Mój faworyt to mieszanka B.
Poniższy opis jest subiektywny i odzwierciedla mój poziom zaawansowania w fachu. Kawy testowałem jako espresso i cappuccino (wszystkie w tej formie były smaczne). Annę miałem ustawioną na 92-93'C.
Mieszanka A
Otwarcie paczki uwolniło aromat przyjemny, lecz delikatny. Pierwsza proba. Smak ok, mało konkretów, nie było kwaśne. Zostawiło cierpki posmak.
Doza 17g, uzysk 36g, czas 29s.
Drugie podejście do kawy miałem po dwóch dniach. Udało mi sie wydobyć z niej więcej smaku, jednak delikatna cierpkość pozostała. Wyczuwałem ją również w cappuccino.
Doza 17.5g, uzysk 38g, czas 26s.
Mieszanka B
Kawa po otwarciu pachniała intensywniej niż A. Bardzo smaczna kawką, pojawił się szerszy wachlarz smaków. Doszły przyjemne kwaski (owoce leśne?). Jak dla mnie idealny balans.
Doza 17.5g, uzysk 38g, czas 25s.
Mieszanka C
Pierwsza próba, mocno kwasnie (nie wylałem, wypiłem jako capuchinno i było ok). Zmieliłem drobniej, zwiększyłem czas ekstrakcji i wyszedł bogaty w kwaski napar. Kawa jakby pozbawiona goryczkowo-klasycznego smaku który odczuwałem przy probce B. Kwasowość na granicy mojej tolerancji. Musiałem trochę dosłodzić aby espresso przypasowało moim kubkom smakowym.
Doza 17g, uzysk 32, czas 40s.
Subiektywny werdykt:
A - kawa dobra gdy przyjdą goście (rodzina mówi otwarcie że kwaśna kawa im nie smakuje).
B - kawa dla mnie, chętnie ją zamówię jeśli pojawi się na stronie.
C - kawa ciekawostka, cieszę się ze ja spróbowałem, myślę że w następnym sezonie chętnie bym do niej wrócił.
@Antonio
Czy zdradzisz konkretne różnice między tymi mieszankami?
Czy planujesz wydać którąś z tych kaw? Kawę B zamowol bym od razu.