Autor Wątek: Mastro Antonio  (Przeczytany 1951186 razy)

Offline AyrturSenny Mężczyzna

Odp: Mastro Antonio
« Odpowiedź #6690 dnia: 26 Wrzesień 2020, 11:13:09 »
Gdybyś wczoraj skupił się jednak na smaku, to ten dzień nie wyglądałby już na taki ciężki. [emoji12]

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #6691 dnia: 26 Wrzesień 2020, 11:23:42 »
Dzięki za poczucie humoru :). Ale poważnie teraz. Przeróżne opakowania mieliśmy okazję "przerobić". W tej chwili wszystko, co jest z Synestezji jest pakowane w torebki 250g/500g z zipem i wentylem. Takie opakowania są w zasadzie dwojakiego "autoramentu": tzw. flat bottom bag oraz tzw. doypack czyli stand up pouch:

Inne rozwiązania są "mniej atrakcyjne" ze względu na brak "zamknięcia", jak dało się zauważyć po opinii z góry. Bardzo różnie wygląda sprawa jakości, solidności samych materiałów i wykonania takich torebek z zipem. Te z "normalnym" zipem na górze (doypack) są na ogół fajne i bardzo dobrze funkcjonują od wielu lat. Te nowsze z zakrytym zipem (flat bottom, trzeba go odsłonić, zrywając specjalny pasek) są tak złożone w produkcji, że często są z nimi kłopoty -- całe partie od niektórych producentów bywają koszmarem. Na szczęście wszystko się zmienia na lepsze.

Stosowanie w większych torebkach zipów jest moim zdaniem dyskusyjne. Od lat takie torebki stosujemy na zmianę ze zwykłymi, poczciwymi torebkami:

Sam zip to nie wszystko. Bardziej cenne dla mnie są: jakość materiałów a w zasadzie tzw. barierowość. Bywają takie torebki, choć wykonane z grubego materiału, że szczelnie przez nas zamknięte, nie są szczelne. Te "wyszydzone" natomiast, choć są wykonane z cieńszego materiału, są bardzo szczelne i mocne, a w dodatku wyprodukowane w Polsce :).

Niedawno przez jakiś czas moje kawy trafiały do takich torebek:

Świetną mają "barierowość" i "zgrzewalność" ;). Są polskie, mają zip, wentylek, nawet flat bottom ;). Mogłyby być idealne, bo nie ma żadnych problemów z zipem. Są tylko trochę za ciasne i nie są idealnie czarne ani matowe, wybieram więc te bez zipa, jakoś się też do nich przywiązałem:

Wszystko się jednak zmienia :).
« Ostatnia zmiana: 26 Wrzesień 2020, 11:47:54 wysłana przez Antonio »

Offline jakub_stanecki Mężczyzna

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Arco
« Odpowiedź #6692 dnia: 26 Wrzesień 2020, 12:07:22 »
Czepiam się tylko i wyłącznie o jakość opakowania. :D Wczoraj miałem ciężki dzień i jak odebrałem wieczorem paczkę, opakowanie mnie dobiło.
Dziś rano mogę powiedzieć, że w smaku kawa jest wybitna!
Piłeś? Nie pisz ;)
Never Give UP †

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #6693 dnia: 26 Wrzesień 2020, 12:11:31 »
To na prawdę trzeba być przeciągniętym przez igielne ucho żeby samo opakowanie, zawierające 0,5 kg kawy, mogło człowieka dobić. ;)
Ja śmiem twierdzić, że te zippery, to zbędny śmieć. Często wcale nie są szczelne, a dają nam mylne poczucie dobrego zabezpieczenia ziaren.

Offline pmichal Mężczyzna

• Ekspres: Cafelat Robot, Orea, Kalita
  • Młynek: Timemore 078 i 078s
« Odpowiedź #6694 dnia: 26 Wrzesień 2020, 12:55:44 »
A tak w ogóle, czy istnieją jakieś łatwo biodegradowalne opakowania, które jednocześnie pozwalałyby na przechowywanie kaw?
Off-Topic:
Zamówiłem teraz pierwszy raz kawę z Friedhats - śmieszne pojemniki jak po odżywkach. Trochę zadziałali w drugą strony co mi się spodobało - napisali na opakowaniu, że nie jest biodegradowalne i możesz użyć ponownie, oddać do recyclingu albo odesłać do nich. Jedynie CO2 nie ma gdzie uciekać więc przy pierwszym otwarciu masz lekki wybuch.

Offline MajkJaro

• Ekspres: Ascaso Steel Uno Prof PID
  • Młynek: Mazzer Super Jolly Electronic
« Odpowiedź #6695 dnia: 26 Wrzesień 2020, 13:52:03 »
Dla mnie jakoś paczka to ostatnia rzecz, na którą zwracam uwagę - ale wolę też te od Synestezji bo z tego co pamiętam są z zippem. Teraz zaopatrzyłem się jednak w cztery czarne paczki i się nimi delektuję.

Ariadnę skończyłem i mam wrażenie, że jest jaśniejsza niż ostatnio miałem. Zamówienie z końca lipca mi bardziej podeszło. Ale następną otwieram A+ więc ocenię czy czuć różnicę. Mefisto na koniec.

Jak będę w Kołobrzegu to pewnie będę chciał zajrzeć osobiście ;)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6696 dnia: 26 Wrzesień 2020, 14:52:40 »
Hej! Ariadna bywa różna, nigdy nie można mówić o 100% powtarzalności. Sam ze sobą się konfrontuję i różnie oceniam tę samą kawę: raz jest za gorzka, innym razem za kwaśna i tak w kółko. Ariadna miewa też minimalnie różny skład, by nie zanudzić się wciąż tą samą grą tylko dwóch aktorów. Różnie powstaje: raz ziarna palone są razem, innym razem osobno. Biorąc pod uwagę taką niepowtarzalną naturę wszystkiego, w efekcie mamy całkiem powtarzalny produkt...

Offline WaAaFeL

• Ekspres: Aeropress, kawiarka Bialetti 3tz, Hario v60-02, FP, Kalita, GABI
  • Młynek: Severin KM 3873
« Odpowiedź #6697 dnia: 27 Wrzesień 2020, 11:14:31 »
Witam, proszę o pomoc!
Chcę w końcu skosztować kawy z wysokiej półki. Sprzęt w jakim będzie parzona to głównie v60 i AP, rzadziej kawiarka.
Chciałbym się załapać na bezpłatną dostawę czyli przekroczyć 200zł ale nie jakoś drastycznie :D
Chciałbym mieć do porównania minimum 3 kawy.
Wstępnie chciałem zamówić:
Jedną Etiopię (tylko którą? oba opisy kuszą niesamowicie)
Jedną Kenię Nyakabugi AB
Myślałem o Ariadnie i Synestezji ale to są chyba kawy do ekspresu, jakieś zalecenia w wyborze Etiopii i pozostałych kaw? Czuję się bezradny

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6698 dnia: 27 Wrzesień 2020, 11:24:03 »
Do przelewek jasne ziarna: Kolumbia La Cristalina, Etiopia Aricha lub Kawo Kamina, Kenia Nyakabugi AA, Rwanda Muhondo Honey, Honduras Miriam Perez.

Do AP, kawiarki nieco ciemniejsze: Synestezja Sweet, Brazylia Primavera, Kolumbia La Claudina, Cancion Colombiana, Transatlantico, Chocolate Wave, Stormy Weather itp.

Ariadna i w ogóle kawy z robustą są fajne w charakterze rasowego, gęstego espresso, ristretto.
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2020, 11:27:31 wysłana przez Antonio »

Offline WaAaFeL

« Odpowiedź #6699 dnia: 27 Wrzesień 2020, 11:28:10 »
Dzięki za podpowiedź :) zjem śniadanie, wypiję kawę, zagłębie się w te kuszące opisy i zamówię :)

Offline WaAaFeL

« Odpowiedź #6700 dnia: 27 Wrzesień 2020, 12:45:55 »
Machnąłem tak:
Etiopia Yirgacheffe Aricha Natural
Kenia Nyakabugi AA
Kolumbia La Claudina
Honduras Miriam Elizabeth Perez Natural
Brazylia Primavera Yellow Catuai Natural Espresso
Moje kubki smakowe już nie mogą się doczekać :D

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6701 dnia: 27 Wrzesień 2020, 13:18:46 »
Dziękuję :).

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6702 dnia: 03 Październik 2020, 18:43:50 »
Cześć!
Oprócz naszych "normalnych" kaw, dziś pojawiły się dwie mieszanki "spontaniczne", poczynione ad hoc. Zobaczymy czy w dobrą pędzą stronę?

Moje dzieło to -->> Trio Latino. Blend Kolumbii i Meksyku z obróbki naturalnej oraz dość wyraźnej ilości robusty z obróbki pulped natural fermented. Myślę, że to znacznie łagodniejsza i ciekawsza wersja Hot Pair. Składniki tejże mieszanki są dostępne też solo.

Z Eli pieca wypadła znowu taka jakaś "sztuczka" -->> October Press. Nazwę wymyśliłem, choć treści jeszcze nie próbowałem ;). Jest "fajna".

3DSK

• Gość
« Odpowiedź #6703 dnia: 03 Październik 2020, 18:50:39 »
Piłeś? Nie pisz
raczej
Nie piłeś, nie pisz :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #6704 dnia: 06 Październik 2020, 17:49:17 »
Piłeś, nie piłeś -- warto spróbować Trio Latino. Spróbowałem wczoraj -- espresso było co najmniej tak dobre jak z Chocolate Wave :). Torebki z zipem ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi