Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1947030 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7830 dnia: 16 Lipiec 2023, 13:23:15 »
Trochę kilkunastostopniowych zniżek pojawiło się w naszym sklepie. Polecam: -->> https://mastroantonio.pl/category/c/promotion

Offline Albert P

• Ekspres: Aeropress
  • Młynek: 1zpresso Q2
« Odpowiedź #7831 dnia: 18 Lipiec 2023, 12:04:10 »
Cześć,

w wątku z krótkimi opiniami zauważyłem opakowanie 90g. Czy istnieje możliwość zakupu takich próbek?

Jestem początkującym amatorem i kawy piję raczej niewiele, ale na dobrą kawkę zawsze jest wzięcie. Niestety przy ostatnim zamówieniu od Mastro Antonio nie trafiłem w swoje smaki. Dlatego też najchętniej kupuję na tę chwilę próbki do 100g.Tyle dobrego naczytałem się o kawkach z tej kawiarni, że chcę próbować dalej.

Pozdrawiam,
Albert

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7832 dnia: 18 Lipiec 2023, 12:47:26 »
Najlepiej pisać o specjalnych życzeniach i wymaganiach tutaj: [email protected].

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7833 dnia: 19 Lipiec 2023, 11:45:16 »
Stormy Weather, Stormy Weather... Tak, tak, ostatnie w nowoczesnej historii 4 paczki naszej mieszanki czekają w sklepie na swoich szczęśliwych nabywców. Nazwa ta nie pojawi się ponownie w kontekście naszej palarni, choć ma za sobą długie lata. W końcu zwijamy się z bałtyckich płaszczyzn i rozwijamy w górskich esach-floresach. W związku z tym, jeśli macie jakieś zabawne pomysły na jakąś fajną i wymowną nazwę dla takiej prostej kawowej kompozycji, to z uwagą wysłucham. @krystians już rzucił fajną parafrazą: "sztormowy sweter" :). Kto da więcej?

-->> Stormy Weather

O powodach tego "zakończenia" napisałem tutaj: Ekspres z Warszawy :)

« Ostatnia zmiana: 19 Lipiec 2023, 11:52:34 wysłana przez Antonio »

Offline kulka Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Evoluzione v2, Ascaso Arc, Chemex, V60-2, Aero, Origami + LilyDrip, April, Wilfa classic
  • Młynek: Mazzer Super Jolly, Kinu M47v3.5, Ascaso i-mini
« Odpowiedź #7834 dnia: 19 Lipiec 2023, 12:04:43 »
W końcu zwijamy się z bałtyckich płaszczyzn i rozwijamy w górskich esach-floresach. W związku z tym, jeśli macie jakieś zabawne pomysły na jakąś fajną i wymowną nazwę...
Bałtyckie reminiscencje

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #7835 dnia: 19 Lipiec 2023, 12:40:20 »
Jako że już wyjechaliście w góry, to Stromy Weather będzie odpowiednią nazwą. Do wietrznej pogody może nawiązać nazwa nagrodzonego 8 Oskarami filmu "Przeminęło z wiatrem". Jest tak stary, że już i na Netflixie go nie ma. A wersja w języku serbskim brzmi wyjątkowo fajnie ;)

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #7836 dnia: 19 Lipiec 2023, 12:40:38 »
Jako, że nazwa rozpoznawalna, to może ją spolszczyć do "Sztormiak"? Konkurencja się odczepi a klienci będą wiedzieli co to.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7837 dnia: 19 Lipiec 2023, 12:46:07 »
Podobno nasza miejscówka jest jedną z najmniej wietrznych w Polsce :).

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #7838 dnia: 19 Lipiec 2023, 15:16:56 »
Sztormowy wiatr to jeden z ulubionych motywów mojej córki w cyklu książek "8+2". Sam sztormowy wiatr był drewnianym koniem wykonanym przez młodego bohatera książki.

Może Szumiący Wicher? pierwsze litery te same i brzmienie podobne. Albo coś co lubisz - Szczypiąca Woda lub bardziej z nieustająco modnego Sapkowskiego "Strzyga Wieczorna":)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #7839 dnia: 19 Lipiec 2023, 19:56:11 »
Cześć,

w wątku z krótkimi opiniami zauważyłem opakowanie 90g. Czy istnieje możliwość zakupu takich próbek?

Jestem początkującym amatorem i kawy piję raczej niewiele, ale na dobrą kawkę zawsze jest wzięcie. Niestety przy ostatnim zamówieniu od Mastro Antonio nie trafiłem w swoje smaki. Dlatego też najchętniej kupuję na tę chwilę próbki do 100g.Tyle dobrego naczytałem się o kawkach z tej kawiarni, że chcę próbować dalej.

Pozdrawiam,
Albert

Dzień dobry Albercie, cczego próbowaleś? Mastro Antonio czy Synestezja? :-)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #7840 dnia: 19 Lipiec 2023, 22:28:09 »
Ja też ale młodszą o taka :)

Właśnie odebrałem z paczkomatu, m.in taka, jak wyżej, tylko z 1.07 ;)

Jest to prosta kawa, bez wielkich fajerwerków, taka na początek i bez robusty.
...
Na końcu zaś Chocolate Wave -- coś jak "wino domu" bądź "czem chata bogata". Kolejna partia jest już widoczna w sklepie.

+ Chocolate Wave standardowo ;)

BTW dzięki..., w paczce znalazłem dodatkową paczusię kawy, podpisaną *** AJ ***.  Czy to Ariadna JAVA?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7841 dnia: 19 Lipiec 2023, 22:33:06 »
Tak :).

Offline Albert P

« Odpowiedź #7842 dnia: 20 Lipiec 2023, 15:53:42 »
Cześć,

Pozdrawiam,
Albert

Dzień dobry Albercie, cczego próbowaleś? Mastro Antonio czy Synestezja? :-)

Hej, ostatnio zamawiałem "Etiopia Uddeyi Guji Natural Gr. 1" i "Kolumbia Monteblanco Purple Caturra Washed CITRIC". Obie były kawami z Synestezji, o ile się nie mylę. Cytrusy to chyba nie mój klimat. Chociaż moje umiejętnosci z całą pewnością pozostawiają jeszcze wiele do życzenia. Chciałbym teraz popróbować kawek ciemniej wypalonych, które - jak rozumiem - mają bardziej "tradycyjne" smaki.

Co do "Stormy Weather", to opis skojarzył mi się ze "Smooth Jazz" i taką też nazwę bym proponował.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7843 dnia: 20 Lipiec 2023, 21:07:42 »
O tak, Stormy Weather miało być takim Smooth Jazz w istocie, właśnie ta jazzowa piosenka mnie ujęła. Fajny pomysł.

Właśnie zajrzałem do archiwum sklepu i stwierdziłem, że nie smakowały Ci najfajniejsze Eli kawki :). Monteblanco jest niezapomniane. Były to słodkie cytrusy w zapachu i w aromacie. Piękna kawa to była ale jak to z takimi obróbkami bywa, mogło brakować kawy w kawie... Etiopia zaś to klasyka gatunku: aromaty owoców leśnych.

Tak, to co teraz wymieniłeś to moje ciemniejsze palenia do espresso. I chciałbyś je zaparzyć w formie przelewowej?

Czasami śmiejemy się tutaj z naszą sympatyczną sąsiadką nad filiżankami różnych kaw bo często mamy odmienne zdanie. To chyba normalne. Już dawno temu nasi włoscy znajomi od analizy sensorycznej stwierdzili w swoich badaniach, że: to co smakuje ekspertom, nie smakuje ludziom i na odwrót. Takie były wyniki testów przeprowadzanych na wielu targach gastronomicznych w Italii.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2023, 21:13:46 wysłana przez Antonio »

Offline Albert P

« Odpowiedź #7844 dnia: 20 Lipiec 2023, 21:16:10 »
Aktualnie przypadły mi do gustu metody do mocniejszych kaw z Aeropressu. Często do takich metod polecane są blendy espresso więc dla odmiany chciałbym spróbować. Do tej pory brałem jasno palone kawki i jakoś nie do końca mogę się z nimi polubić. Z kilkoma małymi wyjątkami. Jestem początkujący i pewnie też w grę wchodzi kwestia umiejętności. Tym nie mniej szukam jeszcze tego, co mi będzie pasować.
« Ostatnia zmiana: 20 Lipiec 2023, 21:19:55 wysłana przez Albert P »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi