2024, 17:39:33 »
Wyjąłeś mi z ust.
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #8099 dnia: 14 Wrzesień 2024, 17:47:38 »
Tak się wydaje. Na razie nasza rzeczka trzyma się koryta, ale wciąż pada. Wesoło nie jest.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi