Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1947048 razy)

Offline Bacek

• Ekspres: Sage BES920, Aeropress, Phin
  • Młynek: F4E
Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #7200 dnia: 19 Sierpień 2021, 18:28:04 »
Ja właśnie odebrałem. Także dziękuję. Podręczne je jutro po pracy.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #7201 dnia: 19 Sierpień 2021, 19:46:32 »
Dziękuję!
20210819_062543622_iOS.jpg

Offline Psyche Mężczyzna

• Ekspres: kawiarka, V60, aeropress, Lelit Bianka v3
  • Młynek: Niche Zero, 1zpresso K-plus
« Odpowiedź #7202 dnia: 19 Sierpień 2021, 20:08:05 »
Ostatnio mam mało czasu na forum i nie nadążam śledzić tematy na bieżąco, dla tego jak otworzyłem paczuszkę  ze swoim  zamówieniem to bardzo się ucieszyłem zobaczywszy ABC, ale nie wiedziałeś o co chodzi  [emoji38] Wszedłem na forum i zapoznałem się z tematem. Teraz już  wiem, że czekają mnie  mega wrażenia kawka Dzięki :poklon:

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #7203 dnia: 20 Sierpień 2021, 13:26:02 »
B - pita dzień do A, szczerze nie ma jakiejś kolosalnej różnicy. Pierwsze wrażenie, że trochę więcej się dzieje w filiżance, nie wiem, tylko czy to lepsze czy gorsze więcej.
Będę musiał porównać w weekend filiżanka po filiżance.

20210820_073502335_iOS.jpg
« Ostatnia zmiana: 20 Sierpień 2021, 14:17:49 wysłana przez pj.w »

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #7204 dnia: 20 Sierpień 2021, 13:37:10 »
Porównanie będzie dość trudne, bo są to bardzo podobne kawy. Powiedzmy, że to "podchwytliwe" zadanie. Jest to gra z udziałem stopnia palenia oraz składu ziaren, a dokładniej: stosunku wonnych naturali do bardziej stonowanych mokrych...

Offline mlopus Mężczyzna

• Ekspres: HX GRIMAC Baristar SN 000009,Bialetti Experss Mini, LP Abile, LP Europiccola
  • Młynek: Mazzer Luigi Super Jolly DR, 1Zpresso Q2
« Odpowiedź #7205 dnia: 20 Sierpień 2021, 16:40:39 »
Dzisiaj będę wieczorem w kraju więc zabiorę się od jutra za siorbanie :-)

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #7206 dnia: 21 Sierpień 2021, 17:32:09 »
Spróbowałem już wszystkie 3 wersje. Dla mnie wersja B jest zdecydowanie najlepsza. Ma bardzo przyjemną, soczystą kwaskowatość, która jest dobrze zbalansowana słodyczą i lekkim posmakiem czekoladowym. Wersja A była najmniej smaczna. Miała zbyt dużą kwaskowatość, lekko cierpką. Z plusów dostrzegłem przyjemny migdałowy posmak. Wersja C również miała dość wyraźną, cytrusową kwaskowatość, lepiej zbalansowaną niż wersja A, choć nie tak dobrze jak wersja B.
Podsumowując, wersja B była zdecydowanie najsmaczniejsza :ok:

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #7207 dnia: 21 Sierpień 2021, 20:40:46 »
A ja z kolei mam zero kwasowości w  wersji A która jako jedyną skończyłem ,smakuje u mnie jak ciemna czekolada z lekko winnym wytrawnym posmakiem bardzo dobra ,zobaczymy jak reszta się sprawdzi , ale to dopiero za tydzień bo mam krótki wypad do Italii :):):):)

Offline Bacek

« Odpowiedź #7208 dnia: 22 Sierpień 2021, 21:01:53 »
Dziś wieczór pusto na chacie więc czas na dziwne rytuały.
Nie czytam do tyłu żeby się nie zasugerować.

Paczki otwierane dopiero dziś więc zdążyły solidnie napęcznieć. Na pierwszy rzut niuch. A i C intensywny aromat B bardzo nieśmiały. Tu jak miał bym wybierać to prawdopodobnie wyszło by C choć A długo by walczyło.  Doza 17 uzysk koło 34 czas 29 +/- 1 z 5 sekundową preinfuzją. Temperatura po fakcie sprawdzona 91C.
A - smak bardzo zrównoważony, przyjemny, nic się nie wybija ale i czekolady za bardzo w tym nie czułem
B - delikatna goryczka i bardzo wyraźny posmak czekolady
C - czekoladę trochę czuć ale u mnie poszło wyraźnie w kwaśną stronę mocy.

Tak że po filiżance jak miał bym szukać czekolady to B jak niekoniecznie to i A. C jak dla mnie na start za kwaśno. Ale ona została na koniec w młynku także jutro dołożę do pieca i spróbuję na wyższej temperaturze.

« Ostatnia zmiana: 22 Sierpień 2021, 21:14:45 wysłana przez Bacek »

Offline Bacek

« Odpowiedź #7209 dnia: 22 Sierpień 2021, 21:13:18 »
Porównanie będzie dość trudne, bo są to bardzo podobne kawy. Powiedzmy, że to "podchwytliwe" zadanie.
Czyli do wszystkich trzech wsypałeś to samo :) ? No to wychodzi że słabo u nas z powtarzalnością procesu. Chociaż za to, że w B jednak nie było to samo, dał bym sobie odciąć co najmniej paznokcie ;),

Offline Bacek

« Odpowiedź #7210 dnia: 23 Sierpień 2021, 11:20:16 »
C jak dla mnie na start za kwaśno. Ale ona została na koniec w młynku także jutro dołożę do pieca i spróbuję na wyższej temperaturze.
Dwa stopnie dorzucone, 93C. Większość kwasków zniknęła, więcej czekolady. Nadal chyba wybrał bym B. Pewnie jak by nad każdą próbką odpowiednio popracować z temperaturą i przemiałem to do zbliżonych efektów człowiek by doszedł.

C daje najwyraźniejszego tygrysa ;) Dziś fotki nie cyknąłem ale było więcej niż wczoraj.

Offline pietro

• Ekspres: La Spaziale Vivaldi II
  • Młynek: Mazzer mini
« Odpowiedź #7211 dnia: 23 Sierpień 2021, 11:23:58 »
Nie czytałem, żeby nie psuć sobie zabawy :)
Pierwsze wrażenia z zapachu ziarenek,
 A z dodatkiem robusty? :) Wydaje się najbardziej potraktowana ciepłem, po zaparzeniu aromaty pieczenia, orzechy? Trochę goryczki i szorstkości, może kwestia ustawień, 10g-17g 26 sec. Dla mnie za świeża, cos mi podpowiada że za 2-3 tygodnie będzie bardziejsza :)
B- gładsza, jakby czekolada deserowa, orzechy, 10g-21g 25 sec.
C- jakaś taka najfajniejsza, chyba dostała najmniej ciepła, choć podczas mielenia, tego nie odczułem,  10,2g-16,6g 25 sec.

Następnym razem zaparzę tylko jedną ;)

Dziękuję za tę przygodę w poznawanie kawy i siebie przy okazji, i za miłe dodatki-niespodzianki :) C.D.N

stosunku wonnych naturali do bardziej stonowanych mokrych...

W mieszance A jest więcej ziarenek z obróbki mokrej?

« Ostatnia zmiana: 23 Sierpień 2021, 11:29:19 wysłana przez pietro »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7212 dnia: 23 Sierpień 2021, 13:56:49 »
W mieszance A jest więcej ziarenek z obróbki mokrej?
Tak, dokładnie. Wow, niesamowite, że paczka już do Ciebie dotarła :wow2:.

Offline kawanas Mężczyzna

• Ekspres: Lelit PL41TEM, Kawiarka, La Pavoni Europiccola
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Timemore C3
« Odpowiedź #7213 dnia: 24 Sierpień 2021, 13:25:37 »
Mój faworyt to mieszanka B.

Poniższy opis jest subiektywny i odzwierciedla mój poziom zaawansowania w fachu. Kawy testowałem jako espresso i cappuccino (wszystkie w tej formie były smaczne). Annę miałem ustawioną na  92-93'C.

Mieszanka A
Otwarcie paczki uwolniło aromat przyjemny, lecz delikatny. Pierwsza proba. Smak ok, mało konkretów, nie było kwaśne. Zostawiło cierpki posmak.
Doza 17g, uzysk 36g, czas 29s.

Drugie podejście do kawy miałem po dwóch dniach. Udało mi sie wydobyć z niej więcej smaku, jednak delikatna cierpkość pozostała. Wyczuwałem ją również w cappuccino.
Doza 17.5g, uzysk 38g, czas 26s.

Mieszanka B
Kawa po otwarciu pachniała intensywniej niż A. Bardzo smaczna kawką, pojawił się szerszy wachlarz smaków. Doszły przyjemne kwaski (owoce leśne?). Jak dla mnie idealny balans.
Doza 17.5g, uzysk 38g, czas 25s.

Mieszanka C
Pierwsza próba, mocno kwasnie (nie wylałem, wypiłem jako capuchinno i było ok). Zmieliłem drobniej, zwiększyłem czas ekstrakcji i wyszedł bogaty w kwaski napar. Kawa jakby pozbawiona goryczkowo-klasycznego smaku który odczuwałem przy probce B. Kwasowość na granicy mojej tolerancji. Musiałem trochę dosłodzić aby espresso przypasowało moim kubkom smakowym.
Doza 17g, uzysk 32, czas 40s.

Subiektywny werdykt:
A - kawa dobra gdy przyjdą goście (rodzina mówi otwarcie że kwaśna kawa im nie smakuje).
B - kawa dla mnie, chętnie ją zamówię jeśli pojawi się na stronie.
C - kawa ciekawostka, cieszę się ze ja spróbowałem, myślę że w następnym sezonie chętnie bym do niej wrócił.

@Antonio
Czy zdradzisz konkretne różnice między tymi mieszankami?
Czy planujesz wydać którąś z tych kaw? Kawę B zamowol bym od razu.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #7214 dnia: 24 Sierpień 2021, 13:50:14 »
Tak, wszystko postaram się wyjaśnić, gdy tylko wszyscy się wypowiedzą. Wasze refleksje są dla mnie niesamowicie ciekawe.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi