Ja się trochę zbyt ambitnie nastawiłem na zadanie, które okazało się dość trudne

Ale ostatecznie moje obserwacje z wszystkich trzech kaw prezentują się następująco:
A: Doza 18g, uzysk 38g, czas 22 sekundy. Trochę za krótko, ale zabrakło kawy, bo to ostatni szot był. Były słodycz, kwas i gorycz, przeważała gorycz. W ustach wyczuwalne gorzka czekolada i grejpfrut, z przewagą czekolady. Zapachowo piękny, słodki aromat. Tekstura gładka ale lekko szorstka. Posmak długi i przyjemny, jak po zjedzeniu kostki bardzo gorzkiej czekolady. Był też aromat trochę gorzko-ziemisty, który kojarzę z robustą, czyżby to możliwe?
B: Doza 17.5g, uzysk 38g, czas 25 sekund. Kwas/gorycz/słodycz były w harmonii i w tej kawie więcej po wypiciu wyczułem aromatów cytrusowych. Body mniej pełne niż w próbce A. Posmak był długi i przyjemnie gorzko-kwaskowaty. Tekstura znacznie gładsza niż próbka A. W zapachu znacznie bardziej złożona kawa, słodkie aromaty czekoladowo-cytrusowo-piernikowe, a w ziarnie nawet miałem wrażenie, że poczułem jakieś różane aromaty, ogólnie słodkie. Z trzech próbek ta kawa najbardziej mi smakowała.
C: Jako, że zmęczyłem się trochę testowaniem poprzednich dwóch, to na trzeci dzień zabrałem się na luźno za tę kawę i nic nie zapisywałem, tylko sobie piłem ciesząc się chwilą. Niestety nie udało mi się dobrze zrobić żadnego szota, te co zrobiłem były do wypicia, ale nie dało się tego ocenić rzetelnie. Stawia to tylko w złym świetle moje umiejętności, które mogą odpowiadać za dziwne wyniki poprzednich dwóch próbek

Starczyło tych próbek na po 4 szoty, zamieściłem opis tych najbardziej udanych i zbalansowanych.
Wszystkie ekstrakcje dość gwałtownie u mnie przebiegały i trudno było mi się wstrzelić w przemiał, może to związane ze świeżością ziaren?
Najbardziej smakowała mi B, bo była super orzeźwiająco kwaskowa w połączeniu z jej czekoladowością. Kawa A zbyt gorzka dla mnie, chyba że do wypicia bez kontemplowania smaku lub do cappuccino.
Trudna jest taka ocena, ciężko być spójnym, niemniej jednak jest to fascynujące. Dziękuję za pyszne próbki, świetną zabawę i nowe doświadczenia