Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1946639 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7845 dnia: 23 Lipiec 2023, 13:44:47 »
@Albert P spróbuję poskładać trochę różnych ziarenek. Aeropress to fajne urządzenie -- można go użyć również do zrobienia kawy podobnej konsystencją do espresso, moki: drobne mielenie, krótsze czasy. W takim przypadku rzeczywiście sensowniejsze byłyby ciemniej palone kawy.

Takie wspomniane przez Ciebie Monteblanco to typowa kawy do metod przelewowych: grubsze zmielenie, więcej wody, dłuższe czasy perkolacji. Mnie takie teraz kawy bardziej służą niż espresso -- seriami u mnie zaparzane i wypijane :picardpalm:. Właśnie zaparzyłem i wypiłem z zachwytem: 20g/260ml ziaren Gwatemali Agua Tibia Gesha, palonej pod koniec kwietnia. Było to pierwsze Eli palenie, nieco ciemniejsze niż kolejne (chyba, bo nie pamiętam już dokładnych dat). Wtedy ta Gesha wydawała się nam taka sobie, a dziś jest super :).

Przed weekendem nasz sklep mocno opustoszał, więc teraz mamy ręce pełne pracy. Sporo w związku z tym świeżych paleń się pojawia. Na przykład kolejne wydania Eli mieszanek do espresso, kolejne fajne Kenie, Etiopie, Nikaragua Natural itp. Moje też: E #1, E#2, Stormy, Brazylia Rio Paranaiba i różne zestawy z tychże kaw.

-->> https://mastroantonio.pl/

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #7846 dnia: 23 Lipiec 2023, 14:24:55 »
Właśnie piję tę geszę z 27.04. Pomimo, że ma już ponad dwa miesiące dalej jest bardzo fajna. Gdy zrobiłem ją miesiąc temu w cuppingu z kilkoma innymi kawami, to w pierwszym odczuciu jej delikatność zniknęła w tłumie. Jednak przy każdym kolejnym próbowaniu, gdy człowiek trochę się oswoił i dał smakom oraz aromatom wybrzmieć, to dla mnie choć nie atakowała tak zmysłów jak niektóre inne kawy na stole, była subiektywnie najprzyjemniejsza. Jest gładka i oleista z kwasowością dojrzałych cytrusów, lekkość kwiatowa i jak dla mnie taka nuta umami. Dla mnie jest to bardzo inetesujące połączenie jakie często dokonuje się w ziarnach odmiany gesha. Z jednej strony gęstość i lepkość z drugiej lekkość i musująca kwasowość.
« Ostatnia zmiana: 23 Lipiec 2023, 14:30:27 wysłana przez krystians »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7847 dnia: 25 Lipiec 2023, 22:51:10 »
Kolejne i ostatnie palenie tej Geshy pewnie za jakiś czas Ela przeprowadzi. Może połączy ją z jakąś fajną Kenią i będzie z tego istna bomba zapachowa.

Dziś spróbowałem espresso z jej mieszanki Sweet. Obłędne to. Ta piękna Brazylia od Vandersona Caliari kończy się nam już, więc warto sięgnąć po nią samą lub po wspomniany blend. Próbowałem też aktualnych paleń Ariadny, Chocolate, Stormy ;). Wszystko jest teraz takie nieco dosadne, bardzo czekoladowe :).

Vanderson, Sweet, Ariadna, Chocolate, Stormy...

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7848 dnia: 05 Sierpień 2023, 21:38:45 »
Sporo fajnych rzeczy do przelewek się znowu pojawiło. Najciekawsze jest połączenie Geshy z Agua Tibia i Kenii z upraw Kanyi -->> Warto spróbować tej nowej mieszanki Juicy

Myślę, że równie oszałamiającym połączeniem jest przeze mnie od paru dni uprawiany blend: Kenii Swara i Nikaragui Arurora Slow Natural. Każdej z tych kaw biorę po 10g i dalej robię to co zwykle. W efekcie powstaje cudowny napar. Obie te kawy nie zagłuszają się wzajemnie ale wyraźnie je "słychać" -- razem idą do tańca :).

-->> Swara Peaberry
-->> Aurora slow-natural

Poza tym jest komplet Etiopii, Kenia Kanyi, Gwatemala Finca Medina Black Honey, Nkaragua Aurora Natural.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7849 dnia: 07 Sierpień 2023, 19:45:41 »
Między jedną Brazylią a drugą. Jest przepaść. Od jednej Brazylii do drugiej. Jest kwaśny smak. Między tuzinami Brazylii. Jest gorzki smak. Karnawał w Rio i Chrystus Zbawiciel w Rio de Janeiro. Zwariować można od tej różnorodności Brazylii. Kończy się jedna, zaczyna druga. Brazylia więcej ma kwasu niż Kenia. Umarła jedna, niech żyje druga Brazylia. Na szczęście mniej kwaśna a bardziej słodka :). Hurra! Jutro będą świeże bułeczki, czyli Brazylia Rio Paranaiba. Niedawno ktoś był bardzo z niej zadowolony. Teraz będzie bardziej słodka. Mam nadzieję, bo ciężko wróżyć w parę godzin od palenia. Tak jak w tym roku, tak nigdy przedtem nie miałem tak wielu brazylijskich ziaren na podniebieniu...

Offline ZELAND Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Giotto Evoluzione2
  • Młynek: Mazzer SJ
« Odpowiedź #7850 dnia: 08 Sierpień 2023, 10:33:48 »
Cieszę się i będę wdzięczny za zwrotne refleksje na temat perypetii z zaparzaniem pozostałych kaw.
Cieszę się i będę wdzięczny za zwrotne refleksje na temat perypetii z zaparzaniem pozostałych kaw.[/quote]

Antonio, Mając tylko jeden młynek do testowania kilku kaw to  nie jest takie proste  Refleksje syna z parzenia kaw ogolnie są bardzo pozytywne. Największe  wrażenie zrobiła na nim kawa  Ariadna Jawa i Ariadna + - był pełen podziwu - super blend-  piliśmy tylko te dwie kawy  przez kilka dni. Bardzo dobrze schodziła nam tez kawa Antonio's secret - też bardzo dobry napar i fajne espresso. Podobna opinia też jest o Montecristo .

Przechodzę teraz do sklepu żeby zrobić nowe zamówienie bo wszystko już zostało WYPITE.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7851 dnia: 09 Sierpień 2023, 21:51:10 »
bo wszystko już zostało WYPITE
Na zdrowie :szampan:

Właśnie zabieram się do kolejnego podejścia do wspomnianych mieszanek z robustą. Wkrótce pojawi się kolejne wydanie A+ i A-Java. Dzisiaj jak zwykle rano, zacząłem dzień od espresso. Jak zwykle naprodukowałem tego tyle, że zużyłem wszystkie filiżanki. Wziąłem więc szklanki. Takie tam "cudo" wyszło z -->> Montecristo     :wow2:

Wygląda na to, że takie niesamowicie regularne i jaskrawe cętki pięknie "wychodzą" w takich płaskodennych i płaskościennych naczyniach.

Przy okazji zareklamuję Etiopię z mokrej obróbki. Dawno już takowych u nas nie było -->> Bensa Shanta Golba
« Ostatnia zmiana: 09 Sierpień 2023, 21:56:49 wysłana przez Antonio »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7852 dnia: 12 Sierpień 2023, 15:03:24 »
Przed chwilą poczęstowałem kawowego znajomego 4 kawami. Espresso x 2 i V60 x2. Espresso z nowego wydania A+ oraz z Eli mieszanki Sweet. To pierwsze wydaje mi się, że jest super. Wyjątkowo ma bogaty skład i takiż profil sensoryczny. Pierwotnie chciałem wyróżnić tę mieszankę nazwą i przez chwilę było "A+B" ale summa summarum zostaje A+:

-->> Ariadna plus plus ;)

Polecam i zachęcam, bo jest to nienudna kawa.

Sweet wiadomo -- genialne espresso pełne naturalnych owocowych fermentów i bardzo słodkie. Też polecam, bo więcej w najbliższej przyszłości nie będzie:

-->> Sweet

Mieszanka Juicy z Gwatemalą Agua Tibia Gesha i Kenii Kanyi AA też zaskakuje bogactwem i kontrastem. Z jednej strony delikatny i kwiatowy charakter Geshy a z drugiej mocny charakter soczysto-owocowy Kenii. Ale ciężko byłoby w ciemno wskazać pochodzenie składników: bo ani to Gesha ani to Kenia tylko coś nowego.

-->> Agua Tibia i Embu Kanyi

Na koniec coś najbardziej klasycznego czyli Etiopia z mokrej obróbki. Ciekawe, bo wczoraj nic a nic nie czułem w niej żadnej bergamotki. Tylko wspomniałem znajomej, że takie kawy mają aromat herbaty -- i ona po chwili stwierdziła, że Earl Grey właśnie czuje. Najczęściej bywa, że jakiś aromat, zapach "lata" nam po głowie i nie możemy złapać tylko nazwy. Mała podpowiedź i eureka, złapaliśmy etykietkę z nazwą. Dzisiaj może ślad bergamotki czyli Earl Grey w naparze z tej Etiopii znalazłem. Poza tym jest bardzo czekoladowa i całkiem owocowa, pachnie ładnie jak to Etiopia, również kwiatami:

-->> Sidama Bensa FW

Wszystkie z tych kaw smakowały naszemu gościowi. Pozbyliśmy się m.in. dwóch paczek Juicy, więc zachęcam póki jeszcze jest :).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7853 dnia: 14 Sierpień 2023, 20:53:04 »
Dziś z kolei odwiedzili mnie sympatyczni ludzie, goszczący w pobliskim pensjonacie. Chcieli kupić kawę do automatu. Na początku nawet nie chcieli niczego spróbować. Och, to dałem, co miałem czyli wcześniej zaparzony w V60 napar...

Od słowa do słowa zrobiliśmy małą sesję z espresso. Bo espresso raczej nie da się zrobić w automatycznym ekspresie. Pierwsze było espresso #1. W dwóch wersjach: odrobinę niedoparzone i dobrze zaparzone. Trzecim była Ariadna+. Rozmawialiśmy o kawie i ekspresach automatycznych. O wrażeniach ze wspomnianych trzech filiżanek.

Pani wspominała, że przygodę z kawą zaczęła dawno temu od kawy rozpuszczalnej, a pan od początku kawę kojarzył z polską tradycją "szklanki w koszyczku". Tę ostatnią formę też doskonale pamiętam ze starych dobrych czasów. Teraz mają automat, więc podsunąłem Ariadnę. Co ciekawe, pani chciała koniecznie spróbować jasno palonej kawy, więc w koszyku wylądowały również Eli single -- do kawiarki. I teraz najciekawsze. Wrażenia zmieniały się z upływem czasu i w miarę stygnięcia filiżanek. Pierwsze wrażenia państwa krążyły gdzieś wokół "kwaskowatego" smaku, ale sami się zdziwili jak może się różnić ta sama kawa różnie zaparzona i jak bardzo różnią się różne kawy, i jak bardzo różnią się ich wrażenia. To co wydawało się bardziej kwaśne, staje się mniej kwaśne itp. Rozmawialiśmy jeszcze o tym jak bardzo kawa może być mocna i jak to odczuwamy.

Nasza rozmowa jakoś zakręciła do Kolumbii jako kraju słynącego z dobrej kawy. Znajomy naszych gości przywiózł im kiedyś paloną kawę z Kolumbii. I ta kawa, specjalnie zamówiona i długo oczekiwana, okazała się taka zupełnie "zwykła", nie różniła się od tych marketowych, okazała się rozczarowaniem. Cóż miałem zrobić, wyciągnąłem naszą Kolumbię i zrobiłem 4 espresso. Razem wypiliśmy je z przyjemnością. Pani była zdumiona, bo bardzo jej smakowała La Claudina, choć była "kwaskowata" -- ale i słodka :). Została pusta filiżanka -- a goście byli po kawie i po śniadaniu, zarzekali się, że żadnej kawy nie wypiją. Mnie zaś o wiele przyjemniej było z kolejną kawą -- bo w sympatycznym towarzystwie.

Po paru godzinach odwiedzili mnie jeszcze jedni goście. To już w ogóle była znamienna dla tych stron, międzynarodowa ale i bardzo kawowa wizyta. Dowiedziałem się, że poprzednia nazwa naszej miejscowości to Konradswalde. Też pięknie. W każdym razie ubyło kolejnej paczki Juicy z Geshą, więc ten tego...
« Ostatnia zmiana: 14 Sierpień 2023, 21:14:08 wysłana przez Antonio »

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #7854 dnia: 14 Sierpień 2023, 22:08:30 »
Ostatnio zamowile dwie paczki La Claudiny , palenie chyba ciemniej niż kiedyś ale o dziwo bardzo dobre jako espresso dominuje  ciemna czekolada z jagodowym posmakiem u mnie nie ma nawet cienia kwasowosci :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7855 dnia: 21 Sierpień 2023, 16:41:47 »
Ostatnio trochę zakręceni jesteśmy niekawową sprawą, więc nie zdążyłem ostatnio nic napisać. W sobotę odwiedził mnie stary znajomy. Kiedyś go tutaj chyba wspominałem. Mieszka na Malcie -- a na Malcie ciężko o dobrą kawę i o dobrą wodę, choć do Italii "rzut beretem". Ciekawe to, co usłyszałem. Tym razem przywiózł ze sobą dwóch nastolatków. Gdy poczęstowałem ich Nikaraguą z V60 -- nie wiedzieli co powiedzieć, ale bardzo im to smakowało. Pierwszy kontakt z tego typu kawą na plus. Na koniec zrobiłem espresso też z La Claudina. Też niesamowite wrażenie wywarła. Zatem na chwilę taki zestaw zrobiłem:

-->> The best espresso -- Synestezja

Sporo nowych Eli paleń jest w sklepie. Oprócz Swary i Kanyi jest kolene palenie Kenii Kutere Pb. Wciąż są 3 naturalne Etopie i z mokrej obróbki fajna Sidama. Jest Nikaragua Aurora Natural i Gwatemala Finca Medina Natural.

Z moich paleń też sporo do ogarnięcia. Dziś na szybko zaparzyłem A+. Po kilku dniach jest fajna i całkiem złożona w smaku. Polecam nasze (Eli i moje) zestawienie Brazylii:

-->> Brazylia Pantano Pulped Natural i Brazylia Rio Paranaiba Natural

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7856 dnia: 22 Sierpień 2023, 16:46:26 »
Dziś sam dla siebie przetestowałem espresso: Chocolate Wave i Red. Zrobiłem po kilka shotów z każdego. Chocolate Wave jest chocolate a Red jest red :). Jako pierwsze espresso wpadło mi do ust Chocolate Wave :). Teraz zaś kończę resztki z różnych filiżanek -- są już chłodne ale znacznie więcej mówią o samym smaku. Akurat dzisiaj nie chwaląc się, wolę mój blend. Ale polecam taki coffee tasting dla każdego espresso maniaka:

-->> Chocolate Wave versus Synestezja Red

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #7857 dnia: 22 Sierpień 2023, 17:58:52 »
Dzisiaj wolę mój blend od Eli
I kolacji nie będzie😁
》tertium non datur《

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7858 dnia: 22 Sierpień 2023, 18:50:18 »
Nie, to nie tak -- po prostu syndrom pierwszej kawy ;). Jakoś tuż przed południem odwiedzili mnie prawie sąsiedzi, bo z sąsiedniej wioski, z przepięknej doliny nad naszą ukochaną rzeką Białą, z Radochowa. Zaparzyłem dwie kawy za pomocą V60: Juicy i Aurorę Slow Natural. W obu przypadkach dość istotną sprawą dla Pani był smak kwaśny. Dla Pana smak mniej był istotny. Zawsze różnie myśli mi się plączą, gdy już to hasło się pojawia -- "kwaśny". Zaczęło się od Juicy -- jest to mieszanka Kenii i Gwatemali. Smakiem rządzi tu Kenia czyli jest on dość wyraźny. Druga kawa jest na pewno mniej kwaśna, bo i obróbka sucha i aromaty raczej nie tak na czerwono wibrujące jak w Kenii, ale za to specyficzne aromaty, może podprogowe. Summa summarum, okazało się że pomimo tego większego "kwaśnego" charakteru Juicy, została ta właśnie kawa wskazana jako lepsza i trafiła do koszyka. Przez żeńską część jednogłośnie :kwiat:. Niesamowicie ciekawe są dla mnie takie spotkania i możliwość dyskusji nad naszą percepcją.
« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień 2023, 18:53:28 wysłana przez Antonio »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #7859 dnia: 22 Sierpień 2023, 19:05:10 »
Niesamowicie ciekawe są dla mnie takie spotkania i możliwość dyskusji nad naszą percepcją.
Na pewno sąsiedzi cieszą się z takiego, jak Ty, sąsiada.
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi